Annons:
Etikettmat-recept-att-laga-hemma
Läst 17878 ggr
hemul
2016-09-01 21:54

Frysa päron? Hjälp!

Det finns överallt tips om att man kan frysa inkokta päran, d.v.s. päron som kokat en kort stund i sockerlag. Som här t.ex..

http://www.hungrig.nu/?p=13576

Frågan är om sockret behövs eller om det är kokningen som är det viktiga. Har någon provat?

Ska hämta päronen i morrn och de håller sig inte så länge att jag hinner experimentera, så det vore finemang om någon redan provat! 😘

Om det går är planen att fysa dem som de är och ge dem ett nytt kort uppkok när de ska ätas, då med stevia + vin, ingefära eller vad man nu vill ha.

Annons:
hemul
2016-09-01 22:03
#1

Som vanligt när man frågar något så hittar man genast svaret själv. Nu gjorde jag inte det, men en bit på väg.

"Även fruktbitar kan frysas styckvis, t.ex. tunna päron- och äppelskivor. Lite socker på gör inte saken sämre. Fint att använda till pajer senare."
http://www.odla.nu/inspiration/ta-tillvara-sommarens-skord

Där fryser de alltså råa fruktbitar. Då måste det väl fasiken gå att frysa förvällda päronhalvor? 😎

Sindri
2016-09-01 22:41
#2

Jag har fryst in kokta päronhalvor i många år. Första åren i sockerlag, sedan i sukrinlag.

Fryser alltid in grovrivna äpplen att ha till pajer senare, borde gå lika bra med päron.
Men som halvor skulle jag förvälla dem lite, men varför inte med sukrin och vanilj på en gång?

hemul
2016-09-01 23:43
#3

Ah, då går det alltså! Jättetack! 🙂

Jo, för att jag vill kunna variera smaksättningen och orkar inte stå och göra olika inläggningar på en gång och sortera i påsar. Ibland kanske jag inte vill ha kryddor utan vill låta dem dra i sprit… 😍Och alla gillar inte stevia, så då kan man koka i socker till dem senare om jag får såna gäster.

hemul
2016-09-01 23:44
#4

Förresten, är det viktigt att man har lag så det täcker, eller kan man ta bara lite i påsen? Vill ju inte blaska till det med för mycket vatten.

LaRose
2016-09-02 00:28
#5

Vad blir skillnaden om man fryser in råa päron/äpplen?

Sindri
2016-09-02 05:10
#6

Om du inte smaksätter vattnet med något eller har socker i så är det ju ingen lag, då skulle jag bara frysa.

Du kan ju testa att frysa in några halvor helt råa, det kanske funkar helt utmärkt. Man kan ju köpa mango, avocado och en massa andra frukter frysta, så varför inte. Har bara inte varit aktuellt för mig att prova, förutom då rivna äpplen.
Päronen blir antagligen lite mosiga sedan, men de skall ju ändå kokas så det spelar ju ingen roll. Tillaga dem innan de hunnit tina ordentligt.

Mina päron är på g nu, så jag tror jag skall testa själv att frysa utan att koka.

Här är recept på en god kaka med kokta päronhalvor:

Ca 8-10 kokta päronhalvor (gärna med vaniljsmak)
2 dl mald sötmandel
100 g smör
½ dl sukrin (eller mindre, men kanske mer mandel då)
2 ägg

Ugn 200 grader.
Lägg päronhalvorna i en eldfast form med urgröpningen nedåt. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna hårt. Rör smöret mjukt med sukrin och mald mandel. Rör i äggulorna. Blanda smeten med vitorna. Bred ut allt över päronen och grädda tills kakan fått fin färg.

Servera med vispad grädde eller hemgjord vaniljglass.

Annons:
villvaramed
2016-09-02 08:10
#7

jag lösfryser jordgubbar, körsbär och vinbär,  rabarber i påse i lagoma stora bitar eller längre bitar för att ha till paj under vintern - inget socker eller annat substitut för socker.

det är väl bara konsistensen på päronen som kan bli annorlunda om man inte har kokat dem innan

hemul
2016-09-02 11:29
#8

Jaha, det kanske inte framgick, men jag vill alltså inte ha mosiga päron. Jag vill kunna använda päronhalvorna som de är till snitsiga efterrätter.

Bär faller ju ihop och saftar ifrån sig  när man tinar dem. Det står man ut med, men med päron tror jag inte det blir så kul. Det är alltså det man ska kunna undvika genom att koka in dem i sockerlag. Så frågan är om det är sockret eller kokningen som har den bevarande effekten…

Bobbymilu
2016-09-02 12:30
#9

Här sitter jag och svettas i Granada, 40 grader och sol hela dagen och ni skriver om alla goda frukter som finns i överflöd här. Körsbär, päron etc, det finns en kaktus med frukter i överflöd tvärs över gatan och jag kan inte äta nagot av denna rikedom. Hur gör ni? 

Har varit hos lungspecialist och det glädjande beskedet att jag inte har KOL och att mitt hjärta är friskt, men efter att ha astma hela livet och vara överviktig gör det besvärligt att andas. I Sverige fick jag diagnostiken KOL och eftersom jag aldrig rökt, blev jag ganska deprimerad, det förstar jag idag.  

Äter Lchf och 5:2 och börjar dagen med fettkaffe. Nu har min man köpt 4 kg tomater och skall göra gaspacho utan att använda bröd. Kan jag äta detta utan att känna skuld?

hemul
2016-09-02 12:48
#10

Wow! Grattis till att ha blivit av med den diagnosen! Förstår att du är jätteglad. 🙂

Hur vi gör? Du menar för att frukt innehåller socker? Pja, för min del så bryr jag mig inte om någon 5-procentsregel, att bär är bra och frukt dåligt, eller att saker som växer under jord ska ratas. Äter man något som innehåller mer kolhydrater får man äta mindra av det bara. Easy peasy. Jag äter inte heller någon extrem variant av lowcarb, så inget större problem för mig.

Dessutom är inte de där reglerna alltid med sanningen överensstämmande. Alla bär innehåller inte mindre socker än alla frukter och alla underjordingar är inte sockerbomber.

Jag skulle äta gaspachon med god aptit. Tycker jag du också ska göra. Det finns folk som "finlirar" och mäter ketoner och står i, men jag törs nog ändå påstå att det inte är på de sista grammen kolhydrater det hänger. Går man ner från hundratals gram kolhydrater till tiotals så är det nog bra nog för de allra flesta.

Du får tänka på att många av de  "regler" som florerar inom LCHF är snodda från tidigare upplägg och andra är tvärtom till för att nischa sig (säger metod A, B och C 50 gram så säger vi mindre så skiljer vi oss från mängden). Så finns det också en slags duktighetstävling. Vem äter minst kolhydrater? Eller vem är mest "känslig"? Kan ju lova att ätar man nära noll kolhydrater en längre tid så BLIR man känslig även om man inte var det från början. 😉

Man får tänka lite själv. Det är alltid bra.

hemul
2016-09-02 16:14
#11

Det visade sig att päronen var lite omogna. Det brukar var ätklara redan i början på augusti, men allt är ju sent i år. Så de kommer att stå sig till i morgon och mer till. Jag provar att koka ett par halvor i vatten idag och slänger i frysen så kan jag testäta den i morrn. Återkommer.

Bobbymilu
2016-09-02 21:58
#12

Tack hemul för ditt fina svar! Jag tar det som att jag kan äta lite frukt ibland. Skall försöka att inte överäta, men det är sa gott.

hemul
2016-09-02 22:49
#13

Beror på vem du frågar. Men frågar du mig så. 😉

Annons:
LenaK63
2016-09-03 00:28
#14

#9 Ät din mans gaspacho med gott samvete. Det är inte många gram kolhydraterper portion i den vad jag kan förstå. Du har ju ändå fått så många goda nyheter beträffande din hälsa. Njut av livet i värmen. Här är det bara 19 grader och rätt blött i luften. (Flensburg Tyskland)

hemul
2016-09-03 01:15
#15

Nu är två päronhalvor i frysen. I morrn kväll visar det sig hur det gick.

LaRose
2016-09-03 01:50
#16

Ska bli spännande att höra om dina halvor, Hemul!

Och tack Sindri, för svar och enkelt, lovande recept! Ska verkligen användas framöver.

hemul
2016-09-03 03:46
#17

Oj, det receptet missade jag. Det låter jättegott. Ska jag också prova - om det går att äta mina halvor alltså. 😉

Sindri
2016-09-03 09:00
#18

9 av: Bobbymilu

Jag bor en del i Spanien och äter av det goda som bjuds! Är inte där året runt så jag passar på att njuta av mango, chirimoya, melon, jordgubbar och annat när jag får tillfälle. Med måtta förstås! Avocado är ju bara nyttigt.
Jag äter/dricker friskt av Mercadonas Gazpacho (inte al Andalus för den har bröd i sig) när jag är där, och på den redovisas kolhydratinnehållet som väldigt lågt.

Hur länge har du ätit LCHF? Jag hade problem med förkylningsastma innan jag började, ett par hemska månader varje vårvinter. Sedan jag började med LCHF har jag inte haft tillstymmelse till det. Förkylning/ont i halsen kanske några få dar. Hoppas verkligen du kan få lindring i din astma. Själv tror jag gluten är den värsta boven när det gäller astma.

Spanien ligger lite efter oss när det gäller hälsokost, men nu tycker jag det finns fler och fler produkter som passar. Har t.o.m. hittat kokosfett och kokosmjöl. Kosttillskott är ju väldigt dyrt där fortfarande, och psylliumfrö har jag inte kunnat hitta. Brukar blanda till färdiga baksatser hemma så jag kan baka när jag är där.

Grädden är ju bedrövlig med sina 35% och karragenan i, men tur det finns crème fraiche!

Däremot är jag väldigt glad för getyoghurt (finns också på Mercadona, dock inte ekologisk, och en väldigt flytande på Supersol om du har tillgång till det). Jag lägger gärna på mig av vanlig yoghurt så getyoghurten njuter jag av där.

hemul
2016-09-03 23:55
#19

Det funkade ju alldeles utmärkt! Kokade halvor i vatten med lite askorbinsyra i, sådär två minuter på varje sida och la dem i frysen igår kväll. Tinade just upp dem och de är hur fina som helst. Har inte ätit dem än, ska koka klart dem med ingefära, men jag skar av en bit och provsmakade och det hade inte blivit mosigt. Tack Sindri! 🙂

Nu har jag kokat en 10-12 stycken som jag ska frysa in sen. Har inte rum för fler. Ska göra som du sa och frysa ett rått päron på prov också.

Sindri
2016-09-04 14:55
#20

Har du päron över så torka. Jag har torken full med päron i skivor nu. När de är torra lägger jag dem i glasburkar med en urskrapad torkad vaniljstång.
Även om jag själv är försiktig med torkad frukt finns det alltid andra man kan bjuda på hemgjort godis.

Möjligtvis skulle man kunna lägga dem i blöt och göra nån sorts päronpaj senare?

Annons:
hemul
2016-09-04 18:31
#21

Det är det jag brukar göra. Men det är ju kul att kunna spara dem i lite mer färsk form också. Jodå, jag har kvar. Är inne på andra omgången i torken nu, 10 ollor. Och en hel stor korg till har jag. Får se om jag torkar mer eller ger bort en det sista. Jag hårdtorkar så päronen blir knapriga. Väldigt gott att bryta sönder och strö på fil eller yoghurt.

Torkad frukt är väldigt populärt har jag också insett. Jag brukar ge bort i present eller ta med mig och bjuda på. Blåbär är en en riktig höjdare om du inte provat det, fast det hoppade jag i år. Har kvar sen förra året. Det tråkiga är väl bara att mycket av C-vitaminet försvinner med vattnet när man torkar.

Ingefärspäronen blev jättegoda förresten. Men man bör nog koka kortare tid än man gör normalt. Stevia funkade fint. Spadet blev simmigt av saften päronen gav ifrån sig, så saknade inte socker alls.

Sindri
2016-09-04 20:42
#22

Vad kul att lära sig nytt!

hemul
2016-09-04 23:56
#23

Tror jag ska göra som du sa och koka färdigt ingefärspäron och frysa i morrn. Tror inte jag gör av med så mycket mer torkade. Ville undvika kladdet. Det är ju bråda tider och mycket kvar att skörda, inte minst svamp. Men nu är jag vrålförkyld, så det blir nog att hålla sig på mattan ett tag.

Lustigt det där med förkylningar. När jag började lowcarba slutade jag få dem. Slapp helt i 6 eller 7 år. Sen kom de tillbaka, men lindrigare än förr. Lika långvariga men mycket mindre sjukdomskänsla. Samma frekvens som förut, en per säsong för det mesta. Men i år har det varit helt crazy. Var förkyld 3 ggr på raken i våras (fina veckor givetvis) och nu en sommarförkylning på det! Och givetvis har vädret äntligen blivit sådant att man törs ge sig iväg lite längre på hojen. Hade tordats, skulle jag väl säga. 😡

LaRose
2016-09-05 00:00
#24

Tack för päronrapporten, hemul!

Jag har inte varit förkyld sen jag började med LCHF för tre, fyra år sedan. Innan det var jag förkyld stup i kvarten. Hoppas det håller i sig.

hemul
2016-09-05 00:06
#25

Jaha, du har du ett par förkylningsfria år kvar då. 😂

LaRose
2016-09-05 09:55
#26

Om jag följer ditt mönster, ja. Jag kanske skapar ett eget!😉

hemul
2016-09-05 12:22
#27

Det vore väl ändå orättvist! 😎

Annons:
Sindri
2016-09-05 13:49
#28

Jag "firar" 8 år snart, och håller mig frisk. Får jag mot förmodan en (lätt) förkylning har det nästan alltid varit en luftkonditionering inblandad, eller en svår och blöt storm, möjligen sitta i drag länge.

Jämfört med två månaders förkylningsastma är det ett himmelrike.

Gronstedt
2016-09-06 15:16
#29

Jag har i år fryst in massor av halvmogna augustipäron i klyftor, efter några minuters kokning i helt vanligt vatten. Mycket smaskens ihop med blomkål i gratänger, de är fasta i hullet och inte speciellt söta.

hemul
2016-09-06 15:22
#30

Mina torkade blev inte så goda som vanligt i år. Ingen frukt har mognat riktigt här, så mindre smak. Tog mig ivf för att väga hur mycket vikt de förlorar vid torkningen. Det var vanliga gråpäron, de flesta inte riktigt mogna, och då fick jag fram att man kan räkna med en faktor på 5.45. Det skiljer så klart på hur mycket man torkar (jag torkar hårt) och hur saftiga päronen är. Men det kan ju vara ett riktmärke ivf om man vill räkna på sockret. Drygt 38% socker blir det då. 😃

Sindri
2016-09-06 15:50
#31

Min päron som jag torkar heter Herzogin Elsa, och de är väldigt smakrika att äta färska, men som torkade har de väldigt svag smak. Det är därför jag lägger en urskrapad, torkad vaniljstång i burken.

hemul
2016-09-06 19:48
#32

Gråpäronen smakade jättemycket förra året, men i år smakade de inte så mycket färska heller. För lite sol och värme, antar jag.

Upp till toppen
Annons: