Annons:
Etikettlchf-för-nybörjare
Läst 8384 ggr
Kajsami
3/30/15, 10:17 PM

LCHF vid mjölkproteinallergi - hur funkar det?

Min mamma har kronisk värk i magen sen ca tjugo år och läkarna vet inte vad det är och inga mediciner hjälper.  Nu funderar hon på att testa LCHF, i ett desperat läge tar man ju till allt. Jag har förut pratat med henne om LCHF men då har hon inte varit intresserad, dels för att man blir så väldigt begränsad, dels för att hon dessutom är mjölkallergiker, vilket ju försvårar en del. Men nu tänkte hon ge det en chans.

Men hon är som sagt mjölkallergiker (mjölkprotein, inte laktos) och kan ju inte äta andra mejeriprodukter mer än mjölkfritt smör , Oatleys havregrädde och någon form av mjölkfri yoghurt som naturligtvis innehåller socker. Havregrädden är väl säkert för mycket kolhydrater i för att vara LCHF (gissar jag av själva namnet), men det är ju det enda hon kan göra såser av, så hon är ju helt beroende av den.

 Så hur funkar det att äta LCHF vid mjölkallergi? Måste ju vara helt omöjligt att göra såser, och jag tror väl inte att hon vill äta majonnäs varje dag.

Annons:
Zepp
3/30/15, 10:28 PM
#1

Iomed att jag är laktosintollerant så använder jag inte så mycket mejerier, mest smör och lite ost.

Man behöver inte göra sås om maten är tillräckligt fet, det går även bra att ha olivolja på grönsakerna. osv.

Testa cocosolja, cocosmjölk, cocosgrädde.. finns i alla affärer.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

dufva
3/30/15, 10:52 PM
#2

Det som är väldigt begränsande är väl att ständigt ha ont i magen

Att äta Lchf är inte alls begränsande tycker vi som insett att Lchf bara är att välja att äta vanlig god människomat och att undvika det som vi inte är gjorda att peta i oss 😃

Jag hoppas att din mamma vågar prova för hon har troligen mycket att vinna på att göra det 🙂

Effie
3/31/15, 8:08 AM
#3

Visst är det gott med mejerier…men visst finns det massor av recept utan, också. Birgitta Höglunds paleo-blogg är den jag spontant kommer på.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Lisabet
3/31/15, 12:05 PM
#4

Jag tål inte heller mjölkprotein, och jag kan göra sås på lite olika sätt:

Med äggulor - man får vara försiktig och vispa mycket sen man tagit i äggulorna, och såsen får inte koka, för då blir det äggröra i stället.

Med cashewnötsmör - en tesked drygt (har inte kollat kolhydraterna i den mängden) vispas i, man behöver vispa ordentligt. Får gärna koka.

Jag har helt gått över till metod 2, eftersom jag inte heller äter ägg (bara ibland, och får då klåda). Dyrare, men gör inte sås varje dag. Helt klart enklare.

Sen kan man ju också använda arrowrot, man tar ju inte så mycket, så det skulle nog också gå bra.

Kajsami
3/31/15, 8:36 PM
#5

Tack för tips! Skall vidarebefordra till mamma. Hoppas bara hon orkar med denna matlagning från grunden, annars får man kanske se till att hon får  utökad hemtjänst för detta och se till att de blir inlästa på LCHF och kan hjälpa henne med matlagning. 

Hur lång tid tror ni det kan ta innan hon kan märka några resultat vad gäller värken (om det nu hjälper öht)?

Margareta
3/31/15, 10:50 PM
#6

Min erfarenhet att det hjälper redan efter några dagar. Jag brukar säga tills hela innehållet är utbytt en eller ett par gånger.

Då krävs ju att maten är riktigt tillagad och det är svårt att få till med hemtjänst skulle jag gissa, men det vore ju underbart om vi får höra av dig senare att det fungerar.

Jag själv mår bäst helt utan mejerier med undantag av smör. Kokosgrädde löser många problem. Låter jag bli mejerier går det tex utmärkt med tomatsås. En väldigt god idé är tex kokt fisk med skirat smör och broccoli eller blomkålsmos. Kryddningen går att variera hur mycket som helst och även det man äter till. Gratänger med kokosgrädde går att variera om man lessnar på moset.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
sVolDer
3/31/15, 11:38 PM
#7

Jag är mjölkallergiker sedan 2001. Använder ekologiskt kokosfett utan smak på smörgåsen, lagar mat i ekologisk svensk rapsolja, som tål stark upphettning. Till såser använder jag sojagrädde som förmodligen har mindre kolhydrater än havregrädde. Jag reder såser sällan, den får förbli tunn, precis som såser i Thailand är. Margareta skrev kokt fisk med skirat smör, men det går ju inte om man är mjölkallergiker. Man kan göra Ghee också, precis som i Indien, där man långsamt kokar bort all mjölkprotein och använda det i matlagning och på smörgås. Ghee håller sig i månader i kylskåp. Finns recept på nätet! Visst kan man köpa mjölkfritt margarin, men margarin är inte heller vänligt mot kroppen i längden. Å andra sidan billigare än kokosfett… Det beror på ens egen kassa. Gå också in på sajten www.allergimat.com, där dom säljer mängder av produkter för människor med olika matintoleranser. Värt ett besök!

hemul
4/3/15, 4:40 AM
#8

Heter havregrädden iMat? I så fall innehåller den bara 6 g kh.  Tveksamt innehåll för övrigt dock. Känns inte lockande.

http://www.oatly.com/products/sweden/imat-ekologisk/

Mjölkfri
4/3/15, 10:31 AM
#9

Är också mjölkproteinallergisk och äter inte heller de fyra sädeslagen. Sås går utmärkt att få tjock med kung markattas kokosmjölk i tetra! Kokas ihop och blir både krämig, god och LCHF.

Mjölkfri
4/3/15, 10:33 AM
#10

Tillägg; Det finns en fantastisk ost som är gjord på kokosmjölk och går fint att smälta över gratänger och annat. http://astridochaporna.se/, finns i många vanliga mataffärer.

Lisabet
4/4/15, 7:12 PM
#11

#10 Kollade "osten", ingredienser:

Vatten, kokosolja (23%), potatisstärkelse, modifierad potatis- och majsstärkelse, havssalt, emulgeringsmedel: (natriumpolyfosfat, natriumcitrat), timjan, oregano, veganska smakämnen, konserveringsmedel: (sorbinsyra) och färg: (betakaroten)

Tror jag avstår, trots att jag gillar kokosfett, men definitivt inte potatisstärkelse och modifierad potatisstärkelse. Och vad är veganska smakämnen?

Men jag gillar mat med kort eller ingen ingredienslista.

LaRose
4/5/15, 1:04 AM
#12

Kollade också och blev helt förskräckt…

Mjölkfri
4/7/15, 5:57 PM
#13

Nu tänkte jag som svar till TS vars mamma skulle försöka avstå mjölkprodukter och inte så mycket på LCHF. Själv äter jag gärna den osten då jag måste avstå mjölkprodukter på grund av allergi.

Annons:
hemul
4/8/15, 5:20 AM
#14

Ha ha! Det är samma företag som gör veggobacon, av min ICA utannonserat med den i denna tid av sug efter äkta vara något misslyckade parollen "Hej då bacon! Hej fejcon!". De tycks ha specialicerat sig på konstiga hopkok.

http://astridochaporna.se/produkter/bejkon/

Upp till toppen
Annons: