Annons:
Etikettallmänt-om-kost
Läst 289156 ggr
mikaelj
2/27/09, 10:14 PM

Vanliga frågor & svar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi får alltfler medlemmar i ett väldigt tempo. Många är helt nya på lågkolhydratkost. För att göra det så enkelt som möjligt har vi samlat ihop några av de vanligaste frågorna som ställs. Listan uppdateras kontinuerligt.

Matbild från Peter / KostdebattenInnehållsförteckning

  1. Kan man verkligen gå ner i vikt genom att äta fett?
  2. Blir man försurad, fettförgiftad och trögtänkt av LCHF?
  3. Ökar LCHF risken för hjärt- och kärlsjukdomar?
  4. Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med protein?
  5. Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med fett?
  6. Vilken fördelning skall jag ha på maten jag äter?
  7. Vad innebär Annika Dahlqvists 80-80-20?
  8. Hur får jag i mig fibrer?
  9. Hur mycket mat skall jag äta?
  10. Vad är skillnaden på GI och LCHF?
  11. Behöver inte hjärnan kolhydrater?
  12. Hur vet jag att jag är i ketos?
  13. Kan man verkligen träna utan kolhydrater?
  14. Blir det inte dyrt att äta så mycket kött?
  15. Vad innebär Sten Sture Skaldemans "fakir"?
  16. Jag känner mig trött, irriterad, …. Varför?
  17. Vad är äggmjölk?
  18. Vad äter man egentligen?
  19. Kan jag äta couscous/bulgur/quinoa/matvete?
  20. Varför är jag så hungrig? Jag äter som en häst!
  21. Vad är LCHF?
  22. Varför går jag inte ned i vikt?
  23. Vad är skillnaden på vikt- och energiprocent?
  24. Vad innebär insulinresistens?
  25. Hur mycket skall jag äta för att gå upp (eller ner) i vikt?
  26. Vad skall man äta efter hård träning?

Skriv in er fråga så skall vi göra vårt bästa för att besvara & lägga in den i artikeln!

Tack till Peter på Kostdebatten för bilden!

Frågorna och deras svar

1. Kan man verkligen gå ner i vikt genom att äta fett?

Det man hört hittils är att äta fettsnålt med mycket frukt och grönsaker. Kan man verkligen gå ner i vikt genom att äta fett?

Det kan man mycket riktigt göra. Det finns en bra förklaring på det också, som har med kroppens hormoner att göra. De är anpassade till en kost som i huvudsak består av fett, en mindre del protein och väldigt små mängder kolhydrater.

Kroppen producerar ett viktigt hormon för att ta upp näring (protein, glukos, fett) ur blodet som heter insulin. Har man typ 1-diabetes har man på tok för lite av det (ingen alls, faktiskt), och har man typ 2-diabetes har man egenproduktion, men den är inte tillräcklig då man har blivit insulinresistent.

Insulinet måste vi alltså ha för att överleva, men det är ett tveeggat svärd.

När vi äter kolhydrater höjs insulinnivån i blodet. Detta för att högt blodsocker är frätande för våra kärl. Insulinets uppgift är här, lite förenklat, att knuffa in sockret i fettcellerna så blodsockernivån sjunker. Under tiden insulinnivån är hög kan inte energin som är lagrad i fettcellerna användas som näring i kroppen. Vad som händer är alltså att vi blir hungriga trots att vi precis ätit, eftersom (tada!) kroppen inte får ut någon näring!

Vad som händer vid typ 2-diabetes är att man under lång tid utsatt cellerna för höga insulinnivåer och gjort receptorerna avtrubbade. Vad som händer då är att det krävs alltmer insulin för att få in näringen i kroppen.  Det i sig resulterar i att fettcellerna bara lagrar in mer och mer fett, utan någon möjlighet att släppa ifrån sig dem.  Det enda sättet att bota typ 2-diabetes på är att få bort blodsockret ur blodet. Ett sätt är att träna hårt några timmar om dagen för att ha tomma glykogenlager i musklerna att gömma undan sockret i.  Vilket är lite opraktiskt för många med typ 2-diabetes som dessutom är överviktiga.  Det andra alternativet är att utesluta kolhydraterna. En enklare, mer praktisk och betydligt bättre lösning, då det även ger andra hälsofördelar, t.ex. förbättrade blodfetter, minskat sötsug och jämnare blodsocker.

Genom att hålla insulinnivåerna låga --utesluta kolhydrater-- ges fettcellerna större möjlighet att erbjuda kroppen energi under tiden vi inte äter! Vilket oftast leder till att man blir mindre hungrig.

Protein, då? Ja, insulinnivån höjs även då. Så att ersätta kolhydrater med protein är inte så lyckat. Dessutom är det dyrt. Fett, däremot, påverkar inte insulinnivån och är även hem åt diverse vitaminer som är fettlösliga, förutom att våra celler består av (mättat) fett. Vi konstaterar att vi äter lite kolhydrater, mycket fett och tillräckligt med protein.

Därför kan man gå ner i vikt genom att äta fett!

2. Blir man försurad, fettförgiftad och trögtänkt av LCHF?

Nackdelar: När man undviker kolhydrater bildas ketoner som ger en surare miljö i kroppen. Det kan ge inflammationer och en ökad risk för benskörhet, njursten, huvudvärk, förstoppning samt brist på viktiga näringsämnen.

Det höga fettintaget leder till att du absorberar mer gifter som kallas endotoxiner från tjocktarmen. Hjärnan får inte mycket bränsle i form av kolhydrater så den mentala kapaciteten minskar och träningslusten sjunker.

Det är ett ofta upprepat mantra av Fredrik Paulún, som helt saknar täckning. Andreas Eenfeldt som både är ST-läkare i allmänmedicin och ligger bakom hälsosidan Kostdoktorn.se har i punktform svarat på Fredrik Paulúns obefogade påståenden.

Vi som driver siten är definitivt varken fettförgiftade eller har dåliga blodfetter.

Inte heller försämrad "mental kapacitet". Eller hur var det nu? Minns inte… Äh!

(fortsätt vidare till 42. Behöver inte hjärnan kolhydrater? utan att passera Gå)

3. Ökar LCHF risken för hjärt- och kärlsjukdomar?

"Visst går du kanske ner i vikt, men LCHF-kost ger på sikt ger högt kolesterol, förkalkade blodkärl och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar hos friska personer."

Nej, det är faktiskt precis tvärtom.

Jag får hänvisa till t.ex. långtidsstudien av den kände polske läkaren Jan Kwasniewskis "Optimal Diet" (december 2008) där alla surrogatvariabler för hjärt-kärlsjukdom (triglycerider, Apo-kvot och HDL), långtidsblodsocker och CRP (markör för graden av inflammation i kroppen) förbättrades. Även den svenska 4-åriga Karlshamnsstudien visar på samma sorts förbättringar.

På Andreas Eenfeldts Kostdoktorn.se finner du mer information om vetenskapen bakom LCHF och hans snabbkurs i blodfetter/kolesterol. Ett enkelt sätt att se på det är att kolhydrater höjer halten LDL i blodet, särskilt av den dåliga sorten, vilken ihop med omega 6 numera tros vara orsaken bakom åderförkalkning. Faktum är att blodproppar till över 70% består av fleromättat fett…

Orsakar mat med mycket kolesterol, som ägg, sjukdom?

Det finns många studier som försöker visa på det.

Mättat fett: höjer LDL, höjer HDL, minskar triglycerider.

Kolhydrater: sänker LDL, sänker HDL, höjer triglycerider.

I praktiken är det kolhydrater som orsakar dåliga kolesterolvärden, eftersom det LDL du får av kolhydrater består av täta lättoxiderade LDL-partiklar, medans det LDL du får av mättat fett ger fluffiga och stabila LDL-partiklar.  Ett bättre sätt att få en bild av hur blodfetterna är fördelade får man av att mäta antalet partiklar och inte volymen av dem, ett s.k. Apo-test.

I övrigt är HDL det bra kolesterolet som skall vara högt, och triglyceridnivån skall vara låg.  Se Andreas Eenfeldts "Snabbkurs i blodfetter" för mer info!

Ett annat, lite mer ansträngt exempel är från 1913 när en rysk fysiolog, Nikolai Anitschkov, gjorde ett experiment där han matade kaniner med kolesterol. Kaniner, som är vegetarianer vars lever helt saknar funktioner för att hantera kolesterol, får en gravt försämrad sköldkörtelfunktion (effektivt samma som att helt avlägsna den), vilket var vad som ledde till att de blev åderförkalkade. Ihop med att de tappade päls, var frusna och rörde sig långsamt.

Problemet är att teorin inte går att överföra till människor, vilket Anitshkov även skrev i hans rapport, men det var då redan försent då resultaten hade (misstolkats) och spridit. I själva verket tillverkar levern kolesterol själv i stora mängder, och dietärt kolesterol innebär enbart att levern själv inte behöver tillverka lika mycket. En avlastning med andra ord.

Eller är det mättat fett som orsakar sjukdom?

De forskningsrapporter du hänvisar till som visar på att -- naturligt, animaliskt -- fett skulle orsaka åderförkalkning är baserade på Ancel Keys forskning som gjordes på 50-60-talet, hans s.k. "Seven Country Study". Hans hypotes var att fett är skadligt, och undersökte 16 länder. De flesta av dem stödde inte hans teori, så han tog helt sonika bort dem från hans studie, och behåll enbart dem som svagt kunde korrelatera till hans hypotes.

Den har gång efter gång förkastats som ovetenskaplig, och nya studier som publiceras visar snarare på motsatsen.  Mer information i Gary Taubes' bok Good Calories, Bad Calories.

4. Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med protein?

Hur vet jag att jag äter tillräckligt med protein?  Det verkar så krångligt med att hålla reda på att jag inte skall få i mig för mycket eller för lite.

Kort svar

1g/kg kroppsvikt om du är normalviktig, <1g/kg om du har mycket fett på kroppen, >1g/kg om du har mycket muskler på kroppen.

100g av olika livsmedel innehåller olika mycket protein, dock!

  • ost: 30g protein
  • kyckling: 25g protein
  • kött: 20g protein
  • fisk: 15g protein
  • keso: 12g protein
  • och så vidare, står nästan alltid på varan.

I praktiken faller det sig naturilgt. Se början på det långa svaret.

Långt svar

För de flesta faller det sig helt naturligt.  Om du till varje måltid tar en handflatestor proteinkälla (fisk, ägg, kött, ost), kanske lite bra grönsaker och en fet sås som tillbehör och äter dig mätt på det brukar det bli precis lagom mängd i slutändan för de flesta.

Det faktiska behovet varierar, och kroppen behöver protein för att reparera celler och för att förnya dina muskler (även hjärtat är en muskel!). Tränar du ökar ditt behov, men eftersom du också blir hungrigare ordnar det sig det (aningens) ökade behovet av sig självt.

Om du verkligen vill veta brukar man beräkna kroppens energibehov till 1-1,5g protein per kg fettfri kroppsvikt.  Vilket naturligtvis är omöjligt att räkna ut, eftersom man ju alltid har fett på kroppen. Genom lite överslagsräkning brukar man ofta komma fram till en miniminivå på 0,6g per kg faktisk kroppsvikt för normalstora personer. Notera mininivå!  Är du aktiv behöver du troligtvis mer protein än så (men då har du å andra sidan säkert redan koll på det!).  För enkelhetens skull räknar man oftast med 1g per kg kroppsvikt.

Har du mycket kroppsfett och lite muskler behövs kanske inte lika mycket protein, utan du kan då äta lite mindre utan att vara orolig för att kroppen skall börja gnaga på dina muskler. Men var ärlig mot dig själv!  Många säger att de är tjocka, men nu menar jag verkligen överviktiga.

Och återigen, äter du mer protein är oftast det enda du riskerar att ge kroppen mer byggmaterial till muskler (bä!) och göra plånboken tunnare (bu!) eftersom fett, din huvudsakliga energikälla, är billigare än protein!

5. Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med fett?

Hur vet jag att jag äter tillräckligt med fett? Kan man äta för mycket fett? Vad händer då? Blir jag tjock?

Tänk dig en typisk tallrik som du vanligtvis brukar lägga upp maten.  Eller kanske en lite mindre typisk: en köttbit, några potatisar, och sås.

Nu tänker du bort potatisen.  Potatisen gav dig energi och gjorde dig mätt. Nu har du ingen potatis längre.

LCHF, lågkolhydrat/högfett, innebär att du byter ut potatisen mot lite mer sås, creme fraiche eller kanske kryddsmör, inte att du börjar äta mer kött.

Om du tidigare valt de fettsnåla varianterna på kött, fisk och ost börjar du nu istället välja de fullfeta.  Fett ger energi, och hur skall du orka ta över världen utan energi? Plötsligt känns 17%-ig ost helt onödig, när du kan få i dig nästan dubbelt så mycket energi i en lika stor tugga!

Dessutom smakar all fullfet mat mycket godare…

Försöker du tänka på hur du äter som beskrevs här kommer du inte att få i dig för mycket fett, helt enkelt!

(PS. Äter du för mycket fett tenderar du att bli illamående. Du kommer förmodligen spontant att minska mängden till nästa gång. DS)

6. Vilken fördelning skall jag ha på maten jag äter?

Jag äter n E% kolhydrater, n E% protein, n E% fett. Är den här fördelningen riktig?  Den stämmer inte riktigt överens med Skaldeman-indexet / Annika Dahlqvists fördelning / (annat)

Jag anser att fördelningen inte spelar någon större roll, utan att det snarare är absoluta mängder (om man nu alls vill titta på siffror).

För övrigt är fördelningen är över hela dagen, eller snarare hela veckor, och definitivt inte en måltid.  Kroppen kan inte klockan. Många gör felet att de försöker räkna ut hur många gram de bör äta med en viss fördelning och äter sedan efter det. Börja istället baklänges: ät som du tänkt dig en hel dag, och först i slutet på dagen räknar du ut hur mycket det blev.

Med det sagt är det ändå bäst att äta ungefär samma fördelning på maten vid varje måltid -- inte äta allt protein på morgonen, allt fett till lunch och alla kolhydrater till kvällsmat…

Det här är något som fungerar för de flesta som försöker gå ned i vikt, andra behöver inte bekymra sig -- det är ju trots allt inte en magisk bantningskur i första hand…  Har du ändå problem kan du se frågan "Varför gör jag inte ner i vikt".

Fördelningen 0-5/20-25/70-80 tas upp för att det är just den fördelningen som blir naturligt om man väljer fullfet mat från animaliska källor. Det med fördelning löser sig alltså själv per automatik. Men om du märker att du fått i dig på tok för lite protein kanske det är ett tecken att inte bara äta smör och grädde hela dagen…  Där skiljer sig inte LCHF från de vanliga kostråden, att leva på pasta och ketchup leder också till proteinbrist!

Kolhydrater: Är du normalviktig och bara vill må bättre, t.ex. bli av med mag- och hudproblem, handlar det främst om att välja rätt sorts kolhydratkällor, framförallt utesluta de som är stärkelserika samt spannmål. Vilket gör att man per automatik skär ner betydligt på mängden kolhydrater. Många hamnar då någonstans mellan 0 till 100g/dag.

I en strikt lågkolhydratkost strävar man efter att äta så liten mängd kolhydrater som möjligt, vilket kan vara nödvändigt om man har problem med övervikt.  0-20g är ett vanligt intervall för de flesta. Det verkar som att en minimal kolhydratnivå främjar viktnedgång.

Naturligtvis skall du anpassa det efter dig själv och dina egna förutsättningar. Oavsett vilken kolhydratnivå du väljer att hamna på kommer din hälsa att förbättras tack vare att du skurit ned på mängden!

Protein: Se svaret på Hur vet jag att jag äter lagom med protein?

Fett: Se svaret på Hur vet jag att jag äter lagom med fett?

Räkneexempel: Fördelningen 5 / 25 / 75 på 1500 kcal (vi antar att det är energibehovet för en väldigt inaktiv liten liten kvinna) blir 19 gram kolhydrater, 94 gram protein, 125 gram fett. Det faller sig naturligt att fettmängden blir hög, eftersom fett ger dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater.

Det lät ju ganska vettigt, eller hur?  Nu gör vi om samma räkneexempel, men använder en medelaktiv man får i sig, säg 2500 kcal.  På fördelningen 5 / 25 / 75 blir det istället 31 gram kolhydrater, 156 gram protein och 208 gram fett.

En lite mer ingående tråd, "Gram och energiprocent", går igenom sådant uträknande.  Men, i praktiken säger energiprocent ingenting. Fortsätt läsa för att få reda på varför.

Som jag nämnde ovan skall kolhydratmängden vara låg, och att det är onödigt att äta för mycket (dyrt) protein. Såvida man inte väger över 100 kg och är väldigt vältränad. Men då hade man inte behövt ställa den här frågan…

Fördelningen av det du äter säger alltså inte något om hur mycket du äter, vilket är det intressanta.

Därför är fördelningen i energiprocent ganska ointressant, utan det är den absoluta mängden.  Att sedan fördelningen kanske hamnar kring de siffrorna, säg 3 / 15 / 82, är en annan sak.

Det gör de naturligt om du äter fullfeta varianter av all mat och tänker på att ha med en proteinkälla till varje måltid.

7. Vad innebär Annika Dahlqvists 80-80-20?

Vad är Annika Dahlqvists 80-80-20 som hon pratar om?  Är det så jag bör äta för att gå ner i vikt?

Siffrorna 80g protein, 80g fett och 20g kolhydrater valde Annika troligtvis ut efter i huvudsak sitt proteinbehov, ungefär 1g/kg kroppsvikt.

Resterande siffror är tämligen godtyckliga, och är bara ett sätt att enkelt begränsa mängden energi man får i sig. Förmodligen låg 80 gram fett vid hennes smärtgräns för att inte vara hungrig -- fett ger energi, kroppen behöver energi.  Det betyder inte att det är perfekt för dig! Hur mycket energi du förbrukar under en dag har helt att göra med hur mycket du rör på dig, hur vältränad du är och andra faktorer.

20 gram kolhydrater är inte heller ett krav, utan det är snarare någon sorts övre gräns som de flesta verkar följa i allmänhet.

Mjaha, hur skall jag göra då?

Om du märker att du inte går ner i vikt kan det bero på att kroppen helt enkelt inte behöver ta från sina egna förråd.  Då kan det vara aktuellt att tänka på om du faktiskt är hungrig när du äter, eller om det bara är på slentrian.  Lite vardagsmotion kan hjälpa till med hungerskänslorna och hjälper mot att skåpäta för att för att man inte har något bättre för sig, eller vad det nu kan vara.

Läs igenom råden i Hur vet jag att jag äter lagom med protein och Hur vet jag att jag äter lagom med fett, så kan du istället själv komma fram till vad som fungerar för dig.  Mitt tips är att inte krångla till det för mycket med att räkna gram och kalorier, utan se istället till att just äta när du är hungrig, sluta när du är nöjd och se till att njuta av maten!

8. Hur får jag i mig fibrer?

Fibrer är faktiskt ingenting vi behöver. Det argumenteras för att magen fungerar bättre, och att fullkornsprodukter bör väljas framför något annat.

Ingenting kunde vara längre från sanningen.

Fullkornsdelen -- skalet av gräsfröna (sädesslagen) -- innehåller fytinsyra, som förhindrar upptaget av en rad vitaminer och mineraler.  I praktiken innebär det att du behöver få i dig mer vitaminer och mineraler än om du undvikt fullkornsprodukter.

Dessutom har vi problemet med de som har känsliga magar. Fibrer är då definitivt inget de mår bra av. Trots det får de oftast rekommenderat att just äta sånt.

Vore vi råttor med en produktion av enzymet fytas som bryter ned fytinsyra vore det inte lika illa.  Ett alternativt är att långtidsjäst (surdeg) bröd, då fytinsyran bryts ned.  Då har du bara den (tämligen näringsfattiga) stärkelsen kvar.  Mindre skadligt, men ändå inte nyttigt…

Så till fibrer och magfunktion.

Vattenlösliga fibrer från t.ex. frukt funkar bra, men innehåller en del socker. Fett däremot är väldigt kolhydratfattigt och smörjer oerhört mycket bättre än fibrer: det fastnar inte och irriterar tarmarna; faktum är att många med IBS helt blivit av med sina problem.  Äter du LCHF fungerar magen automatiskt som den skall, så länge du inte är fettskrämd.

9. Hur mycket mat skall jag äta?

Tills du är nöjd!  Sedär, det var väl inte svårt?

Nehe?

Ät tills du är ohungrig men inte proppmätt. Precis som man brukar göra, helt enkelt. LCHF bygger på hormoniellt styrd viktnedgång: när man utesluter kolhydrater fungerar kroppens aptitregleringssystem bättre och man tenderar helt enkelt att spontant få i sig precis den mängd energin man bör få i sig.  Vilket gör att om du är överviktig kommer du att äta mindre helt av dig själv, utan att gå hungrig, är du normalviktig äter du så du ligger i energibalans.

För mer info, se frågorna Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med protein, Hur vet jag att jag får i mig tillräckligt med fett, samt Vad äter man egentligen.

10. Vad är skillnaden på GI och LCHF?

Den vanliga GI-metoden går ut på att äta kolhydrater som höjer blodsockret långsamt. Man äter ofta mycket kolhydrater, men minskar enkla sockerarter. LCHF går ut på att minska GL (glycemic load = glykemisk belastning), alltså att begränsa kolhydraterna oavsett sort.

För ett praktiskt exempel: vilket påverkar blodsockret mest av en ruta choklad eller en tallrik fullkornspasta?   Även om chokladen har högre GI-värde än fullkornspastan äter du mycket mindre -- den totala mängden socker du får i dig (som är det intressanta) är alltså mycket mindre i det första fallet.

GI-dieten, som den myntats av Paulun m.fl. börjar med en "rivstartsfas" där man äter nära LCHF (fast mer fettsnålt) första veckorna, för att sedan återgå till i stort sett Livsmedelsverkets rekommendationer men fullkornsvarianten av det mesta.

Blodsockernivån, när den är helt jämn, t.ex. på morgonen när du vaknar kan vi säga ser ut så här: ------- Jämn och fin.

Beroende på hur du äter kommer den se olika ut under dagen:

Livsmedelsverket: /\/\/\/\/\/\~~/\/\ (berg-och-dalbana)

GI: ~/\~/\/\~/\~~~~ (skvalpande hav)

LCHF: ----~----~------~---- (sommaräng)

Problemet med svängande blodsocker och 10- och 15-dipparna kommer du altså fortfarande ha kvar på GI, eftersom du själv manipulerar blodsockernivåerna -- något som inte alls behövs eftersom kroppen via en process som heter glukoneogenes ("glukostillverkning") sköter det utmärkt, helt utan att man äter kolhydrater.

Fantastiskt system, eller hur? Det vore ju synd om urfarfar dog på vintern när han inte kunde få tag i paprika, apelsin och pasta…

11. Behöver inte hjärnan kolhydrater?

Visst gör den! Eller ja, nästan: hjärnan använder glukos.

Åtminstone delar av hjärnan behöver glukos. Glukos är vad de små enzymerna som bryter ned pastan i magen lämnar efter sig. Men, som tur är blev man inte dum i huvudet här i Sverige innan vi hade flygplan som transporterade frukt från Italien hit på vintern, när det bara fanns kött att äta…

Genom en process som kallas glukoneogenes tillverkar levern glukos av protein och fett. De andra delarna av hjärnan använder sig gärna av ketoner. Med andra ord behöver du inte äta kolhydrater för att kroppen skall få i sig glukos!

Vi som skriver här på siten har åmtonstine itne mäkrt av nogån försrmäirng i hjrnäkapcetatit…

12. Hur vet jag att jag är i ketos?

När är jag i ketos? När börjar fettförbränningen?

Ketos betyder enbart att kroppen själv tillverkar de energikällor som behövs, när man inte äter kolhydrater. Energin bildas från fett och kallas för ketonkroppar, och består av tre olika fettsyror.  Viss mängd av protein och fett går även åt för att producera glukos som hjärnan och några få andra system i kroppen behöver. Mängderna är ganska små. Gränsen för mängden kolhydrater du kan få i dig ligger kring 100-150g kolhydrater/dygn, så ju mindre mängd kolhydrater du äter, desto mer måste kroppen använda sig av fett för tillverkning av ketonkroppar. Skalan är flytande, så ju mindre kolhydrater du äter, desto större mängd ketonkroppar tillverkas. Som jag ser det är ketos i sig inget självändamål, utan poängen är att hålla sig undan kolhydrater.

Hos vissa, men långt ifrån alla, ger urinmätsticker utslag på ketoner i urinen. I själva verket försvinner det överskottet hos de flesta efter ett tag när kroppen ställer in produktionen till precis så mycket som behövs.

Du är alltså, förutsatt att du inte äter (några större mängder) kolhydrater, konstant i ketos.  Man "trillar inte ur ketos" för att man äter kolhydrater, mer än tillfälligt. Så fort de är förbrukade återgår kroppen till att använda fett som energi.

Kolhydraterna påverkar insulinnivån vilket gör att fettcellerna inte tillåts att frigöra energi.  Du blir hungrig trots att du åt nyligen.

Ketos är muskelbesparande, om än marginellt: tack vare ett reducerat glukosbehov (minst/"bäst" ju mindre kolhydrater du äter) kommer kroppen inte behöva bryta ned muskelprotein för att frigöra glukos. Det är en effekt många märker i form av att de inte längre blir hungriga av träning, utan ofta snarare tvärtom.

Tillståndet ketos är alltså en konsekvens av att inte äta kolhydrater, och är för övrigt ett helt naturligt tillstånd för kroppen som faktiskt inträffar, i begränsad utsträckning, varje natt!

13. Kan man verkligen träna utan kolhydrater?

Träning, då? Musklerna! Orken!  Orkar man verkligen springa länge?  Gympapass?

Nja. Det fungerar ändå väldigt bra. En del kan i början uppleva en svacka, vilket kan vara ungefär en månad. Bara att fortsätta träna under tiden så vänder det snart. Mängden mitokondrier, kraftverken som förbränner fett & syre i cellerna, ökar efter ett tag tag på LCHF, vilket gör att kroppen i högre utsträckning kan använda sig av fett istället för muskelglykogen. Glykogenet kan då istället användas för riktiga toppar.

Något om att lågintensiv träning som löpning, skidåkning och annat som håller sig under gränsen för fettförbränning ändå kommer att använda fett som energi.  Mycket mer lagrad energi som fett än kolhydrater, ingen vägg att gå in i (energin tar inte slut).

Vi är många, däribland undertecknad, som tränar med goda resultat utan kolhydrater.

Läs på mer i Frank Nilssons nya bok Istället för doping som kommer ut under våren 2009, samt böckeerna Natural Hormonal Enhancement och Hormonally Intellegent Exercise av Rob Faigin, samt boken The TNT Diet. Alla bygger på att man genom att äta rätt och träna på rätt sätt påverkar hormonerna i positiv riktning. Det är t.ex. välkänt att mättat fett ökar testosteronnivån vilket främjar muskeltillväxten, medans fleromättat fett, kolhydrater & protein minskar den. (dock används protein som muskelbyggsten, så det är inget du skall undvika!)

14. Blir det inte dyrt att äta så mycket kött?

Något de flesta gör i början är att anta att LCHF uttalas LCHP -- lite kolhydrater, sådärmycket fett och mycket protein.  Det stämmer helt enkelt inte.

Kolhydratätaren äter en köttbit (utan den feta kanten), potatis och lite vitlökssmör.

LCHF-personen äter en köttbit (med kolhydratätarens fettkant!), lite vitlökssmör och ännu mer vitlökssmör, och kanske en grönsak vid sidan av.

Det är alltså fett du skall få din energi från.

Proteinbehovet är lika stort på LCHF som vad Livsmedelsverket ordinerar. Vi växlar kolhydrater mot fett, inte kolhydrater mot protein.

15. Vad innebär Sten Sture Skaldemans "fakir"?

Uteslut mejeriprodukter, grönsaker och allt annat som innehåller någon form av kolhydrater. Ät enbart kött, fisk, ägg, smör, kokosfett och vad du nu kan komma på som enbart består av fett och protein.

Det brukar han ge som tips till såna som inte går ner i vikt, trots att de följer en strikt lågkolhydratkost. De brukar då kunna gå ner i vikt. Vanligast är dock att överviktiga går ner i vikt på en "normal" LCHF-kost där mejeriprodukter och grönsaker ingår.

Namnet fakir kommer från betydelsen fattig, eller snarare askes -- du ger upp mycket av vad som finns att äta och lever tämligen spartanskt. Det kan för vissa vara ett bra sätt att upptäcka vad de kan äta och sedan gradvis lägga till mer.

16. Jag känner mig trött, irriterad, …. Varför?

Sedan jag började med LCHF för några veckor sedan har jag varit snurrig, trött, lättiriterad och annat. Kommer det alltid vara så här?

Omställningsbesvär.  I början när kroppen inte längre får glukos via maten behöver den dels börja producera ketoner från fett, dels producera glukos från fett och protein. Till sist kommer framförallt hjärnan ha anpassat sig och förbrukar bara ungefär en tredjedel av sin ursprungliga mängd glukos. Istället används ketoner för resten.

Under tiden kan det kännas trögt, jobbigt, svårt och tungt i några dagar, kanske en vecka.  Det verkar överlag vara så att de som ätit högst andel kolhydrater innan de uteslöt dem är de som kommer få tyngst omställningsproblem.  Det beror helt enkelt på att hjärnan inte är van vid den nya energikällan.

Många andra får dock inte alls några problem under den första tiden, och det går över snabbt!

17. Vad är äggmjölk?

Ägg och smör i en mugg man häller kokande vatten över. Blir något liknande varm mjölk, men utan kolhydrater och betydligt fetare!  Dricks som det är, med kryddor, som bas i varm choklad eller till kaffe.

Sök efter "äggmjölk" på KiF, så hittar du många recept & variationer!

18. Vad äter man egentligen?

Hur ser en typisk meny ut för en dag på LCHF?

Det finns lika många typiska menyer för LCHF som det finns människor som äter det.  Men en sak har de flesta gemensamt, och det är kärleken till fjäderfän.  Närmare bestämt deras ägg!

Om du inte åt det innan, så är det dags att du sätter igång nu. Ägg innehåller alla vitaminer och mineraler (förutom vitamin C och järn) du behöver. Äter du några ägg om dagen får du i dig tillräckliga mängder.  Järn hittar du i kött. Faktum är att lättstekt kött innehåller allt C-vitamin du behöver!

Tycker du om lever(-pastej) hittar du väldigt mycket näring där också; det är ett av de mest näringsspäckade livsmedel du kan hitta: se sidan om frukt och näring på kostdoktorn.se med ett jämförande diagram.

Jag kan bara tala för mig själv. Här har du ett exempel:

Frukost: Äggröra eller omelett på 3-4 XL-ägg, en ordentlig (25-50g) klick smör, lite majonnäs till.

Lunch: En tjock handflata köttfärs stekt i tacokryddor, lite blandad sallad (vid säsong!), tacosås och creme fraiche (34%)

Middag: För variationens skull: tacogratäng på stekt köttfärs, förvälld rättika i skivor och äggstanning (grädde+ägg) med riven ost ovanpå, in i ugnen. Eller kanske en (hel) rökt makrill med vitlöksmajonnäs.

Mellanmål: En ostbit, kanske en bit korv, ett kokt ägg, lite leverpastej eller liknande. Sällan det händer, dock, eftersom man inte är hungrig mellan målen.

Återigen, vad man väljer att äta är högst individuellt.

Nu har det kommit ut en hel del kokböcker, senast (början på 2009) "LCHF-kokboken" av Annika Dahlqvist och Maria Höglund, "Smörstekt" av Gun-Marie Nachtnebel (2008), m.fl. Du kommer säkert kunna hitta en hel del inspiration.  Om du handlar på Bokus.com får du förslag på liknande böcker folk köpt.

Utöver det finns det en del webbsidor med recept, här är två:

* Airams Matblogg

* Raringens vegetariska LCHF

19. Kan jag äta couscous/bulgur/quinoa/matvete?

Bulgur, couscous och spaghetti är alltihop gjort på vete och innehåller lika stor mängd kolhydrater. Quinoa är också det ett frö, men innehåller inte vetets glutenprotein. Vilket är bra för glutenintoleranta, men faktum kvarstår att det mestadels är stärkelse utan några särskilda vitaminer eller mineraler i.

20. Varför är jag så hungrig? Jag äter som en häst!

Se Varför man är hungrigare i början

21. Vad är LCHF?

Low Carb High Fat. Engelska, men förkortningen verkar bara användas i Norden…

Byt ut potatis, ris, pasta, bröd mot fett. I praktiken kanske det räcker att du inte väljer den magra osten eller det magra köttet, utan väljer det fullfeta, ihop med en sås gjord på grädde istället för mjöl.

Sedan finns det en ideologisk aspekt: ät bara naturlig, helst ekologisk mat och undvik E-ämnen.

Vill du veta mer om det ideologiska? Kolla på Mats-Eric Nilssons (författare till Den hemlige kocken) site Äkta Vara.org

22. Varför går jag inte ned i vikt?

Andreas Eriksson har skrivit en utmärkt artikel i ämnet: "Olika anledningar till att man inte går ned i vikt"

23. Vad är skillnaden på vikt- och energiprocent?

FruFilur tar upp det på ett pedagogiskt sätt i "Gram och energiprocent, en liten guide"

24. Vad innebär insulinresistens?

Insulin används för att ta upp näring ur blodet, varför man alltid har en viss grundnivå i blodet. Utan den dör du av svält. Näringen du tar upp i cellerna är triglycerider (= fett), glukos (= socker) och aminosyror (= protein).

Insulinnivån höjs över basnivån av kolhydrater och viss sorts protein, där mjölkprotein höjer mest, följt av fisk, ägg och kött (om jag minns rätt). Varje gång insulinnivån höjs blir de små mottagarna på cellerna (insulinreceptorerna) som öppnar för näringen lite mer avtrubbade än innan. Vilket gör att det krävs högre och högre nivå insulin för att öppna cellerna för näring.

Är du insulinresistent är cellerna så avtrubbade att de kräver en insulinnivå som kroppen inte längre kan producera. Det leder alltså till typ 2-diabetes: du har fortfarande en egenproduktion av insulin, men den räcker inte.

Därför behöver typ 2-diabetiker ta metformin för att (delvis) slå av kroppens egenproduktion av socker så det insulin kroppen producerar klarar av att öppna cellerna. Det höga tröskelvärdet för insulinet gör även att insulinproduktionen måste gå på högvarv, vilket till sist bränner ut fabriken (betacellerna i bukspottskörteln) och måste då även ta insulininjektioner som en typ 1-diabetiker.

25. Hur mycket skall jag äta för att gå upp (eller ner) i vikt?

Det går bara att beräkna hur mycket energi du förbrukar i vila genom att sätta dig i en säng i ett rum i 24h och mäta. Vilket blir missvisande så fort du rör dig -- energi ut är beroende på energi in och aktivitet. Faktum är att kroppen justerar din vikt inom en marginal på <0,05% per år om du behåller samma vikt.

Ett mycket enklare sätt är att räkna baklänges.

Du är viktstabil, eller hur? Mät och väg exakt allting du äter och dricker, minsta lilla sak du stoppar i munnen. Försök inte vara "duktig" och ät mindre (eller mer!), utan lev ditt liv som vanligt med mat, ev. mellanmål och ev. träning.

Mät i en vecka, eller längre om du känner att du orkar, men en vecka brukar vara lagom omkrets på livets hamsterhjul. Se till total energimängd under den perioden och dela med antalet dagar. Nu har du även fått reda på hur mycket energi och fördelning på kolhydrater, protein och fett samt kanske även diverse mineraler du fått i dig.

Ta-da! Nu vet du hur mycket energi din förbrukar för att upprätthålla homeostas (= jämvikt). Justera därefter.

Enkelt, inte sant?

OBS! Vikt på vågen är inte alltid intressant. Styrketräning och lättare konditionsträning förbättrar blodflödet i kroppen och bygger muskler, något som sammantaget kan ge dig mer muskler och mindre fett med nettoeffekten att du står stilla på vågen. Du kommer dock garanterat se bättre ut och vara friskare, vilket ju var hela målet, eller hur? Så släng vågen och plocka fram måttbandet och mät t.ex. midja, höft, handleder och använd det som utgångspunkt.

(lite högre emfas på konditionsträning för kvinnor än män -- det är hormoniellt och beror på fördelningen av vissa komponenter i våra fettceller, därav bukfetma för män som lätt lossar och fett på höfter hos kvinnor som inte lossar lika lätt).

26. Vad skall man äta efter hård träning?
  • Kolhydrater tas upp direkt i musklerna utan insulin direkt efter träning, så om du skall äta dem är det bäst då.
  • Man skall äta något med protein (eller kolhydrater) för att förhindra muskelnedbrytning av de förhöjda kortisolnivåer som fysisk stress orsakar (= träning).  Det är också därför man inte bör träna alltför länge om man vill undvika att få en negativ effekt av träningen. Styrketräning bryter ned musklerna, och när du vilar byggs de upp igen av proteinet i maten du äter.
  • Du får en positiv proteinbalans direkt med vassle, men ganska kort. På längre sikt ser du till att ha protein tillgängligt i blodet genom att äta kasein (eller ägg, kött, fisk, …). Muskelnedbrytning stoppas alltså av protein. Fast det är dumt att se det så, eftersom både muskelnedbrytning- och uppbyggnad sker hela tiden, hela dygnet.
  • Angående insulinets muskeluppbyggande effekt: insulinet som frisätts av proteinet är alltså precis så mycket som behövs för att transportera in proteinet i musklerna -- det är inte insulinnivån som eftersträvas, utan inlagringen av protein.

Som ett exempel på hur man kan tänka sig äta, en av mina träningsdagar (stillasittande arbete):

  • 7: 1 dl mjölk i té/kaffe
  • 11.30: 15g mjölkprotein (80/20 kasein/vassle)
  • 12-13: träning, styrketräning
  • 13: 28g mjölkprotein i 3dl mjölk (9g protein, 15g kh)
  • 13.30: a) 200g blodpudding, 140g bacon, eller b) omelett på 3-4 ägg och 100g(?) ost och 1/2 dl creme fraiche, eller c) 150g kött, lite ost, creme fraiche. Idag blev det a).
  • 16: 3-4 mandlar, ½ dl mjölk
  • 19.30: halv burk lingonsill; ostgratinerad (150-200g ost tror jag) broccoli; liten skål stark kesoröra; några skivor whiskeyädel
  • Troligtvis kl. 22-23: 28g (= 1dl) mjölkprotein i vatten.

Man behöver alltså inte heller äta särskilt regelbundet egentligen. Att äta regelbundet brukar anges för att man skall äta ordentligt och inte småäta på godis och liknande. Men om man inte känner för att äta frukost utan hellre äter något lätt och sedan en rejäl lunch och rejäl middag, så är det också helt okej. Sök efter nyckelorden "intermittent fasting" eller "periodisk fasta" för mer info.

Annons:
Andina
2/28/09, 12:48 AM
#1

Har bara ett ord för denna FAQ:

Applåder!!! Skrattande

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

magma
2/28/09, 12:52 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Verkligen bra sammanställning. Mycket arbete bakom denna, tack mikaelj!

Margareta
2/28/09, 1:00 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Jättebra mikealj - tack så mycket för allt detta arbete!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

lizaohman
2/28/09, 10:32 AM
#4

Bravissimo!!

Mervi
2/28/09, 10:38 AM
#5

Kan bara hålla med alla andra. Kanonbra jobbat.Skrattande

Pasi
2/28/09, 1:37 PM
#6

Jättebra!Glad

Annons:
solrosia
3/1/09, 7:50 PM
#7

Mycket bra och läsvärt!!

Tusen tack.

Skrattande

Ameelia
3/1/09, 9:32 PM
#8

Oj oj, jag kommer få problem…

Superb sammanställning, verkligen. Men den bekräftar det jag befarat: Att jag som inte äter ägg kan få problem med denna kosthållning. Det är sååå tråkigt för jag mår så mycket bättre utan socker. Jag har svårt att hitta på ngt bra att äta till frukost som inte består av ägg:(

Men jag kämpar på!

mikaelj
3/1/09, 9:39 PM
#9

Ameelia,

Du kan äta kött också. Högrev är ganska billigt och kan ätas rått om du inte känner för att laga mat på morgonen.  Lite salt på bara, utan stekyta smakar kött ingenting. Proteinbehovet är inte större än på någon annan kosthållning, så huvuddelen av energin kommer ändå från fett. Jag gissar att du äter smör/grädde/creme fraiche/talg/kokosfett?

Lycka till!

Efva
3/1/09, 9:40 PM
#10

Superbra! Perfekt för alla oss nybörjare och andra som har funderingar. Tack mikaelj för allt jobb du har lagt ner!

Jennix
3/1/09, 10:19 PM
#11

#8  Jag äter knappt ägg heller, har inga problem. Fokusera på kött eller fisk med fett! Glad

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

profca
3/1/09, 10:36 PM
#12

Bra jobbat och tydligt upplagt. Känn di highfivad

th_hi5

Isa56
3/2/09, 11:04 AM
#13

Tack Glad Vilket jobb du har lagt ner.

Det blir så mycket lättare att hitta det där man nu undrade över. Man slipper ägna timmar åt: var var det nu jag läste det eller det.Skrattande

*Du föddes vild. Låt ingen tämja dig. *😁👻

Annons:
[Karro]
3/2/09, 2:56 PM
#14

MikaelJ kanonjobb!! Hur bra som helst nu har man något att "hänvisa till"

att tillägga Ameelia, vem har sagt att man måste äta ägg Glad som mikael skrev, går lika bra att äta en köttbit på morgonkvisten

Karin20
3/2/09, 11:24 PM
#15

Snyggt Mikael J! Mycket bra jobbat

//Karin

Anna-fd-137kg
3/3/09, 7:57 AM
#16

Toppen Mikael J!

(Kan vi få en översättning av din fotnot också när du ändå håller på och förklarar saker? Flört)

shamani
3/3/09, 2:03 PM
#17

Det här var något av det bästa jag läst på Kif! Lättfattat - det uppskattas!

Har lagt sidan till favoriter. Bra att använda när någon ställer frågor som jag inte minns svaret på. Tackar och bockar!

lizaohman
3/3/09, 2:13 PM
#18

Oh toi, enfant du ciel marche sans effroi. Dis nous que demain il revivra. Sors le Shagma, le soleil de l'oubli. Des mondes engloutis…

betyder väl: Åh du, himlens barn som går utan lidande. Säg oss att imorgon kommer han att leva igen. Genom Storuman, solen som glömde honom. Världarna kommer att frossa vilt…

Visst? Tungan ute

mikaelj
3/3/09, 2:17 PM
#19

Ingrid Olava sjunger Les Mondes Engloutis

Raring
3/3/09, 4:45 PM
#20

Jag saknar svaret på frågan "Vad är UFO?"

samt kanske en lugnande förklaring för alla som blir hysteriskt deppiga av att ha gått upp något kg över natten. Gör man inte ifrån sig stort varje dag samlar man på sig något kg som sedan försvinner när nr2 går ut s.a.s. Bara som ett exempel.

Någonstans på forumet finns också en mkt illustrativ bild på skillnaden i densitet hos muskler resp. fett. Om varför man kan stå still i vikt men ändå bli smalare, fastare och mer tonad.

Annons:
Raring
3/3/09, 4:46 PM
#21

Mkt bra skrivet förresten.. eftermiddagskoman gör en lite trögtänkt. Glad

Luccy
3/3/09, 7:39 PM
#22

Kanonbra med alla frågor o svar, jag var inne på en annan tråd o såg att du efterlyste försökskanin. Så jag har hittat det mesta jag funderat på i början o även efter ett tag.

På protein saknade jag en sak som jag själv snöat in på o säkert många med mig. Är man gammal viktväktare tex så tror man att 100 gram protein är 100 gr kött/fisk/ägg osv. Man inser inte att 100 gr tex kött är viss del protein, viss del fett osv. Det tog jättelång tid innan jag fattade det. Cool Korkad kanske, men ändå.

Sen att man bör dricka vatten, eller har jag missat nått, jag gör det ibland.

Men bara det lilla annars var det bara ovationer från mitt håll.

Bra jobbat Kyss mikaelj

mikaelj
3/3/09, 7:47 PM
#23

#22 Jag förtydligade biten om protein (fråga 4).

Luccy
3/3/09, 8:24 PM
#24

Kyss Kanon!!!

Margareta
3/3/09, 9:01 PM
#25

UFO - UnderFemgramkolhydraterOmdagen

En variant av fakir kan man väl kalla det

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

nenna31
3/5/09, 10:42 AM
#26

-En lite fundering från en nybörjare…….

Till frukost ; turkisk yoghurt med kanel eller

                  turkisk yoghurt blandat med keso nat. och kanel….

Gillar kanel..Glad

Är det nåt som kan funka??

behövs det nåt mer till frukosten?

mikaelj
3/5/09, 10:50 AM
#27

nenna31,

Du bör försöka få i dig en proteinkälla vid varje måltid, så turkisk yoghurt + creme fraiche/grädde/kokosfett + keso låter som en bra idé.

Var uppmärksam på att mejeriprodukter inte mättar lika bra som ägg, kött, fisk, men om det blir för omständligt med något annat än just TY/keso, så kör på det!

Annons:
nenna31
3/5/09, 11:02 AM
#28

Okidoki mikaelj !

Tack för tipset…

Kan ju lägga till en-två kokta ägg med majonäs…oxå??

Får testa imorgon……bäst man shoppar idag Glad

mikaelj
3/5/09, 11:19 AM
#29

Har du inga problem med ägg kan du gott och väl äta enbart ägg, som mättar bättre än yoghurt.

Jag äter numera vanligtvis en äggröra på två XL-ägg (70g) & 25g smör till frukost med lite majonnäs på.

Mona-Stina
3/6/09, 11:11 AM
#30

Jag har i nästan två års tid ätit två hårdkokta ägg mosade i smör till frukost vilket har fått äggen att växa i munnen på mig.

Nu tar jag två hårdkokta ägg blandade med en hemgjord räkröra, smakar bra och går fort att göra.

Räkröran innehåller räkor, champinjoner, dill och majonäs. Jag gör en ganska stor sats så det räcker några dagar, den håller sig bra i kylen i en bytta med lock.

Bara ett förslag till en bra frukost.

nenna31
3/6/09, 11:28 AM
#31

Tack för tipset Mona-Lisa Glad

Luccy
3/6/09, 12:03 PM
#32

Välkommen hit nenna31, du har gjort ett klokt val att börja med lchf Skrattande. Läste lite i din blogg o ser att du har problem med magen, det har jag åxå till o från, men naproxen är största boven för mig. Socker var en stor bov, den har jag gjort slut med.

Kram Luccy

nenna31
3/6/09, 12:16 PM
#33

Luccy..

Kul att du läst min blogg Glad…..känner verkligen för detta….

märker redan skillnad…..skönt, tror på det här…..

Håller oxå på at göra slut….Obestämdmen min "bov" är efterhängsen…Rynkar på näsan

Men ska skjuta boven…..i allt snabbare takt!!

nyttigajag
3/6/09, 7:56 PM
#34

jag varierar mina frukostar,ibland äggröra ibland omelett,ibland kokt ätt,ibland ost och skinkrullar med lite fil eller youghurt.

Annons:
mikaelj
3/6/09, 8:12 PM
#35

Hej på er.

Jag uppskattar om ni kunde ta diskussioner som inte direkt är relaterade till artikeln i sig i egna trådar eller såna som finns.

Det gör det enklare för mig att leta fram faktiska frågor att lägga till.

Tackar på förhand.

greensis
3/8/09, 9:45 AM
#36

Jättebra insats!Skrattande Ett välbehövligt tillskott till sajten.

Det behövs lite redigeringsputs på den sista fjärdedelen, men det är överkinkg/korr-läsarglasögon.

Möjligen - som representant för de med tolerantare kroppar - saknar jag någon liten bisats i stycke 6 Fördelning av maten. Kolhydrater: I en strikt lågkolhydratkost strävar man efter att äta så liten mängd kolhydrater som möjligt.  0-20g är ett vanligt intervall för de flesta. Det verkar som att en minimal kolhydratnivå främjar viktnedgång.

OK, det är en strikt lågkolhydratkost. Men det kan låta lite tvingande och formell gräns för nykomlingar som råkar ha kroppar som tål en snutt till. Vad sägs om ett tillägg av typen Exakt vilket kolhydratsintervall din kropp accepterar/behöver måste du prova ut själv.

Och jag reagerade också på att äta så liten mängd kolhydrater som möjligt.* Det är ingen tävling vi håller på med, med pris till striktaste UFO, eller hur?Flört

*min betoning

Fabricati diem, pvnc!

mikaelj
3/8/09, 10:17 AM
#37

greensis,

Jag korrigerade stycket om quinoa, tryckfelsnisse hade varit i farten.

Vad tycker du om 6 Fördelning av maten nu?

greensis
3/8/09, 10:39 AM
#38

#37 Mycket bättre och tydligare, mikaelj! Nu känns det som om texten vänder sig till alla.

Fabricati diem, pvnc!

MariaTherese
3/8/09, 5:08 PM
#39

Superbra skrivet !!Glad

Har skrivit ut och placerat ut på jobbet, där dom är frågvisa och lite skeptiska…..får skriva ut nya hela tiden, dom bara "försvinner" Flört

liselotta
3/8/09, 6:45 PM
#40

tack så mycket för denna sammanställning. den svarade på många av de frågor som jag har. Jag är ny på detta så jag slukar all info jag kan få. har gått på GI i 7 veckor, men står still nu efter 5 kg viktnedgång. hoppas mer på denna metod. Jag får väl prova mig fram med vad jag kan äta, hoppas att jag kan äta grädde och ost. vore inte kul om jag var tvungen att äta superstrikt.

ariaam
3/9/09, 11:28 AM
#41

Kanonbra läsning, tack Mikaelj.Flört

Annons:
Tvillingsyster
3/10/09, 11:24 PM
#42

Har ätit LCHF nu i 2 mån. och stannat i viktminskning nu. Pga det räknade jag nu i efterskott hur mycket kalorier jag ätit dagligen under tiden jag kontrollerat min matintag i protein, kolhydrat och fet. Till min förvåning hade kalorimängden minskat från ca 2300 till 1400 utan att jag känt mig hungrig. Jag hade märkt att jag ätit mindre, men jag trodde det var helt normalt, att det berodde på att jag åt så mycket mer fett.

Mikaelj, går det skriva om det här på ett vettigt sätt? Nej, jag menar inte att jag skrivit på ett ovettigt sätt. Det här ligger väl närmast 6 Fördelnig av maten.

mikaelj
3/10/09, 11:36 PM
#43

#42

Jag förstår inte riktigt vad det är du vill.  Kan du förtydliga vad du vill att jag skall göra, hur jag skall göra det och hur du skall hjälpa mig att göra det?

lillzetas
3/11/09, 6:48 PM
#44

Jag undrar om det är någon som kan svara på min fråga här angående ketos. Jag äter nu måltdsersättning 3 ggr om dagen, vilket innebär att jag får i mig ca 500 kalorier varav ca 50 kolhydrater om dagen. Jag är inne på  min tredje dag o känner mig ganska okej, dock så är jag hungrig o undrar om det är ok att ta ett kokt ägg kanske 1-2 om dagen??? Eller förstör jag ketosen?

Tacksam för svar!

mikaelj
3/11/09, 6:54 PM
#45

Ägg innehåller inte kolhydrater.

Rent generellt är inte måltidsersättning näringsmässigt riktig (för mycket socker), och 500 kcal är alldeles för lite energi. Enbart vad din kropp förbrukar vid vila är gissningsvis en 2-3 gånger mer än så, om du sedan ställer dig upp och gör något under dagen kommer du behöva 3-4 gånger så mycket energi, minst.

Det som kommer att hända efter ungefär en veckas svält är att din ämnesomsättning sjunker (mätbart med blodprov) som gör att du blir slö, frusen, trött och får ännu svårare att gå ned i vikt.  Kroppen kommer då prioritera att förbränna muskler till energi, vilket gör att du kommer ha kvar mycket kroppsfett när du är klar, men mindre muskler.  Vidare kommer din kropp samla på dig vätska och du kommer se svullen ut, och faktiskt tjockare än innan.

Se svaret till frågan "Vad äter man egentligen" i den här artikeln eller läs "Lågkolhydratkost för nybörjare" på kostdoktorn.se.  Svältdieter, särskilt inte sockerrika pulversoppor (50g kolhydrater på 500 kcal innebär nästan hälften av energin från rent socker), är ingenting vi uppmanar till här.

Kolhydrater iFokus handlar om sunt ätande med tillräckligt energiintag och få kolhydrater.

Tvillingsyster
3/12/09, 12:08 AM
#46

#43

Jag menar att 1) ange kalorimängd som riktmärke hur mycket man behöver äta för att kunna gå ner i vikt (ungefärligt), 2) vad minskad matintag troligtvis leder till, 3) det kan vara bra ha lite koll hur mycket kalorier man får i sig, osv.

Jag tror de flesta vet hur mycket kalorier man ska äta/dag även om man inte tror på dess undergörande verkan. Eller man kan kanske skriva/räkna det på annat sätt också. T ex i kg.

Jag tror min fråga passar egentligegen med nr 18. Vad äter man egentligen? Du har inte skrivit någonstans hur mycket mat i vikt/kcal man ska äta per dag.

Jag kom på tänka idag att min matintag kanske minskade därför att jag drack för lite vätska, som ledde till att min matsäck minskade - en rundgång.

mikaelj
3/12/09, 7:55 AM
#47

#46 Det går bara att beräkna hur mycket energi du förbrukar i vila genom att sätta dig i en säng i ett rum i 24h och mäta.

Ett mycket enklare sätt är att räkna baklänges.

Du är viktstabil, eller hur? Mät och väg exakt allting du äter och dricker, minsta lilla sak du stoppar i munnen. Försök inte vara "duktig" och ät mindre, utan lev ditt liv som vanligt med mat, ev. mellanmål och ev. träning.

Mät i en vecka, eller längre om du känner att du orkar, men en vecka brukar vara lagom omkrets på livets hamsterhjul. Se till total energimängd under den perioden och dela med antalet dagar.  Nu har du även fått reda på hur mycket energi och fördelning på kolhydrater, protein och fett samt kanske även diverse mineraler du fått i dig.

Ta-da! Nu vet du hur mycket energi din förbrukar för att upprätthålla homeostas (= jämvikt).  Justera därefter.

Enkelt, inte sant?

Margareta
3/12/09, 12:56 PM
#48

lagom omkrets på livets hamsterhjul

Vilken underbar formulering mikaelj - är den till salu?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
mikaelj
3/12/09, 1:01 PM
#49

Ta för dig!

lillzetas
3/12/09, 3:08 PM
#50

Okej tack för svaret…Kan tillägga att jag arbetar inom området hälsa och provar måltidsersättningen temporärt bara för att se hur min kropp reagerar och kan oxå relatera till mina kunder bättre…Kommer inte föra nån vidare diskussion om detta utan var och en får ha sin åsikt! Tack för en bra sida!

Tvillingsyster
3/13/09, 12:15 AM
#51

#47

Tack Mikaelj, den köper jag. Var hittar du allt det där? Skrattande

mikaelj
3/13/09, 12:17 AM
#52

#51

Hittar vilketvaddå?

Tvillingsyster
3/13/09, 12:29 AM
#53

Det får du gissa - god natt :D

mumin61
3/13/09, 4:45 PM
#54

Jag är helt ny med LCHF, så ursäkta om jag låter tjatig. Men jag fattar inte riktigt,är det så att man inte kan äta för mycket fett? Hur märker man att man äter för lite fett, blir man hungrig?Jag tycker att oftast när man blir sugen på att äta något så är det mer att man vill tugga på något, är det helt fel att ta ett tuggummi då? (fluortuggummi från apoteket) Det kan väl inte vara så många kolh i ett sånt. Mitt sockersug har helt försvunnit men om man någon gång skulle vilja "fuska" o äta något sött är det inte bättre med lite vanligt socker än sötningsmedel då? Om det händer väldigt sällan. Vanligt socker borde väl vara mer naturligt än sötningsmedel?

jag har ätit LCHF snart 4 veckor men inte märkt några omställningsproblem ännu (ingen minskning av vikten heller tyvärr). Kan det bero på att jag äter 20 mg prednisolon (kortison) per dag, pga polymyalgi. Eller äter jag fel? Jag behöver verkligen hjälp med det här och ni som skriver här verkar ha ett stort kunnande. Tack mikaelj för att du förklarar (fast jag visst är för dum för att fatta).

Margareta
3/13/09, 5:22 PM
#55

mumin61 - skriv en egen tråd och ställ alla dina frågor i samma tråd.

Det är säkert ingen som kan svara på alla utan många får hjälpas åt. Då är det bättre för dig och för oss att det är samlat på ett ställe. I den här tråden försvinner det i mängden. Det är svårt att hålla isär alla medlemmar (vi är snart över 8000) och då är det enklare när man får en bakgrund i tråden.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
mumin61
3/13/09, 6:15 PM
#56

Margareta

Jag är tyvärr rätt ny på det här med datorer oxå! Hur gör man en egen tråd???????????????

mikaelj
3/13/09, 6:17 PM
#57

mumin61,

Tryck på "skriv inlägg", sätt en rubrik, t.ex. Mumins tråd.

Sedan skriver du din text i den stora rutan och trycker på knappen nedanför rutan (skicka).

mumin61
3/13/09, 6:46 PM
#58

Okey tack så mycket.

Omstart
3/14/09, 10:31 PM
#59

Denna ska sparas, förmodligen skrivas ut, och sitta på sovrumsväggen. Skitbra nu när jag har tappat farten! TACK! :D

Ninjisen
3/15/09, 8:27 AM
#60

Kanon bra information, tack! Glad

szwed
3/20/09, 11:24 PM
#61

Dzieki!

mariech
3/22/09, 4:13 PM
#62

Äntligen fattar jag, bugar o tackar

Annons:
[Sias]
3/23/09, 7:58 AM
#63

Suveränt bra! Mikaelj TACK!

Ciafia
3/24/09, 4:23 PM
#64

Även här en supertacksam läsare Kyss

kai010
3/28/09, 10:55 PM
#65

Otroligt bra skrivet. Jag suger åt mig och lär mig. Tack.

mikaelj
3/28/09, 11:02 PM
#66

Tack, allihopa!  Det känns kul att det jag skrivit varit till hjälp för så många.

[Karro]
3/31/09, 1:27 AM
#67

Mikalej det är kanonjobb du har gjort hopps du har förstått det Glad

sarasnart30
4/1/09, 10:51 AM
#68

Jättebra skrivet och ett stort tack för svaret och råden jag fick på min fetträdd..tråd!

Ska läsa nån gång till med lupp så det fastnar riktigt:) har ingen skrivare ännu:(

annasanna
4/13/09, 7:54 PM
#69

Har erfarit det här med att få mens en längre tid efter att påbörjat min lchf-resa. Hur sjuttsingen länge ska den hålla i sig egentligen?

Nu har jag iofs bara haft mens i 2 1/2 vecka, men det är på toook för länge för mitt tålamod.

Annons:
mikaelj
4/13/09, 8:01 PM
#70
annasanna
4/13/09, 8:07 PM
#71

Tack för det där rekordsnabba svaret mikaelj!

estetia
4/16/09, 12:14 AM
#72

Bra info mikaelj

men jag undrar om inte Quinoa innehåller en hel del nyttigt förutom kolhydraterna då Flört

protein, mineraler och aminosyror med mera

Citerat från nyfikenvital:

"Quinoa innehåller höga nivåer av järn, kalium, riboflavin, B6, niacin och tiamin. Den är en bra källa till magnesium, zink, koppar och mangan. Quinoa innehåller dessutom mer kalcium än vad mjölk gör."

"Quinoa innehåller höga nivåer av järn, kalium, riboflavin, B6, niacin och tiamin. Den är en bra källa till magnesium, zink, koppar och mangan. Quinoa innehåller dessutom mer kalcium än vad mjölk gör."

Quinoa information

Jag är glutenintolerant, dricker inte mjölk och har ätit mycket Quinoa tidigare

mikaelj
4/16/09, 12:23 AM
#73

estetia,

Sant. Jag lägger till det i att göra-listan. Det var kanske lite orättvist behandlat. Tack för infon!

BalticJohan
4/29/09, 7:10 PM
#74

Måste få falla in i kören av lovord - en fantastik sammanställning av information. Jag vet vilket jobb det är att få till texter så att de blir bra, snyggt jobbat / Johan

mikaelj
4/29/09, 7:13 PM
#75

Tack, Johan! Av det jag läst som du skrivit är det också väldigt bra. Om du kommer på något, så skicka gärna ett PM.

BalticJohan
4/29/09, 7:24 PM
#76

Jag har lite skrivpaus just nu - har haft fullt upp med (löne)jobb - men jag kommer igen.

Annons:
Mylo
5/12/09, 1:13 AM
#77

Hej, hur skall jag bli av med mitt sockerberoende? Jag har hållit på med LCHF i 14 dagar nu, men känner ändock ett väldigt starkt sötbegär. Jag borstar tänderna, går en promenad, dricker vatten men nu måste jag få hjälp till något mer användbart. Snälla, hjälp mig? Gråter

mikaelj
5/12/09, 1:28 AM
#78

Mer fett kan hjälpa. Har jag fått i mig för lite energi (= fett) blir jag också sötsugen.  Fet bit ost eller korv eller något med något fett till.

[Pennylane1]
5/17/09, 12:30 PM
#79

det gamal mantrat om att kalori in  måste understiga kalori ut för att man ska gå ner i vikt… hur förklarar man att det inte stämmer? Har sökt härinne för jag VET ju att det varit uppe en massa gånger men jag hittar inget!

mikaelj
5/17/09, 1:06 PM
#80

Alla kalorier påverkar inte kroppen på samma sätt: olika från fett, protein, kolhydrater och alkohol.  Dessutom bestäms variabeln kalorier ut delvis av kalorier in.

[Pennylane1]
5/17/09, 1:14 PM
#81

Tack!  fast jag är inte säker på om detta räcker… kan du titta i tråden Har ni testat LCHF-knäckebröd? Och kanske förklara nåt där?

yami
6/11/09, 2:46 PM
#82

Jag kan hälpa er med en jätte bra tips :-)

när man vill gå ner i vikt, kan man kombinera banta med rödd te som heter pu-erh ni kan surfa på internet och tiitar vad är, hoppas att ni förstår mi dålig Svenska men jag är på vägg att blir bätre :-)

hoppas att min komentar kan hälpa  er

jag gick 4 kilos på 2 veckor utan dieta det er helt fantastik man kan kombineras med grött te on man vill

en kram till alihoppa  och lickatill

[Pennylane1]
6/11/09, 3:00 PM
#83

Hej! När jag googlade på det fann jag en sida där det står att pu-ehr te är svart, grönt eller vitt? Inte rött?

Annons:
yami
6/12/09, 12:34 AM
#84

Hej!

Pu-erh te är svart till färgen men när det löser sig i vatten så får vattnet en rödbrun färg. Lite "jordig" men väldigt god smak.

Jag har bara hört att pu-erh har den rödbruna färgen men kan ha fel då jag är te-novis ;-)

[Pennylane1]
6/12/09, 12:37 AM
#85

Okej! Då är det det svarta som har den goda effekten du beskriver då?

yami
6/12/09, 1:45 AM
#86

Pu-Erh te, är känt världen över som rött te med kinesiskt ursprung. Efter skörd sker jäsning (som varierar från 2 till 60 år) i ekfat, vilket gör att bladen får en rödbrun kopparfärg.
Rött te hjälper matsmältningen och hjälper till att kontrollera kolesterol. Men vad som verkligen skiljer sig från andra tesorter är att det hjälper till att bränna kalorier och har därför bantningsegenskaper. Dessutom har den rött te förmågan att öka metabolismen i levern, så att du snabbare kan neutralisera alkohol i blodet. Utöver dessa renande egenskaper innehåller rött te även antioxidanter, som förebygger och motverkar åldrande. Rekommendationen är fyra koppar per dag.

greensis
6/12/09, 1:49 AM
#87

#86 Kontrollera kolestrol? Menar du sänka kolesterolet? Hur funkar det?

Och menar du att det är den ökade metabolismen i levern som bränner kalorier?

Säkert en jättebra probukt, men jag är bra nyfiken på hur det fungerar rent fysiologiskt.

Fabricati diem, pvnc!

yami
6/12/09, 1:59 AM
#88

Jag gärna vi gälpa er med svar men tyver jag pratar inte så bra svenska , men ni kan använda google translate, så jag kan ge bra information på spanska eller nogra sidor om ni vill?

[Pennylane1]
6/12/09, 1:08 PM
#89

fast vi ska nog inte använde denna tråd tilldet då den är avsedd för frågor om LCHF utifrån artikeln. Du kanske ska starta en ny tråd och kalla den för pu-erh te?

yami
6/12/09, 2:09 PM
#90

hehe…

kanske du har rätt, Jag vill inte sabotera.  Jag bara vill hälpa er lite grand,  men man bestämmer om vill använda denna information eller inte, elle hur?

mvh Yami

Annons:
[Pennylane1]
6/12/09, 2:12 PM
#91

jo och det är ju jättebra! Men jag menar bara att vi kanske inte ska vara i just denna tråd, för det är mikaelj:s tråd för hjälp till medlemmarna!

yami
6/12/09, 2:31 PM
#92

Det är sant.

Hälsa så gött Mikael :-)

Effie
6/13/09, 3:25 PM
#93

Jättebra sammanfattning tycker även jag - men jag kom på en fråga till, som dyker upp då och då. Den ser ut ungefär så här:

"Jag har ätit LCHF i x veckor, och känner mig förvirrad. Vissa säger 'ät tills du är mätt', vissa 'ät mer, särskilt fett', vissa 'sluta äta innan du är mätt'. Vissa säger 'mer grädde i yoghurten', vissa säger 'undvik mejeriprodukter'. Hur ska jag göra?"

Utkast till ett möjligt svar: LCHF är inte en exakt diet, utan den måste anpassas till var och en. I början är det viktigaste att vänja kroppen vid ny kost; då behöver man bara tänka på att undvika kolhydrater och äta mycket fett, och inte gå hungrig. Om man efter några månader, ett halvår, inte är nöjd med resultaten kan man börja testa att utesluta t.ex. mejeriprodukter.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

[Pennylane1]
6/13/09, 3:27 PM
#94

eller fakira, jag tycker det är lite olyckligt att medlemmar ibland råds till att köra fakir från start

PatrikHagglund
6/15/09, 5:04 PM
#95

MikaelJ,

Det saknas referens till proteinbehovet som anges i fråga 4. Enligt tex DRI ligger medianbehovet på 0,66 g/kg kroppsvikt/dag (rekommederat intag på 0,80), vilket är betydligt lägre än det som anges här.

Se även följande tråd här på forumet.

mikaelj
6/15/09, 5:12 PM
#96

Det är enkelt att räkna på 1g/kg^dag, och den den extra mängden upp från 0,8 har knappast någon negativ inverkan.

Kom gärna med förslag till hur det skall formuleras.

Pasi
6/16/09, 3:40 PM
#97

#94 Varför tycker du det?
Fakir med kött, ägg, lever och fisk, kanske är den nyttigaste formen av kost du kan stoppa i dig.Glad

Annons:
[Pennylane1]
6/17/09, 12:10 AM
#98

därför att folk får svårare omställningsproblem, doc råder ofta nybörjare att äta mer kolhydrater just på grund av detta

Pasi
6/17/09, 2:36 AM
#99

Du syftar alltså på "jättenybörjare", typ såna som inte ens kört en vecka?
Med mer kolhydrater drar man ut på besvär och sug istället….så det är nog bäst om var och en får bestämma själva om de vill ha milda men långvariga besvär eller tvärtom.Glad
Får man för svåra besvär så är det bara att öka kolhydraterna något under några dagar.

[Pennylane1]
6/17/09, 11:08 AM
#100

ja jag pratar om jättenybörjare,Flört innan omställningsfasen är klar

Pasi
6/17/09, 12:48 PM
#101

Äsch, låt de små liven ta den smällen (det är åtminstone inte farligt). Jag tycker det är lite roligt. *Muahahaha*Flört

lizaohman
6/17/09, 1:42 PM
#102

Ondskefulle Pasi…

Pasi
6/17/09, 2:04 PM
#103

Ojdå, det var ju aldrig meningen att mina onskefulla sidor skulle komma i dagen så tydligt. Jag får väl spela extra snäll i några veckor så är allting glömt.

maudrenee
6/19/09, 8:01 PM
#104

ar det nagon som kan tipsa om en bra oversattnignssida for dessa underbara fragor o svar? (spanska)

Annons:
lizaohman
6/20/09, 10:57 AM
#105

Pasi har lovat att vara snäll, så han kan säkert översätta till spanska *moahaha*

Gitten
6/26/09, 5:45 PM
#106

#104: Här finns googles översättning till och från de flesta språk:

http://translate.google.se/#

Miri
6/27/09, 1:31 AM
#107

superb sammanställning! Cool

reagerade lite på annika dalqvists 80-80-20 (som förvisso var godtyckliga och inget att haka upp sig på) det blir ju bara 1120kcal/dag, trodde inte man behövde ligga på ett kaloriunderskott på denna "diet", eller har jag missuppfattat?

Tvillingsyster
6/27/09, 1:42 AM
#108

#107

Annika är kanske ganska liten till växten så hon behöver inte mer…. 160 cm typ…

JAUS
7/1/09, 12:55 PM
#109

Kan någon lägga till frågan vad man kan ha kokosfett till? Den frågan ställs ofta.

Jennix
7/1/09, 9:49 PM
#110

#107  Nej, du ska inte behöva klara dig på så lite kalorier.

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Miri
7/2/09, 1:57 AM
#111

#110 ..skönt att höra, gör ju mitt bästa för att sluta bry mig om dessa förhatliga kalorier..

Dessutom läst nyligen att kroppen blir stressad av kaloriunderskott och svarar på det genom at producera kortisol=inte bra av massa anledningar, även hämmande för fettförbränningen (vilket dock inte märks först varför många gärna fortsätter på detta spår)

Efter ett liv som kalorijägare är det självklart lockande att ligga på ett underskott, nu när det helt plötsligt är så mycket enklare. Tror det finns en del "smyg"-kaloribantare här på forumet; "oj, idag blev det visst bara 1670 kcal… precis som igår …hmmm, vad göra?" anar en viss stolthet i de inläggen, men kan ju ha helt fel… hoppas ingen känner sig påhoppad… för visst kan vara svårt att komma upp i rätt mängder, specielt om man inte kan/vill äta vissa livsmedel.

Lite förvånad att Dalqvist tycker att man ska ligga på underskott? Hon har ju så bra koll på massa annat. Skaldeman är noga med att påpeka att man inte får äta för lite.

Annons:
goldcamilla
7/2/09, 8:53 AM
#112

Hej, jag är ny och har precis börjat med denna diet. Det har inte varit några problem mer än att jag får en otrolig halsbränna. Är det någon annan som har fått det och är det något övergåenden? I övrigt så försvann söt suget redan efter första dagen. Jag har bara ätit fakirdieten, inga kolhydrater.

[Pennylane1]
7/2/09, 11:00 AM
#113

Dahlqvist tycker inte att man SKA ligga på underskott! Det var ett råd till små inaktiva kvinnor som inte lyckades gå ner utan att kalorireducera. ( från början var det hon själv ) Sen tar folk det som något sorts allmänt råd! Dessutom har hon modifierat,  har jag sett och ökat fettgränsen efter påpekanden om att det är bäst om fettet överstiger protein och kolhydrater.

Pasi
7/2/09, 5:00 PM
#114

#111 Det är inte bara kortisolet som ställer till det efter svält, även IGF-1, könshormonerna (säkert många mer) kan ligga lågt lång tid efter en svältperiod…något man sett hos anorektiker som börjat äta normalt (de har svårt att lägga på sig muskler lång tid efter avbruten svält, medans fettet gärna lägger sig till rätta).

Margareta
7/4/09, 2:46 PM
#115

Min halsbränna har gett sig sen jag började dricka citronvatten, det låter baklänges men fungerar utmärkt. Surt mot surt helt enkelt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Tvillingsyster
7/6/09, 1:49 AM
#116

Om man inte bryr sig om kalorier så skriver man inte om dem heller. SSS skriver att man ska äta sig lagom mätt och absolut inte övermätt. Annars bränner kroppen bara det som man har ätit och tar inget fett från kroppen. Logiskt.

blacklung
7/8/09, 4:43 PM
#117

Jag är 25 år gammal, 168 lång och väger 65 kg. Jag är inte överviktig, men skulle vilja gå ner ca 5 kg eller iaf bli av med magen.
Fastnade igår för LCHF och har läst väldigt mycket om det. Har lite frågor dock.

För det första, är det här en diet som kan passa mig? Jag har alltid varit ganska sportig, men lite mullig och vill verkligen en gång för alla göra mig av med detta. Gick på gym 4 gg per vecka oktober08 till mars09 och gick ner 4 kg genom otroligt slit. Är LCHF-metoden smidigare?

Under flera år har jag haft problem med acne och ätit medicin. Nu är jag äntligen acnefri sedan ett år tillbaka. Behöver jag oroa mig för att få tillbaka finnarna? Känns väldigt konstigt att äta så mycket fett.

När man läser här verkar allt så himla enkelt och bra. Men kan denna dieten slå fel? Kan jag gå upp i vikt istället? Gillar ju alkohol, men tränar å andra sidan 2-3 ggr per vecka.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
mikaelj
7/8/09, 4:49 PM
#119

Ja, gym är inte främst för att gå ned i vikt -- utan för att få muskler. Muskler väger. Om du äter rätt ihop med träning kan du omfördela kroppen så du får mindre fett och mer muskler.

Det är vad du skall eftersträva. Släng vågen, skaffa ett måttband och börja titta på dig själv i spegeln.

Visst kan man gå upp i vikt också. Jag har gått upp 8 kg, verkar inte ha gjort mig särskilt mycket -- se Janssons dagsform: II (rygg)

Brunosmatte
7/25/09, 7:53 PM
#120

Hej!

Jag började med LCHF då jag blev tipsad om att det kan hjälpa mot migrän. Jag är själv väldigt skeptisk till min diagnos och efter tre veckors diet och fortfarande ingen förbättring betvivlar jag den ännu mer. Men däremot har min uppblåsta mage lugnat sig avsevärt och jag tappade ganska raskt några kilo så jag kommer att fortsätta med det i alla fall.

Tack för en mycket informationsrik FAQ. En sak jag saknade var vad vi som är vegetarianer bör tänka på. Jag äter mejeriprodukter och ägg och får därför i mig bra proteiner vad jag förstår. Men mina undringar är 1, får jag i mig tillräckligt med naturligt fett eller är animaliskt fett en viktig hörnsten, samt 2, finns det några andra viktiga ämnen jag går miste om som jag bör ersätta?

Tack!

Vänligen Brunos Matte

mikaelj
7/25/09, 8:00 PM
#121

Mättat fett och enkelomättat fett är en hörnsten helt enkelt för att du inte skall få i dig för mycket fleromättat (omega-6, omega-3).  Och de flesta växtfetter är just fleromättade (undantaget kokosfett, olivolja och avokado).  Just därför blir det enklare att få i sig rätt sorts fett genom att äta animalier.

Men eftersom du redan äter animalier får du i dig rätt sorts fett.  Det du behöver tänka på är att äta antingen V-pure (alger) eller fiskolja för att få i dig omega-3-fettsyrorna EPA och DHA.  Linfröolja är inte ett alternativ, eftersom vegetabiliskt omega-3 (ALA) helt enkelt inte omvandlas till EPA och DHA (som människor använder) i någon egentlig utsträckning.

babo
7/25/09, 8:59 PM
#122

Hänger på här. och lära mig mer… :)

nospnt
8/5/09, 6:23 PM
#123

MikaelJ! Vill bara säga att jag är mycket imponerad av dina gedigna kunskaper. Tycker att jag själv är ganska insatt i ämnet (kost, näringslära, kostens påverkan osv) men har lärt mig mycket av dina inlägg, båge här och på Kolozzeum! Hur har du lärt dig allt? Tänkte köpa boken "I stället för doping", rekommendenderar du den? (tränar mkt)

mikaelj
8/5/09, 8:37 PM
#124

Hej nospnt. Så kul att du tycker att det jag skriver är intressant!

Jo, Istället för doping är intressant vad gäller (förenklade) förklaringar på citronsyracykeln, ATP o. dyl., och rent generellt ett bra upplägg. Mindre specifik information om träningsprogram, läsvärd ändå hursomhelst! Läste ut den dagen efter jag fick hem den.

Intressanta gratis fullängdsstudier om lågkolhydratkost finns på http://www.nutritionandmetabolism.com, samt boken Trick and Treat: How "healthy" eating is making us ill av Barry Groves (http://www.second-opinions.co.uk/trick-and-treat.html)

Mer ingående information om hur kroppen fungerar med avseende på lågkolhydratkost hittar du i Lyle McDonalds Ultimate Diet 2.0 och The Ketogenic Diet, info på http://www.bodyrecemposition.com -- alla hans böcker är väldigt intressanta.

För träningsbiten rekommenderar jag The TNT Diet (Jeff Volek) och Hormonally Intelligent Exercise (Rob Faigin), just eftersom de tar upp det i samband med lågkolhydratkost. Siten Traningslara.se känner du säkert till sedan tidigare.

Jag läser allt jag kommit över, helt enkelt.

MrsForeman
9/1/09, 6:24 PM
#125

Tack för en mycket bra FAQ!

Kavlade upp ärmarna igår och övergick från två månaders GI som hjälpte mig över ett rök och nikotinstopp. Kunde inte sluta läsa den här tråden.

Fortsätter leta vidare på sajten.

Glad

Mia

Annons:
Tvillingsyster
9/3/09, 10:41 PM
#126

Välkommen hit MrsForeman….

Mozzarellan
10/30/09, 5:05 PM
#127

Denna sidan är för bra !

Droppar ofta in för o kolla av eventuella fel jag gör omedvetet!

Lindbygarden
11/9/09, 10:39 AM
#128

Mycket bra artikel. har nu suttit och läst den samt länkar under 1.5 timmas tid! Samt fler timmar blir det.

Hatten av!Glad

mikaelj
11/9/09, 10:40 AM
#129

Man tackar!

Linluggen
11/19/09, 9:30 PM
#130

Skriver som alla andra ett stort TACK till dig! Jag är nybörjare o har läst en hel del på senare tid (börjat med LCHF för 4 dagar sedan) men detta var MKT informativt! Vilket jobb!!!

KramA

mikaelj
11/19/09, 9:37 PM
#131

Så bra att det kunde vara till hjälp!

emelietollin
1/5/10, 4:38 PM
#132

Vet ej om det är här man ska skriva sin fråga?

Jag undrar iaf om man efter att lyckats med en viktnedgång med LCHF kan återinföra kolhydrater igen. Alltså kan man återgå till en "normal" kost utan att vikten skjuter i höjden igen? (och då tillföra träning på schemat.)

Tacksam för svar!

/Emelie

Annons:
mikaelj
1/5/10, 4:46 PM
#133

Nej, välj "skriv inlägg" längst upp till höger.

Återinföra kolhydrater ger tillfällig viktuppgång på några kg i form av vätska och bundet muskelglykogen.  Det är inte fett. Om du däremot återgår till samma matvanor som gjorde dig överviktig till att börja med, så kommer du naturligtvis att bli det igen.

Du kan träna redan nu, för övrigt.

Denna kommentar har tagits bort.
anita2
1/13/10, 11:21 AM
#135

Någon som kan svara mig angående D-vitamin?

Har just läst på innehållsförteckningen på Bregottpaketet. Enligt informationen där innehåller Bregott mycket D-vitamin. (100gr = 150 % av rekommenderat dagsintag).

Man kanske inte äter så mycket per dag, men ändå. Vissa kanske får i sig minst 50 gram om dagen om man äter någon slags ”LCHF-smörgås” och någon klick här och där i övrig mat.

På smörpaketet däremot är det inget deklarerat D-viamin. Är Bregottets D-vit. tillsatt?

Frågan är om LCHF-kosten ändå innehåller tillräckligt med D-vitamin? Det finns ju D i kött, ägg och fisk också. Om svaret är ja, leder det till nästa fråga: Behöver de som äter enligt LCHF verkligen äta D-vitamin-tillskott?

En liten parentesfråga angående Omega-3. Har läst i en folder som fiskhandlaren hade, och där står det att flera andra fisksorter hade lika mycket Omega-3 som de fisksorter som alltid nämns i detta sammanhang. Jag kommer inte säkert ihåg vilka sorter det var men tror det var ”vanlig” fisk som sik, abborre och liknande. Någon som vet hur det här ligger till?

Anita

mikaelj
1/13/10, 11:40 AM
#136

D-vitaminmängden är ganska underskattad.

Tills du hittar vilka fiskar som jämfördes är det omöjligt att säga något om det.

Skriv gärna dock ett nytt inlägg, det här är snarare till för att vara en artikel.

byggarn30
1/22/10, 3:31 PM
#137

Hittar ingen "skriv inlägg" längst upp till höger så… det får bli här.

1. Vad händer om man skulle äta LCHP - dvs man äter kött, fisk,kyckling, egna köttfärsbiffar m.m. och därtill tillhörande fett men att man inte vinnlägger sig om att trycka i sig extra smör, kokosfett, grädde m.m…

Lite grönsaker som broccoli, sparris, blomkål osv. Men att man alltså inte trycker i sig fett nästan bara för saken skull?

2. Kan man söta med glycerin utan att det sker på bekostnad av en viktnedgång?

mikaelj
1/25/10, 10:35 AM
#138

Jag menade vänster, precis under länken "Hem".

Prova igen och skriv dina frågor där.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
moaoskar
2/14/10, 10:25 PM
#140

Grillad kyckling med skinn eller utan?

Balsamvinäger + grädde = gott! Tillåtet?

???????????????????????

Margareta
2/15/10, 12:21 AM
#141

Med skinn

Balsamvinäger kan man räkna kolhydrater och sen avgöra

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

berittis
2/17/10, 9:15 PM
#142

Kan man få problem med sköldkörteln om man äter strikt LCHF-kost, typ fakir eller ufo, under lång tid?

mikaelj
2/17/10, 10:18 PM
#143

Det är högst osannolikt att du skulle få en autoimmun reaktion av att äta en kost där du utesluter just det som brukar orsaka de problemen.

Se t ex http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/12/omega-6-linoleic-acid-suppresses.html om omega-6-fetter och sköldkörteln.

bettan62
3/10/10, 1:55 AM
#144

hur är det med sötpotatis?? kan man äta det med tex en tonfiskröra? Har precis börjat med detta och tycker det är jobbigt när man inte riktigt är van vad man får äta. Jag har hållt på i ca 2veckor nu och inget har hänt med vikten. Är ddet normalt att det tar så lång tid?

mikaelj
3/10/10, 8:50 AM
#145

bettan62,

Starta en egen tråd där du beskriver vad du äter en typisk dag, ålder, vikt & längd.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: