Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Majonnäs, feks

2017-02-18 20:19 #0 av: fiskenihavet

I olika recept skal det användas råa ägg, feks i majonnäs. Hur mkt behöver man bekymra sig över att äta råa ägg?

Anmäl
2017-02-18 20:22 #1 av: Hera

Inget att oroa sig över. Använd svenska bara.

Anmäl
2017-02-18 23:09 #2 av: hemul

Beror väl lite på mängden man äter med tanke på avidinet i vitan. Men riktig majonnäs görs ju på enbart gula så...


Anmäl
2017-02-19 00:40 #3 av: fiskenihavet

#2 tänkte oxå på det. Så länge man då alltså bara använder gulan är man säker?

Anmäl
2017-02-19 08:39 #4 av: parsley

Enligt Livsmedelsverket så är det liten risk att drabbas av salmonella från svenska ägg.  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-och-parasiter1/bakterier/salmonella/

När det gäller avidin så beror det väl på hur mycket rå äggvita man äter? Någon som vet om det finns någon gräns eller rekommendation?

Själv så tycker jag majonnäs på helt ägg blir fastare i konsistensen och mer lik köpemajonnäs än den som görs på äggula, så jag gör på helt ägg för närvarande. 

Anmäl
2017-02-19 12:21 #5 av: hemul

Och hur mycket b-vitamin man får i sig. Det är nog bara om man gör det regelbundet som det blir problem. Men å andra sidan finns det väl få anledningar att äta rå äggvita.

#3 Ja, rå gula är helt OK. Avidinet är i vitan.


Anmäl
2017-02-23 22:19 #6 av: Zepp

Hur himla mycket majo äter ni per dag.. räknat på hela ägg?Förskräckt

Jag tar typ en ägglängd med majo per halva och tuben vara i månader.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-02-24 21:34 #7 av: hemul

Vad spelar det för roll? Det är inte vita i majonnäs, om du inte äter nån konstig sort.


Anmäl
2017-02-25 00:57 #8 av: Hera

#7 Läs inläggen. 

#6 Nu snackas det inte om tuber..

Anmäl
2017-02-25 11:24 #9 av: Zepp

Antalet tuber majo man äter per dag uppskattningsvis, är dock ett mått!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-02-25 11:28 #10 av: Hera

Är väl enklare och mer givande att räkna på hur många ägg man gör majonäs på per dag eller hur månfa gram majoriteten man äter..

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.