Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Övrigt

Brasilianska kostråd

2016-07-19 22:29 #0 av: Inkanyezi
dietary-guidelines-brazilian-population.pdf

Jag snubblade över Henrik Ennarts sida i SvD, Ennarts Hälsa, från 19 november 2014, där han redogör för Brasiliens kostråd.
http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/11/19/brasiliens-nya-kostrad-trana-pa-att-laga-mat/

Kostråden är sammanfattade i tio punkter, de här nedan:

  1. Gör naturlig och minimalt processad mat till grunden för din diet.
  2. Använd olja, fett, salt och socker i små mängder när du smaksätter och tillagar naturliga och minimalt processade livsmedel och förbereder måltider.
  3. Begränsa konsumtionen av processade livsmedel.
  4. Undvik konsumtion av ultra-processade livsmedel.
  5. Ät regelbundet och noggrant i lämplig miljö och alltid då det är möjligt, tillsammans.
  6. Handla på ställen som erbjuder ett urval av naturliga och minimalt processade livsmedel.
  7. Utveckla, öva och dela med dig av kunskaper i matlagning.
  8. Planera din tid för att göra matlagning och ätande till en viktig del av ditt liv. (Ät eftertänksamt, undvik mellanmål.)
  9. När du äter ute, välj ställen som serverar färsk och nylagad mat.
  10. Se upp med reklam och marknadsföring.

Kostråden finns att ladda ner hos Brasiliens Hälsodepartement:
http://dab.saude.gov.br/portaldab/biblioteca.php?conteudo=publicacoes/guia_alimentar2014

Jag bifogar den engelska versionen i PDF.

Anmäl
2016-07-19 22:45 #1 av: DesK

Amen! Så enkla och självklara råd!

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips och Hörselskadade

Anmäl
2016-07-20 19:48 #2 av: Zepp

Amen, var ordet sade Bull!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-07-21 16:07 #3 av: Xiro

Bra kostråd utom möjligen i två vitala aspekter, fett och salt, som man generellt inte bör snåla på.

Anmäl
2016-07-23 18:20 #4 av: hejssan

Varför ska man använda fett och socker i små mängder? Fett i för litet volym ger problem vid punkt 8:s mellanmål. Likaså små mängder socker ger samma resultat. Visst finns det överviktiga utan matmissbruk(?) men de flesta av oss kommer att få det svårt med ovanstående råd.

Anmäl
2016-07-23 18:27 #5 av: Zepp

Små mängder fett ger hur som helst högre E% fett!

Grejen även med LCHF är att det rätt sällan är ett muppande utav fett.. utan snarare normala mänger.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.