Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Acetylcolin

2017-03-01 01:11 #0 av: fiskenihavet

Har blivit informerad om att ett högt fettintag reducerar hjärnans nivåer av acetylcolin. Dette skal leda till nedsatt koncentrationsförmåga, minnesproblem, depression, tidig demens...

Anmäl
2017-03-01 08:20 #1 av: Sindri

Jag tycker det verkar precis tvärtom när man googlar!
http://kurera.se/optimal-mental-halsa-med-aminosyror/

Överdrift är aldrig bra. Kanske "informatören" syftar på följande
"Men för mycket fett kan hämma kroppens naturliga mekanism för produktion av acetylkolin."
Vad som är för mycket kan man ju inte veta av en sån artikel. Det står ju längre upp:
" De bästa kolinkällorna är fettrika. Det är exakt de livsmedel människor undviker när de vill gå ned i vikt. Vid bantning kan vi omedvetet begränsa kolinintaget och förvärra acetylkolinbristen."

Det finns en kvinnlig läkare i USA som började ge sin Alzheimersjuke man stora doser av kokosfett varje dag. Hans sjukdomsförlopp avstannade och gick t.o.m. tillbaka något. Vilket talar emot din "informatör". Jag kan tyvärr inte hitta artikeln (läste den på Kostdoktorns sida) och har heller inte hört någon uppföljning av det.

Anmäl
2017-03-01 08:45 #2 av: LenaK63

#1  Mary Newport var det.  En länk till uppföljningen och om Mary själv.

https://coconutketones.com/

Anmäl
2017-03-01 09:26 #3 av: Sindri

Tack snälla LenaK! Som jag har undrat över detta och förbannat mig själv att jag inte sparade länken till artikeln.

Jättespännande läsning och fantastiskt att de satt igång forskning på detta.

Anmäl
2017-03-01 20:07 #4 av: LenaK63

Mary Newport har jag lagt på minnet av den anledningen att jag ofta måste försvara min kokosolja i kaffet!  Inte bara därför utan för att jag såg en videointervju där hennes man satt med och sa att "Det var som om nång tänt lampan" när han började känna sig bättre. Detta är rätt länge sedan. Förmodligen ligger videona kvar om man googlar. Sedan dess ger jag också min 14-åriga hund kokosfett varje dag och hon verkar över huvud taget inte dement.

Anmäl
2017-03-01 20:18 #5 av: Sindri

Wow!

Anmäl
2017-03-01 22:40 #6 av: LenaK63

Bruce Fife skrev boken "Stoppa Alzheimer Nu" (översatt till svenska naturligtvis) Han är chef (eller var) för The Coconut Research Center i Colorado Springs, USA. Han har skrivit åtskilliga böcker om kopplingen mellan kost och hälsa. Boken tar även upp andra sjukdomar som Parkinson, MS, Hjärndiabetes, Huntingtons sjukdom med många fler. En liten uppslagsbok i ämnet.

Boken kom ut på svenska 2011 och är ganska tjock. Har nog inte riktig läst allt vad jag kommer ihåg. Han har rätt många recept som innehåller rikligt med fett. 

Det handlar i alla fall om att naturligt fett är bra för hjärnan.

Anmäl
2017-03-02 05:15 #7 av: Lotofs

Skulle man kunna ersätta allt fett med bara kokosolja? Eller missar man nåt då? Brukar ta t.ex 50/50 smör/kokosfett vid matlagning, tillräckligt för att mota olle i grind? Gillar inte tillsätta fett i kaffe och annat mellan måltiderna.

Anmäl
2017-03-02 08:46 #8 av: Sindri

Det finns ju länder där man aldrig använt smör och de har ju klarat sig bra. Tror absolut att det går. Jag använder smör bara för smakens skull.

Anmäl
2017-03-03 05:51 #9 av: Lotofs

Då tror jag att jag ska testa i helgen då jag är hemma. Det där med magen, ni vet...

Anmäl
2017-03-03 08:23 #10 av: Sindri

Många magar reagerar vid för mycket kokosolja, men du behöver ju inte lägga om helt direkt, utan fasa ut smöret så magen vänjer sig långsamt.

Själv har jag aldrig märkt någon sådan effekt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.