Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Glutenfri: Avgiftningssymptom?

2015-04-16 13:20 #0 av: KitoBonito

Hej!

Jag skriver för en vän som nyligen har slutat äta gluten helt. Hon är inne på dag 11 och har en enorm värk i alla leder och är otroligt  trött. Hon är självklart orolig över detta men vi tror att det är utrensning. Är det någon som har upplevt något liknande? Min vän är snart 50 år och har ätit gluten i hela sitt liv. Kan utrensningen visa sig i form av en sådan värk?

Tackar för svar!

Anmäl
2015-04-16 13:23 #1 av: RobinEH

Utrensning av vad?

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på ViktminskningTräning.

Anmäl
2015-04-16 13:26 #2 av: Inkanyezi

Det har antagligen inte med gluten att göra, eftersom det inte anrikas i kroppen. Gluten är inte ett gift på det sättet, utan dess verkningar är andra.

Och visst kan det hänga ihop med någon slags avgiftningssymptom, eftersom verkan av gluten är att det släpper igenom andra substanser genom tarmmembranet än de vi ska ha in i kroppen. Det kan alltså vara en sekundär verkan, men det är knappast någon mening att försöka gissa sig till vad det är.

Mera troligt är att det kanske inte ens är relaterat till vare sig kostomläggning eller gluten, utan att det bara råkade sammanträffa.

Det kan vara en infektion, och ledbesvären kan vara artros eller artrit. Man kan prova att ta glukosamin för lederna, men de besvär du beskriver brukar hänga ihop med många olika sorters infektioner, influensa, förkylning etc.

Anmäl
2015-04-16 14:10 #3 av: KitoBonito

Tack för svaret! Jag ber henne hålla ut och hoppas på att det blir bättre.

Anmäl
2015-04-16 14:37 #4 av: OlgaMaria

Om gluten påverkat hennes immunförsvar negativt så kan det hända lite olika grejer då man slutat med gluten. Immunförsvaret får nya saker det kan jobba och koncentrera sig på. Det kan leda till värk och trötthet. 

Då vi slutar med något belastande, eller börjar med något läkande, och får förvärrade symptom, så brukar det oftast vara symptom som vi känner igen på något sätt sen innan. Det dyker så att säga inte upp nya problem, utan gamla problem som kroppen börjar jobba med mer effektivt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-16 16:27 #5 av: KitoBonito

OlgaMaria, min vän tackar dig från hjärtat! Ditt inlägg var mycket peppande hälsar hon. :)

Anmäl
2015-04-16 16:33 #6 av: OlgaMaria

#5 Vad bra!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-16 18:55 #7 av: parsley

Gurkmeja lär vara antiinflammatoriskt. Ta en burk gurkmeja (vanlig från mataffären går bra) och häll i en kastrull. Tillsätt två burkar vatten. Koka upp och låt koka 10 min på eftervärmen. Förvara gurkmejapastan i en burk med lock i kylskåpet. Ät en sked per dag, antingen som den är eller blandat med någon form av vätska eller mejeriprodukt.  Mal svartpeppar över. Svartpeppar förbättrar upptaget. Gurkmeja kan vara rogivande, så märker man att man blir trött av den, så ta den på kvällen. 

Anmäl
2015-04-16 19:28 #8 av: OlgaMaria

Jag brukar koka upp en lagom portion till mig med grädde och vatten med gurkmeja och ingefära och en liten aning cayennepeppar. Ingefära och cayennepeppar aktiverar också gurkmejan så som svartpeppar gör. Brukar också ha lite honung för smaken men det kan undvikas. Gör underverk för min värk!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-17 00:19 #9 av: LaRose

Jag tycker så illa om smaken på gurkmeja och "glömmer" därför ofta intentionen att ta varje dag. OlgaMaria, kokar du alltså grädde och vatten med kryddorna enl parsley här ovan? Blir konsistensen så att du äter med sked eller blandar du i mat? Tacksam för ditt svar!

Anmäl
2015-04-17 06:34 #10 av: OlgaMaria

Nej det blir en kopp att dricka. Vispar med en visp medan det kokar upp. Grädden är ju bra på att dämpa starka kryddor så därför är den bra att ha med.

Gurkmeja är också perfekt att blanda i många rätter som tex spenat eller köttfärssås.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-17 09:14 #11 av: OlgaMaria

Igår kokade jag upp grädde, gurkmeja, ingefära och lite cayenne och mixade ihop med en banan, kallt vatten och  lite kokosolja. Inte så LCHF med bananen, men smakade riktigt gott och det tog bort min värk för ett antal timmar. Skönt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-17 09:23 #12 av: parsley

Bananen fick mig att tänka på magnesium. Har man problem med t ex restless legs kan magnesium hjälpa.  En del kan få vadkramper eller sendrag när de börjar med LCHF. Magnesium verkar muskelavslappande. 

Välj en lite dyrare sort från hälsokosten som bl a innehåller magnesiumcitrat. De sorter som slutar på -at tas upp lättare av kroppen. Billiga sorter som ger mycket magnesium för pengarna innehåller magnsiumoxid, som kroppen har svårt att tillgodogöra sig. Magnesiumoxid är mest laxerande. 

Anmäl
2015-04-17 09:33 #13 av: OlgaMaria

Jag tar två kapslar magnesiumcitrat varje kväll. :-)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-17 13:50 #14 av: KitoBonito

Tack för alla tips! Det kan till och med jag själv ha användning av. :) Jag behöver inte vara rädd för att döda kryddorna när de kokas? Ibland brukar jag strö över gurkmeja på min kefir eller gröt.

Anmäl
2015-04-17 14:15 #15 av: OlgaMaria

#14 Nej de flesta kryddor bör kokas upp för att bli (mer) aktiverade, och så är det med gurkmeja. Du får ut mer av kryddan om den kokat först.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-17 16:36 #16 av: KitoBonito

Oj, det hade jag verkligen ingen aning om! Finns det någonstans jag kan läsa mer om det? Verkligen intressant!

Anmäl
2015-04-17 17:36 #17 av: makros

D3-vitamin+ k2, magnesium. MSM hjälper mot värk.

Anmäl
2015-04-17 17:39 #18 av: RobinEH

#15

Kokas inte rötterna innan de torkas?

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på ViktminskningTräning.

Anmäl
2015-04-17 20:21 #19 av: OlgaMaria

#17 Tar allt det förutom k2

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-04-17 20:32 #20 av: OlgaMaria

#16 Hittar ingen bra länk kring det nu. Men just när det gäller gurkmeja är det något jag hört och läst 100 gånger att den ska hettas upp. (#15 Den kanske kokas upp i samband med tillverkning ja, frågan är om den också behöver hettas upp i samband med att den ska förtäras.)

Det finns ju en raw food-trend som fått oss att äta väldigt mycket rått, men väldigt mycket mat har bäst biotillgänglighet då den är upphettad. Även om vissa näringsämnen försvinner i samband med upphettning, så blir det ändå bättre för oss jämfört med att äta maten rå och kall. 

Tänker också på att doft och smak kommer fram bättre då mat och kryddor hettas upp. Säger inte det någonting? Bara en spekulation från min sida.. :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.