Annons:
Etikettmat-livsmedel
Läst 6124 ggr
Lilltilda
2017-06-30 10:57

Grönsaker

Jag är med i Facebooks största lchf-grupp och där har trenden att räkna med kolhydraterna i allt, även grönsaker, sakta vänts åt att man ska äta mängder med grönsaker och inte vara rädd för kolhydraterna i grönsaker, "för det är inte grönsaker som gör/gjort en människa överviktig". 
En stor del i att trenden i gruppen vänt är att Anna Hallén Buitenhuis är aktiv medlem och stenhårt kör linjen att grönsaker, även rotsaker, innehåller så mycket kroppen behöver att det är farligt att avstå. 
Jag blir lite kluven faktiskt. Såklart att grönsaker är ok, men att blanda kolhydrater från grönsaker med fettet i lchf-kosten, borde väl ge konsekvenser som inte är helt bra? 
Anna är duktig på att skriva "skrämseltexter" med fakta om vad som händer i kroppen om man inte äter tillräckligt varierat och ser till att äta grönsaker i tillräcklig mängd. 
Hur tänker ni, speciellt ni "gamla rävar" som precis som jag ätit lchf i flera år, gällande grönsaker?

~God loves you, and I´m trying! ~

Annons:
Effie
2017-06-30 11:08
#1

Jag är inte kostspecialist, även om jag försöker läsa mycket och ta det till mig. Och jag laser Annas inlägg.

Grönsaker är gott. Grönsaker är säkert också nyttigt. Och manga grönsaker innehåller väl såpass lite kolhydrater att man får äta stora mängder för att det ska märkas. Man får väl anpassa mängd och typ av grönsaker till vad man tål I kolhydratväg.

Jag häller gärna en generös portion trevliga grönsaker på min mat. Med smör, för att ta upp vitaminerna. Även rödbetor,när jag är sugen på det (periodare på det, som på så mycket annat). Jag räknar inte kolhydrater. Jag går inte ner I vikt (men det gjorde jag inte när jag åt mindre grönsaker heller).


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Scorpio97
2017-06-30 11:41
#2

(Jag är ingen "gammal räv" men svarar ändå)

Jag är sockerberoende, så jag triggar och blir sockersugen om jag äter för mycket kolhydrater. Det händer oavsett om jag överäter på grönsaker eller något annat, så jag räknar kolhydrater som kolhydrater oavsett vart dom kommer ifrån. En del grönsaker kan jag inte äta alls utan att bli sockersugen så dom undviks helt. 

Jag äter det jag kan utan att väcka sockersuget helt enkelt :) Ibland rotfrukter eller till och med lite majs, men oftast blir det ovanjordsgrönsaker med lågt kolhydratinnehåll eftersom jag då kan äta mer. Grönsaker mättar bra och jag anser att dom är nyttiga rent generellt, så jag vill gärna äta så mycket som möjligt. Jag har dessutom lite svårt att få i mig tillräckligt med fett så att kunna ha en klick smör på broccolin eller lite extra olja i salladen är bra för mig. Däremot tror jag inte att grönsaker är någon form av mirakelmat och jag tror absolut att man kan må bra på väldigt lite grönsaker också, samt att det är individuellt vad man behöver och klarar av. 

Om jag inte hade varit tvungen att begränsa på grund av socker-/kolhydratsberoende hade jag provat att äta fritt av grönsaker och se hur jag mår då. Hade jag mått bättre eller oförändrat hade jag förmodligen fortsatt, för jag ser ingen anledning att begränsa det då.


//Jessie

Zepp
2017-06-30 18:37
#3

Nu var det ett bra tag sedan jag läste något av Anna Hallen, men jag brukar hur som helst hålla med henne!

Och ja.. grönsaker är knappast vårt största problem vad gäller den grasserande epedemin av Diabetes/metabolt syndrom.. snarare tvärt om!

För om folk hade ätit mer grönsaker och litta lågkolhydrathaltiga rotfrukter i stället för bröd, socker, godis, läsk, kakor, bullar, osv, så hade de förmodligen inte ens behövt räkna en endaste kolhydrat?

Såå.. på något sett så verkar det som man förr eller senare hamnar i situationen att; det jag skriver står jag för, hur du tolkar det jag skriver är din ensak och det tar jag inget ansvar för!

Om jag inte minns fel så har Skaldeman i något nummer av LCHFtidningen visat hur himla mycket grönsaker man kan äta på LCHF, dvs hur stor volym det kan bli om man väljer olika sorter och olika strikt/liberal LCHF!

Grejen är och förblir att grönsaker främst är vatten samt om man väljer rätt samt varierar sig några vitaminer som är vattenlösliga och kan vara bra att inmundiga för optimal hälsa!

Grejen är.. ät mer grönsaker.. skippa läsk, bröd, pasta, godis, bullar och kakor, annat junk!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

AilyAdams
2017-07-01 15:36
#4

Jag tror absolut att det är nyttigt med grönsaker. Men det kommer ju alltid tillbaka till varför man äter LCHF. Mycket grönsaker och viktnedgång funkar inte för mig, däremot har jag inga problem att hålla vikten med mycket grönsaker. Så jag kör min viktminskning i etapper, där jag kör utan så mycket grönsaker ett tag och sedan lägger till dem när jag tröttnar på det grönsakslösa och nöjer mig med att stå still i vikt ett tag. 🙂

 **************************
Heter det De eller Dem?

Vivisfaxarn
2017-07-01 16:39
#5

På Kostdoktorn.se finns en intervju om att grönsaker kanske inte är så nyttigt som vi har trott. Man får en detaljerad förklaring till varför.

fiskenihavet
2017-07-01 23:25
#6

#5, intressant. Kommer desvärre inte in på länken på Kostdoktorn. Kan du skriva en sammanfattning?

Annons:
kaisakavat
2017-07-03 10:52
#7

Det är ju skillnad på å ena sidan vad som är nyttigt och sånt man inte går upp i vikt av när man är frisk och allt ok - och å andra sidan vad man kan gå NER i vikt av eller vad man 'tål' om man är över-/känslig. 

Fortfarande gäller ju förhållandet mellan socker/stärkelse och insulin. Stärkelserika vegetabilier, som rotfrukter, kan vara triggande för viktuppgång för en känslig person medan en annan klarar det utan problem. 

Hur nyttiga de är, grönsakerna? Det varierar säkert med odligsförhållandena, men nog är ett antal av dem till någon del nyttiga. Vitaminer, mineraler och ditt och datt. Men inte sällan brukar de som höjer grönsakers nyttighet till skyarna underskatta/inte vilja prata om animaliernas näringsinnehåll och det faktum att om vi äter mindre kolhydrater så behöver vi mindre mängder av somlig näring.

Om villkoren för hälsa inte sabbas, så behövs inte lika stor uppbyggnadsåtgärd. 

Jag äter också gärna grönsaker. Just nu öser jag ur min pallkrageodling där örter, rams- och gräslök samt olika 'blad' växer så det knakar.

Zepp
2017-07-03 19:47
#8

#6

Jag kan sammanfatta för dig.. grejen är fortfarande att grönsaker  och frukt mest är vatten.. med några fibrer, vattenlösliga vitaminer, några andra bioaktiva ämnen som kan vara hälsosamma att få i sig!

Men.. i princip vore det bättre om du fick dessa från inälvor/fisk och skaldjur!

För att de sistnämnda är betydligt näringstätare.. innehåller betydligt mer vitaminer/mineraler/andra bra ämnen per volym/kalori!

Iallafall och enligt gamla hushållsregler, man bör äta inälvor minst en gång per vecka samt fisk/skaldjur minst lika ofta!

Men det behöver lixom inte på något sätt innebära att man struntar i att äta färska årstidsgrönsaker, som regel är de då näringsrikast och blir ett komplement/iallafall så är de en variation till måltiden!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Vivisfaxarn
2017-07-04 21:58
#9

Nu var inte det huvudförklaringen i intervjun. Efterom detta inte är mitt område har jag svårt att sammafatta, men det var mycket ingående beskrivet. Hon som intervjuades heter Georgia Ede. Mycket tal om ketogen kost utan grönsaker. Nåt om toxiner i grönsaker som är till för vegetabiliernas försvar, som kemiskt vapen. Inte försvar föross. Undvik nötter och frön, de är farligast. Att man ska äta antioxidanter är en myt. Drycker med antioxidanter är så sötade att vi inte kan tillgodogöra sig dem. Mycket mer, men svårt för mej att beskriva. Ett tips. Man kan blir medlem i kostdoktorn gratis en månad. Mitt tips är att göra det och avsluta om man inte tycker det är intressant. Jag tycker det finns otroligt mycket spännande där. Dessutom läser jag alla böcker jag kommer över. Att fortsätta vara medlem kostar 79kr/mån.

Upp till toppen
Annons: