Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept att laga hemma

Är surkålen förstörd?

2016-08-24 11:58 #0 av: Sindri

Jag har gjort surkål flera gånger och det har funkat bra att använda en vattenfylld plastpåse som lock under syrningen.

Nu hade jag en stor vid glaskruka och tyckte att jag var smart som konstruerade ett plastlock att lägga ovanpå kålen, och en vattenfylld bunke som tyngd på det.

Inte så smart, det blev mögel i vätskan som låg ovanpå plastlocket. Ingenting under. Nu har jag tagit bort och satt en plastpåse med vatten istället, men blev lite orolig. Hur vet jag att det inte bildats farliga bakterier i hela burken? Vill ju inte att jag eller nån i familjen skall drabbas av botulism eller annat otrevligt.

Bör jag slänga allt?

Anmäl
2016-08-24 12:33 #1 av: NyLCHF63

Här är en länk till troubleshooting om fermenting http://fermentedfoodlab.us9.list-manage.com/track/click?u=32067cbe7b27a9c04b7433598&id=84d34b9471&e=8e1f614e98

Jag har precis börjat följa den här bloggen för att lära mig om fermentering i.e. surkål etc.

Hoppas det hjälper

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-24 12:35 #2 av: NyLCHF63

Så här står det i länken jag skickade dig-

Surface mold develops. Exposure to air causes mold. Skim the mold of the surface and throw away any veggies that have mold on them. You can avoid this by using a fermentation crock, jar with an airlock or pushing the cabbage back under the brine daily so that mold doesn’t have a chance to grow

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-24 13:13 #3 av: Sindri

Vilken suverän! Har sparat ner den till datorn och skriva ut den sen. Har du en länk till själva bloggen vore det kul - vill också följa den.

Ja, jag avvaktar och ser om den fortsätter bubbla - får väl anta att den är OK i så fall. Det är kanske lite varmt att syra nu, men jag vill ha en massa grejer klara innan jag åker bort, så jag har ett förråd när jag kommer hem sen.

Har även syrat paprika, innanmäte på squash och små djungelgurkor. Spännande!

Anmäl
2016-08-25 01:13 #4 av: NyLCHF63

Sindri, vad bra att du fick hjälp av länken! Här är websidan http://www.fermentedfoodlab.com/  . Hon säger att det bästa är att skaka på burken varje dag då kan man undvika att få mögel i den..

En fråga... har fermenterade (heter det så på svenska?) grönsaker mindre KH ? Man tycker ju att sockret ska gå åt i processen... jag ska göra lite surkål imorgon och kanske morötter... huuuuu hoppas att det går bra Glad

Lycka till med dina grönsaker,  och ha en fin semester!

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-25 04:22 #5 av: hemul

Ja, kolhydrater förbrukas och det bildas istället mjölksyra och lite koldioxid. Men det är nog svårt att hitta några uppgifter på hur mycket som förbrukas. Det är ju också stor skillnad på hur länge man låter grejerna jäsa.


Anmäl
2016-08-25 09:03 #6 av: Sindri

Åh, skaka. Jag har tvärtom trott att man skall störa processen så lite som möjligt. Där ser man..........

När jag syrar brukar jag alltid få fylla på med saltvatten i burkarna efter att tag så jag har det färdigkokt i kylen hela första veckan så går det snabbt att fylla på det som jäser över från burkarna.

Anmäl
2016-08-25 15:02 #7 av: NyLCHF63

Step 5

Cover loosely with a lid so gas can escape while fermentation takes place.

Set on your counter away from direct sunlight for 5-7 days.

Stir the surface of the brine every few days or shake the jar up to prevent mold from forming on the surface.

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-25 15:06 #8 av: NyLCHF63

Sindri, jag är helt ny på det här och tänker syra lite morötter, göra surkål och zucchini eftersom jag har så mycket, det är billigt i vår affär just nu, 5kr kilot! Jag antar att det går bra att använda gamla gurk burkar och kokosolje burkar av glass förstås.... mums ser fram emot det här... hoppas det går bra... 

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-25 15:11 #9 av: NyLCHF63

Vet någon om Celtic Sea Salt är samma som havssalt från dödahavet? Jag hittade inget Celtic SS, så jag kommer att använda himalayan pink salt. Men tänkte att jag kanske skulle prova det andra saltet med och se om det är någon skillnad. Danielle menar att det blir bäst med dessa två salter, och att man aldrig ska använda vanligt bordssalt. Och att man ska använda filtrerat vatten för att det finns klorin etc i vanligt kranvatten. Vad använder du, Sindri?

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-25 15:53 #10 av: hemul

Både Falk och Jozo har medelhavssalt utan jod och andra tillsatser. Funkar utmärkt. Celtic kan man hitta på hälsokosten, både fysiska butiker och online, men jag tycker det är onödigt dyrt. Vet inte om det är likvärdigt med dödahavssalt, men exakt samma är det väl inte, kommer från olika delar av världen.
http://www.bodystore.com/celtic-salt-finmalet-227-gram
Vad jag förstår är Celtic bara ett varumärke och de säger själva att de valde namnet bara för att de tyckte det hade en poetisk klang.
http://www.celticseasalt.com/about-us/faq/

Himalayasalt skulle jag inte använda då det har en annorlunda mineralsammansättning och man kan inte vara säker på hur det funkar. Det är snyggt, men det är bara vanligt billigt bergssalt och används som vägsalt, så lite hajpat är det nog. Och med mycket för högt pris när det säljs som hälsosalt istället för vägsalt. 

500 g Falksalts Grovkornigt medelhavssalt kostar 7:90 på min dyr-ICA. Köpte igår och hade kvittot kvar. Blinkar


Anmäl
2016-08-25 16:04 #11 av: hemul

#7 Häftigt med hela morötter! Jag har bara gjort rivna.

#6 I de böcker jag läst står det också att man ska låta bli det, inte skaka. Ivf ska du inte fylla burkarna ända upp, då jäser det lätt över. Max 3/4 brukar det stå. Fick tips på ett annat forum om att fylla tomrummet med en uppblåst plastpåse (man vill ju ha så lite luft som möjligt i burken). Det funkar faktiskt och har inte jäst över för mig. Varför det inte gör det begriper jag inte riktigt, men... Men vätskan sjunker ändå. Brukar hälla på lite extra saltlag så det står ett par centimeter över grönsakerna från början i ett stort kärl och ivf 1 cm i ett litet.

Det är mycket enklare att göra i en speciell jäskruka med vattenlås. Ingen lukt, inget mögel, inget som jäser över, inget krångel. Men det minsta kruka jag hittat är 5-liter. Precis lagom tycker jag om man gör surkål, får då vill jag göra så jag har ett tag. Men vill man experimentera eller bara inte göra så jättemycket av någonting är det ju för stort. Har faktiskt funderat på att fråga en keramiker vad det skulle kosta att beställa ett par småkrukor. Kanske en enliters och en tvåliters. Misstänker att det blir för dyrt.

Här är den 5-liters jag hittade. Snygg är den med tycker jag. Brukar ha den på köksbordet när den är igång. Har haft den i rätt många år nu men den ser likadan ut fortfarande.

http://www.purenature24.com/fermenting-crock-for-sauerkraut-cucumbers-und-more-5-liters


Anmäl
2016-08-25 16:39 #12 av: hemul

Nu har jag löst problemet med små jäskärl. Konstigt, man kan googla livet ur sig och när man försöker igen efter nåt år så bara ploppar det upp.
http://www.pickl-it.com/shop/products/

Blir ju för dyrt att beställa därifrån. Men bara man hittar en lämplig packning för jäsröret så kan man ju köpa såna burkar billigt på IKEA, ta locken till en glasmästare och be honom borra hål och slipa till kanterna. Kan inte tänka mig att de tar så mycket betalt för det, ser det nog som en kul grej. Eller så borrar man själv och räknar med att spräcka några lock innan man lyckas.

Är man OK med att använda plast kan man ju köra såna där små hinkar med lock som potatissallad och liknande brukar levereras i. Då borde en vanlig packning för jäshink för vin passa.


Anmäl
2016-08-25 16:53 #13 av: hemul

Heureka! Nu blir jag smartare för varje minut! GapskrattarNi vet den där typen av konservglas med skruvlock, typ Quattro Stagioni?
http://www.containerstore.com/s/kitchen/food-storage/jars-terrines/quattro-stagioni-canning-jars/123d?productId=10013117

De locken är ju lätta att borra i. Jag har t.o.m. enliters sådana som är så dum form, smala och höga, så jag aldrig använder dem. Vore ju perfa ju! Nacken på glaset borde hålla ner grönsakerna lite. Om man tar en oval sten i lämplig sorlek borde man kunna föra ner den och lägga den ovanpå grönsakerna och nacken borde hinda att den trycks uppåt.

http://www.containerstore.com/s/kitchen/food-storage/jars-terrines/quattro-stagioni-bottle/123d?productId=10013119


Anmäl
2016-08-25 18:15 #14 av: LenaK63

Du är klurig du Hemul. Men jag har så många enliters burkar med patentlock att jag nog prövar dem med vattenplastpåse.  Köper kokosfett i dem. Det blir godare än plast.

Men hur var det med att vattnet måste vara filtrerat? Det har jag inte sett tidigare i recepten jag tittat i. Har ingen lust att skaffa Brittafilter igen. 

Anmäl
2016-08-25 19:44 #15 av: NyLCHF63

Hemul du har verkligen varit upptagen idag! Jag gillar de där glasburkarna, men nu ska jag använda kokosoljaglasburkar och stora gurkglasburkar för det har jag hemma, och jag har inte  råd att köpa nya. Glad

Jag har precis gått med i en grattis Fermentation Course, det är där jag har lärt mig det lilla jag vet.  På den här websidan http://www.fermentedfoodlab.com/tips-to-ferment-vegetables-safely-and-prevent-mold/ står det så här: 

  1. Purified water – Make sure to always use either distilled or purified water when fermenting vegetables. Tap water contains chemicals like chlorine that harm good bacteria, which could lead to a bad ferment.

Eftersom jag följer hennes recept just nu och kan fråga henne om råd så tycker jag att det är enklast att bara göra som hon har skrivit, eftersom hon vet att hennes recept fungerar. Glad

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-25 20:07 #16 av: hemul

Jag har precis börjat syra igen efter ett års uppehåll, så jag är lite på!

Filtrera låter överambitiöst, säkert amerikanskt påfund. Men koka saltlagen kan nog vara smart så man får bort kloren. Det brukar ivf jag göra.

Är det nån som lyckats med rödbetor förresten? Povade rivna för flera år sedan och då bildades ett tjockt slime. Det kan visst bli så med betor och är inte farligt, men jag tyckte det var äckligt och slängde bort det. Provade skivade nu, men det möglade ovanpå (första som gjort det för mig) och jag tyckte hela lagen smakade mögel och den var inte särkilt syrlig heller, så de åkte i sopen de med.


Anmäl
2016-08-25 22:01 #17 av: NyLCHF63

Hemul, det låter verkligen kul med att syra. Fråga-luktar det mycket? Jag bor inneboende... inte för hen som jag bor med är här väldigt ofta men.... 

Daniella som jag lär mig att syra från har något recept på rödbetor, och man kan alltid fråga henne, och skicka foton etc om något ser underligt ut och hon talar om vad det är och vad man kan göra. 

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-25 22:05 #18 av: Lisabet

Jag syrar rivna rödbetor. En gång har jag fått slime, men jag åt den ändå, även om jag föredrar mindre slemmig. Jag tillsätter inte vatten, utan enbart rödbetor (plus lite rivna morötter) och kinakål. Kinakålen innehåller tillräckligt med vätska.
Jag provade också med västeråsgurkor, men den blev inte så god.

Anmäl
2016-08-25 22:19 #19 av: hemul

OK, då ska jag testa med en PYTTELITEN burk rivna rödbetor. Fråga: bankar du rödbetsrivet för att få ur vätska som man gör med vitkål?

#17 Har du ett kärl med vattenlås eller en tättslutande burk luktar det inte alls. Har man ett öppet kärl med en duk över eller liknande luktar det lite urpigt. Inte jättestarkt men inte gott. Gör man surkål är det nog mycket själva kållukten som bidrar också. Kokt kål luktar inte så gott det heller.

Köp en sån här burk med bygellock på IKEA. Finns större (1.8 l) och mindre också.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50213546/

En del säger att man måste lätta på locket ibland och släppa ut trycket, men jag har glömt och burken har inte exploderat. En flat sten du kan ha som tyngd kan du hitta ute (koka den först). Det kommer inte att lukta så länge locket är på och ska du pysa burken lite kan du ju göra det vid öppet fönster.

De där burkarna och packningarna är bra, till skillnad från dem de säljer på CG. Packningen är usel och det blir inte tätt. Enda som är dåligt är att metalltråden korroderar om man har burken i kylen. Synd när de är så bra annars.


Anmäl
2016-08-25 23:17 #20 av: NyLCHF63

Toppen hemul! Jag har en s[dan glasburk, inte så stor men, kanske kan jag gå till Claes Olsson och se om jag har råd och köpa ett par till imorgon. Eftersom det luktar så ... vill ju inte besvära min husvärd i alla fall innan jag har hört med honom om det är OK med honom med lukten... Skrattar. Sedan kan jag ju överföra det hela i en annan glasburk så som kokosolja eller gurka :)

OOPS!! Såg precis att du sa att CG's burkar inte är bra..? Det ser ju ut som samma burk och jag tror jag köpte min på CG....

Kanske jag kan prova...jag är lite förvirrad nu... eftersom Daniella sa att man skulle låta locket vara lite löst så om det pös över så var det ok (med en tallrik under) och då exploderar inte burken.... Funderar

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-26 00:24 #21 av: hemul

Det är inget fel på själva burken, men packningen är i nån slags plast snarare än gummi och den är för tunn så locket sluter inte tätt. Har man vätska i och vänder på burken så rinner det ut... Jag har några stycken därifrån. Jag fick köpa extrapackningar på IKEA och då funkade det. IKEA är klart billigast om du ska köpa ny burk.

Jag tror inte det kan bli så högt tryck att de smäller. Men är man orolig kan man öppna locket en gång om dan de första dagarna. Det är då det jäser kraftigast.

När jag jäser i jäskrukan märker jag ju hur stillsam jäsningen är. Man kan höra små svaga plupp i vattenlåset om man står tyst och väntar. Om du jäst vin nån gång så vet du att det nästan sprutar ur vattenlåset i början när vinet stormjäser. Så våldsam är inte mjölksyrningsprocessen. Som mest kanske det kommer en liten, liten bubbla var trettionde sekund eller så när jag jäser kål. Redan efter ett par dagar kommer bubblorna så sällan att det är svårt att stå kvar länge nog för att se eller höra någon.

Kollade i Annelies Schönnecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker". Det enda hon tar upp när det gäller att syra i konservglas är att man inte ska stampa kålen i burken (som någon skulle vara dum nog att göra det...). Inte ett ord om explosionsrisk. Skrattar


Anmäl
2016-08-26 01:11 #22 av: Sindri

Jag använder bl a.  såna burkar som från IKEA. Har köpte en del där, en del på ICA och på second hand. Vanliga stora glasburkar går alldeles utmärkt. Honungsburkar, gurkburkar, syltburkar, whatever.
Jag använder kokt vatten och havssalt.
Jag har fått lära mig att ABSOLUT inte ha tättslutande lock. Det pyser över, och det ska få pysa över. Jo, tydligen kan burkar explodera.

Alltså - locket av, plastpåse med vatten som täcker och håller ner, men tillåter luft att pysa ur.

Har alltid lite färdig saltlösning i kylskåpet att fylla på de första dagarna. Burkarna står på brickor. Jag tar dem till diskbänken, torkar av, torkar brickan, fyller på saltvatten.

Det kan bildas lite mögel eller annat på plastpåsarna, på insidan av burkens hals,  men det torkar jag bort, sköljer plastpåsarna och på igen.

Första veckan i rumstemp, sen står allt i skafferiet (inte för att det är så mycket svalare där...) Efter fyra veckor, bort med plastpåsar, kolla vätskenivån, på med riktiga lock och in i kylskåpet.

Har hittills bara syrat lite innanmäte på squash, är sugen på större bitar, kanske snygga stavar som på morötterna. Har läst att det kan bli segt och slimigt, undrar om man kan torka squashen lite lätt innan? Få bort det mesta av den egna vätskan?  Har skördat 15 kg hittills!

Det luktar lite i mitt skafferi, men inte alls otrevligt eller påträngande.

Anmäl
2016-08-26 01:23 #23 av: hemul

Så du jäser också redigt länge! Jag brukar köra mellan 3 och 4 veckor. En del kör bara några dagar.

Jaha, säger du att burkarna kan explodera är det väl bäst att ha locket på glänt då. Vi vill ju inte skrämma ihjäl NyLCHF63s hyrestant! Gapskrattar

Nån som vet någon fysisk butik som har packningar för jäsrör? Brukar ni brygga vin kanske? Vet att Grossen och Coop Forum hade jäshinkar för ett par år sedan, men om de har lösa packningar vet jag inte. Är så sugen att sätta igång att borra lock på en gång!Skrattar

Såna här är det. Men jag vill inte betala 69 kr i frakt liksom.

http://www.pgw.se/extrapackning-till-jashink.html


Anmäl
2016-08-26 01:25 #24 av: NyLCHF63

OK, Tack för alla tips. Det finns verkligen många sätt att göra det här på. Så jag tror det ända jag kan göra är att prova och se hur det går Skrattar

Sindri, har du tittat på hemsidan som jag gav länk till ovan, där finns det många recept på olika syror du kan göra. Ser väldigt gott ut. Jag vill prova kimchi men har inte alla ingredienser just nu. Och tror jag ska börja med något som är enkelt.  Skämtar

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-26 01:27 #25 av: hemul

Börja med surkål! Det är bombsäkert. Men det är också det som luktar mest. Nä, jag provade att syra lök en gång, det var värre.Tystad


Anmäl
2016-08-26 03:45 #26 av: NyLCHF63

#25 men det måste ha smakat gott med syrad lök? Vad synd att det luktar.....

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-26 07:45 #27 av: Lisabet

Jag använder 2-liters burkar, köpta på ICA. Kan väl hålla med att tätningsringen inte är den bästa, inte helt tätt, så det är ingen explosionsrisk, även om jag har locken stängda.

Det behövs inte stampas, eftersom jag kör allt i matberedaren, och det kommer fram mycket vätska då. Sen packar jag allt i burken (med potatisstöten, så kommer den till användning också) men verkligen inte med kraft, det behövs inte.

Jag syrar kort tid, tre-fyra dagar framme i köket, och sen in i kylskåpet.

Anmäl
2016-08-26 18:31 #28 av: NyLCHF63

Jaha, då har jag gjort min första sauerkraut! Glasburken borde gå bra eftersom den inte är lufttät, jag testade att lägga den på sidan och lite vätska kom ut, så jag hoppas att det ska gå bra.

Jag är lite orolig för att det inte finns någonstans där det är speciellt svalt, det är ju 26 grader varmt ute!!

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-26 19:55 #29 av: Sindri

Om du kan så ta en plastpåse och häll i lite vatten, stäng med clips  och lägg som lock på kålen. Det är viktigt att all kål är under vätskan.

Anmäl
2016-08-26 22:50 #30 av: hemul

Jag skulle plocka ut lite kål. Burken är så full så det är nog risk att det pyser över.


Anmäl
2016-08-27 01:05 #31 av: NyLCHF63

Kålen överst är tre blad som trycker ner det rivna kålet som man äter.  Det stod i receptet... hon sa att man lägger glasburken på en talrik och det är OK om den pyser lite, om man behöver så kan man hälla i mer saltlake . Jag gjorde en burk med morötter också.  Jag hoppas att laken i surkålen är salt nog....

Behöver jag öppna burken varje dag? eller är det inte bra? Jag trodde att den inte var tät men den verkar vara det när jag kollade en gång till. Jag tror tätningsringen är av silikon.

Jag har 4 zucchini, men jag vet inte om det blir för mycket syrande! Skrattar Tänk om jag inte tycker om det mot förmodan!!

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-27 09:44 #32 av: Sindri

Prova en squash och se om det blir gott. Förvara squash inlindad i en handduk i kylskåpet så håller den rätt länge.

Vätskan i två av mina burkar med paprika är grumlig. Det pyser dock fortfarande, men är tyvärr +22 i skafferiet, tror det är lite varmt.

Vet inte om jag törs ställa dem i matkällaren, har lite vin där och det kan tydligen lätt ta smak.

Anmäl
2016-08-27 18:45 #33 av: NyLCHF63

Bra ide med handduk!

Vattnet i mina morötter ska bli grumligt när det börjar bli klart, är det kanske samma sak med ina paprikor?

Jag har mina framme i köket men kan inte göra något åt temperaturen.... hoppas det blir bra ändå, jag har lämnat köksfönstret öppet... ser bra ut än så länge... bubblar på det är ju kul Skrattar

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-27 19:10 #34 av: NyLCHF63

Kan man syra rädisor som har börjat bli mjuka? Jag har ganska kallt i kylen och de har nog inte gillat det.....??? Jag köpte dem i torsdags.

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-27 19:36 #35 av: NyLCHF63

Hittade ett recept på rödbetor med ingefära

http://www.fermentedfoodlab.com/ginger-beet-sauerkraut/

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-27 20:32 #36 av: NyLCHF63

Slog slag i saken och bara gjorde röd surkål med morot och rädisor..... blir det inget bra så vet jag att rädisorna måste vara färska från affären eller trädgården. man måste ju träna sig fram!

Ska vänta med zuccinin eftersom den inte blir dålig lika fort. Jag har inte plats i kylskåpet heller!! Skrattar

Kan alltid ge bort lite. Om det blir bra vill säga.... nervös!

Det här är ju kul att göra. haha

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-27 21:13 #37 av: hemul

En både god och vacker variant som jag gör ibland är surkål med röd paprika och chili. Paprika i proportion som i pizzasallad ungefär. Pizzasallad är ju förresten fejkad surkål. Tar man surkål, nymald svartpeppar och olivolja och blandar om lite smakar det - pizzasalled.


Anmäl
2016-08-27 21:36 #38 av: LaRose

Hej!

Jag har lärt mig att man måste ha vitkål i botten vad man än syrar. Är det fel? Har aldrig provat på något annat sätt. Å andra sidan har jag alltid lyckats. Låter det stå i rumstemperatur i 10 dygn och sen är det klart. Lägger ett vitkålsblad överst i burkarna. Det pyser och har sig i några dagar, men det har jag lärt mig att så ska det vara. Rätta mig om jag gör fel! Fast helt fel kan det ju ändå inte vara...

Anmäl
2016-08-27 22:02 #39 av: LenaK63

Det här med att vattnet ska vara filtrerat eller destillerat som Danielle i 'Fermented Food Lab' säger stör mig litet. Hur gör ni? Vanligt kranvatten som kokas upp, hur länge kokas osv. ? 

Anmäl
2016-08-27 23:44 #40 av: Sindri

#38 av: LaRose

Har jag aldrig hört. Syrar paprika, squasinnanmäte och små gurkor. Har sett massor med bilder på sånt som folk syrar och det finns ingen vitkål med om det inte är vitkål som syras.

#39 av: LenaK63 Jag bara kokar upp det, har funkat bra. Kranvatten innehåller ju klor och det är bakteriedödande.

Anmäl
2016-08-28 00:04 #41 av: LaRose

Så bra! Då måste jag prova olika grejer utan vitkål! Och att koka vattnet låter naturligtvis också klokt. Nu kanske syrningen går ännu bättre!

Anmäl
2016-08-28 01:20 #42 av: hemul

Såg ett recept någonstans som jag provade. Riven morot och hela vitlöksklyftor. Det skulle vara någon "brödkrydda" i också, tror det var fänkål, men det skippade jag. Blev väldigt gott. Specellt bra om man rör ner lite CF i det. Vitlöken blev jättemild och god, så där som om man steker stora bitar. Har satt en ny sats och haft MYCKET mer vitlök i.

Obs att det stod att man skulle förvälla vitkålen någon minut. Det gjorde jag. Den mörknar tydligen annars.


Anmäl
2016-08-28 08:12 #43 av: Sindri

Menade du förvälla vitlöken?

Jag har annars stoppat ner vitlök i mina paprikasyrningar och hos djungelgurkan, de har inte mörknat.

Anmäl
2016-08-28 11:01 #44 av: hemul

Oj,där blev det fel! Ja, viklöken, inte kålen. Bra att du upptäckte det!

Jaså? Då hade de väl fel i receptet jag lästa.Då ska jag också prova utan förvällning nästa gång. Fast det kan ju hända att förvällningen bidrog till att vitlöken blev så otroligt mjäll. Syrningen brukar ju inte mjuka upp så himla mycket. Klyftorna var väldigt goda att äta ivf.


Anmäl
2016-08-28 12:57 #45 av: Sindri

Min syrning är nu två veckor gammal. Har alltid läst att det tar fyra veckor. Men jag kanske kan prova en bit vitlök redan nu - då kan jag svara dig om mjällhet. Mina klyftor är iofs delade i 2-3 strimlor.

Anmäl
2016-08-28 17:40 #46 av: hemul

Mina blev nästan sådär som när man steker hela vitlöksklyftor. Milda och mjuka.

Du behöver inte öppna burken för min skull. Kommer att ta flera veckor innan jag kör igång en ny sats. Men berätta gärna när satsen är klar.


Anmäl
2016-08-28 19:57 #47 av: NyLCHF63

Hej igen! Mina morötter... vattnet har nu blivit grumligt (igår tror jag)... betyder det ätt den är klar, ska egentligen ta 4-5 dagar stod det, men det har ju varit ganska varmt, går det fortare då? Eller är det inte bra att de inte kan stå svalt?

Tror även att den röda surkålen har fått bubblor idag, jag packade den kanske lite hårt.... hum.... När vet man att det är klart? Om man inte väntar de dagar som det stod i receptet? Kan de bli dåliga med att stå för länge i rumstemp???

Hur mycket surkål kan man äta som LCHF'are? I lagom mängder som vanligt? Hur mycket vitaminer etc har surkål och inlagda veggies? 

Oj, det blev många frågor ...

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-28 20:04 #48 av: NyLCHF63

#39 Jag tror att folk lär sig att syra på olika sätt, de experimenterar och ser vad som fungerar för dem, och sedan lär de ut deras sätt, som de vet fungerar, so det finns nog inget som är fel. Men om syrningen inte fungerar kan man ju alltid prova att filtrera vattnet eller göra andra förändringar. Själv har jag kört med vatten jag köpte på ICA utan kolsyra. Eftersom jag började med det här när jag anmält mig på syra kursen som Daniella gör så har jag mest följt hennes råd. 

Jag har ju aldrig syrat förr så jag vet ju egentligen ingenting Skämtar.

Always rely upon a happy mind alone ~ Geshe Kelsang Gyatso

Anmäl
2016-08-28 22:59 #49 av: Sindri

#46 av: hemul Jag avbröt syrningen av paprikorna idag, satte på lock och ställde in i kylskåpet. Smakade både på paprika och vitlök - det var gott. Vitlöken med tuggmotstånd, paprikan lite lös trots att jag körde med vinblad i. Men det blir nog gott till mat ändå.

Jag låter vitkålen stå i skafferiet (ca 20 grader) någon vecka till, brukar köra den 4  veckor. Får under tiden fundera på hur den skall få plats i kylskåpet...........

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.