Annons:
Etiketthälsa
Läst 3775 ggr
fiskenihavet
3/16/17, 9:30 PM

Sura och basiska livsmedel

Var på en kosthållsföreläsning. Handlade i stora drag om att det är viktigt att ha en "basisk kropp", och inte tillföra en försurad miljö via en "surfrämjande" diet. All mat frigör en sur- eller basisk miljö i blodet. Frukt, grönsaker, rötter, alger, nötter skall frigöra en basisk miljö, medan korn, kött, fisk, fågel, mejerier, skaldjur skall frigöra en surmiljö. En sur kosthållning skall ge: energilöshet, vätskeansamling, övervikt, huvudvärk, återkommande sjukdom som feks förkylning, benskörhet, hjärt-/kärlsjukdomar, kronisk utmattning, smärtor i muskler och leder. Konsekvenser av att äta sur mat, tvingar kroppen till att jobba hårt för att neutralisera det sura miljöet, ved att stjäla av kroppens lager av basiska mineraler (natrium, magnesium, kalcium…) för att rätta upp i obalansen. Låter ju… Ja, vad säger ni?

Annons:
parsley
3/16/17, 9:37 PM
#1

Kostdoktorn tror inte på det i alla fall.  http://www.kostdoktorn.se/myten-om-syra-basbalansen

parsley
3/16/17, 9:42 PM
#2

Anna Hallens tolkning  http://www.annahallen.se/vad-ar-en-buffert

Ytterligare ett inlägg från Anna Hallén, på temat "Ät grönsaker"  http://www.annahallen.se/ar-kolhydrater-viktigt/comment-page-1

fiskenihavet
3/16/17, 11:52 PM
#3

Föreläsaren blev utfrågad på flera plan. Bland annat blev det sagt att mskor, via evolutionen, är anpassade till att äta kött, och att det låter konstigt att vi då inte skall tåla att äta kött för att kött skall vara ett surt livsmedel och som således gör oss sjuka. "Svaret" var att mskan är anpassad för rått, obehandlat, kött (som skall vara basiskt). Inte tillagat kött, som iom uppvärmning blir surt.

hemul
3/17/17, 12:55 AM
#4

Men ät råbiff då. Om du tror på det där alltså. 😉

fiskenihavet
3/17/17, 11:20 AM
#5

#4, nej det har jag inte tänkt. Tror inte på det sura/basiska, men ville höra om någon hadde nån vetenskaplig teori/förklaring mot vad de säger. Annars hadde jag inte tagit det upp här. Man kan ju, iof, förstå tanken på att rå mat skulle kunna vara bättre än uppvärmd.

hemul
3/17/17, 1:32 PM
#6

Man kan förstå tanken på att den inte skulle vara det också.

http://www.google.com/search?q=fire+bigger+brain

Annons:
Zepp
3/17/17, 6:34 PM
#7

Det är trams helt enkelt!

Trams där man dragit långtgående slutsatser från rätt viktiga metabola/biokemiska funktioner!

Kroppens/blodets PH är såå viktigt att det är strikt reglerat!

Varför det då?

Jo på grund av att våra ensymer är beroende utav ett snävt PH, det är för det mesta alla andra djur/växter!

Såå.. oroa dig inte nämvärt för att äta mat som ger antingen bas eller syra.. förändras kroppens PH så blir du inte sjuk.. du dör!

Så det är därför som vi har mekanísmer för att hantera det hela.. oavsett vad vi äter.

http://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/acid-base-balance/overview-of-acid-base-balance

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
3/17/17, 8:38 PM
#8

#7 Låter bra, men hur bibehåller kroppen riktigt pH? Det som blev sagt var att om man äter mycket "sur"mat måste kroppen ta mineraler från blodet eller skelettet för att bli mer basiskt. Dette skall leda till benskörhet. Vet att det är trams, men hur fungerar det?

Zepp
3/18/17, 10:14 AM
#9

De glömde visst att säga att kroppen har ett överskott som den kan använda och annars är tvungen att andas eller kissas ut!

"Bicarbonate  is alkaline, and a vital component of the pH buffering system[3] of the human body (maintaining acid-base homeostasis). 70–75% of CO2 in the body is converted into carbonic acid (H2CO3), which can quickly turn into bicarbonate."

https://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

fiskenihavet
3/18/17, 2:03 PM
#10

#9, intressant. Ja, det glömde de att informera om :)

Upp till toppen
Annons: