Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på färsrätter

Recept på moussaka?

2016-08-17 12:29 #0 av: NyLCHF63

Auberginer kostade bara 10kr kg på ica så jag köpte nästan 2kg, jag älskar auberginer. Tyvärr så har de ju en del KH! Ledsen

Jag undrar om  någon har ett bra recept som får ner KH när man gör 

moussaka? Andra recept på auberginer är välkommet !!

Kanske kan jag skära ner det som blir över i kuber och frysa till en annan gång ..

Anmäl
2016-08-18 09:16 #1 av: esthrro

Sten Sture Skaldeman har ett mycket bra recept på moussaka. Den blir riktigt fet och god. Så man får se upp så man inte lägger upp en för stor portion. ;-)

http://www.koket.se/lchf-kokboken/sten-sture-skaldeman/moussaka/

Jag burkar skiva auberginen och lägga den i ugnen med olivolja, istället för att steka den.  Den tycker jag går fortare. 

Anmäl
2016-08-18 09:17 #2 av: esthrro

Det är gott att riva parmesan över och grilla auberginskivor.

Anmäl
2016-08-18 16:04 #3 av: NyLCHF63

Jag får testa Skaldemans recept när jag ätit upp den jag gjorde igår, Den ser god up och förmodligen blir det större portioner än den jag gjorde.Moussakan igår blev väldigt god, ändrade lite i receptet jag använde och tog bara en aubergine (men de är ju så goda! Ville ha mer men....) Hamnade på ungefär 9KH, men var tvungen att äta 2 port de vart så små även om den simmade i fett. Men hade inte ätit den dagen så det blev nog inte så jätte dåligt.  Med kaffet med grädde o lite annat, så blev det nog lite över 20KH tillslut Ledsen men gott var det, resten åkte in i frysen, ska nog inte ha det varje dag. Det blir nog en kantarell omelett idag, och stekt vitkål, vet inte om det passar ihop men det blir nog ok..

Anmäl
2016-08-21 12:26 #4 av: diggafett

Min variant:

2 st                  Aubergine
en del             salt

Färsröra
400 g               köttfärs
1 bit                 rotselleri
½ dl                 tomatpuré
1 pkt               bacon
1 st                  gul lök
2 klyftor         vitlök
1 dl                  rödvin
1 msk              fond
nymalen        svartpeppar
1½ tsk             kanel
lite                   salt
1 tsk                oregano, torkad (eller 1 msk färsk)

Sås
2 dl                  grädde
1 dl                  smetana
2 st                  ägg
1 dl                  riven ost, stark
lagom             muskot, malen

2 dl                  riven ost

Skiva aubergine i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Salta skivorna och lägg dem på en kökshandduk i minst en halv timme. Är det grillsäsong så grilla sedan skivorna på medelvärme ett par minuter på varje sida.

Finhacka selleri, lök och vitlök. Bryn färsen och lägg i selleritärningarna som får bryna med. Låt sedan tomatpurén bryna med. Stek bacon i en annan panna, dra ner värmen och lägg på lök och vitlök som får mjukna. Lägg sedan över i köttfärsröran. Lägg till rödvin och fond. Krydda med kanel, salt och svartpeppar. Låt puttra en stund. Oreganon läggs i på slutet.

Vispa ihop grädde, smetana och ägg. Rör i osten och krydda med muskot.

Varva aubergine, köttfärsröra och gräddblandningen i en olivoljad form. Toppa med den rivna osten. Grädda i ugn eller i grillen på 175 – 200 grader i ca ½ timme.

Anmäl
2016-08-21 15:49 #5 av: NyLCHF63

Det låter jätte gott! TACK!!

Anmäl
2016-08-21 16:52 #6 av: diggafett

Jo, den är god - speciellt om man som jag tycker det ska vara kanel i Moussaka Glad

Baconet ska förresten finstrimlas, men det kanske man förstod ändå.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.