Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Ekologiska mat inte bra för klimat?

2014-11-16 09:27 #0 av: aktagrottman

Ibland skall vi fundera över om ekoligiskt är det logiska.
http://www.dn.se/ekonomi/forskare-domer-ut-ekologisk-odling/

Ställs det svenska jordbruket om till 100 procent ekologiskt skulle bara hälften så mycket mat produceras på den åkerareal vi har i dag, hävdar fyra forskare vid SLU i en mycket ekokritisk debattartikel.

Anmäl
2014-11-16 09:31 #1 av: tlover

Som jag skrev i en liknande tråd beror det delvis på vad man kollar på och hur man odlar ekologiskt vissa sätt eller vissa delar är kanske inte så miljövänligt men vissa delar eller vissa sätt är miljövänliga.

Själv väljer jag ju ekologiskt för att inte få i mig lika mycket gifter, för miljön odlar jag själv ekologiskt (utan traktor) och har bin.

Natur och te älskare som är värd för teifokus och medarbetare för hållbar livsstil i fokus.    Lär dig om samovarer Vad kan du om Indiens tekultur? Besök min teblogg om du är intresserad av te.

Anmäl
2014-11-16 09:41 #2 av: Linnea

Ett annat alternativ är att gynna nyttoinsekter för att på så sätt slippa eller minska besprutningen. Detta görs genom att så blomsterremsor genom fälten. Konstgödseln är ju ett annat problem och bör egentligen undvikas helt.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Senaste artikeln: Grovfoder som enda foder till arbetande hästar?

Anmäl
2014-11-16 10:45 #3 av: aktagrottman

Jag ser det ju som så att det eg är besprutning och konstgödsel vi vill bli av med.

Anmäl
2014-11-16 12:49 #4 av: Inkanyezi

Lobbyverksamhet för att avstå från satsningar på alternativ är inte ovanlig, och det här ser ut som ett exempel. När man ger ut sånt här, brukar man också stötta det med astroturfing.

Anmäl
2014-11-16 13:32 #5 av: Zepp

Blaj, blaj, blaj skulle jag vilja säga om den artikeln!

Problemet är jordbruket, dvs att vi är fler än 10,000-20,000 människor i det här landet!

Gäller för övrigt alla andra länder oxå!

Problemet är väldigt enkelt att lösa, förbjud alla utvinning av olja och kol!

Det reducerar den mänskliga populationen med åtminstone 90%!

Under tiden tills vi tar detta drastiska beslut så vill jag personligen äta så hälsosam mat som möjligt, helst då utan allt för mycket konstgödsel och besprutning!

Och då handlar det till förstone mer om min egoistiska omsorg om mitt eget mående och min egen hälsa!

Anmäl
2014-11-16 13:48 #6 av: Inkanyezi

Jag är i vissa avseenden lika egoistisk, och reduktionen av den mänskliga befolkningen är ofrånkomlig, förr eller senare. Jorden kommer att få tillbaka någon form av balans så småningom, och oljan kommer att ta slut. Skit samma om man bestämmer sig för att sluta bränna olja. Man kommer hur som helst att sluta när ingen mer olja finns.

Industriell odling är bara att skjuta det oundvikliga lite längre framåt i tiden, och det gör fallet lite hårdare när man kommer dit. Att det skulle ha fördelar för miljön jämfört med ekologisk odling är faktiskt rent struntprat, men om man har ett så begränsat perspektiv att man inte ser till helheten kan det se ut som om den förväntat minskade produktionen skulle vara ett problem. Problemet är det omvända. 

Jag är tillräckligt gammal för att inte längre vara med när tiderna blir kärvare, och jag tror att det i stort sett gäller för alla som är ibland oss just nu. Men det kommer.

Om man ska se långsiktigt, så kan man inte bortse ifrån att vi faktiskt är alldeles för många och tar ut för mycket av planetens resurser, och att det enda praktiskt gångbara sättet att agera miljövänligt är att minska Jordens befolkning. Det är inte just min egoism som hindrar det, utan motsvarande egoism i mycket större skala hos alla individer i alla nationer.

Jag menar inte att man skulle behöva begå kollektivt självmord, utan mer att "passa mun efter matsäcken" och långsiktigt minska födelsetalen för att nå en bättre balans. Industrinationerna är redan där, men utvecklingsländerna släpar efter.

Anmäl
2014-11-16 14:38 #7 av: hemul

Men om maten blir mer näringrik så behöver vi ju inte äta lika mycket. Om man sen gör något åt det emorma svinn som tydligen förekommer så räcker ju åkrarna ändå.

Förresten, bränner vi inte fortfarande spannmål i det här landet? Vet faktiskt inte, inte en retorisk fråga.

Anmäl
2014-11-16 15:01 #8 av: Zepp

Näe vi gör etanolbränsle till bilar av det!

Win- win, leder till mer konstgödsel, mer oljeutvinning/alternativt kolutvinning!

Vi har ju gett statliga miljarder för att bönder skall plantera gran på bördig jordbruksmark.. så de pengarna var nog bortkastade?

Främst till de marker som inte duger så bra till att odla spannmål på.

Däremot så är de bättre till vallodling men det ger ju mest gräs och gräsbeteskött/mjölk.. och sådant skall vi helst dra ner på iomed att det blir dyrt!

Hur skall vi annars lyckas halvera livsmedelspriserna om vi inte sänker kvaliteten/ökar konstgödsel/olja?

Grejen är fortfarande i det korta perspektivet att matpriserna har halverats på 30 år, det har åstadkommits iomed ökad mekanisering/mer olja, mer konstgödsel/lägre kvalitet!

Numera får vi köpa vår näring i hälsokosten!

Anmäl
2014-11-17 16:01 #9 av: Torparmor

Det finns olikas syn på frågan även inom SLU

http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/10/smaskaligt-jordbruk-kan-matta-manga-munnar/

Anmäl
2014-11-17 21:24 #10 av: Inkanyezi

Korthuset vacklar.

http://www.svt.se/opinion/article2478810.svt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.