Annons:
Etikettövrigt
Läst 17532 ggr
Margareta
1/28/11, 4:07 PM

LCHF för alla?

Är LCHF en kost för alla människor eller bara för överviktiga och metabolt sjuka?

I takt med att matrevolutionen går vidare, just nu med dr Andreas Eenfeldt i spetsen med boken Matrevolutionen, blir allt fler människor övertygade om att LCHF är för alla, oavsett man lider av sjukdom i form av diabetes, övervikt eller inte.

Jag gillar artikeln i ICA-kuriren om Björn Ferry den avslutas med följande fråga och svar:

Varför blev det en kokbok av det här?

- Det enkla svaret är att jag fick frågan. Men det är kul att berätta om att man mår mycket bättre av att äta naturligt istället för att dra i sig en massa mupprodukter. Det funkar för alla, inte bara elitidrottare.

Vi som ätit LCHF för att vi är metabolt sjuka och/eller överviktiga står i andra diket och säger samma sak. Det fungerar för oss och borde fungera för alla. Vad händer mitt emellan dessa motsatta grupper?

Jag ser framför mig en Kom-iform-skala som representerar otränade, sjuka människor längst till vänster och vältränade, friska människor som Jonas Colting och Björn Ferry längst till höger. Varandras motsatser och ändå verkar båda grupperna må bättre, bli friskare och även starkare på precis samma LCHF-mat. Den enda skillnaden är möjligen portionsstorlekar och antalet kolhydrater per dygn specificerat i exakt antal gram. Principerna är exakt samma.

lchf_för_alla.JPG

Vilka människor i mitten på skalan anser sig så friska, starka och nog vältränade att de inte behöva skära ner i mängden kolhydrater och samtidigt öka sitt fettintag för att må bättre på ett eller annat sätt?

Läser man och tar till sig budskapet i tex den nya boken Matrevolutionen kanske svaret blir att det snarare är en tidsfråga för varje individ?

Alla människor behöver äta naturlig mat för att inte förstöra sina kroppar med den moderna maten som redan har skördat så många offer, antingen genom för tidig död eller onödigt lidande pga kostrelaterad sjukdom.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
nobban7
1/28/11, 4:12 PM
#1

"Alla människor behöver äta naturlig mat för att inte förstöra sina kroppar med den moderna maten som redan har skördat så många offer, antingen genom för tidig död eller onödigt lidande pga kostrelaterad sjukdom."

Jo, men hur får man dem/oss att inse att det faktiskt är just kostrelaterat?

subcalva
1/28/11, 4:19 PM
#2

LCHF pratar mycket om naturlig mat men samtidigt likställer man alla kolhydrater med argumentet att det blir socker i magen. LCHF har gjort mycket för att vi ska se på kvalitén vad gäller fett och proteiner och jag hoppas att det kommer en något mer nyanserad bild även av kolhydraterna så att man rangordnar även dessa efter mikronäringsnivå och inte den grova indelning som finns idag där man bara pratar ovanjordsgrönsaker.

Margareta
1/28/11, 4:30 PM
#3

#1 & #2

Har ni läst Matrevolutionen? Om inte annat rekommenderar jag det varmt.

Kolhydraterna är blodsockerhöjande/insulinframkallande oavsett vilken av dem du väljer.

Att vi tjatar om ovanjordsgrönsaker är för att de inte innehåller kolhydrater i någon större mängd. Det vill säga kolhydraterna är varken bättre eller sämre - de finns helt enkelt inte i det som växt ovan jord.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Wildrat
1/28/11, 4:38 PM
#4

#2 Kolhydrater blir BARA energi i kroppen (och i förlängningen lagrad energi = fett), därför finns det ingen anledning att prata om olika sorter.

Mikronäringsämnen kan man få i sig utan kolhydraterna och kan därför diskuteras för sig.

Undantaget är fibrer (olösliga iaf) som snarare hindrar näringsupptag än tillför nåt.

JAUS
1/28/11, 4:45 PM
#5

Självklart så fungerar LCHF för alla, det är vår naturliga kost.

#2 Nämn en enda "nyttig" kolhydrat.

#4 Vattenlösliga fibrer omvandlas faktiskt till korta fettsyror i tjocktarmen av bakterier och ger lite energi. Olösliga fibrer däremot är däremot meningslösa.

subcalva
1/28/11, 4:45 PM
#6

#3 Jag tror i alla fall att om man inte rangordnar kolhydraterna så kommer LCHF att bli en kost för de sjuka.

Jag har läst Matrevolutionen och Eenfeldt skriver vid många tillfällen att friska kan vara lite mer generösa med kolhydraterna, men vad betyder det? Att det spelar ingen roll om jag äter potatis eller marshmallows om jag äter under 50 gram kolhydrater?

Annons:
Margareta
1/28/11, 8:01 PM
#7

#6

Potatis innehåller förutom stärkelse protein, vitaminer och mineraler.
Marschmallows innehåller äggvita (protein) och socker.

Kostdoktorn tycker i Matrevolutionen att sockret är det vi skall skära ner på först. Frågar du mig får jag mer ont i magen av stärkelse än av socker som jag inte mår "dåligt" av alls.

Vad som är bättre eller sämre är ju som vanligt den totala kolhydratmängden (blodsockerhöjning) dvs potatis är bättre om man avser att äta samma mängd i vikt. En knepig jämförelse eftersom 1 lilten potatis väger betydligt mer än 1 enda Marschmallow.

Marshmallows:

Kolhydrater 97%

Fett 1%

Protein 2%

Potatis:

Kolhydrater 92%

Fett 1%

Protein 7%

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Lojs
1/28/11, 8:35 PM
#8

Jag tror att det naturligt kommer att komma fler och fler friska "vanliga" människor till kosten, i alla fall till en lite mer liberal variant.
Om man nu har hjärna nog att inse att det är värt att låta bli pasta, potatis och bröd för att i gengäld få till exempel bra mage, mer muskler, fin hy och jämnt blodsocker. ;)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Margareta
1/28/11, 8:45 PM
#9

#8

Jag skulle vilja ha en "gilla"-knapp till din kommentar "hjärna nog".
Precis så tror jag själv också att det är.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Zepp
1/28/11, 10:53 PM
#10

Ja.. alla kan äta LCHF.. men alla behöver inte.

Det alla däremot behöver är riktig mat med näring, det verkar väl snarare som om att man kan leva på rätt mycket kolhydrater, så länge man får tillräckligt med näring.

Dvs för att citera Taubes, hade vi bara sluppit alla raffinerade kolhydrater så skulle vi antagligen kunna äta resten utan större problem.

Och sen så är det väl ytterst lite skillnad på kolhydrat och kolhydrat, utan jag antar det mer handlar om i vilken förpackning de kommer och vad övrig näring som följer med.. altså handlar det mer om näring per kolhydrat.

Sen så spelar det kanske inte så stor roll när man väl sitter där med bukfetma eller andra komponenter av den västerländska sjukan, då är den glykemiska belastningen kanske en av de viktigaste komponenterna.

Jag tycker vi ofta talar om att de som inte är så känsliga kan lägga till en del rotfrukter.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

subcalva
1/29/11, 9:52 AM
#11

#10 "Det alla däremot behöver är riktig mat med näring, det verkar väl snarare som om att man kan leva på rätt mycket kolhydrater, så länge man får tillräckligt med näring.

Dvs för att citera Taubes, hade vi bara sluppit alla raffinerade kolhydrater så skulle vi antagligen kunna äta resten utan större problem."

Du säger precis det jag menar.

 "Jag tycker vi ofta talar om att de som inte är så känsliga kan lägga till en del rotfrukter."

Nja, säger man det här på KiF så kommer alltid någon och ifrågasätter varför med essentiellt-argumentet. LCHF-magasinet tar väldigt starkt ställning till att de kommer aldrig rekommendera något annat än ovanjordsgrönsaker.

Wildrat
1/29/11, 10:46 AM
#12

#11 Men samtidigt säger alla här iaf att man får göra som man själv vill. Det finns inga lagar annat än kolhydratmängd om man vill kalla det LCHF. Man får ju tänka lite själv också.

LCHF-magasinet är nåt helt annat och de gör vad de vill men det hindrar dig fortfarande inte från att tänka själv.

misty09
1/29/11, 11:22 AM
#13

Äter LCHF sen nyår och är alltså en riktig nybörjare. En fråga jag ställde ofta innan jag testade var……vad händer om man äter denna kost i 30-40-50 år? Finns det dokumenterat? Har någon ätit så länge, är LCHF så gammal som kostråd? Jag menar att jag för ca 20 år sedan aldrig hade hört om LCHF. vad vet man i slutändan. Vet ni/vi/andra vad skillnaden kommer att vara när vi blir gamla och ätit denna kost? Hoppas ni förstår mina frågor. Ingen vet ju hur vi slutar och med vilka sjukdomar men vet man generellt hur ätandet av LCHF påverkar efter 40 år eller är det bara teorier. Finns det någon som gjort det?

Teorier om vad som är/varit nyttigt/onyttigt har ju skiftat genom åren eftersom folk har ätit länge nog, dött och forskare har kunnat dragit några slutsatser.

Har läst "matrevolutionen" Förstår att kroppen åt så här i människans begynnelse men det säger ju ingenting om att man ska leva ett längre med mindre sjukdomar. Medelåldern var ju helt annan då, av andra orsaker.

Är inte negativ……bara nyfiken Flört

Annons:
Zepp
1/29/11, 11:23 AM
#14

#11

Man får skilja lite på "nyttig mat" i ett stort perspektiv och på vad som faller inom definitionen LCHF.

Alla behöver äta nyttigt, alla behöver inte äta LCHF.

Om man är krass så är LCHF mest en definition av macronutrientfördelningen, mycket en motpol till SLVs definition av vad vi bör äta.

Vill man så kan man äta LCHF på näringslösa livsmedel oxå, men oftast så handlar det om att återvinna sin hälsa eller vikt på något sätt, och då ligger det i förlängningen att då man äter mindre mängder mat så skall dessa vara näringstätare.

Här på Kif handlar det för det mesta om nybörjarråd, oftast då för att gå ner i vikt, och LCHFtidningen talar om vad som är grunden i kosten.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

MimLan
1/29/11, 11:33 AM
#15

#13 Har du funderat på samma sätt över de kostråd som funnits 20-30 år?

Internettan
1/29/11, 11:46 AM
#16

#15:

Ja, precis. Kan det bli sämre än vad de senaste kostråden resulterar i? Det är nästan lite lustigt (jag menar inte dig, misty09, jag förstår att du bara funderar) när man tänker på de som förfasar sig över lchf och vad det kan innebära i längden. Samtidigt äter de en kost som alla kan se leder till sjukdom, lidande och för tidig död i kanske 85% (?) av fallen.

"Every point of view is a view from a point."

misty09
1/29/11, 11:52 AM
#17

Ja precis det är precis det jag har funderat över. Många kostråd kom och var så fantastiska för att sen efter x-antal år revideras därför att man kommit på att folk blev sjuka t.o.m dog efter att ätit så länge. Det var inte så bra som man trodde.

Kan vi om 40-50 läsa samma sak om LCHF när verkningar/ev biverkningar visar sig? Eller finns någon som redan forskat och sett effekterna efter 40 års ätande av LCHF?

Besika
1/29/11, 11:54 AM
#18

Det finns många som är smala, mår bra, och äter kolhydrader utan att bli tjocka och sjuka. Så hux flux får de hjärtattack… hörde senast om en kvinna, 46 år endast.

Anna Hallén skriver bra i sin kokbok, om man kan ta tre godisar och vara nöjd, eller om man inte kan sluta äta. Sockerberoende alltså.

Det finns ju trots allt människor som verkar tåla kolhydrater. Men det kan ju hända saker i kroppen som inte syns eller känns på utsidan…

Varför skulle NÅGON må bra av socker, raffinierade kolhydrater osv?

Och de som är socker beroende klarar inte av kolhydrater i någon form om de ska hålla suget i schack.

misty09
1/29/11, 12:03 PM
#19

Nej socker vet jag är rena giftet. Men frukt och alla sorters grönsaker samt potatis, bröd. Vet man vad som händer i kroppen om man utesluter allt detta i 40 år. Eller är vi exprimentet ( ops, stack jag ut hakan nu ?Tungan ute)

( I Afrika säger kvinnorna att en kvinna som inte äter socker bevarar sin yttre skönhet i ansiktet hela livet )

Zepp
1/29/11, 12:18 PM
#20

Nä.. socker är inget gift.. det är ren energi utan tillstymelse till näring i övrigt.

Och på liknande sätt är det med andra raffinerade kolhydrater.

Grejen är snarare att om dessa utgör en stor del av kosten så får man i sig för lite näring i övrigt, då räcker det inte att äta en frukt till mellanmål.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
Internettan
1/29/11, 12:36 PM
#21

#20:

Så om jag samtidigt såg till att få i mig alla näringsämnen jag behövde, både när det gäller makro- och mikro-, så skulle inte 200 g socker om dagen ge någon negativ effekt? (Om jag motionerar bort dem så jag inte går upp vikt då.) Är du säker på det? Med tanke på ökat blodsocker och ökade insulinnivåer? Jag känner mig lite förvånad och skeptisk…

"Every point of view is a view from a point."

Margareta
1/29/11, 12:38 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#22

#11 Har du läst LCHF-magasinet själv, eller refererar du till vad du hört andra säga/skriva?

Vi som gör tidningen rekommenderar ovangjordsgrönsaker för den som av hälsoskäl (övervikt/diabetes) behöver en strikt LCFH-kost. Kosten blir strikt dvs 2-5 E% utan att man behöver mäta och väga vad man äter så länge man håller sig till ovanjordsgrönsaker. För att få våra läsare att förstå hur det ser ut har vi visat bilder som innehåller bara ovanjordsgrönsaker i lite olika kolhydratnivåer.

Sen finns det andra kolhdyratnivåer också beskrivet i LCHF-magasinet som fortfarande är LCHF men för friska/elittränande personer som tål mer kolhydrater. Den övre gränsen för LCHF enligt LCHF-magasinet ligger vid 20E% och då hamnar man på 100g kolhydrater per dag.

Björn Ferry skriver i sin bok att han normalt inte mäter/väger men när han gjort det så blir det 15E% och han äter en och annan potatis om det bjuds. Med hans 5000 kcal innebär 15E% ca 75g kolhydrater per dag.

Nedanstående bild är direkt ur tidningen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

misty09
1/29/11, 12:50 PM
#23

Men är det någon som vet om vi är exprimentet vetenskapsmännen kommer att skriva om i framtiden eller har man redan folk som ätit tillräckligt länge så man vet??

Zepp
1/29/11, 1:05 PM
#24

Näe, det menar jag inte, vanligt socker består av hälften glukos och hälften fruktos, vilka inte i sig är några dödliga gifter.

Sen så kommer man in på vad en hög glykemisk belastning ställer till med, och antagligen är våra kroppar inte ens anpassade för en kost på snabba kolhydrater.

Antagligen är det som med alkohol, ett litet intag av socker hos en som är frisk höjer mest livskvaliten, medans högt intag hos den som är känslig kan ställa till skador.

Man får lära sig att skilja på njutningsmedel som skall förgylla vardagen och mat med näring som skall ge dig en frisk kropp.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Margareta
1/29/11, 1:41 PM
#25

#23 Vi vet att flera oberoende folkslag var friska från moderna sjukdomar innan den moderna västerländska maten kom dit. Andreas har en lång redogörelse för det i Matrevolutionen. Västerländska läkare besökte dessa folkgrupper och upptäckte att våra sjukdomar saknades, tänder man hittar vid utgrävningar är friska osv.

För tidig dödsorsak idag är till störst % moderna kostrelaterade sjukdomar, medan dessa folkgrupper dog för tidigt av tex olycka, förgiftning och dvs "farsoter" man inte hade botemedel för.

Vi experimenterar ju inte med någon ovanlig mat, vi tar helt enkelt bort den ovanliga maten om du tittar historiskt. Vi äter det som naturen ger oss utan maskinell förädling, så långt det går.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

misty09
1/29/11, 1:57 PM
#26

ja fast åt inte dessa folkslag gott om frukt och grönt ? Det är ju ofta huvudfödan i många folkslag och stammar som inte har tillgång till västerländsk mat.

Det är väl där skon klämmer tror jag. Jag funderar mycket på vad som händer om 20-30 år om man aldrig äter frukt och grönt i tillräcklig mängd.

Vi vet ju att vissa vitaminer och mineraler får vi bara genom frukt och grönt och tillskott är inte lika bra och inte speciellt naturligt heller. Visst vi får socker också som vi inte behöver men vad händer om man inte får det andra???

Förlåt om jag är tjatig men har verkligen funderat mycket på vad kroppen säger utan dessa vitaminer och mineraler.  För var jag aldrig förkyld ( 1 gång på 3 år ) Sen jag börjat med LCHF har jag varit förkyld 2 ggr på en månad och munsår har jag fått 4 ggr ( har haft det ca 5 ggr tidigare i mitt liv) Så tankarna snurrar som ni förstår.

[stuxen]
1/29/11, 2:14 PM
#27

En sak jag reflekterat över är att ni ofta pratar om att kolhydrater endast blir till energi i kroppen.
Men gäller inte samma sak för fett?
Fett blir väll även det endast energi i kroppen.

Nu är iofs vissa vitaminer fettlösliga och vissa fettsyror estentielle men om man bortser ifrån det?

Annons:
subcalva
1/29/11, 2:23 PM
#28

#22 För säkerhets skull slog jag upp tidningen nr 4 sidan 10-13 så att jag inte skulle få det fel i inlägget.

Fiana
1/29/11, 3:01 PM
#29

#26 Det misstag du gör lite i din "fundering" är vad många gör och slår ihop "fruktogrönt". Frukt innehåller (speciellt idag) inte särskilt mycket nyttigheter och definitivt inget du inte kan hitta även i grönsaker. Frukt har alltså mest nackdelar. Grönsaker rekommenderas du dock att äta på LCHF speciellt om du inte äter stora mängder inälvor.

De flesta som byter till LCHF brukar uppleva det motsatta, dvs färre förkylningar etc. så antingen är det för dig slump eller så äter du på något sätt som inte är riktigt bra. Det är full möjligt att äta fel på LCHF precis som på "svensson-mat" och då handlar det inte om avsaknaden av frukt eller potatis ;)

Bara för att du inte hört talas om LCHF så länge betyder det inte att det inte att kosthållningen inte funnits länge på andra håll mycket tidigare, det har bara inte kallats just så. Innan den fettskrämda hypotesen fick fäste hade folk i allmänhet betydligt mer kunskap om problemen med kolhydrater. Jag har inte läst Matrevolutionen själv, men vad jag förstått av många recensioner etc. från folk som har så skriver Andreas bland annat om detta också.

Men äter man t ex en lchfkost mest fylld med bacon, korv, grädde och halvfabrikat som färdiga bearnaiseåser och/eller saker fyllda med tillsatser så lär man nog bli sjuk precis på samma sätt som om man lever på skräpmat mer a la "Svensson".

Lisabet
1/29/11, 3:03 PM
#30

Man ska inte klumpa ihop frukt & grönt, grönsaker ger oss vitaminer och mineraler, oftast mer än frukt.

Visst finns det lchf:are som inte äter grönsaker, men antagligen mest vid fakir.

Zepp
1/29/11, 4:03 PM
#31

#23

Dina frågor är helt relevanta och har valsats runt här inne åtskilliga gånger.

Grunden för LCHF är macronutrientfördelningen, som skall råda bot på den komponent i den västerländska sjukan, som till stora delar beror på hög glykemisk belastning.

Fetman och diabetesutvecklingen följer nästan helt konsumtionen av socker och andra raffinerade kolhydrater.

För den skull får man inte glömma andra viktiga näringsämnen, som proteiner, vitaminer, mineraler och andra spårämnen som vi behöver. för att inte tala om essentiella fetter, vilket är ett kapitel för sig.

Bara för att man börjar med LCHF så kan man inte glömma allt annat som vi behöver i form av näring, däremot finns det en hel del myter om fruktågrönts nyttighet.

Jag gjorde en liten samanställning om vitaminer här;

vitaminer???

 Sen så är det väl ingen som säger att LCHF är det som våra förfäder har ätit i alla tider, utan det finns folkslag som ätit på liknande sätt, vilket då mer är ett bevis för att det är ofarligt.

Kosten handlar mer om att med dagens råvaror äta på ett sätt som minskar den glykemiska belastningen.

Och alla som är hälsomedvetna väljer sina råvaror med omsorg.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[stuxen]
1/29/11, 4:36 PM
#32

Funderar fortfarande på om ingen har svar på

#27

Zepp
1/29/11, 4:55 PM
#33

#32

Jodå fett är ren energi förutom de essentiella fettsyrorna Omega 6 och Omega 3.

Grejen är att när man har problem som orsakas av att man inte tål för hög glykemisk belastning så drar man ner på de macronutrienter som orsakar detta, kolhydraterna.

Och alkohol är ingen bra energikälla samt att protein mest är dyrt och främst en byggsten för lite olika saker, så då återstår fett.

Fett har den fördelen att det inte ställer till med en massa homoniella störningar, utan tvärt om så regleras intaget rätt väl via hunger/mättnad.. äter man för mycket fett så blir man lätt illamående och tappar aptiten.

För att återgå till de essentiella fetterna O-6 och O-3, så får vi i modern kost i oss för mycket av O-6 som främst finns i vegetabiliska källor och för lite av O-3.

För att göra det ännumera komplicerat så omvandlas delar av O-6, O-3 till hormoner som verkar på cellnivå, sk Eikosanoider, vilka är viktiga i vårt imunförsvar, de styr tex inflamatorisk och antiinflamatorisk processer.

Väldigt förenklat kan man säga att O-3 står för antiinflamatoriska eikosanoider, medans O-6 står för de inflamatoriska.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

MonicaP65
1/29/11, 5:12 PM
#34

#31#. Läste om ditt intressanta inlägg om vitaminer. Behöver vi äta tillskott av C-vitamin och Folsyra?

Annons:
Margareta
1/29/11, 5:17 PM
#35

#26

Inuiter (eskimåer) och samer har aldrig odlat eller haft möjlighet att äta frukt oh grönsaker i någon större utsträckning. De ingår i de här ursprungsbefolkningarna som varit friska tidigare.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[stuxen]
1/29/11, 5:19 PM
#36

#34
Vad äter du idag?
½ paprika inehåller hela dagsbehovet av c vitamin.

MonicaP65
1/29/11, 5:25 PM
#37

Det blir mycket ägg, bacon, kyckling, kött, skaldjur, kokosfett smör, lite ost ibland, cf ibland, lite grönisar per dag i form av broccoli, sallad, champinjoner (inte alls mycket grönisar).

misty09
1/29/11, 5:28 PM
#38

Tack snälla allihop för era svar och för att ni tagit er tid att göra det hela lite mer begripligt. Dessutom så här på en lördag när man kan ha annat för sig.

Och tack till Zepp som alltid kommer med bra svar och bra hjälp för oss "rookies"

Ha en skön helg/Misty

Zepp
1/29/11, 5:35 PM
#39

#34

Inte om man äter grönsaker, lever och ägg i tillräcklig omfattning.

Det finns vissa vitaminer och mineraler som befolkningen ligger lite lågt på oavsett kost, dit hör Folsyra, d-vitamin, magnesium, selen, jod och lite annat, beroende på jordmån, klimatson och kostvanor.

C-vitaminbrist är så ovanligt att det knappast förekommer, då det används som konserveringsmedel i diverse hel o halvfabrikat samt i de flesta grönsaker.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Internettan
1/29/11, 10:45 PM
#40

#24:

Okej, då håller jag med dig.

#26:

Det där med att få munsår hände även mig i början. Jag fick bauta-stora munsår i början - och jag som bara fått måttliga kanske två gånger om året. Det var som om kroppen fick en reaktion av kostförändringen, men vad den betyder vet jag inte. Den var nog inte negativ i alla fall, som jag ser det, för efter det har jag aldrig munsår längre. Kan tänka mig att det gäller även förkylningar, att kroppen reagerar på en stor omställning men att det inte handlar om att kosten för den skull är dålig. Kanske kroppen blir lite nedsatt av allt det nya som händer?

"Every point of view is a view from a point."

Besika
1/29/11, 11:31 PM
#41

jag tror att vissa saker ligger latent, och när kroppen får det den behöver tar den hand om det, och då kan t ex munsår blomma ut.

Annons:
Nenne-67
2/9/11, 1:54 AM
#42

Jag har ätit lchf kost i sexmånader nu, i början var jag också förkyld, men nu har jag inte varit sjuk på 5 månader, jag mår kanon bra. Jag har inte ätit en frukt sen jag började, däremot så äter jag mycket grönsaker. Broccoli, vitkål, blomkål, gurka, sallad, spenat, och en gång i veckan äter jag hallon och turkisk yougurt, typ som lite lördagsgodis. Jag har gått ner 23 kg en så länge men det ska bli mer, varför sluta när det känns så bra och rätt för mig

IdaMar
4/26/11, 9:22 PM
#43

Om du känner att du inte endast kan  äta "sallad och smör" läs boken "den nya Atkins metoden". Där beskriver Tre framstående doktorer inom området näringsläran bakom dieten samt visar hur man kan individualisera kosten efter ens egna preferenser och livsstil och ändå äta en låg-kolhydrat kost.

Värt att läsa! Jag är själv inte överviktig eller har andra hälsoproblem, har aldrig haft. Men jag tycker det är helt logiskt att undvika socker(det finns väl INGEN som kan tro att det är hälsosamt?!) och att dra ner rejält på kolhydrat intaget. Däremot var jag inte beredd att äta 20 g kolhydrater per dag, jag ville helt enkelt inte leva så. Så nu testar jag mig fram med hjälp av den här boken äter just nu 40 g per dag och det går hur bra som helst. Rekommenderar boken varmt!!

Upp till toppen
Annons: