Annons:
Etiketthälsa
Läst 5732 ggr
steglits
2017-03-29 11:22

Råa ägg

Är det bättre att käka råa ägg? "Vitan i ett vanligt hönsägg innehåller många olika proteiner, i huvudsak albumin. Upphettas äggvitelösningen till temperaturer över 60 grader blir proteinet svårlösligt och faller ut. Alla vattenlösliga proteiner uppför sig på detta sätt. Man säger att proteinet denatureras, vilket innebär att proteinet blir svårlösligt och de biologiska egenskaperna går förlorade. Vid denaturering bryts de svaga bindningar som stabiliserar sekundär och tertiärstrukturen. Uppvärmning har däremot ingen inverkan på primärstrukturen. Denaturering sker också om proteinlösningens pH-värde ändras betydligt eller med vissa salter. Om proteinet kan återta sin struktur igen efter det att störningen avlägsnats är denatureringen reversibel. Om man upphettar en äggvitelösning kraftigt och länge t.ex kokar ägg fälls proteinet ut fullständigt. Det koagulerar. Koagulering är irreversibel denaturering.

Annons:
ApanAnn
2017-03-29 11:39
#1

Proteinerna denatureras av syran i magen och måste ändå brytas ned i sina beståndsdelar (aminosyror) för att tas upp av kroppen, så det spelar ingen roll egentligen, om de denatureras innan eller om de denatureras av matsmältningen.

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

Effie
2017-03-29 13:54
#2

Hur var det nu med avidin som hindrar upptaget av biotin?

Man ska inte äta rå äggvita mycket och ofta, om jag förstått det rätt.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

hemul
2017-03-29 15:58
#3

Det där gäller ju inte bara ägg utan allt protein. Du får äta allt rått om du går på den linjen.

Det finns råfantaster och det finns de som menar att vi tillgodogör oss näringsämnen lättare/bättre från predigererad/tillagad mat, det må vara kokning, syrning, långlagring….

En del anser t.o.m. att elden och tillagning av mat var förutsättningen för att vi skulle kunna utveckla vår stora hjärna. Och det ligger nog en del i det. Det handlar om var man lägger resurserna. Det anses t.ex. att ett idisslande djur aldrig skulle kunna utveckla högre intelligens. Detta p.g.a. att deras basiska matsmältning är väldigt energikrävande jämfört med vår. Kroppen har så att säga inte råd med både basisk matsmältning och en stor, energikrävande hjärna. Kor äter ju och idisslar konstant som det är. Tillagning gör maten mer lättsmält. Vi utnyttjar (delvis) eldens energi istället för kroppens egen för att bryta ner födan.

steglits
2017-03-29 16:16
#4

Jag läste om en kvinna som är 117 år. Hon har ätit råa ägg i 90 år, så det måste vara bra tycker man.

ApanAnn
2017-03-30 09:16
#5

Långt liv sitter väldigt mycket i bra gener. Du kan bara göra så mycket genom yttre påverkan. Jag har hört om 100-plussare som rökt i stort sett hela sina liv, men tänker inte börja med det bara därför. Anekdoter bevisar ingenting, och en del av den åldersforskning som finns på ställen där alla lever superlänge visade sig bero mindre på "alla där äter eller gör något särskilt" och mer på "alla där blåljuger om sin ålder". Källor i den här artikeln: http://hoaxes.org/archive/permalink/vilcabamba_the_town_of_very_old_people

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

steglits
2017-03-30 21:58
#6

Så här säger Professor Stig Bengmark. Livsstil har större betydelse än genetiskt arv. Det är en stor missuppfattning att tro att arvet har en avgörande betydelse för sjukdoms uppkomst. Vi har haft samma gener i hundratusentals, ja miljoner år. Likväl har många sjukdomar som idag är frekventa under dessa år lyst med sin frånvaro. Man kan ha ärftlig benägenhet till viss sjukdom utan att för den skull sjukdom blommar ut/väckes till liv t.ex. genom t.ex. utmanande livsstil. Däremot så ärver man i stor utsträckning livsstil och inte minst matvanor. Studier av enäggiga tvillingar, framförallt i Japan, har bidragit med viktig information. Som bekant har enäggiga tvillingar en absolut identisk arvsmassa. Man tittade speciellt på tvillingpar där en tvilling migrerade till USA medan den andra stannade kvar i USA och fann då att den tvilling som bytte land och ändrade livsstil nästan alltid var den som utvecklade bl.a. kronisk sjukdom.

Annons:
sano
2017-04-14 17:20
#7

#5 Jag har för mig att kvinnan blev lite äldre än 117 men hon slutade röka när hon var 117 för att hon hade för svårt att tända cigaretterna. Kanske dog hon för att hon slutat röka :-)

hemul
2017-04-14 20:49
#8

Kan tänka mig att det blir en chock för systemet vid den åldern. 😃

Regulus
2017-04-17 11:52
#9

I den här artikeln säger man att det är bättre med tillagade ägg.

"Det är ändå bättre att tillaga äggen än att äta dem råa, eftersom det gör det enklare för kroppen att ta upp alla fina nyttigheter."

javascript:nicTemp();

Zepp
2017-04-21 20:51
#10

Matlagning är ett sätt att flytta en del av matsmältningen utanför kroppen vilket främst sparar energi.

"Studier av nutida människor som lever på extrema dieter, som ­enbart rå föda, har bekräftat tillagningens betydelse. Om födan var vegetabilisk, med grönsaker och bär, måste personerna konsumera fem kilo mat för att täcka dagsbehovet om cirka 2000 kalorier. Om rått kött ingick i dieten blev den energitätare, men det krävdes ändå cirka tre kilo mat för att fylla kaloribehovet. En kontrollgrupp som åt blandad kost med tillagad vegetabilisk och animalisk föda behövde bara äta knappt två kilo mat."

https://www.svd.se/matlagningen-satte-fart-pa-manniskans-evolution

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen
Annons: