Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Köttcentralen

2016-03-03 16:16 #0 av: taggigarosen

Jag vill verkligen bara köpa svenskt griskött och jag trodde Köttcentralen var svenskt. Jag googlade och det stod Skåne eller hör Skåne till Danmark nuförtiden. Willys hade billig rökt fläskytterfilé från köttcentralen så jag skickade efter med sambon. Men dum som han är så läser han inte på förpackningen utan köper bara i tron att det är svenskt. Det står ju både Tyskland och Danmark på förpackningen men att slänga mat känns ju inte heller bra.

Hade ni ätit det?

Anmäl
2016-03-03 16:21 #1 av: VildaVittra

Jag är av den åsikten att har man köpt det och inte kan lämna tillbaka det, så ska man äta upp det.
Handla på Citygross i framtiden istället, allt av deras färska kött är svenskt, så man behöver inte ens fundera där.                 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-03-03 17:14 #2 av: [tk1971]

Jajjemen, det hade jag.

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-03-03 17:46 #3 av: Zepp

Jag hade offrat min kropp för att destruera fulköttet på ett säkert sätt!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-03-03 17:48 #4 av: [tk1971]

Köttet är ju redan inköpt, så vad vinner man med att slänga det? Ska man protestera mot djurhantering etc så får man göra det när man är i affären och väljer kött. Jag är emot att slänga fullständigt användbar mat - och dessutom kött.

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-03-03 20:18 #5 av: Amify

Japp utan tvekan.

Anmäl
2016-03-04 04:35 #6 av: hemul

Jag hade inte köpt "ytterfilé" öht. Det är glorifierad fläskkotlett, men bara den allra torraste och tråkigaste biten, benet och köttet intill det och den minimala fettranden är ju borta. Har aldrig sett sådan som inte varit "mörad" heller (läs sprutad full med socker-saltlösning), men det kanske finns.

Köttcentralen beskriver sig själva som ett charkuteriföretag som "förädlar styckade detaljer av fläskkött till grossister i Sverige".  En fin symbol som det står Svenskt kött på har de på sajten också. Men det är kanske inte så noga med det.


Anmäl
2016-03-04 08:21 #7 av: [tk1971]

#6: Mm, det har du helt rätt i. Jag tror inte det är så många som vet att "ytterfilé" egentligen är detsamma som kotlettrad. Och det låter ju genast mindre glamouröst.

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-03-04 09:27 #8 av: Skymning

Jag hade också använt köttet. 

Sen kan jag hålla med om att det är en tråkigt att de har behov av att möra den. Jag har tillagat kotlettrad i ugnen i många år utan att den varit mörad och det blir jättegott.

Anmäl
2016-03-04 16:28 #9 av: Zepp

Kotlettraden är redan mör.. enda anledningen till att "möra" den är att spruta in vatten och kemikalier.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-03-04 18:18 #10 av: taggigarosen

jaja, det dög väl att äta upp nu när det ändå var köpt. Ja jag vet att ytterfile inte är nån file eg. men men.

Anmäl
2016-03-05 19:18 #11 av: redets

#6 Jag har köpt ekologisk fläskytterfile som inte var mörad en gång på

Willys.

Anmäl
2016-03-06 10:21 #12 av: KunskapÄrMakt

Jag köper ofta ytterfilé och älskar det, tycker inte alls att det är "torrt och tråkigt". Smaken är som baken.

Anmäl
2016-03-09 23:38 #13 av: hemul

Nä, den är väl "mörad". Blinkar

Jag vet inte hur det smakar, men jag vet hur fläskkotlett smakar och det är torrt (numera). Det är bara det yttersta vid fettranden som är saftigt och köttet närmast benet. Kan inte tänka mig att det blir saftigare av att man kallar det ytterfilé  - om man inte gör något åt det.


Anmäl
2016-03-09 23:54 #14 av: fiskenihavet

Ok, bor inte i Sverige så önskar lite kontext :). Vad är problemet med köttet som TS skriver om?

Anmäl
2016-03-09 23:54 #15 av: fiskenihavet

Är det för at det inte är gräsbetarkött?

Anmäl
2016-03-10 00:58 #16 av: hemul

Nej, problemet är att det är en bluffprodukt . Man tar en bit vardagskött som alla känner till, nämligen fläskkotlett. Så skär man bort allt som gör den identifierbar för ögat och döper om den till filé. Eftersom fläskkotlett inte direkt liknar filé i strukturen och för att tjäna en extra slant genom att öka vikten sprutar man in vatten med socker och salt i (fast inte i riktigt alla fall tydligen).

Det är lite på samma sätt som man tar kycklingbröst, tar bort ben och skinn, d.v.s. allt som ger detaljen smak och tillför lite fett så köttet inte blir knastertorrt, döper om den till filé och mörar den.

Kyckling har inga filéer. Grisar har, men de sitter innanför kotlettraden.


Anmäl
2016-03-10 01:49 #17 av: fiskenihavet

Oj. Jävligt. Gäller dette bara svinkött? Vilket märke?

Anmäl
2016-03-10 11:24 #18 av: hemul

Kyckling är vad jag vet inte svinkött. Det är inte märkesbundet.


Anmäl
2016-03-10 11:29 #19 av: fiskenihavet

#18, du skrev "om man tar kyckling...", trodde du da bara använde ett exempel. Vad vet jag om detta temaet? (när jag oxå skriver att jag inte känner till det?) :)
Så det gäller, kan gälla, allt kött som inte är svenskt?

Anmäl
2016-03-10 11:30 #20 av: fiskenihavet

Ok, "som man tar, står det. Läste fort.

Anmäl
2016-03-10 17:34 #21 av: Zepp

Annars så brukar mörad/marinerad och rökt fläskytterfile gå under namnet Kassler!

Skillnaden är priset.. kassler är rätt billig.. fläskytterfile kostar någon krona mer.Galen

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-03-10 22:56 #22 av: hemul

Kassler kottar de inte till så man inte känner igen formen.

fiskenihavet, det spelar ingen roll var köttet kommer ifrån. De gör nog ytterfilé av både ditten och datten. Vet inte om det räknas som processat, men i så fall behöver faktiskt inte ursprung stå, fast det gör ofta det ändå. Det räcker med tillverkat i Sverige.


Anmäl
2016-03-11 15:58 #23 av: fiskenihavet

Och då är det alltså vanligt att de tillsätter socker och annat utan att det blir fört på innehållsförteckningen? Hur vet man då vad man skall köpa?

Anmäl
2016-03-12 08:42 #24 av: Skymning

#23 Det ska stå på innehållsföreteckningen.

Anmäl
2016-03-13 02:21 #25 av: hemul

Japp. Det är bara det att är man ovetande så läser man inte. Kött är ju kött liksom, varför skulle man ens förvänta sig en innehållsförteckning? Det är väl runt 20 år sedan de började spruta djupfrysta kycklingdelar. I början blev inte resultatet så lyckat. Köttet kändes grynigt liksom och smakade skumt. Blev så besviken varje gång jag köpte och kunde inte fatta varför kycklingen var så konstig helt plötsligt, så jag slutade äta det. Tog flera år innan jag upptäckte hur det förhöll sig.

Tycker det är skandal att de får kalla sådana produkter för något man tror är ren råvara. Som kycklinglår. Fast numera står det väl "mörade" i nån hörna nånstans, men ändå.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.