Annons:
Etikettlchf-för-nybörjare
Läst 5924 ggr
[tk1971]
2016-03-14 12:44

Sötningsmedel

Jag tycker att LCHF-recept med olika sötningsmedel är som en riktig djungel. Olika produkter har olika sötma, och man ska ta olika mängder. Jag försöker iofs att undvika söta saker, men ibland vill man ju ändå baka nåt. Och jag tycker, som jag sagt tidigare, att den sociala biten vad gäller fika med andra är väldigt underskattad inom LCHF-rörelsen.

Ok, nu har jag hittat ett recept där det står att man ska använda 1 dl sukrin. Jag har ICA:s "Sötströ" hemma. Går det att använda på samma sätt som "sukrin" och i samma mängd?

Annons:
parsley
2016-03-14 12:50
parsley
2016-03-14 12:53
#2

Mariannes LCHF har en omvandlingstabell som utgår från Bakery +,  en produkt som hon tagit fram och säljer.  http://mariannslchf.se/omvandlingstabell/

[tk1971]
2016-03-14 12:56
#3

Tack. Enligt den där faktasidan är de inte riktigt jämförbara, men jag ska testa. Det får väl bli vad det blir.

Effie
2016-03-14 12:57
#4

Jag håller med om att det är svårt med sötningsmedel. Det är heller inte lätt att söta och smaka av, åtminstone inte om man ska bjuda andra på det…

Jag googlade på sötströ och sukrin, och hittade ett inlägg  på Marianns LCHF, där det stod att det är så lite stevia I Sötströ att det inte har någon praktisk betydelse. Så doseringen ska vara samma som sukrin, såvitt jag förstod.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

[tk1971]
2016-03-14 13:00
#5

#4: Ok, tack för det.

Sindri
2016-03-14 13:50
#6

Och jag tycker att alla recept med sukrin blir för söta. Jag tar mindre än det står och det blir bra. Har för mig att det står på Icas sötströ att man skall ersätta socker med lika mycket sötströ, men prova dig fram, annars blir det äckligt.

Annons:
hemul
2016-03-14 20:41
#7

Har du testat stevia? En del gillar det inte, men gör man det så är det nog det bästa alternativet. Jag har hittat en sort som är supergod. Organic, extraherad i vatten och mekaniskt filtererad, om någon börjar börjar klaga över att lösningsmedel används i framställningen. Det kan det göra, men det måste inte vara så.

[tk1971]
2016-03-14 21:30
#8

#7: då är ju frågan - hur mycket av det ska man ha i ett recept med sukrin? Sen kommer man inte ifrån att socker i ett recept ofta har en volymskapande roll. Byter man ut det till nåt högkoncentrerat så blir det ju alldeles fel proportioner.

hemul
2016-03-14 23:28
#9

När det gäller stevia kan man inte prata om mängder. Man brukar säga att det är 300 ggr sötare än socker. Mängderna är så små att man skulle behöva laboratorievåg för att få till det och dessutom skiljer olika sorter väldigt mycket. Den jag har nu är t.ex. relativt svag, men ack så god. Man får smaka sig fram helt enkelt.

Enda problemet med stevia är att det inte ger volym. Men i de flesta fall spelar det ingen roll.

Sindri
2016-03-14 23:33
#10

Stevia funkar inte när man bakar för man behöver lite "massa" också. Jag brukar ta kanske 60-70% sukrin av det som står som socker plus en knivsudd stevia. Det brukar bli en bra balans.

hemul
2016-03-15 00:20
#11

Beror på vad man bakar. Har gjort kakor, semlor och gud vet vad utan "socker".

Kirsib
2016-03-15 12:22
#12

Sukrin+ använder jag. En färdig blandning med sukrin och stevia, två gånger sötare än socker. Dock tycker jag att det blir för söt då, så brukar oftast ta bara hälften av det som skulle tas.

Minska kolhydrater
2016-03-15 13:47
#13

Jag brukar använda mig av vanliga steviaplantor  som jag har i stor mängd hemma. Jag tar 3-4 blad och lägger i den mat jag vill ha, t ex  glass eller smoothies. Är det någon mer som har erfarenhet av detta? Har ännu inte prövat att baka med det.

Annons:
hemul
2016-03-15 13:58
#14

Ja, för länge sedan. Men jag tröttnade på plantorna. De blir så fula och skräpiga (bor i lägenhet).

Sindri
2016-03-15 16:10
#15

De blir faktiskt skräpiga i villor också….😃

parsley
2016-03-15 16:20
#16

Jag tycker inte de lever så länge att de hinner bli skräpiga. 🙂Man behöver ha gröna fingrar för att lyckas med dem, men får man dem att trivas så har man tillgång till hemodlad sötning direkt från plantan.

Sindri
2016-03-15 16:23
#17

Skall kanske göra ett till försök och köpa med mig i vår när jag åker hem.

hemul
2016-03-15 18:59
#18

#15 Tror jag säkert, men du kanske kan ställa ut dem på sommarn. Var värst då. Har så soliga fönster. De slurpade vatten och blev ändå bara risigare och risigare. Stod inte ut med eländet. Borde kanske ha klippt ner dem, man jag ville ju inte gå miste om nåt, så det blev långa, skräpiga lianer som till slut hotade att kväva mig. Eller det kändes så i alla fall. 😃

Men jag tycker de var lättodlade. Jag har INTE gröna fingrar.

Upp till toppen
Annons: