Annons:
Etikettlchf-för-nybörjare
Läst 5358 ggr
Will Power
2014-04-23 11:45

Äta fett när man redan är fet..

Jag kan förstå att man ska inta fett genom munnen i början av en LCHF kost för att kroppen inte kan utvinna det fett den vill ha från våra fettdepåer (spekulerar). Den dagen vi har lärt våra kroppar att föredra fett som främsta energikälla och att den har hittat nyckeln till vårt lagra fettlager (helt ketogen)… behövs det då att man äter lika mycket fett?

Annons:
Inkanyezi
2014-04-23 12:09
#1

Ja, för att fortsätta bränna fett är det fördelaktigt att ha låg andel kolhydrater och mer fett i kosten. När du tillför kolhydrater ger du dina hormoner en kick att sätta igång att lagra, eftersom glukosen måste väck för att inte komma för högt. Så man fortsätter med fett.

Mängden däremot är något som kan missuppfattas. Några tycker om att mäta och räkna, och då kommer man antagligen fram till att man minskar det totala intaget av mat med ungefär lika mycket som fettet på kroppen som man vill förbränna. Felet som kanske oftast görs där är att man har på tok för bråttom och hoppas kunna gå ner ett kilo eller mer i veckan. Det kan man göra om man är riktigt smällfet, men om man är mer normalt överviktig, så tar det mycket längre tid, och de berömda "platåerna" är knappast sällsynta.

Jag har gått ner ett kilo om året i ungefär åtta år. Det syns inte överhuvudtaget vare sig på vågen eller på midjan om man kollar varje vecka. Det syns när man träffar någon som man inte har sett på några år.

Och som sagt. Börjar du tillsätta kolhydrater i maten igen, så kan du lätt komma in i den onda cirkel som en gång ledde till att du gick upp, om du nu är överviktig. Att gå ner i vikt är ett långsiktigt projekt, och att äta vettigt ännu mer långsiktigt. Om din kropp har visat dig att kolhydrater gör den alltför fet, vilket har en del nackdelar ur hälsosynpunkt, så är det så, och då får man välja en strategi som inte bygger fett.

LCHF är en sådan strategi, och det handlar till stor del om att lära sig äta gott och få i sig näring som man behöver, utan att bygga på plack i kärlen och fett mellan organen i buken. Grundidén är att man ska må bra, och ganska få mår bra av att vara väldigt feta. Om du mår dåligt av att äta LCHF, bör du analysera vad det är som gör att du mår dåligt och söka vägar att må bättre. Men att sätta till kolhydrater bara för att minska fettet i maten är någonting helt annat, och det går emot sälva idén med LCHF.

Så vi som inte är fettskrämda fortsätter med hög fettandel, även när det inte är helt nödvändigt för att gå ner i vikt, helt enkelt för att man mår bra av det. Att öka till den andel kolhydrater som gorde att en övervikt byggdes upp har vi ju prövat en gång redan, och det kan väl räcka?

Will Power
2014-04-23 12:21
#2

…. i sådanana fall varför?

OT…. Måste köpa ny Laptop…. denna maskin är helt hopplös!

ZZZZzzzz…. Jag uppstår snart! Eller det var ju det Kristus sa… tag en dag i sänder tills du ser en Toshiba Star. Då nalkas ett gevanagelium svar nogrannare än en fjärt i rymnden!

Snart tillbaka!

Will Power
2014-04-23 12:35
#3

#1 av Inkanyezi Förlåt…. men min dator är kass! Hoppas vi snart kan, och alla andra som vill, analysera vad jag skrev! Kan ta tid…. fattig som en kyrkråtta!… håll ut!

Will Power
2014-04-23 12:48
#4

Dom som vil kan ju spåna vidare…..

Will Power
2014-04-23 12:51
#5

…. Mvh. Jesus Skojar bara, jag är Jesus! … humor!

Will Power
2014-04-23 13:31
#6

#1 av Inkanyezi Min fläckt är stilla nu…. Jag uppskattar verkligen din utläggning och jag kan i mitt innersta förstå vad du vill säga och det uppskattar jag! Men det är inget svar på min undran… vad är nyckeln? Visst, vi kan uppskatta att äta mindre fett… vem är det som säger så? Tala om för mig vad en sockermissbrukare inte fattar om det är så enkelt som du skriver?…. en sockermissbrukare fattar nog vad som sker efter ett tag, dock! Få denna individ att styra upp är ett sammhällsproblem!!

Annons:
Will Power
2014-04-23 13:38
#7

sammhällsproblem och sammhällsproblem…. snudd på av-fattiga rika att kunna konkurera på sina villkår för att slösa sina pengar på fattigt slödder som slukar svensk kunskap och sågar socialism… humor!

hemul
2014-04-23 13:50
#8

Du har bytt namn va? Har glömt vad du hette förra omgången, men jag känner igen dig. 😃

[tick]
2014-04-23 15:35
#9

#8, tänker du månntro på Big-Ben alias Baiyoke?

goliath
2014-04-23 19:47
#10

@will power

Det är väl helt enkelt så att vi har bara två huvudenergikällor i kosten -kolisar och fett. Drar man ned på den en så måste man öka den andra. Tanken är att dra ned kolisarna för att få ned insulin som tros ställa till problem med aptitreguleringen. Normaliserat insulin = fungerande aptitregulering = normalised vikt.

Teorin förutsätter egentligen att man är insulinresistent (dvs har abnormalt högt insulin) och att det ställer till problem för aptitreguleringen.

hemul
2014-04-23 20:43
#11

@tick Det stämmer nog, fast jag känner bara igen det första namnet.

Will Power
2014-04-24 07:56
#12

Har datorn i safe mode 16 bit. Tack för svar…. #1 av Inkanyezi , #10 av goliath. Ska ta till mig det ni har skrivit! hemul och tick…. jag såg er på skolgården igår. Ingen vacker syn! Väx upp för fa-an!

KunskapÄrMakt
2014-04-24 11:05
#13

Will Power verkar vara en mogen man.

Annons:
Inkanyezi
2014-04-24 15:01
#14

#10 Jag tror inte att insulinokänslighet och höga insulinnivåer är en förutsättning för att LCHF som metod att äta mindre ska fungera. När man går över till att äta mer fett och skära bort kolhydraterna, får man cellerna mer benägna att bränna fett, vilket också gör att man slipper den "blodsockerdipp" som brukar kännas av och ge sug att äta, fast det finns massor av fett att ta av, någon timme efter att man sist åt.

Genom att kroppen har lättare att tillgodogöra sig förrådet, slipper man suget och kan vänta längre med att stoppa någonting i munnen.

goliath
2014-04-24 17:19
#15

#14 Nja.. Det tycker jag blir allt för långsökt och spekulativt. Varför skulle en frisk person ha svårt att tillgodogöra sig sina förråd? En frisk person har ju lågt insulin och högt glukagon mellan måltiderna och har inte problemen som du beskriver?

Evly
2014-04-25 01:18
#16

Har blivit törstig med denna kost, dvs torr i munnen och ibland
matt och darrig.

Vad gör man åt detta?

Varför har så många kosttillskott  sötningsmedel,
som i C-brus t ex, sötningsmedel kan ju inte vara
bra?

goliath
2014-04-25 01:56
#17

Man dricker :)

Will Power
2014-04-25 10:07
#18

Hur högt kan ens glukagon bli? Kan glukagon försörja någon som inte vill äta fett om det finns fett att ta utav? Är glukagon det hormon man eftersträvar att ha högt vid LCHF? Så som jag fattar det så är vi inställda på att antigen ge vår bukspottskörtl anvisningar till vad som gäller!.. bryta ner glucos eller vila. Och under vila och utan insulin närvarande så kan Glukagon härja fritt till våran fördel?!

Will Power
2014-04-25 10:29
#19

Love your comment bro!
Man dricker :)

Simsalabimm… no worries!

goliath
2014-04-25 11:48
#20

#18

Ja, du har förstått sakerna rätt! :)

Efter att du har ätit så har du en massa näringsämnen som flyter runt i blodet. Mer än du behöver på kort sikt. Detta fattar bukspottskörteln och producerar mycket insulin (det är framför allt glukos som stimulerar till insulinproduktion). Glukagon produceras i små mängder. Insulin stimulerar till att dessa näringsämnena transporteras från blodet och ut tex muskelcellerna där de förbränns eller lagras som glykogen, eller fettcellerna för ren lagring.

Mellan måltiderna så vänder därimot förhållandet mellan insulin och glukagon hos en frisk person. Då var det längesen vi åt och vi har inte längre en massa översotts näringsämnen som flyter runt i blodet. Tvärtom. Det är dags att frigöra en del av det vi lagrade sist. Igen, så fattar pancreas detta och frigör lite insulin och mycket glukagon. Glukagonet stimulerar till frisättning av lagrena.

Så vad ska man då med lchf till?

Vissa utvecklar insulinresistens. I korta drag innebär detta att de får konstant mycket höga insulinnivåer även av relativt små mängder extra glukos. De är altså konstant i lagringsmodus kan man säga.. Det enda sättet att få ned insuliner är att se till att man inte har extra glukos i blodet. Då eliminerar man det mesta av kolhydraterna i blodet.

Annons:
Will Power
2014-04-25 13:23
#21

Jag försökte mig på att beskriva just detta i en afrikansk tidning!

Antagligen vill du inte veta svaret. Även om du ville så skulle det låta som om det var…. censurerat!

Värden som den ser ut idag ger inte mycket utrymme för EKO- tänk. Många här på detta forum tror dom  gör något gott genom att vara ekologiska i deras inköp!

Jag tror att vilja vara sådan är ännu en fälla för våra inköp av varor! Senast hade vi Nyckelhålet och nu har vi Ekologist och alla benämmnigar som förekommer innom denna slaffsiga säljkultur. Alla so m andvänder sig av dessa ord är i mina ögon oseriösa eller har något att vinna på det!

Sluta upp med att säga att du köper något på ett visst sätt!

Will Power
2014-04-25 13:47
#22
Will Power
2014-04-26 11:25
#23

#20 av goliath Ser nu att det jag skrev kom fel! Jag svarade på något annat…. skit!

Will Power
2014-04-26 11:37
#24

Kul och se att det man inte skriver får många Bra inlägg :o) Jag ger kredit till dig…. hur orkar du med så mycket slödder? Jag tackar dig för din kunskap som du vill dela med dig av… men annars då? Vad är det för ensamma hycklare som vid en given signal anfaller!?

Upp till toppen
Annons: