Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Hur blir det socker av stärkelse?

2017-03-30 19:48 #0 av: uxx1488

Hej! Jag undrar hur det blir socker av stärkelse. Jag vet att den bryts ner men undrar ifall nån kunde vidare utvekcla och förklara tydligare för mig.

Anmäl
2017-03-30 20:40 #1 av: Kvothe

Stärkelse är uppbyggd av korta sockerkedjor.

Då de digesteras så bryts de långa kedjorna sönder till socker.


Anmäl
2017-03-30 22:04 #2 av: Zepp

Stärkelse är socker (sackarider) som sitter ihop i långa kedjor!

Den vanligaste sackariden i vår föda är glukos.. dvs oftast i stärkelserik mat.

Man kan säga att stärkelse är växternas motsvarighet till vår egen glykogen, dvs en lagringsform för framtida bruk.

Man skiljer mellan monosackarider, typ glukos och fruktos, disakarider som bordsocker (glukos+fruktos), mjölksocker (glukos+galaktos), samt  pollysackarider där stärkelse kan ingå.

På det så finns resistent stärkelse som ioförsig kan vara kedjor av glukos/fruktos men så packade att våra ensymer har svårt att bryta bindningarna.

Och processen sker i vår matsmältning genom våra ensymer.. olika Amyllaser!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-04-03 11:10 #3 av: Effie

Jag minns någon lection I grundskolan, där läraren löste upp någon stärkelse I saliv, och efter en stund testade lösningen som visade sig innehålla socker. Saliven innehåller alltså något enzyme som delar upp de långa sockerkedjorna (stärkelsen) till korta (glukos). 

Så tugga ordentligt!

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2017-04-03 20:28 #4 av: Zepp

Saliven innehåller lingulalt amylas!

"The α-amylases (EC 3.2.1.1 ) (CAS# 9014-71-5) (alternative names: 1,4-α-D-glucan glucanohydrolase; glycogenase) are calciummetalloenzymes. By acting at random locations along the starch chain, α-amylase breaks down long-chain carbohydrates, ultimately yielding maltotriose and maltose from amylose, or maltose, glucose and "limit dextrin" from amylopectin. Because it can act anywhere on the substrate, α-amylase tends to be faster-acting than β-amylase. In animals, it is a major digestive enzyme, and its optimum pH is 6.7–7.0.[3]

In human physiology, both the salivary and pancreatic amylases are α-amylases."

https://en.wikipedia.org/wiki/Amylase

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-04-04 01:37 #5 av: hemul

Tror du verkligen det där är till hjälp för TS? Cool


Anmäl
2017-04-04 23:23 #6 av: Zepp

Jag vet inte vem TS är!

Eller varför hen frågar.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl