Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 39021 ggr
Margareta
5/16/08, 8:09 PM

Om sötningsmedel

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag har ställt frågor om sötningsmedel och fått följande svar.

 

Från en läkare: 

_"Aspartam, Sucralos och K-acesulfam är några av dom vanligaste sötningsmedlen. Dom är s.k. exitotoxiner dvs har negativ påverkan på cenrtala nervsystemet. Barn kan uppvisa ADHD likande symptom. Sukralos innehåller klor som ej bryts ned i naturen mao ett gift både för människa,djur och natur.Toxiner och kemikalier påverkar CNS (centrala nervsystemet), sköldkörtel, binjurar i första hand. Detta kan leda till hypothyreos typ 2 och kroniskt trötthetssyndrom, utbrändhet osv som egentligen är uttryck för trött sköldkörtel och trötta binjurar. Detta är ett stort ökande problem i befolkningen och värre lär det bli med tanke på att industrin tar alla tillfällen att använda kemikalier i allt som tillverkas. Idag måste man vara medveten om detta och läsa innehållsförteckningar om man är intresserad av sin hälsa"

_

Från Per Wikholm:

_"Det är med vetenskapen om sötningsmedel precis som med resten av vetenskapen om kost. De välkontrollerade vetenskapliga studierna saknas och uppfattningar baserar sig mer på så kallade epidemiologiska studier - där vad som är orsak och verkan inte kan fastställas - eller mycket korta studier på djur eller människa.
Ingen vet med andra ord säkert vad som händer en människa som konsumerar stora mängder av ett visst sötningsmedel under lång tid.

Det vi vet är att den söta smaken i munnen i sig utlöser ett mindre insulinsvar. Precis som med riktigt socker får man alltså en insulineffekt trots att inga kolhydrater finns i sötningsmedlen. Det blodsockerfall som insulinet skapar leder till hungerkänslor. Epidemiologiska studier har hittat ett samband mellan fetma och konsumtion av sötningsmedel, vilket förvånat den vanliga kalorihypotesens försvarare men som ur vårt perspektiv - där insulinet är drivkraften bakom överätande och övervikt, är mer lättförklarligt.

Min personliga bedömning av sötningmedel är att grundregeln bör vara att utnyttja detta i så liten utsträckning som möjligt. Så länge man försöker bryta sitt sockerberoende bara genom att ersätta sin vanliga
sockerkonsumtion med sötningsmedel, är risken stor att man misslyckas. Sockerberoendet går att övervinna ändå och det går att lära sig uppskatta och nöja sig med den naturliga sötnman som finns i t ex bär i en efterrätt, utan att känna behov av att behöva söta det ytterligare.

I vissa lägen, vid någon enstaka efterrätt till söndagsmiddagen så kan det vara motiverat att ta till nödlösningen sötningsmedel. Vilket ska man då i så fall välja?

Min personliga gissning är att stevia nog är det minst dåliga alternativet. Den har sedan länge varit godkänd som sötningsmedel i Japan där man dock aldrig har godkänt aspartam som till skillnad mot stevia är godkänt här i Europa och USA. Stevia är en naturlig
produkt från en växt - vilket i och för sig inte är något bevis för att det är ofarligt.

Aspartam finns det åtskilliga larmrapporter om, men de flesta är just epidemiologiska studier, så säkert vet vi inte. Dessa handlar ofta om koncentrationssvårigheter hos barn. Sukralos (Splenda) är det nya stora sötningsmedelet på marknaden. Förespråkarna hävdar att det går rakt igenom kroppen medan andra studier antytt att en mindre del stannar kvar. Det oroande är att sukralos precis som PCB och DDT är en klorerad organisk förening. Svenska och norska myndigheter har nyligen visat att suckralos nu finns i våra vattendrag.
Sockeralkoholer är ytterligare en typ av sötningsmedel. Lös mage är den vanligaste biverkningen.

Summa sumarum: Minimera ditt behov av sötningsmedel. Då kommer du att ha lättare att övervinna ditt sockersug.

Per Wikholm, författare, molekylärbiolog"_

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
5/16/08, 9:12 PM
#1

Eftersom jag själv lider av en del som kan ha sin orsak i att jag konsumerat sötningsmedel sen 1977 ungefär - periodvis rätt stora mängder - så vill jag gärna få ut all information jag får tag i.

Tänk er för - ni som ändå väljer att använda det.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

aase-andersson
5/16/08, 9:22 PM
#2

TACKAR för de verkligen välskrivna orden.. vem kan stoppa i sig detta efter denna artikel…

Margareta
5/16/08, 10:50 PM
#3

Jag har länge haft svårt för sötningsmedel och har framförallt aldrig velat att mina barn skall äta det. Hellre socker i Coca Cola än Light dryck.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

LillaEmma
5/16/08, 11:07 PM
#4

Usch då. Jag som brukar ta till sötningsmedel när sockerfrestelsen blir alltför stor. Kanske dags att tänka om

Per_W
5/17/08, 8:15 AM
#5

Oops! Det blev ett O för mycket i min text ser jag nu. "..sukralos precis som PCB och DDT är en klorerad oorganisk förening.". Klorerad organisk förening skall det vara!

/Per Wikholm

Mervi
5/17/08, 9:31 AM
#6

Jag använder stevia ibland i salladsåsen om det behövs en smakbrytning. Skulle säkert kunna använda honung eller vanligt socker, det är så sällan. VAnlig strö-sötningsmedel har jag använd i någon efterrätt, det är också så sällan att jag kunde använda socker där med. Är bara lite rädd för att väcka suget. De gånger jag använd sötningsmedel har jag inte fått mer sug.

Annons:
magma
5/17/08, 10:00 AM
#7

#5: Jag ändrade åt dig till ett "o".

Margareta
5/17/08, 10:48 AM
#8

Tack Magma!

Texten blev bra ändå Per!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

magma
5/17/08, 10:58 AM
#9

Absolut, det glömde jag ju säga!! Du gav väldigt bra information- tack!

Cindy
5/18/08, 3:22 AM
#10

GRATTIS JAG! Har varit cola-light-oholic i stora drag i säkert 10 år. Har hypothyreos konstaterad sedan förra sommaren. :(

Tack Margareta, nu har jag inga som helst ursäkter längre att "unna mig" lightcola ibland!

Vänliga hälsningar
Cindy

Tilda-T
5/18/08, 10:48 AM
#11

Lycka till med avgiftningen Epicindy!

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

[Karro]
5/18/08, 7:28 PM
#12

Håller med lycka till med avgiftningen….

Jag håller med, hellre riktig läsk med socker än light…..

clajo
5/18/08, 7:38 PM
#13

Jag undviker artificiella sötningsmedel i så stor utsträckning det går. Har dock planer på att köpa Sukrin som inte innehåller något kemiskt gift. Inte för att äta dagligen, men för att ta till de få gångerna om året, man vill göra nån slags dessert till födelsedag eller annat!

Annons:
krambanan
5/18/08, 9:56 PM
#14

Vem är läkaren i första stycket? Jag har hypoth. (antagligen typ 2) och binjurar som inte funkar som dom ska.

Jag drack stora mängder Pepsi Max ett tag i tron att det var nyttigare än vanlig Pepsi. Fick säkert i mig andra saker med sötningsmedel med men Pepsin var den stora boven.Jag visste inte bättre på den tiden. Man tror ju att ett ämne godkänd i livsmedel är ofarligt. Nu vet jag bättre sen ett tag tillbaka. 

Pepsi Max drickandet hände för ett gäng år sen dvs innan min sköldkörtel började strula. Har aldrig läst om detta sambandet innan och skulle vilja få kontakt med läkaren som gjort utalandet.

missaz
5/18/08, 10:03 PM
#15

USCH! Detta är ju skrämmande läsning!!! Ska genast förbjuda mina barn att dricka lightdrycker, inte för att vi dricker sådant dagligen här, men det händer. Nu är det helt klart slut med det!!! BRA artikel!!!!!

Har beställt sukrin, får göra saft på det kke?

Zoogin
5/19/08, 4:33 PM
#16

Men ibland blir det ju tjatigt att bara dricka vatten. Har ni andra förslag på vad man kan dricka som smakar lite mer?

missaz
5/19/08, 4:52 PM
#17

#16 Citronvatten kanske…? Jag ska nog dricka lite sånt eventuellt med lite sukrin i för sötman nån gång ibland. Bra c-vitaminkälla också. =) Annars är hemmagjort is-the gott; något frukt-the som man kyler och pressar lite citron i om man vill. Gott och läskande.

Brynhilde
5/19/08, 7:24 PM
#18

Tunt skivad slanggurka är gott i vatten.

Ser du att jag tappat nåt kilo... låt det ligga...

Blenda01
5/19/08, 8:47 PM
#19

Min käre make har alltid varit skeptisk till sötningsmedel (och fått mig att bli det också).
När jag var gravid och ammade motsatte han sig att jag skulle dricka lightdrycker; "Man vet inte vad de där kemikalierna kan ställa till med!"
Jag tyckte att det lät klokt, så jag lät bli. Fick aldrig smak för det heller, tack och lov.

Maiwor
5/20/08, 10:56 AM
#20

Detta är vad maken sagt i många år till mig som använt hermesetas i 30 år i kaffetLedsenHar precis slutat röka  så en gift har jag blivit av med och nu en till det känns stort LedsenSen tycker jag inte jag kommer in idetta med maten riktigtLedsen

Annons:
SannaLainen
5/27/08, 1:22 AM
#21

sötningsmedel… man ersätter bara ett beroende med ett annat … Fot i munnnen

IngelaZ
5/27/08, 1:47 AM
#22

Hur är det med sukrin? Är det som stevia?

Det står att utbrändhet är ett uttryck för trött sköldkörtel och trötta binjurar… Binjurarna förstår jag för de producerar stresshormonet kortisol men vad är det som händer med sköldkörteln vid stress? Eller syftade det bara till intaget av sötningsmedel?

Neeelia
5/27/08, 1:52 AM
#23

önskar jag hade valet och man kunde önska att framställarna visste bättre. Det finns så oerhört många diabetiker och det finns ingen diabetes ssk (iaf inte till mig efter 9 år) som varnar för sötningsmedel. Tro f a n att ungar blir feta när föräldrarna försöker vara goda nog att ta bort socker och införa ersättning.

Läxa upp framställarna på vad de ställer till med.. och få ut budskapet innerligt om vad riskerna är vid användning.

'Galet detta.

greensis
5/27/08, 9:42 AM
#24

#22 Ämnet i sukrin är en sockeralkohol, som xylithol.

Fabricati diem, pvnc!

catdragon
5/27/08, 10:50 AM
#25

tror faktiskt att jag ska lägga av med lightläsken!

Har ju varit sjukskriven för trötthetssyndromLedsen

HanneU
6/12/08, 11:37 AM
#26

Jag har läst lite om Stevia rebaudiana som man tydligen kan odla själv. "Går att driva upp från frön, men det är lättast att ta sticklingar" står det. Ja, iallafall om man känner till någon planta som man kan få sticklingar av.

Är det någon som har en planta? Jag skulle gärna vilja odla i växthuset…!

dahlith
6/12/08, 12:19 PM
#27

Jag köpte fröer på Växthuset. kostade 40:- påsen. Inte särskilt många fröer heller.

Jag sådde det utomhus, tyvärr har ingenting kommit upp ännu. Får väl avvakta lite till. Sen köper jag nog en ny påse och sår fröerna inomhus istället.

Annons:
sVolDer
6/18/08, 12:26 PM
#28

Apropå sötningsmedel:

Använd stevia! Det finns att köpa på nätet och t o m i vissa hälsokostbutiker. Japanerna använder stevia i stället för socker och sötningsmedel. I Japan tillåter dom inte sötningsmedel alls med hänvisning till hälsan. Stevia växer i Sydamerika, där indianerna har använt detta i tusentals år. I Europa är det förbjudet som livsmedel, därför att man inte "vet" om det är skadligt. Massor av sockerfabrikanter skulle ju lida om det blev tillåtet. Plus alla fabrikanter av sötningsmedel, där man vet att de är skadliga! Helt barockt.

Stevia innehåller inga kalorier och höjer inte blodsockret (idealiskt för diabetiker) och man får inte karies av det! Är mycket sötare än vanligt socker, så även om det är dyrt så behöver man inte mycket. 

Har själv stevia i flytande form och som pulver. Man kan också köpa frön och så själv i kruka inomhus!!!

Took
6/19/08, 1:21 AM
#29

Men vad är egentligen skillnaden på stevia och konstgjorda sötningsmedel? Varför är det så mycket bättre?

 
Att indianer har använt något i tusentals år ser jag inte som något bevis på att det är enbart hälsosamt eller ofarligt; det är ett typiskt flumargument.  Indianerna har tuggat kokablad och peyote och odlat tobak också. :)

papope
6/19/08, 12:46 PM
#30

Sötningsmedlet i skåpet blandade jag i en överbliven flaska sirap med lite varmt vatten. Det blev en bubblig gegga som myrorna fick att smaska på. De försvann……

Wenn
6/19/08, 1:20 PM
#31

Bra info Margareta

Själv har jag inte använt något sötningsmedel .

Undrar just hur hjärnan reagerar när den får signaler om t.ex. stevia och annan socker esättning ??

Took
6/22/08, 2:30 AM
#32

Citerar mig själv (#29)

"Men vad är egentligen skillnaden på stevia och konstgjorda sötningsmedel? Varför är det så mycket bättre?"

Någon som kan svara på det?
Vad jag funderar på är bland annat att om den söta smaken hos klassiska sötningsmedel kan utlösa insulinsvar, borde inte detsamma gälla alla söta smaker? Även stevia?

Wildrat
6/22/08, 3:48 AM
#33

#32 Den risken finns väl alltid hos känsliga personer. För min del handlar det om att Stevia är naturligt till skillnad från de andra. Aspartam tex ägs av företaget Monsanto som håller på övertar världen med sina GMO-grödor och patent på gamla kulturväxter. De är ett riktigt rövarföretag och jag vill inte stödja dem.

Kolla den här sidan och särskilt videon (direktlänk till videon).

Margareta
6/22/08, 12:37 PM
#34

Stevia är bladen från en växt som upplevs så söt att Du behöver mikroskopiska mängder. Sötningsmedel är kemikalier.

Det finns andra växter som används till suspekta vanor - men Stevia använder du så extremt lite av att jag inte tror risken är så stor. I pulvriserad form räcker det att doppa en fuktig kniv i pulvret för att söta en tekopp.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Took
6/22/08, 1:09 PM
#35

"Stevia är bladen från en växt som upplevs så söt att Du behöver mikroskopiska mängder. Sötningsmedel är kemikalier."

Men allting är ju kemikalier. Det som gör att stevia smakar sött måste ju också vara en molekyl av något slag i växten, eller en kombination av molekyler. Sedan kan jag hålla med om att det är moralisk skillnad på syntetiskt framställda ämnen som produceras och säljs av multinationella storföretag och naturligt förekommande sådana som odlas i växtform av indianska bönder och säljs via små importföretag, men "naturligt förekommande" eller "indianer" innebär inte automatiskt att det är nyttigt eller ofarligt.

Vad jag undrar är om det finns någon som har undersökt exakt vad det är för naturligt förekommande kemikalier i stevia som smakar sött, och hur det påverkar oss, jämfört med syntetiskt framställda kemikalier.  

Kalla mig misstänksam eller besvärlig, men jag vill gärna veta vad det är jag stoppar i mig. :)

magma
6/22/08, 4:10 PM
#36

Från webbsidan www.stevia.se:

"Stevia är en ört (Stevia rebaudiana) som tillhör krysantemumsläktet. Den har använts i århundraden av Guarani-indianerna i Paraguay m.fl. som ett hälsomedel, inte enbart för den söta smaken utan även för diverse åkommor. Stevias välgörande egenskaper har bekräftats av den moderna vetenskapen.

Stevia innehåller i sin ursprungsform förutom sötsmakande glykosider 31 essentiella oljor och många mineralämnen. Därtill klorofyll, enzymer och vitaminer. Stevia innehåller inte några giftiga substanser och har inga kända negativa biverkningar och innehåller praktiskt taget noll kalorier.

Stevia är alltså ett hälsosamt alternativ till socker.

Stevia tål upphettning och kan med fördel används till bakning och matlagning samt för sötning av drycker. Vår produkt är raffinerad och består av ett pulver vilket innehåller
90% steviosider och är upp till 300 ggr sötare än socker."

--------------------------------------------------

Jag fetmarkerade det som kanske kan vara- åtminstone delvis- svar på dina frågor.

Took
6/22/08, 4:56 PM
#37

Tack, Magma! Jag har också suttit och googlat lite själv. Tror att jag också ska köpa en liten provförpackning från Cayote för att testa vad jag tycker om det och hur jag reagerar. Funderar också på att köpa frön och försöka dra upp en egen planta, även om jag inte har världens grönaste fingrar och har förstått att det är svårt att få fröförökning att funka… :)

Margareta
6/22/08, 5:06 PM
#38

Impecta säljer frön

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

magma
6/22/08, 8:18 PM
#39

Jag har personligen så svårt för bismaken att jag knappt använt pulvret jag köpte, men för andra fungerar det utmärkt- så det enda sättet är ju att prova själv för att se hur det går:)

kalleankasmormor
6/22/08, 8:20 PM
#40

Jättebra information. Tack Margareta!

Själv använder jag vanligt socker eller honung om jag någon gång skall söta något. Det tror jag är bäst.

Mervi
6/22/08, 8:22 PM
#41

Jag har inte heller använt stevian utom någon enstaka gång. Jag gillar inte heller bismaken, det jag använt det är i salladsåser som behöver lite sötsmak i sig. Där tycker jag det har funkat.

Annons:
Took
6/22/08, 8:31 PM
#42

#38 Tack för tipset, men jag går nog till trädgårdsbutiken här i Lund, de ska ha sötflockelfrön enligt sin hemsida, och så slipper jag väntetid och porto. :)

Jennix
7/12/08, 3:27 PM
#43

Någon undrade över sötningsmedel så jag puttar upp denna…

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Medlem
7/15/08, 2:05 PM
#44

Apropå stevia, vad heter den sorten som är koncentrerad och vit i färgen som inte är besk som den gröna?

Margareta
7/15/08, 2:06 PM
#45

Min burk med vitt pulver heter bara Stevia

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

jen
7/17/08, 8:21 PM
#46

Oj vilken bra info man fick här!

Jag som druckit dessa light-drycker för att undvika socker….

Läste att det kunde påverka sköldkörteln. Själv har jag hypotyheros…

Nä, det får bli citronvatten   istället

SannaLainen
7/28/08, 1:32 AM
#47

jag har slutat me alla sötningsmedel till och med stevia så skönt!! va ett jobbigt år men gud va skönt!!! aldrig mer!!! stå på er!! de blir gött!! jag lovar!!!

wine
7/28/08, 2:13 AM
#48

 #47 klokt!

Jag är en som kan vittna mot aspartame.  Drack kopiost mycket sedan 80-talet (när min dåvarande husläkare pratade om studier som hade märkt "kemiska ändringar i hjärnan").  För tre år sedan fick jag två oprovacerade kramp-anfall inom en ram av 10 månader (både när jag sov, och direkt efter en period när jag mer lite läsk än vanligt).  Konstigt nog - på akuten frågade nevrologen direkt om jag drack mycket "lite läsk". 

Efter 3st MR-röntgen och lika många DT-röntgen kunde dem inte hitta någon fysiologisk orsak, och 2 olika tester visar ingen tecken på epilepsi heller.  Däremot har jag haft 2 nevrologer på Sahlgrenska som har rekomenderat att jag aldrig mer drycka aspartam (och har sagt att dem skulle aldrig drycka det själva).   Dem vet mer än vad dem få/våga säger till pressen just nu, vet du.

Sedan dess har jag oxå traffat en annan kille som råkade ut för exakt samma grej - mycket Cola Lite, plötsligt anfall, frågan i akuten om han drack mycket lite produkter, och en varning om aspartame från sin nevrolog. 

Har inte ens tittat på aspartam sedan dess, och allting är normalt mrd mig igen (färre huvudvärk oxå).  Finns massa skrivit om detta (Google aspartame & seizure) och många som säger att det är en ren myth… men jag litar mer på mina nevrologer än vad jag gör dem amerikanska Lobby groups för en produkt värd många miljarder dollar.

Annons:
dahlith
7/28/08, 2:31 AM
#49

Misstolkade dig lite ett antal gånger. Tihi… Skrattande

Dricka mycket lite läsk…

läste det inte som light utan som svenska ordet lite.

För övrigt håller jag med dig om att aspartamdrycker är ett hälsogissel. Något man ska avhålla sig.

Går giftet ur kroppen snabbt efter att man slutat med det, eller det håller i sig ett tag?

wine
7/28/08, 10:49 PM
#50

#49 Lol - det gjorde jag med när jag läste genom det andra gången ;-)  Självklart menade jag att jag drack *mycket* "light" produkter och inte *lite* läsk… hehe!  Inte alltid lätt att inte vara svensk - speciellt när jag skriver sent på kvällen!

En orsak att aspartam är så farligt är att kroppen har väldigt svårt att bli av med biprodukterna från aspartam - bl.a. formaldehyde och DKP så att dem ackumulera i kroppen över tid.

Har hört olika teorier dock.  En är att kroppen kan aldrig bli av med dem biprodukterna, men att den kan isolerar dem (i cystor osv).  En annan teori är att kroppen kan bli av med dem (dock under en längre tid) med hjälp av rätt kost (bl.a. brokolli).  Finns många "cleansing programmes" inriktad mot just aspartam.

Tror att det är för tidigt att veta med säkerhet.  I Nordamerika har dem börjat med en hel del "aspartame-free" produkter, men tyvärr har dem inte kommit till sverige än (ok Coke Light, men samtidigt lanserade dem Coke Zero).  Tills dess tugger jag inte ens en bit tuggummi!

dahlith
7/29/08, 1:10 AM
#51

Misstänkte att det inte bara var så lätt som att sluta med dryckerna så. Det finns kvar längre i kroppen. Men broccoli är ju bra på så mycket annat också. Blir väl att rekommendera broccoli till de som druckit för mycket aspartam då.

Gör inget att det blev lite "lite" där. Fick mig ju till att haja till lite extra och läsa lite mer nogrannt. Flört

Dricker inte själv läskedrycker alls vare sig med eller utan aspartam. Men resten av min familj dricker/ har druckit det så nu ska det bli lite hårdare tag här.

Tack Wine!

lillag
7/29/08, 1:28 AM
#52

Hur ska jag klara av att sluta med mina 4 sockerbitar i kaffekoppen,,,,,? dricker dessutom många koppar per dag!!!!

dahlith
7/29/08, 1:43 AM
#53

Lillag, det undrade jag också för ett halvår sen. Trodde inte att det gick att dricka kaffe utan socker. Det smakade ju bläää…

Min räddning var cocosa med smak. Alltså kokosfett som du kan köpa på hälsokost.

Det var hur enkelt som helst då. Fast först kan jag säga att jag började med en tesked ekologiskt bregott i kaffet. Kanske första 2 dagarna. Sen började jag med cocosan. blev så himla gott.

Kaffet blev till och med godare på det viset.

Tror att jag var helt avvand med socker i kaffet efter 2 veckor.

Idag kan jag inte tänka mig att lägga i det minsta lilla sötningsmedlet,

Lycka till!

wine
7/29/08, 1:48 AM
#54

#51 Många i min bekantskap har slutat pga min historia, trots att de var skeptiska i början.  Men alla behöver inte tror att den är farligt om dem inte vill det - jag bara berättar min historia.  Jag kämpar inte för att övertyga någon!  Inte bara broccolli - alla "cruciferous vegetables" - dvs, blomkål osv (passar perfekt med LCHF!).

#52 Stevia är ingen "kemiskt tillverkade" sötningsmedel - det är lika naturligt som socker.  Min sister i Vancouver köper den "orefinerad" (brun med eftersmak som lakrits, som hon har lärt att uppskatta) - och då har den t.o.m. lite nyttiga egenskaper!

dahlith
7/29/08, 2:04 AM
#55

Wine, jag är glad att du berättar om din historia. Det kan hjälpa många att få ett bättre och mer hälsosamt liv.

Själv har jag aldrig testat stevia heller.

Köpte steviafröer som jag sådde utomhus i våras. Inte ett enda frö grodde. Ändå bor jag i Skåne och borde liksom sett något  gro. Men nää…

Känner att det är skitsamma. Jag klarar mig utan det söta ändå.

För min del är det svåraste att klara mig utan bröd.

Men ni som saknar socker kan ju kanske testa ifall stevia kan vara något för er.

Var bara på er vakt så att sockermonstret inte vaknar!

Annons:
wine
7/29/08, 12:07 PM
#56

#55 Själv har jag väldigt sällan (sedan barndom iaf!) något riktigt sötbehov - men har beställt Stevia ändå!  Tänken är att burken komma att räcka hur länge som helst, men att jag har möjligheten att kanske "variera" smacken på mat lite gran då o då och kanske laga lite LCHF cheesecake för att käka tillsammans med familjen.

Men du har helt rätt - om man brukar har ett sockerbehov är det nog bäst att avvänja sig och lära sig att uppskatta smaken på mat utan extra sötma.  Konstigt nog är Sverige ett land som tillsatta väldigt mycket socker till matvaror i onödan i min erfarenhet…  jämför med holländsk sill, engelsk kaviar (cod roe) och t.o.m. korv (pork sausages) bl.a. som är lika goda utan socker (eller dextros).

starhawk
8/4/08, 11:45 AM
#57

#30: Inte så konstigt, aspartam utvecklades från början som ett anti-myrmedel, men tillverkarna insåg att dom tjänade mer genom att marknadsföra det som ett sötningsmedel. Jag läste om en man som hade stora problem med hästmyror i sina badrum, men en dos aspartam i varje badrum och så var myrorna försvunna

Och det finns folk som äter myrmedlet Förvånad!!!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

pingela46
8/7/08, 1:10 AM
#58

jag undrar om fruktsocker är lika osunt som övriga sötningsmedel?

starhawk
8/7/08, 12:00 PM
#59

Fruksocker omvandlas till glukos dvs. vanligt socker, dessutom blir det mer glukos än fruktos, när fruktosen bryts ner till glukos blir det en liten rest, ett antal av dessa rester kombineras med vatten och ger en glukos till jag har för mig att 100 gr fruktos blir 115 gr glukos

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

mjcw
8/10/08, 5:22 PM
#60

15 Hermesetaspiller om dagen i té och kaffe i många år, mår jag inte bra av det?

Losvan
8/11/08, 7:34 PM
#61

Är miljöproblem med Sukralos. Typ Cola Xero har jag för mig.  Går igenom vattenverk o ut i vattendrag. Lurar planton  att det är näring vilket det inte är. Man vet  inte vad detta kommer att leda till i världshaven där det hamnar, kan få stora effekter. Tycker inte man skall andvända denna produkt alls - bättre med vanligt socker för alla parter.

Margareta
8/23/08, 5:53 PM
#62

#60

Om man i det långa loppet får negativ påverkan på sköldkörteln av sötningsmedel gör jag den bedömningen att ingen mår bra av det.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
mjcw
8/31/08, 1:18 PM
#63

#62

Mragareta: "Om man i det långa loppet får negativ påverkan på sköldkörteln av sötningsmedel gör jag den bedömningen att ingen mår bra av det."

Jag har inget vetskap om att det fått negative inverkan på min sköldkörtel.

Hur tar jag reda på det?

Margareta
8/31/08, 1:24 PM
#64

Jag tror att läkaren menar att det gäller att alla i det långa loppet får en onödig belastning på sköldkörteln, dvs ingen mår bra av sötningsmedel om ser det i livslångt perspektiv.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

mikaelj
8/31/08, 1:37 PM
#65

Nej nej, Cola Zero var aspartam (gamla light), medans Cola Light hade sukralos.

Numera finns inte någon sukralossötad Cola kvar, däremot finns det ketchup och chokladdryckspulver som är sötat med sukralos, ojmr.

Hemsken
9/6/08, 9:19 PM
#67

#66: SkrattandeGladTungan ute Den rapporten lät bra! (Jag vill så gärna ha en dutt i grädden till kvällskaffet…)

Vad ska man tro egentligen? Jag litar inte längre på någon studie - hur ska man kunna veta vilka som tolkats fel, fuskats med och vilka som verkligen stämmer? Det är så lätt att läsa något och sedan ta det för en sanning som man sedan vitt och brett delar ut bland sina medmänniskor (med pekpinnen i näven). Tänk om aspartam inte är så farligt. (Å andra sidan kan det ju vara jättefarligt…Skrikandes)

jessie73
9/7/08, 10:27 PM
#68

Det pratas väldigt mycket om sötningsmedel i läsk och annat. De produkterna har jag tyckt varit ganska enkelt att ersätta med kolsyrat vatten. Värre är det med tuggummi… Har letat efter helt osötade tuggummin men inte lyckats hitta några. Vill gärna ha nåt att tugga på ibland. Är ju inte hungrig, men saknar tuggningen. Vad tar man då om man inte vill utsätta kroppen för sötningsmedel? Man kan ju inte tugga te….

mikaelj
9/7/08, 10:28 PM
#69

#68

Tuggumi är i regel sötade med xylitol, så jag förstår inte ditt problem.

Annons:
Margareta
9/12/08, 1:50 PM
#70

I senaste numret av NyTeknik skriver Karl E Arfors (talare på vår LCHF-kryssning i våras) om att 1dl Fun Light dödar en myrstack. Jag tror det är aspartam i Fun Light.

Han ifrågasätter Livsmedelsverket som tillåter detta som människoföda.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Medlem
9/12/08, 3:30 PM
#71

#68 I arabiska affärer finns ett turkiskt tuggummi med rött papper som är osötade. De är jätte billiga också. Jag köpte ett paket som innehåller 100 styck för 35 kronor. Men eftersom jag tycker om att tugga arabiskt tuggummi så har jag inte använt det turkiska pga smakens skull. Jag gillar det beska i det arabiska.

Krahso
9/12/08, 6:06 PM
#72

Nu har jag äntligen hittat information om Hermesetas. Jag har sedan jag läst det här undvikit allt vad sötningsmedel, lightdrycker etc. heter. Men en sak har jag inte fixat att sluta med… Min lilla hermesetas i kaffet….

Men jag har inte någonstans hittat vilket sötningsmedel som Hermesetas bygger på. Men nu har jag gjort det och klipper och klistrar till er övriga:

Detta tolkar jag som att det inte kan vara helt farligt med ca. 5 hermesetas per dag… (en per mugg kaffe).

Tror ni jag har fel? Jag tänker inte bara på LCHF, sockerberoende etc. Jag har utv. diab.2 och vill hålla insulinnivån i schack….

Näringsvärden

Hermesetas mini sweeteners

  • sötningsmedel: ren natriumsackarinat
  • en tablett sötar lika mycket som en tesked socker (ca 5 g)
  • lämplig för diabetiker
  • noll kalorier
  • skyddar tänderna

Hermesetas mini sweeteners innehåller

Per tablett

Per 100 g

Protein

0 mg

0 g

Kolhydrater

0 mg

0 g

Fett

0 mg

0 g

Energi

0 kJ
0 kcal

0 kJ
0 kcal

Natrium

1.25 mg

10 g

Hermesetas Röd

  • sötningsmedel: blandning av aspartam, cyclamat och natriumsackarinat
  • 1 tablett sötar lika mycket som en liten tesked socker (ca 3 g)
  • lämplig för diabetiker
  • få kalorier
  • skyddar tänderna

Hermesetas Röd innehåller

Per tablett

Per 100 g

Protein

35 mg

63 g

Kolhydrater

0 mg

0 g

Fett

0 mg

0 g

Energi

0.6 kJ
0.14 kcal

1071 kJ
252 kcal

Natrium

2.2 mg

4 g

piwen
9/19/08, 10:58 PM
#73

Egentligen så förstår jag nog inte riktigt.Det är klart att det är intressant att veta skillnaden mellan olika sk sockersorter.Men man kan väl endå utgå från att allt som är kemiskt framställt är skit för en människokropp.Och vitsen för min del med LCHF kost är just att allt vad sockersug heter faktiskt försvinner!

Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
9/20/08, 4:02 AM
#75

Problemet med artificiella sötningsmedel är troligen att kroppen inte vet hur den skall hantera det.

Om bukspottskörteln producerar insulin för att det kommer sött och så är det inte socker som höjer blodsockret - vad händer då?

Jag experimenterar inte längre eftersom jag inte vet eller är säker.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

kaffebonan
9/28/08, 9:56 PM
#76

jag dricker light drycker i måttliga mängder och har aldrig känt att det skulle höja blodsocker eller så.äter lchf och då kan man inte dricka vanlig läsk. tar nån dricka ibland för att få dicka nåt med smak,det är det man saknar…

Annons:
Maybelline
10/30/08, 9:37 PM
#77

Läste precis att EU ska göra en utredning om aspartam och har begärt in all forskning från medlemsländerna som är gjord angående påverkan. På rätt väg kanske…

Sen får de väl ta alla andra sötningsmedel som sucralos mm under luppen med.

Dricker själv light drycker ibland - även om jag misstänker att det är dåligt, men jag låter inte mina barn få det. Så fort någon har råkat köpt fel ("Jamen det här är ju bra äppelmos/ketchup etc…det är ju inget tillsatt socker och ni vill ju inte att han ska äta socker") så blir jag rabiat. Tänk var sur jag var när killen nu är för stor för stolpiller och var förkyld och hade feber. Alvedon barndoserad som smältpiller hade aspartam i sig. Tack för det! Killen var mycket nervös för tandtrollen - han märkte ju att det var "socker" i, men tydligen var det gott i alla fall.

Margareta
10/30/08, 11:15 PM
#78

Jag blir sur när jag går på Apoteket och ser hur mkt som är i deras vitaminer mm

Hälsokosten är bättre på det viset, men febernedsättande är ju apoteket.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[ngupa]
12/3/08, 2:53 PM
#79

SUKRIN och Stevia är väl de sötningsmedel som inte påverkar insulinet, så har jag läst här någonstans, stämmer det?

[Anega]
12/3/08, 3:39 PM
#80

Tack för bra artiklar. En del undrar vad man ska dricka om man inte dricker läsk. Det finns mycket gott man kan smaksätta vatten med om man inte gillar det rent. Gurka, hallon, vinbär, apelsin, melon, granatäpple, kiwi. Med mera.

[ngupa]
12/14/08, 4:47 PM
#81

jag undrar fortfarande om någon som vet och gjort prov om sukrin höjer insulinet?

MimLan
12/14/08, 4:52 PM
#82

#81 Om du söker på sukrin och insulin hittar du trådar med svaren och även hänvisningar vidare till både uppgifter och studier om detta. Sukrin höjer inte insulinet.

[ngupa]
12/14/08, 7:57 PM
#83

Jag har bara sökt sukrin men inte tänkt med båda sökorden, tack!

Annons:
magma
12/15/08, 12:46 AM
#84

Jag är osäker på faktiskt hur man ska veta om ett sötningsmedel (eller vad som helst) höjer insulinet. Hur vet man det? Jovisst, om blodsockret höjs så får man också en högre insulinutsöndring. Men om insulinet redan sänkt blodsockret när man tar provet och ingen blodsockerstegring syns- då har man ju ändå fått en höjd insulinutsöndring? Bara det att insulinet gjort sitt jobb redan? Är det någon som fattar vad jag svamlar om?

Om Sukrin: jag tycker att det har en viss, metallisk bismak, så även om det står att det smakar exakt som socker så stämmer det inte för mig ivarjefall.

[SarahOhrn]
1/15/09, 9:02 PM
#85

Jag äter ungefär 2 hermesetas mini sweeters om dagen i mitt te, nu blir jag ju orolig när jag läser detta! Likaså när jag druckit lightläsk innan, dock har jag oftast druckit vanlig läsk och ganska sällan lightprodukter då jag varit lite skeptisk, men har ju haft nån period då jag ätit lite mer lightprodukter (då oftast pepsi max) men min mamma har predikat om att det är bättre med vanligt socker i så fall när man väl ska dricka det =)

Men blir ju orolig att man har nåt i kroppen nu pga lightprodukter innan eller mina små hermesetas =/

Margareta
1/17/09, 12:02 PM
#86

Jag har druckit mycket FunLight i min dar - och tuggat tuggummit med sötningsmedel - men har i de allra flesta fall hindrat mina barn.

Jag har slutat till 100% nu.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Greddelin
2/17/09, 11:18 PM
#87

Usch, jag är fast i saftträsket och blir inte glad av att läsa detta då jag dricker Fun Light - som ju ska vara så förfärligt.

Jag växte upp med rostigt vatten och sedan dess tycker jag rent vatten inte är gott. Man skulle kunna tro att det skulle vara tvärtom, men nej då.

Betyder detta att jag sabbar min viktnedgång nu?

magma
2/17/09, 11:56 PM
#88

Mja, det finns ju en risk förstås. Läs gärna den här tråden från början till slut!

JAUS
2/13/12, 3:03 AM
#89

Jag rekommenderar inte stevia, det har gett mig migrän när jag provat. Stevia är ingen växt som vi har ätit under vår evolution. Dessutom höjer faktiskt steiva insulin och blodsocker lite grann.

Sukrin (erytriol) använder jag när jag sötar, det finns naturligt i svamp, frukt och bär och har funnits i vår kost sen urminnes tider och höjer varken blodsocker eller insulin alls.

Glycerin (även känt som glycerol) är också ett alternativ. Glycerin finns naturligt i fetter som t.ex. kokosfett (innhåller 17% glycerin). Läs mer om glycerin här.

starhawk
2/13/12, 7:38 AM
#90

Har alltid varit kritisk till dessa sötningsmedel, när jag gjort glass t.ex. så har jag därför använt vanligt socker istället, man får se till att hålla konsumtionen låg helt enkelt

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Annons:
rapu
2/13/12, 8:12 AM
#91

Och hur är det med björksocker? Xylitol. Det är också en sockeralkohol, men kommersiell användning begränsar sig till tuggummi och halstabletter, har inte sett att man skulle använda det som bordssocker eller i bakverk.

rapu
2/13/12, 8:14 AM
#92

dubbelpost

JAUS
2/13/12, 8:17 AM
#93

#90 Du tycker alltså att socker som du vet är skadligt är bättre än något du misstänker är skadligt? Obestämd Dessutom klumpar du ihop alla sötningsmedel till en enda massa. Det finns defintivt sötningsmedel som är ytterst tveksamma att konsumera men det betyder inte att alla sötningsmedel är sämre än socker.

JAUS
2/13/12, 8:19 AM
#94

#91 Xylitol finns att köpa, men sukrin är ett bättre alternativ, betydligt mindre risk för diarre, dessutom har jag för mig xylitol ger en insulinhöjning. Tänk också på att xylitol är giftigt för hundar så ge inget som är sötat med xylitol till hunden ifall du har en.

Marianns LCHF Mat & bak
2/13/12, 8:23 AM
#95

Märkligt detta då några är våldsamt misstänksamma mot sukrin och ytterligare andra våldsamt misstänksamma mot stevia…

jag föredrar att använda pyttelite av båda sorterna jag. Glad

istället för mer av en sort.

starhawk
2/13/12, 8:30 AM
#96

#93: Socker i måttliga mängder ibland är inte alls skadligt, det är överkonsumtion som är skadlig. Jag äter inte glass särskilt ofta så mängden är inte stor, jag har inga problem att hålla det inom rimliga gränser

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

rapu
2/13/12, 10:36 AM
#97

Bra, Jaus, tack. Viktigt att inse skillnaden mellan insulinhöjning orsakad av den blodsockerhöjning "riktigt" socker ger, och insulinhöjning orsakad av sötningsmedel, som ju inte ger blodsockerhöjning.  Kroppen måtte vara bra förvirrad i det läget?

Annons:
[RockarFett]
4/17/12, 3:20 PM
#98

Puffar för den här diksussionen

Eftersom jag är sockerberoende borde jag avstå både socker och sötningsmedel  helt enkelt men …

Tycker hela frågan med sött / sötning bara blir krångligare och krångligare!

Sista tiden har jag fått ett stort PepsiMax sug.Inser att det måste ta slut innan det blir en vana.I övrigt äter jag väldigt lite sötningsmedel och har inte satt mig in i alla dessa nya sorter och fabrikat.Bakar inte och tuggar inte tuggummi heller.

Hur resonerar du själv? Kanske riktar frågan mer till den som är sockerberoende!

Jennix
4/17/12, 5:27 PM
#99

#98 För mig är det ohållbart att äta söta saker, tyvärr. Därför försöker jag undvika sötningsmedel totalt, inget extra stevia eller nåt.

Det som funkat bäst för mig är att avvänja mig vid den söta smaken totalt och avgifta mig genom att äta strikt.

När jag gjort detta och det funkat ett tag, typ några månader - då kan jag äta en bit mörk choklad eller bär, utan att få sug eller trilla dit på sockerätning. men då tycker jag också att sött smakar dåligt - gfast jag får inte prova ändå, för det triggar när jag gör det, ävne om det smakar dåligt alltså.

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

[RockarFett]
4/17/12, 5:51 PM
#100

#99 Känner igen det där med att trigga på det som inte enns är gott.

JAUS
4/18/12, 8:33 AM
#101

Jag provade nya FUN light med stevia igår, jag tänkte ge stevia en ny chans eftersom det var flera år sedan jag testade det senast. Jag fick ingen migrän, men jag blev trött och dåsig precis som om jag druckit sockersaft, så precis som jag som jag redan visste, stevia är inte ett bra sötningsmedel för de som vill ha ett stabilt blodsocker.

Jag håller mig till sukrin som inte påverkar varken blodsocker eller insulin.

[Pennylane1]
5/12/12, 10:25 AM
#102

men enligt Annika D så höjer  inte stevia blodsockret "vad hon kan förstå" så som vanligt   får man testa vad som gäller för en själv!

Marianns LCHF Mat & bak
5/12/12, 12:55 PM
#103

Vi har testat på 4 olika individer och inget blodsocker höjs trots frossning i både stevia och erythritol.

gun92884
5/12/12, 1:07 PM
#104

#103skrivet av Marianns LCHF Mat & bak

! Skäms… kom just ihåg att jag lovade prova det nya sötningsmedel för att se om det verkligen gick att karamellisera det … det var för hur länge sedan … 2 veckor? Glömde helt bort det men ska skärpa mig denna veckände … vi har Mors Dag här på söndag så jag kanske kan få till något även fast jag ska på 'introduction to agility' med Windsor …

Annons:
Marianns LCHF Mat & bak
5/12/12, 1:32 PM
#105

#104 vore fint om du meddelar mig om det funkar, det öppnar ju för lite kul recept  Flört

gun92884
5/12/12, 1:34 PM
#106

#105skrivet av Marianns LCHF Mat & bak I

Ingen fara, jag redovisar Glad

starhawk
5/12/12, 2:39 PM
#107

102: Att Stevia inte höjer blodsockret är ju inte så konstigt, det är ju inte ett socker, men frågan är väl snarast hur kroppen reagerar på den uppenbara motsättningen att det smakar sött i munnen och inget socker kommer i magen, kan mycket väl ge ett insulinsvar och då sjunker ju blodsockret med matthet till följd. Det är bara att testa för vi är ju inte lika

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

[Pennylane1]
5/12/12, 3:19 PM
#108

dubblelt

[Pennylane1]
5/12/12, 3:19 PM
#109

# 107 var det inte det jag skrev? Att man måste testa själv? Obestämd

Marianns LCHF Mat & bak
5/12/12, 5:35 PM
#110

#107
Inte sjönk det heller.Flört
Här kan man se 3 olika individers blodsocker efter vår frossa av sött.

gun92884
5/13/12, 1:24 PM
#111

Swerve Sweetener#105skrivet av Marianns LCHF Mat & bak

Swerve is a great-tasting all natural, zero-calorie sweetener and the only
one that tastes, measures, cooks and bakes like sugar. Unlike other sugar
alternatives, Swerve has no bitter aftertaste and a high digestive tolerance (no
laxative effect). From sweetening your favorite beverage, to baking, and
garnishing, Swerve is perfect for all your sweetening needs. Swerve is an ideal
choice for baking (one cup of Swerve equals one cup of sugar) and as a general
sweetener for those concerned with calories or blood sugar and insulin levels.
It's perfect for a healthy diabetic lifestyle. Swerve has zero glycemic index,
so its perfect for diabetics; Swerve does not affect blood glucose or insulin
levels.

Swerve is manufactured using a fermentation process and the outcome is a
sweet product that occurs naturally in many fruits and vegetables. Swerve is an
all natural sweetener that is based on a proprietary erythritol formulation and
other naturally occurring ogliosaccharides from plant fibers. This is a
completely natural process; nothing is chemically altered and Swerve is 100%
non-allergenic.

Nu har jag provat detta sötningsmedel.

Eftersom jag tyckte det var litet dyrt för volymen … man ska ju ta samma som om man använde socker och då räcker ju inte 454,35 (1 lb) särskilt långt om man bakar flera saker … sökte jag upp recept på karamellisering och gjorde ett försök med 1 msk vatten och ungefar 0,75 dl Swerve. Kokade upp vattnet, hällde i Swerve och lät det puttra tills det blev brunt … tog nog omkring 10 - 15 minuter. Det luktade ingenting om denna blandning … riktig karamel luktar ju gott när man gör det, men så gör jag ju den ofta med smör och socker istället för med vatten.

När blandningen var brun stack jag ner en rostfri sked och den 'täcktes' av blandingen. När blandningen svalnade så satt den som berg på skeden … och när jag skrapade av och smakade, så smakade det som fudge … vet inte vad det heter på svenska men det är sådan där sockerstinn kola som blir grynig, inte slät, dessutom är den opaque … alltså ogenomskinlig.

Och det var S-Ö-T-T.

Denna smet gjord på vatten och Swerve går INTE att använda till t exempel Tosca där man vill ha en knäckig yta. Kanske blir annorlunda gjord på bara smör och Swerve … ska försöka idag. Kunde inte göra igår eftersom något hände … se nedan …

Receptet på karamellisering också hade recept på ganache så jag hettade upp blandningen, petade i 1 msk smör och 3 msk vispgrädde och lät det koka upp och puttra ett tag. Sedan hällde jag i några bitar ischoklad som fick smälta.

Medan blandningen var varm var den blank, men när den svalnade blev den tjock och GRYNIG. I Swervereceptet sa de att man skulle använda 'vanligt' socker Swerve, alltså inte pudersockerformen, och det är vad jag gjorde.

En annan sak som förvånade mig storligen var att jag nu förstår alla som inte tycker om Erythritol(sukrin) för mina smaklökar sa NEJ TACK till Swerve efter första slicken!

USCH - FY VALE - ETTERSÖTT men utan egentlig smak av sötma. Låter litet motsägande men jag kan inte förklara bättre. Även med choklad i så slog det ettersöta igenom … OCH … i Swerve kände jag den där kalla, isiga bismaken som många säger att de känner med erythritol.

Saken är ju att jag känner det inte alls med erythritol!

För er som liksom jag klarar att baka med Erythritol … glöm bort Swerve.

För er som INTE kan baka med Erythritol kanske Swerve fungerar.

Ska göra ett försök till idag med karamellisering med smör och Swerve. Medan jag var ur köket några minuter hade Jean-Pierre börjat laga middag. Mitt fina Himalayasalt har jag i en stor tjock glasburk och saltet hade klumpat sig litet … ni förstår vad som hände kanske Rynkar på näsan … Jean-Pierre försökte 'lösa upp' det genom att dunka litet mot köksbänken (vi har granit) och jag hörde en krasch och glas som splittrades … salt över hela spisen och golvet och glas överallt … även i ganachen som stod på spisen för att kallna. Det var bara att mota ut hundar och katt och ta fram dammsugaren … Rynkar på näsan Det är i sådana moment som man vill säga ett par sanningen ord till den som kom på designen 'open plan' … nu fick jag ju istället försöka att inte säga sådant man inte kan ta tillbaka, till Jean-Pierre Oskyldig

Nutrition Facts

Add To
Cart

Item ID

Product

Unit
Size

List
Price

Our Price

$200+ Orders

Add

568-0002

Swerve
Swerve,
All-Natural Sugar Alternative

1 lb.

$14.99

$12.99

$12.34

Add

568-0003

Swerve
Swerve,
Confectioners Style

1 lb.

$16.99

$14.99

$14.24

All products are In Stock unless otherwise marked.
**
The "$200+ Orders" price reflects a 5% discount for orders that total over $200.

Customer Reviews Nutrition Facts Cart Checkout

All Swerve ProductsSwerve

Annons:
[Pennylane1]
5/13/12, 1:31 PM
#112

förlåt att jag skrattar lite i smyg SkrattandeTyst

Marianns LCHF Mat & bak
5/13/12, 3:06 PM
#113

jag smålog också…

väntar med spänning på testet med smör och ser om det blir knäck då

gun92884
5/14/12, 11:30 PM
#114

#113skrivet av Marianns LCHF Mat & bak

Hade någon timme mellan 6-månadsveterinärbesök idag … kan inte ta alla på en gång, blir för rörigt så breder ut dem visiterna under dagsloppet … så jag la i 20 gram smör och 40gr Swerve (pudersockervariant) i en panna … det smälte och färgades mycket fortare, på bara några minuter … dessutom luktade det bättre.

Smaken jämnades ut utav smöret men det blir inte knäck, alltså genomskinligt och segt, utan beigefärgat och opaque, ungefär som beige stelt pudersocker när det stelnar. Jag tvekar att kalla detta för karamell men visst skulle det gå att använda om man behöver, men utseendet blir ju inte riktigt. Får kanske göra Tosca och döpa om den Tungan ute Sötman var inte så ettrig men jag kände den där kylan som andra - men inte jag - tycker är besvärlig med erythritol.

Marianns LCHF Mat & bak
5/15/12, 7:57 AM
#115

Kan man kalla det kola då?

[Pennylane1]
5/15/12, 8:16 AM
#116

jag tycker det låter som sukrin när man försöker smälta det: stelt beige pudersocker, det liksom blev inte smält eller det smälte men när det stelnade blev det just så, höll inte ihop direkt utan blev smuligt och torrt.

gun92884
5/15/12, 11:34 AM
#117

#116skrivet av Pennylane1

Jag har aldrig försökt att smälta erythritol … ska göra detta och se om det blir likadant som Swerve. Det är ju trots allt erythritol men 'bråkat med' så att det ska agera annorlunda än vanlig, garden variety erythritol.

Jag lät pannan stå med försöket från igår … ska kika på det idag och se vad jag tycker att det är för något …

#115skrivet av Marianns LCHF Mat & bak

Kola? Njaaaa, jag törs inte säga bu eller bä här eftersom jag inte har gjort en tjockare smet … det beror på om man tycker om fudgestil, alltså sockrig, då stämmer det kanske … det blir inte den där lena konsistensen … och jag vet inte om den håller ihop om man gör i större bitar. Nu har jag aldrig gjort kola så vet inte hur hårt eller länge det måste koka … tror att Swerve skulle kunna brännas vid rätt så snabbt om det måste puttra … det tog bara några minuter att få det brunt och det var på just under 3an på en 6skala på min spis.

gun92884
5/15/12, 8:07 PM
#118

#115skrivet av Marianns LCHF Mat & bak

Oh, farligt, farligt! Det smakar knäck! Skrattande

Värmde upp bottenskylan i kastrullen imorse och det fyllde precis en knäck/ischokladform. Nu på eftermiddagen tänkte jag att jag skulle smaka och ville dela på biten … det behövs en väldigt vass kniv och det hade jag inte till hands - sitter på övervåningen på mitt kontor - så stoppade in hela biten och sög och var beredd på att spotta ut den på en gång … icke sa nicke … det är GOTT Tungan ute Nu spottade jag ut den ialla fall men inte för att jag inte gillade den, mer för att det var för otympligt i munnenOskyldig

Den kalla smaken är helt borta och det är inte längre ettersött! Undrar om det är för att jag har värmt upp smeten flera gånger? Det blir nog en koktid på åtminstone 10 minuter, kanske längre, om man adderar ihop dem. Det betyder att en längre tid på sparlåga ger en bra produkt! Knäcken är inte genomskinlig, mer som kolafärg.

Idag när jag tittade efter något annat hos netrition.com så hittade jag ÄNNU en sockerersättning, 'Just like sugar' och de har en variation som används till bakning där det inte spelar någon roll om det blir genomskinligt eller inte … och en variant som man använder när man vill göra … knäck och utseendet spelar en viktig roll!

JustLikeSugar är gjort på chicoryrot … vet inte vad chicory heter på svenska men det är något som användes som kaffersättning under sista världskriget. I Frankrike lägger de fortfarande till en matsked chicory för smakens skull när de brygger kaffe.

Jag kollade näringstabellen och per matsked är det 0 kalorier men nästan 100 kh … men allt är fiber. Tydligen en annan produkt som är släkt med Pofiber. Däremot sägs det att man får inte ont i magen eftersom detta inte är en sockeralkohol. Jag ska beställa den variant som man kan göra knäck med … kanske vi löser Toscaproblemet till slut Skrattande

Annons:
[Pennylane1]
5/15/12, 8:33 PM
#119

cikoria? Som man gjorde kaffesurr på? Ja det skrev du ju ja! Läste bara till chicory hehe!

Marianns LCHF Mat & bak
5/16/12, 7:08 AM
#120

Spännande följetång detta!

mooonlight
5/16/12, 7:22 AM
#121

Vad sägs om isomalt? Det är en sockeralkohol som utvinns ur betor.

Tyvärr fungerar det lite som fibrer i magen, dvs passerar tarmen utan att tas upp och ökar på tarmrörelsen (läs: kan orsaka diarré, i synnerhet vid större mängder).

gun92884
5/16/12, 1:04 PM
#122

Isomalt har bara 40% av sockers sötningsförmåga … dessutom ger det diarrhea om man äter för mycket, vilket är lätt gjort eftersom det inte sötar särskilt bra.

Jag har inte hittat någon uppgift om kolhydratsinnehållet men kalorier är 2 per gram. Jag såg att det används i konditorivaror men ser inte hur det kan användas för LCHFbakverk eftersom det inte sötar tillräckligt för att användas i liten kvantitet och i större kvantitet … ja, det har ju redan förklarats.

Nu har jag beställt 1lb (454,35gr) utav JustLikeSugar TableTop … det som ska bli genomskinligt när det används. Beställde också 1lb utav JustLikeSugar Brown för att se om det fungerar/smakar som brunt socker.

JustLikeSugar Baking brydde jag mig inte om eftersom jag kan använda TableTop om det skulle bli nödvändigt.

Snart behöver jag en hylla bara för sötningsmedel  … och jag som inte alls lider av sockersug … men, jag offrar mig … vad gör man inte för LCHFmodellen?Skrattande

gun92884
5/19/12, 6:24 PM
#123

JustLikeSugar kom igår kväll! Vet inte varför netrition.com har sådan fantastisk service men det tar bara någon dag för varorna att komma fram. However … det är för varmt för att experimentera idag så det får vänta till imorgon.

Carinha40
7/10/12, 4:21 PM
#124

Läste all info om sötningsmedlens biverkningar.
Jag har druckit lightläsk så länge jag kan minnas, säkert 30 år, jag har druckit lightsaft, oftast Fun light i mångaherrans år.
Det mesta i godisväg har jag också försökt få light, för att jag trodde det skulle hjälpa mig hålla mig slank.

Nu har jag fått hypotyreos, alltså problem med min sköldskörtel.

Jag fick min diagnos för runt 1 år sedan efter att helt plötsligt, trots LCHF och daglig motion, gått upp kilo efter kilo, som inte ens gick bort när jag blev så desperat att jag gav mig in på ren svält. Så mycket för att Light fick mig att hålla mig slank.

Givetvis är det mycket annat jobbigt med denna sjukdomen, som jag inte tar upp här, men just det att man bitit sig själv i svansen med light, stämmer bra på mig.

Carinha40
7/14/12, 1:13 PM
#125

Hej! Jag har fått en förfrågan om namnet på den läkare som skulle ha skrivit det som inleder denna tråden, alla fakta om sötningsmedel.

Detta skall tydligen, om jag uppfattat det rätt, användas vid kontakt med sjukvården, så snälla, du som la in infon om sötningsmedel och uppgav att en läkare skrivit detta, skriv gärna läkarens namn eller källhänsvisning.

Tackar på förhand

Annons:
[Pennylane1]
7/14/12, 1:22 PM
#126

jag undrar om det inte står till höger men det går inte att se vare sig i firefox eller i explorer eller google chrome, inte ens om jag minskar typsnittet … vet inte om de är lika för alla?

Bläcket
12/6/12, 8:56 PM
#127

Vilken bra info det fanns här! Jag har använt lite sötningsmedel som funnits på mitt jobb i kaffet. Men bara några gånger. Kommer skippa det nu. Tycker faktiskt att det är gott att kaffe är lite bittert, en "vuxnare" smak.

Trist med te bara. Upplever smaken som lite "fattig" utan honung.

Annars tycker jag att det är gott med vatten med en citronskiva i, keep it simple. Läsk och sånt har som tur var aldrig vart min grej, kolsyra är stickigt i halsen.

stepside88
12/6/12, 9:39 PM
#128

Jag konsumerar nog 5l zero i veckan.

Inget bra alltså….?

//Tommy

gun92884
12/8/12, 12:50 PM
#129

Jag hittade tillbaka hit idag Skrattande … måste haft annat för mig under sommaren eftersom det aldrig blev någon provning utav JustLikeSugar. Paketet är fortfarande oöppnat men nu så här före jul kan det kanske passa att prova … hör av mig när jag har resultat …

Kiyona
1/17/13, 7:42 AM
#130

Jösses jag har druckit flera liter funlight i ett helt år! som ersättning på alkohol och saftar bättre i munnen än vanligt vatten!

Sköldkörtelproblem har jag också. Mest troligen pga av mina mediciner men fun lighten gör ju det inte direkt bättre. Alltid trott att det är suget efter mat som är den enda boven och att jag klarar av att ta den smällen. Men att det skulle vara såpass skadligt. Alltid slukat en halv liter fun light och sgt till mig själv "bättre än läsk och mycket bättre än alkohol"

Ska ta en seriöst grepp om mig själv och minska ner. Och dricka enbart vatten med äpelcider vinäger, citron eller lime i eller nått. Stevia i om jag vill få det sött till helgen.

Är alla Stevia förpackningar samma vara? Alltså att dem inte smällt i massa biprodukter som är mindre bra?

Har jag slutat med så många andra substanser så borde jag kunna sluta med detta fun light beroendet också!

Snöfall - Caught between what happened and what could never be

Gilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

**Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat! **

**Mvh//Andrea **

Upp till toppen
Annons: