Mat - Livsmedel Läst 905 ggr

HUR snabbt härsknar linfrön?

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Här på sajten skriver flera att krossade linfrön härsknar snabbt. HUR snabbt? Rör det sig om ett par veckor? Jag skulle behöva ta med krossade att baka med dit där jag inte har någon matberedare eller mixerstav.

Om jag förvarar dem i kylen borde de väl hålla längre?

Det kan vara bättre att använda fiberhusk om du inte gillar smaken hos härdad linolja.

Linfrö härsknar väldigt fort, främst genom oxidativ härskning, om det inte är fuktig miljö, där också hydrolytisk härskning kan göra att det luktar illa. Den oxidativa härskningen ändrar smaken, men ger inte särskilt dålig smak. Krossat linfrö i handeln har vanligen oxiderat en hel del.

Men den oxidativa härskningen är helt enkelt härdning av linfröoljan, som härdar ganska fort. Det börjar direkt när det finns lufttillträde och fortsätter under några veckor, tills oljan har härdat fullständigt. När krossat linfrö ligger i en tät plastpåse avstannar oxidationen när syret tar slut och fortsätter igen när påsen öppnas.

Vid torr förvaring ska inga illaluktande ämnen bildas, men om man tycker illa om lukten av linolja så kan man ju ändå tycka att det smakar och luktar illa.

Och förvarat i kylen finns ju risk att härskningen blir hydrolytisk i högre grad, så att det krossade linfröet får sämre smak och lukt.

Psyllium ingår också i receptet, så jag kan inte ersätta linfröna med det, då blir det konstigt.

Men om jag kan packa lufttätt så bör det kanske gå att klara ett par veckor i kylen?

Det säljs ju krossade linfrön, så så snabbt kan det itne gå - väl?

Du känner så klart på lukten om de är okej. Om de luktar som de ska, så finns ingen orsak att oroa sig.

Till vinterhalvåret i Spanien har jag alltid köpt med mej 2-3 påsar krossat linfrö, eftersom där bara finns helt linfrö att köpa.

Använder det bara till bakning och det har alltid hållit sej bra i tättslutande burk. Har aldrig märkt att det härsknat.


Tack - precis som för mig. Men får du tag på annat - som sesamfrön, fiberhusk (psyllium), kokosnötmjöl?

Jag brukar göra färdiga blandningar till t ex 1 limpa eller en plåt frökex.
Satsar på att det håller sig några veckor i kylskåpet.

Skulle jag däremot få tag på samtliga ingredienser skulle jag nog överväga att köpa åtminstone en stavmixer.

#5

Sesamfrön köper jag på hälsokostaffär i Spanien  Däremot har jag inte lyckats få tag på fiberhusk eller kokosmjöl, så det tar jag med mej.

En stavmixer är alltid bra att ha, men det är nästan omöjligt att krossa hela linfrön. Dom är alldeles för hårda.

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

Aktuellt just nu

- Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar -

- Medlemmar - var bor ni?

- Off topic - (OT)

- Om sajten -

- Utmaningen -

- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Boktips

Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Hälsa

Hälsovinster

LCHF för vegeterianer

LCHF - Problem

LCHF för barn

LCHF för bäbisverkstan

LCHF för nybörjare

Länkar - Föredrag

Länkar - Radio/TV

Länkar - tidningar/hemsidor

Mat - Billiga ingredienser

Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel

Mat - Livsmedel - Matfett

Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter

Mat - Recept på fågelrätter

Mat - Recept på kötträtter

Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar

Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän

Vi som har högt/lågt blodtryck

Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär

Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt

Vi som vill gå ner i vikt

Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

dr Annika Dahlqvist

Övrigt

Andra iFokus-sajter