Annons:
Etikettallt-om-lågkolhydratkost
Läst 8421 ggr
goliath
2012-12-10 15:31

ensidig men näringstät kost

Vi vet ju att myndigheterna starkt proklamerar för att "äta varierat". Vad är den mest ensidiga men samtidigt näringsmässigt fullvärdiga kost ni kan komma på?

Annons:
Torparmor
2012-12-10 15:35
#1

ägg


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

goliath
2012-12-10 15:41
#2

Jag tänker inte på enskilda matvaror, utan en komplett kost som man kan leva av.. Så ensidig som möjligt, men samtidigt fullvärdig.

Eller menar du att man kan leva på bara ägg, #1 ?

Ulf-S
2012-12-10 15:46
#3

Ägg eller köttfärs + någon grönsak för vitamin C.

goliath
2012-12-10 15:50
#4

#3,

Är detta en fullvärdig kost? Ägg+paprika? Folat tex?

Ulf-S
2012-12-10 16:10
#5

#4. Ja, så vitt jag vet är det en fullvärdig kost. Om precis alla rekommenderade dagsintag av olika näringsämnen uppnås vet jag inte, men de rek. intagen är ju fastställda mellan tummen och pekfingret. Typ.

[fass]
2012-12-10 18:26
#6

Kanske: Ägg, grönkål, paprika, lax,d-vitaminkapslar, smör.

Annons:
Ulf-S
2012-12-10 18:39
#7

Man kan ju också klara sig utmärkt på enbart kött (åtminstone ett år eller så).

Zondell
2012-12-10 18:53
#8

Jag skulle lätt kunna leva på omelett. Frukost, lunch och middag. Givetvis med olika saker i. Det går att variera både med kött och grönsaker. Jag har dessutom laborerat med kryddor, även färska. Så himla gott tycker jag!

Beate
2012-12-10 19:01
#9

En väldigt ensidig kost går väl inte riktigt ihop med fullvärdigt näringsintag. För att inte tala om hur tråkigt och osocialt det är att äta ensidigt. Det är därför jag inte tror på en strikt lchf för nån längre period men däremot vanlig lchf eller en mer liberal lågkolhydratkost funkar nog att äta livet ut. Och även om man äter ganska liberalt och varierat så kan man behöva komplettera med en del kosttillskott t ex D-vitamin och omega3.

Gia91an
2012-12-10 20:04
#10

Men…. Skulle inte kókad vitkål, en fet köttbit, och ett glas mjölk täcka in det mesta? Med lite spenat bredvid?

Det har jag levt på ett år, och det funkar asbra för mig. Och om man varierar grönsakerna så blir det nog bra. (Jag vet inte vilka som är bäst!)

Men jag TROR att man skulle kunna få ett ok näringsintag med det!

Beate
2012-12-10 20:08
#11

#10 Kolla genom att lägga in några dagar i nån kostregistreringsapp, jag tror inte du får i dig alla vitaminer och mineraler.

Gia91an
2012-12-10 20:11
#12

Hmmm möjligt! :) Men det funkar att leva på ;) vart bara ett tips på ensidig kost som möjligt täcker in mycket… :) Men som sagt jag har inte kollat upp det^^

Själv äter jag LCHF nu så… ;)

Zepp
2012-12-10 20:14
#13

Ägg till frukost, lever till midag med paprika och gröna bladgrönsaker.. så tror jag man fick i sig det mesta.

Grejen är väl egentligen att man åt mindre varierat förr i tiden?

Men.. iomed att affärerna inte var så välsorterade så åt man till stora delar efter årstid, kyl o frys var inte uppfunna ännu!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
Torparmor
2012-12-10 22:07
#14

#2 Ja nästan. Ägg + vatten + c-vitamin kan man leva ganska länge på. Men eftersom vi utgår från LCHF så är väl inte lite fett fel.

Så jag skulle föreslå ägg + smör + vatten till varje mål samt c-vitamin från broccoli, vitkål, nässla och färska gran- och tallskott. C-vitaminkällan varir man efter säsonger

Sen kan man ju variera vad man gör av ingridienserna


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

goliath
2012-12-10 23:46
#15

Jag har lekt lite med de matvaror som Zepp föreslog.. Om jag la till några matvaror och bytte levern mot nötfärs (blev helt enormt mycket vitamin A med både levern och äggen) så gick det att genomföra (med nöd och näppe angående äggen).

-14 ägg

-400g nötfärs (15% fett)

-200g grönkål

-200g broccoli

-1 dl vispgrädde (40%)

-6 matskedar smör

De flesta näringsämnena låg en bra bit över RDI. Det var bara magnesium som var pyttelite under.

fett: 73%

protein: 24%

kolhydrater 3% eller 20g

Man ser att det går att äta ganska ensidig kost och ändå ha ett fullvärdigt näringsintag (enligt matdagbokens tabeller). Om man skulle tänka mer evolutionärt kan smöret och grädden representera märg eller andra fettrika delar av djuret..

goliath
2012-12-10 23:55
#16

Om jag skulle leva på ägg måste jag äte 37 ägg om dagen tillsammans med 3 matskedar smör och paprika, grönkål och broccoli.

Det funkar det oxå, men 37 ägg känns ju lite jobbigt.. :)

Zepp
2012-12-11 00:10
#17

Ja.. jag brukar säga angående "varierad kost" att man bör se över sitt dagliga intag av stryknin och arsenik!Foten i munnen

Altså.. även om det för det mesta är i all välmening som det sägs, även här på forumet så är det som gäller inte en varierad kost för det kan vara lite vad som helst.. utan det som gäller är att äta essentiell näring och på det lagom med energi.. gärna fett!

Grejen är altså att man/vi har rätt rudimentära kunskaper om näringslära.. dvs vad som är essentiellt och i vilka mängder.. tror dock att intresset är större på detta forumet än vad det är i gemen?

Och det e nog som du säger för mycket med lever varje dag.. förr så åt man väl det en gång i veckan eller var 14 dag.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

goliath
2012-12-11 00:24
#18

Ja, med lever + äggen var jag uppe i 30 000 ug Vit A. Övre gräns för RDI Vitamin A är 3 000 ug.. Frågan är om inte 30 000 ug kan ge kronisk intox? Speciellt för barn och gravida (för fostret).. Men lever en gång i veckan eller var 14 dag låter rimligt..

yvonnel
2012-12-11 00:40
#19

Eller leverpastej 3 dagar i veckan, med paprika.

goliath
2012-12-11 01:48
#20

Fast med rikligt med ägg blir faktiskt levern helt överflödig har jag kommit fram till.. Vilket är ganska bra i alla fall om man ska ta hänsyn till compliance :)

Annons:
hemul
2012-12-11 02:08
#21

Fast man får springa mycket om man ska äta allt det där, Goliath. Och jag vill äta lever, det är ju så gott!

goliath
2012-12-11 02:20
#22

jag vet.. kanske jag ska skära ned på äggen.. då slipper jag ju springa så mycket ;)

Skulle gärna vilja lära mig äta lever! Tips på oslagbar tillagning? Och vilken typ lever smakar minst…. lever….

hemul
2012-12-11 02:26
#23

Kalvlever antagligen. Jag gillar ju lever, så jag tycker en skiva stekt rakt av med gräddsås och lingon till är det bästa. Men du kan väl göra leverpastej, för det äter du väl? De där recepten som florerar på kycklingleverpastej funkar utmärkt med vanlig lever också, men för att det inte ska bli grynigt måste man ha en kraftig mixer, typ Magic Bullet. Jo, den kan användas till vettiga saker också. Flört

Många tycker förresten kycklinglever är "snällare". Det måste ha med konsistensen att göra, för den har en rätt skarp, men god, smak tycker jag.

goliath
2012-12-11 02:34
#24

Cool.. ska prova mig fram.. Börjar med nån gräddsåshistoria.. Återkommer :)

hemul
2012-12-11 04:07
#25

Lever och bacon/rökt fläsk är gott ihop. Lök förstår. Svamp. Du kunde ju göra en gryta med typ 50-50 lever och rökt fläsk, mycket lök och svamp. Och mycket grädde. Det går nog ner!Skrattande

Elfdance
2012-12-11 07:33
#26

Man kan blanda lever i pannbiffar t.ex. Det smakar ej annorlunda. Fetaost i så blir det en stark annan smak.

JMW
2012-12-11 08:57
#27

Kycklinglever!

Jag brukar göra en gryta med just kycklinglever, lök och grönsaker med grädde. Suveränt gott och har gått hem hos alla som "inte tycker om" lever.

Dessutom billigt. Skrattande

Annons:
KarinJ46
2012-12-11 09:21
#28

Kycklinglever är jättegott att göra egen paté på.

Lever, smör, vispgrädde, salt, peppar o eventuellt andra kryddor. Betydligt färre tillsatser än den färdiga leverpastejen som säljs i butik och mycket godare Tungan ute.

Nästa gång ska jag prova med ett tillskott av grönpeppar!

Brynhilde
2012-12-11 11:15
#29

Varför inte Carl Butlers Sås Bolognese som det finns kycklinglever i.

Ser du att jag tappat nåt kilo... låt det ligga...

goliath
2012-12-11 13:30
#30

Tack för goda förslag!!!! Här ska det kockeleras! :)

[AntoniautanX]
2012-12-11 13:42
#31

VATTENFASTA!!!!

Nä, skojar bara Skrattande

Det var super med fasta, men om jag skulle välja en grupp av mat, så skulle jag välja "allt från havet".

Varför? Tja, jag orkar inte med olika tabeller, utan ser till det evolutionära. De som klarat sig bäst, är de som ätit "havsmat".

[AntoniautanX]
2012-12-11 13:43
#32

Plus att det är gott!!

Zepp
2012-12-11 13:53
#33

Stekt kycklinglever är godast, inte lika rå leversmak, helt omöjligt att misslyckas med, blir inte stenhård som den andra levern blir om man stekt 5 sekunder för mycket!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

[AntoniautanX]
2012-12-11 13:58
#34

Zepp, åhja, det är supergott med kycklinglever.

Brukar bryna lök o kryddor, slänger i levern och häller på grädde efter en stund.

MUMS

Annons:
kaisakavat
2012-12-11 14:24
#35

Bra tråd goliath!

Du tar upp precis mina funderingar. Näringsintaget i stort vid strikt (som lätt blir ensidig) kost, men också det där med typ extremt överintag av vissa näringsämnen. Hade tänkt illustrera och fråga om det i min tråd i ämnet, startades för några veckor sen, men det blev inte av.

Tack.

per.andersson
2012-12-11 16:26
#36

avokado,
Man missar lite men det kan man kompletera genom att flytta till solen och äta något litet mera :D

LCHF @ Google+
Riktig Mat - LCHF
https://plus.google.com/u/0/b/107776422766563650882/

RobinEH
2012-12-12 22:20
#37

Sardiner i olja konserv 400g
Broccoli 100g
Solrosfrön torkade 60g
Nötlever 10g

Vitaminer

Ämne

Enhet

Din kost innehåller

RDI

% av RDI

beta-Karoten

µg

647

Folat

µg

505

200

252.5 %

Niacinekvivalenter

mg

52.07

Retinol

µg

1872

Vitamin A  Retinolekvivalenter

µg

1924.7

800

240.6 %

Vitamin B1  Tiamin

mg

1.969

1.1

179.0 %

Vitamin B2  Riboflavin

mg

2.25

1.4

160.7 %

Vitamin B3  Niacin

mg

31.22

16

195.1 %

Vitamin B6

mg

1.78

1.4

127.1 %

Vitamin B12

µg

57

2.5

2,280.0 %

Vitamin C

mg

87.7

80

109.6 %

Vitamin D

µg

60.013

7.5

800.2 %

Vitamin E

mg

24.1

12

200.8 %

Vitamin K

µg

ea

75

0.0 %

Mineralämnen

Ämne

Enhet

Din kost innehåller

RDI

% av RDI

Fosfor

mg

1735.5

700

247.9 %

Jod

µg

101.4

150

67.6 %

Järn

mg

16.88

14

120.6 %

Kalcium

mg

896.4

800

112.1 %

Kalium

mg

3014.5

2000

150.7 %

Magnesium

mg

395.4

375

105.4 %

Natrium

mg

2054

Selen

µg

143.2

55

260.4 %

Zink

mg

11.86

10

118.6 %

Energi

kcal

1540.1

Protein

g

115.3

Kolhydrater

g

11.1

Fett

g

114.71

Fibrer

g

6.7

Lite joderat salt till så blir det perfekt!

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

hemul
2012-12-12 23:54
#38

Jag tycker ju som sagt att kycklinglever har en mer utpräglad smak, nästan skarp ibland. Svårt att f tag på schysst också. Kronfågels är väl rena hormon- och antibiotikafabrikerna.

yvonnel
2012-12-13 03:53
#39

#38

Jag tyckte hyfsat mycket om kycklinglever för några år sedan och gjorde lite då och då en god levergryta, numera tycker jag som du den är konstigt skarp, känns helt fel faktiskt, så numera köper jag leverpastej typ bredbar och därmed får leveravdelningen vara för min del. Nyttigt eller ej.

chilisalsa
2012-12-13 06:54
#40

Ostronsoppedieten kanske ?

Medarbeterare på Kost

[Marja-Liisa]
2012-12-13 12:37
#41

Jag tror att man kan ganska lätt lära sig att lyssna på kroppen, jag har ju tillgång till naturbeteskött och ungnötslever från dessa genom en kompis som har köttdjur i småbruk mest för att hålla landskapet öppet, de säljer till släkt och vänner och många vill inte använda lever, så jag kan köpa mer än jag ens behöver.

Jag får sug efter lever om jag varit utan en tid, då kan jag äta lever ganska ofta och sedan säger kroppen att jag skall inte äta mer, då pausar jag några veckor.

För mig är hemägg, ca 3 st/dag, fisk eller gräsbeteskött i olika former samt kh snåla grönsaker basföda som håller mig frisk. Frukosten är nuförtiden Macig Bullet kaffe.

Annons:
[AntoniautanX]
2012-12-15 02:38
#42

hemul och yvonnel, tycker ni att kycklinglever har en skarp smak?!?

Vad är det för kycklinglever isf?? För den brukar oftast vara väldigt mild i smaken.

En anekdot: jag bjöd min bror på kycklinglevergryta med lök och grädde. Han som hatar lever, åt upp allt på sin tallrik. Och frågade om mer.

Medlem
2012-12-15 10:00
#43

Lever eller annan inälvsmat har karaktärska smaker som ogillas av många. Med rätt sorter kryddor, vitlök och örter kan man förändra dess smaker mycket. Men sen kommer vi till konsistensen. Jag har bara testat lever i biffar och det förändrar konsistensen men inte annars.

Goliath

Jag har testat olika leverpastejrecept men bara ett från Östrrike som smakar godast. Ingen leversmak inte. Här får du receptet

http://www.kochbar.de/rezept/365241/Leberpastete.html?personen=4

goliath
2012-12-15 19:50
#44

tackar tackar :)

hemul
2012-12-15 19:58
#45

AntoniautanX, ja, jag tycker kycklinglever har mer utpräglad smak än nötlever. Men jag tycker ju om lever, så mig gör det inget.

evion
2012-12-15 21:25
#46

försökte mig på kycklinglever här om veckan. Nja…Gjorde med scharlottenlök, champinjoner, vitlök och grädde. Gick bra de fyra första tuggorna men sedan tog det stopp. Åt upp chamoinjonerna och såsen i hopp om att de sugit upp lite nyttigheter iaf.

Zepp
2012-12-15 21:29
#47

Du får skicka de till mig så skall jag offra min kropp genom att destruera dem.Tungan ute

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

evion
2012-12-15 21:36
#48

haha…ja fast sambon åt snällt upp sin portion och hunden fick mina bitar!

Annons:
Medlem
2012-12-15 21:43
#49

Lycklig hund som fick en vitaminbomb :-D

evion
2012-12-15 21:57
#50

jo och som han fes sen! :D

Zepp
2012-12-15 22:07
#51

Hunden eller sambon?

Det var nog löken?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

evion
2012-12-15 22:18
#52

hunden ;) Han fick inga lökbitar, men det kan ju såklart ha kommit med ändå. Fes gjorde han likväl!

ojdo
2013-01-17 13:44
#53

solrosfrön, ägg, linfröolja

ojdo
2013-01-17 13:45
#54

och en citron

dufva
2013-01-17 14:25
#55

Solrosfröna och linoljan sabbar bara tycker jag Tungan ute

Vi behöver knappast mer omega-6 från fröer, och linfröoljan oxiderar i kroppen utav bara den

Dessutom kan vi inte omvandla ALA till de mängder av DHA och EPA vi behöver

Äggen innehåller däremot redande de långkedjiga omega-3 fettsyror

Annons:
ojdo
2013-01-17 18:46
#56

men ägget saknar vissa B Vitaminer samt några mineraler som Solrosfröna har och eftersom solrosfröet är rikt på omega-6 får man komplettera med ALA från Linfröoljan, dessutom så klarar vi oss på Omvandlingen från ALA till DHA och EPA, men för att ta del av vissa hälsofördelar som DHA och EPA har så måste det komma från andra källor också.

ojdo
2013-01-17 18:48
#57

Ägg innehåller en jätteliten del DHA

dufva
2013-01-17 19:57
#58

Ägg innehåller 107mg DHA per 100 gram

RDI för DHA brukar anges till 300 mg

Solrosfrön har en vansinnig obalans mellan O6/o3

31000 mg O6

100 mg ALA

Dessutom omvandlas högst 10% av ALA till DHA

Linolja innehåller 53300 mg ALA men om bara 10% omvandlas måste man ju bälga i sig nästan en dl om dan för dagsbehovet

Då äter jag nog hellre ägg Skrattande

Källa fineli

hemul
2013-01-17 20:52
#59

Speciellt som linolja är så äckligt! Hua!

goliath
2013-01-18 00:27
#60

HUA-fettsyra? Den har jag aldrig hört om..

hemul
2013-01-18 02:44
#61

Den är inte essentiell.

chilisalsa
2013-01-18 03:29
#62

Humor är det dock! :-)

Medarbeterare på Kost

Annons:
Upp till toppen
Annons: