Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Fröknäcke LCHF

2015-06-14 09:53 #0 av: parsley

Jag brukar göra fröknäcke på följande sätt

Ingredienser

  • 2,5 dl blandade kärnor och frön + ev hackade nötter eller mandel
  • 2 msk pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt, gärna havssalt eller örtsalt
  • ev brödkryddor
  • 0,5 dl fett, t ex kokosfett eller kallpressad, ekologisk rapsolja
  • 2,5 dl kokande vatten

Gör så här

  • Blanda frön, pofiber, fiberhusk, salt och ev kryddor i en bunke.
  • Tillsätt fettet och häll kokande vatten över. Blanda.
  • Låt smeten stå och svälla ca 5 min.
  • Platta ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Jag tycker det är lättast att lägga ett bakplåtspapper ovanpå och stryka ut den med hjälp av en grytlapp.
  • Skär ev smeten i rutor. Annars kan de brytas i portionsbitar när de är klara.
  • Grädda i 150 grader ca 30 min. Titta till dem. Känns de torra, så stäng av ugnen och låt dem eftertorka med ugnsluckan på glänt. Är de inte klara, ge dem en stund till. 

Tips!

Jag har blandat de kärnor och fröer jag brukar ha till fröknäcke i en stor burk och mäter upp lagom mängd från den (= mängden av påsar och kartonger i skafferiet minskar radikalt). Vill jag ha nötter eller mandel i, så hackar jag dem i samband med att jag ska baka och blandar dem med fröna i bunken. Använder man kallpressad ekologisk rapsolja får fröknäcket nötsmak från oljan.

Anmäl
2015-06-14 15:06 #1 av: Milliz83

Tack så mycket! Håller precis på att skapa min första receptsamling så detta hjälper mycket.

Anmäl
2015-08-19 20:40 #2 av: Eron33

Tack så mycket för tipset får komma in i vår nya receptpärm också. Är inne på andra dagen med LCHF!

Anmäl
2015-09-27 18:55 #3 av: Eron33

Har precis bakat fröknäcke! Nu undrar jag hur ni förvarar dessa och hur länge?

Anmäl
2015-09-27 19:13 #4 av: Eron33

Min blev rätt mjuka bör de stå inne längre? Blir era knapriga helt?

Anmäl
2015-09-28 07:52 #5 av: sussie

Fröknäcke ska vara helt torrt och knaprigt låt dem torka i ugnen svag värme och liten glänta på luckan.

Fröknäcke av alla varianter är gott!

Anmäl
2015-09-28 11:43 #6 av: CasaRamon

Om brödet känns segt, kan man köra det en stund i mikron.

Anmäl
2015-09-28 20:29 #7 av: Eron33

Tack snälla ni!

Anmäl
2015-09-29 11:08 #8 av: Layza


Jag brukar ofta göra dem lite tjockare och låta dem vara lite mjuka. De blir då som bröd.  När jag gör dem på det sättet förvarar jag dem i kylen. Vanligt fröknäcke som är torrt kan man ha framme.

Anmäl
2015-09-29 15:35 #9 av: CasaRamon

Jag förvarar mitt fröbröd framme,  i en brödkorg med en servett över. Håller sej torrt och bra länge.

Anmäl
2015-09-29 17:02 #10 av: Eron33

Tack för alla råd!

Anmäl
2015-10-03 16:58 #11 av: Sasao

Jag har mina inne i 90 minuter! Brukar använda varmluft och göra tre plåtar samtidigt.

Anmäl
2015-10-03 18:45 #12 av: Eron33

Har tyvärr ingen varmluftsugn:-( Bor i hyresrätt nu, bodde förut i villa så jag hade en, saknar den såå!

Anmäl
2015-11-30 15:05 #13 av: Petunia

Testade igår för första gången att baka fröknäcke efter detta recept. Tyvärr blev det ettersalt! Det hamnade i soporna, tyvärr. 1 tsk salt var alldeles för mycket!

Anmäl
2015-11-30 19:50 #14 av: Eron33

Jag har nu bakat dessa såå många gånger min man älskar den och de blir nu som de ska! Jag strör i lite örsalt, har även i brödkrydda som jag hällt upp i en kryddburk!
# 1 Jag är mycket tacksam för detta recept!

Anmäl
2016-09-03 20:23 #15 av: Lchfman

Blir det inte ganska mycket Kh i knäckena?
Tänkte testa och hittade go greens fröknäckemix helt utan tillsatser annat än själva fröna. Kollade på förpackningen och det stock typ nån procent kh.

Dom blev väldigt bra, men jag fick en känsla av att det var mer kolisar än det stog så jag googlade lite och visst, go green hade "missat " nåt men på framtida batcher skulle det stå rätt.. Typ 11%

Så vad skall man gör för knäcke on man vill slipp de flesta kolisarna?
Pumpakärnor och solrosfrön är ju stinna med kolhydrater.

Anmäl
2016-09-03 20:48 #16 av: Zureel

Ibland har jag bara kryddat ostskivor med furikake (japansk kryddblanding med sesamfrön) och för mig ger det oftast tillräckligt mycket med krisp för att ersätta knäckebröd annars gör jag bara sesamkex vilket  är sesamfrön, ägg och vatten.

Anmäl
2016-09-04 19:15 #17 av: Lchfman

Tack zureel!
Nån annan som har några bra tips?

Anmäl
2016-09-04 19:36 #18 av: Inkanyezi

Om man vill torka dem i ugnen för att få dem riktigt spröda, kan man sänka temperaturen och lägga dem på galler i stället för plåt. Det funkar bra att ha temperatur under hundra grader om de är färdiggräddade.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.