Annons:
Etikettmat-livsmedel
Läst 6159 ggr
Sindri
4/23/14, 5:23 PM

Get- och fårost - mejeri?

Är ostar från get- och fårmjölk lite bättre än de från kor, om man nu är känslig för mejerier?

Annons:
hemul
4/23/14, 8:57 PM
#1

Det sägs så, speciellt get tror jag. Om du menar att magen reagerar alltså.

Sindri
4/23/14, 11:44 PM
#2

Nej, jag tänkte mer på vikten.  Jag älskar ost, men har svårt att hålla vikten om jag äter det. Likaså yoghurt. Har sett getyoghurt och ville gärna prova det. Saknar yoghurt!

Effie
4/24/14, 7:36 AM
#3

Jag har också funderingar i de banorna, men har aldrig lyckats hålla mig ifrån vanlig fil tillräckligt länge, och har heller aldrig sett getyoghurt, bara vanlig getmjölk och den lyckas jag aldrig göra slut på (vad har man mjölk till?). Jag har för mig att det är olika proteiner i komjölk och getmjölk. Vi får väl testa, helt enkelt. Hittar jag getyoghurt (var?) ska jag hålla mig till det och getost, så får jag se vad som händer.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Sindri
4/24/14, 8:45 AM
#4

Getyoghurt harjag stött på då och då på små delikatessaffärer och på ngn hälsokost. Det ärdock väldigt dyrt,  men jag tänkte prova i alla fall. Har försökt göra egen av getmjölk, men den är UHT-behandlad så det funkar inte.

Margareta
4/24/14, 11:09 AM
#5

Jag blir inte uppsvälld av get- och fårost. Det är stor skillnad. Bästa sättet för oss att sluta med komjölk var att sluta köpa hem. Det beslutet tog vi i somras och sen dess äter jag bara den komjölk som finns i andras matlagning. Det mår både jag och maken bättre av. På Kreta i höstas botaniserade vi i lokalt producerade get- och fårprodukter. Det finns så mycket gott. Särskilt hårdostarna var jättegoda. Yoghurt låter kul men har inte testat.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

hemul
4/26/14, 6:13 AM
#6

Men på vilket sätt skulle det vara bättre för vikten? Det har jag svårt att tro.

Annons:
crikarlshamn
4/26/14, 10:17 AM
#7

Definitivt värt det om känslig.  Bàde fàryoghurt och hàrdfàrost smakar dessutom ljuvligt.  Mindre skarp än getprodukter.

hemul
4/26/14, 12:36 PM
#8

OK. Men varför?

crikarlshamn
4/26/14, 1:08 PM
#9

Sorry hemul, mitt inlägg var inte ett svar var inte till dig. 

Prova att googla, svaret är làngt och komplext.

Att börja:

http://www.krispin.com/lectin.html

http://www.nikigratrixblog.com/would-it-be-benefitial-foroptimum-energy-to-eat-a-lectin-free-diet/

All mejeri innehàller lektin men ju mer säd djuren ätit, desto mer lektiner i mjölken.  Gräs betande, mindre lektiner.

Desto mer lektin känslig, ju mer mejeri känslig.

Sindri
4/26/14, 5:10 PM
#10

#9 av crikarlshamn 

Tack -sammanfattningen låter vettig. Skall läsa länkar när det blivit lite svalare!

hemul
4/26/14, 8:20 PM
#11

Jag vet, crikarlshamn. Men Sindri sa ju att hon undrade om effekter på vikten. Har aldrig hört att man blir tjock av lektiner, men det kanske man blir.

Sindri
4/26/14, 11:18 PM
#12

(Högt) intag av mejerier anges ju som en möjlig orsak till svårigheter att minska i vikt. Eftersom jag antar att varken get- eller fårost innehåller mjölksocker så tänkte jag att någon kanske VET hur det förhåller sig med saken. Längtar så mycket efter yoghurt och såg getyoghurt på en affär och blev sugen att prova.

crikarlshamn
4/27/14, 12:29 AM
#13

Lektiner ger bla inflammationer, i större eller mindre mängd, sà gällande individuell känslighet har de en direkt inverkan (större eller mindre) pà vikten. Get och fàrost innehàller vad jag har läst mig till mjölksocker men mindre än bovin mejeri produkter.

Yoghurt innehàller mindre lektiner än mjölken.

Lektinerna minskas genom blötläggning, syrning och att rostas - allt detta finns i länkarna sà läs gärna.

Sindri, vi är alla olika.  Prova, känn efter och observera.  Stort lycka till! :)

Annons:
hemul
4/27/14, 12:31 AM
#14

Det innehåller nog lika mycket laktos som komjölk. Men hårdost innehåller ju knappast laktos alls.

crikarlshamn
4/27/14, 12:35 AM
#15

Hemul, - nej.

Sov gott!

hemul
4/27/14, 12:52 AM
#16

Nähä. Och varför det då?

Slumpvis vald ko-ost: cheddar, 0.1 g
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=698&lang=sv

Getost fett 20-25 g hård ost, 3.6 g
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=645&lang=sv

Men jag skulle tro att getosten nog inte är SÅ hård, inte lagrad. Tror inte att det är någon nämnvärd skillnad alls om man kollar på jämförbara osttyper.

Upp till toppen
Annons: