ensidig men näringstät kost
Vi vet ju att myndigheterna starkt proklamerar för att "äta varierat". Vad är den mest ensidiga men samtidigt näringsmässigt fullvärdiga kost ni kan komma på?
ägg
Låt dagen idag bli din bästa hittills!
Jag tänker inte på enskilda matvaror, utan en komplett kost som man kan leva av.. Så ensidig som möjligt, men samtidigt fullvärdig.
Eller menar du att man kan leva på bara ägg, #1 ?
Ägg eller köttfärs + någon grönsak för vitamin C.
#3,
Är detta en fullvärdig kost? Ägg+paprika? Folat tex?
#4. Ja, så vitt jag vet är det en fullvärdig kost. Om precis alla rekommenderade dagsintag av olika näringsämnen uppnås vet jag inte, men de rek. intagen är ju fastställda mellan tummen och pekfingret. Typ.
Kanske: Ägg, grönkål, paprika, lax,d-vitaminkapslar, smör.
Man kan ju också klara sig utmärkt på enbart kött (åtminstone ett år eller så).
Jag skulle lätt kunna leva på omelett. Frukost, lunch och middag. Givetvis med olika saker i. Det går att variera både med kött och grönsaker. Jag har dessutom laborerat med kryddor, även färska. Så himla gott tycker jag!
En väldigt ensidig kost går väl inte riktigt ihop med fullvärdigt näringsintag. För att inte tala om hur tråkigt och osocialt det är att äta ensidigt. Det är därför jag inte tror på en strikt lchf för nån längre period men däremot vanlig lchf eller en mer liberal lågkolhydratkost funkar nog att äta livet ut. Och även om man äter ganska liberalt och varierat så kan man behöva komplettera med en del kosttillskott t ex D-vitamin och omega3.
Men…. Skulle inte kókad vitkål, en fet köttbit, och ett glas mjölk täcka in det mesta? Med lite spenat bredvid?
Det har jag levt på ett år, och det funkar asbra för mig. Och om man varierar grönsakerna så blir det nog bra. (Jag vet inte vilka som är bäst!)
Men jag TROR att man skulle kunna få ett ok näringsintag med det!
#10 Kolla genom att lägga in några dagar i nån kostregistreringsapp, jag tror inte du får i dig alla vitaminer och mineraler.
Hmmm möjligt! :) Men det funkar att leva på ;) vart bara ett tips på ensidig kost som möjligt täcker in mycket… :) Men som sagt jag har inte kollat upp det^^
Själv äter jag LCHF nu så… ;)
Ägg till frukost, lever till midag med paprika och gröna bladgrönsaker.. så tror jag man fick i sig det mesta.
Grejen är väl egentligen att man åt mindre varierat förr i tiden?
Men.. iomed att affärerna inte var så välsorterade så åt man till stora delar efter årstid, kyl o frys var inte uppfunna ännu!
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
#2 Ja nästan. Ägg + vatten + c-vitamin kan man leva ganska länge på. Men eftersom vi utgår från LCHF så är väl inte lite fett fel.
Så jag skulle föreslå ägg + smör + vatten till varje mål samt c-vitamin från broccoli, vitkål, nässla och färska gran- och tallskott. C-vitaminkällan varir man efter säsonger
Sen kan man ju variera vad man gör av ingridienserna
Låt dagen idag bli din bästa hittills!
Jag har lekt lite med de matvaror som Zepp föreslog.. Om jag la till några matvaror och bytte levern mot nötfärs (blev helt enormt mycket vitamin A med både levern och äggen) så gick det att genomföra (med nöd och näppe angående äggen).
-14 ägg
-400g nötfärs (15% fett)
-200g grönkål
-200g broccoli
-1 dl vispgrädde (40%)
-6 matskedar smör
De flesta näringsämnena låg en bra bit över RDI. Det var bara magnesium som var pyttelite under.
fett: 73%
protein: 24%
kolhydrater 3% eller 20g
Man ser att det går att äta ganska ensidig kost och ändå ha ett fullvärdigt näringsintag (enligt matdagbokens tabeller). Om man skulle tänka mer evolutionärt kan smöret och grädden representera märg eller andra fettrika delar av djuret..
Om jag skulle leva på ägg måste jag äte 37 ägg om dagen tillsammans med 3 matskedar smör och paprika, grönkål och broccoli.
Det funkar det oxå, men 37 ägg känns ju lite jobbigt.. :)
Ja.. jag brukar säga angående "varierad kost" att man bör se över sitt dagliga intag av stryknin och arsenik!
Altså.. även om det för det mesta är i all välmening som det sägs, även här på forumet så är det som gäller inte en varierad kost för det kan vara lite vad som helst.. utan det som gäller är att äta essentiell näring och på det lagom med energi.. gärna fett!
Grejen är altså att man/vi har rätt rudimentära kunskaper om näringslära.. dvs vad som är essentiellt och i vilka mängder.. tror dock att intresset är större på detta forumet än vad det är i gemen?
Och det e nog som du säger för mycket med lever varje dag.. förr så åt man väl det en gång i veckan eller var 14 dag.
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
Ja, med lever + äggen var jag uppe i 30 000 ug Vit A. Övre gräns för RDI Vitamin A är 3 000 ug.. Frågan är om inte 30 000 ug kan ge kronisk intox? Speciellt för barn och gravida (för fostret).. Men lever en gång i veckan eller var 14 dag låter rimligt..
Eller leverpastej 3 dagar i veckan, med paprika.
Fast med rikligt med ägg blir faktiskt levern helt överflödig har jag kommit fram till.. Vilket är ganska bra i alla fall om man ska ta hänsyn till compliance :)
Fast man får springa mycket om man ska äta allt det där, Goliath. Och jag vill äta lever, det är ju så gott!
jag vet.. kanske jag ska skära ned på äggen.. då slipper jag ju springa så mycket ;)
Skulle gärna vilja lära mig äta lever! Tips på oslagbar tillagning? Och vilken typ lever smakar minst…. lever….
Kalvlever antagligen. Jag gillar ju lever, så jag tycker en skiva stekt rakt av med gräddsås och lingon till är det bästa. Men du kan väl göra leverpastej, för det äter du väl? De där recepten som florerar på kycklingleverpastej funkar utmärkt med vanlig lever också, men för att det inte ska bli grynigt måste man ha en kraftig mixer, typ Magic Bullet. Jo, den kan användas till vettiga saker också.
Många tycker förresten kycklinglever är "snällare". Det måste ha med konsistensen att göra, för den har en rätt skarp, men god, smak tycker jag.
Cool.. ska prova mig fram.. Börjar med nån gräddsåshistoria.. Återkommer :)
Lever och bacon/rökt fläsk är gott ihop. Lök förstår. Svamp. Du kunde ju göra en gryta med typ 50-50 lever och rökt fläsk, mycket lök och svamp. Och mycket grädde. Det går nog ner!
Man kan blanda lever i pannbiffar t.ex. Det smakar ej annorlunda. Fetaost i så blir det en stark annan smak.
Kycklinglever!
Jag brukar göra en gryta med just kycklinglever, lök och grönsaker med grädde. Suveränt gott och har gått hem hos alla som "inte tycker om" lever.
Dessutom billigt.
Kycklinglever är jättegott att göra egen paté på.
Lever, smör, vispgrädde, salt, peppar o eventuellt andra kryddor. Betydligt färre tillsatser än den färdiga leverpastejen som säljs i butik och mycket godare .
Nästa gång ska jag prova med ett tillskott av grönpeppar!
Varför inte Carl Butlers Sås Bolognese som det finns kycklinglever i.
Ser du att jag tappat nåt kilo... låt det ligga...
Tack för goda förslag!!!! Här ska det kockeleras! :)
VATTENFASTA!!!!
Nä, skojar bara
Det var super med fasta, men om jag skulle välja en grupp av mat, så skulle jag välja "allt från havet".
Varför? Tja, jag orkar inte med olika tabeller, utan ser till det evolutionära. De som klarat sig bäst, är de som ätit "havsmat".
Plus att det är gott!!
Stekt kycklinglever är godast, inte lika rå leversmak, helt omöjligt att misslyckas med, blir inte stenhård som den andra levern blir om man stekt 5 sekunder för mycket!
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
Zepp, åhja, det är supergott med kycklinglever.
Brukar bryna lök o kryddor, slänger i levern och häller på grädde efter en stund.
MUMS
Bra tråd goliath!
Du tar upp precis mina funderingar. Näringsintaget i stort vid strikt (som lätt blir ensidig) kost, men också det där med typ extremt överintag av vissa näringsämnen. Hade tänkt illustrera och fråga om det i min tråd i ämnet, startades för några veckor sen, men det blev inte av.
Tack.
avokado,
Man missar lite men det kan man kompletera genom att flytta till solen och äta något litet mera :D
LCHF @ Google+
Riktig Mat - LCHF
https://plus.google.com/u/0/b/107776422766563650882/
Sardiner i olja konserv 400g
Broccoli 100g
Solrosfrön torkade 60g
Nötlever 10g
Vitaminer
Ämne
Enhet
Din kost innehåller
RDI
% av RDI
µg
647
µg
505
200
252.5 %
mg
52.07
µg
1872
µg
1924.7
800
240.6 %
mg
1.969
1.1
179.0 %
mg
2.25
1.4
160.7 %
mg
31.22
16
195.1 %
mg
1.78
1.4
127.1 %
µg
57
2.5
2,280.0 %
mg
87.7
80
109.6 %
µg
60.013
7.5
800.2 %
mg
24.1
12
200.8 %
µg
ea
75
0.0 %
Mineralämnen
Ämne
Enhet
Din kost innehåller
RDI
% av RDI
mg
1735.5
700
247.9 %
µg
101.4
150
67.6 %
mg
16.88
14
120.6 %
mg
896.4
800
112.1 %
mg
3014.5
2000
150.7 %
mg
395.4
375
105.4 %
mg
2054
µg
143.2
55
260.4 %
mg
11.86
10
118.6 %
kcal
1540.1
g
115.3
g
11.1
g
114.71
g
6.7
Lite joderat salt till så blir det perfekt!
Jag tycker ju som sagt att kycklinglever har en mer utpräglad smak, nästan skarp ibland. Svårt att f tag på schysst också. Kronfågels är väl rena hormon- och antibiotikafabrikerna.
#38
Jag tyckte hyfsat mycket om kycklinglever för några år sedan och gjorde lite då och då en god levergryta, numera tycker jag som du den är konstigt skarp, känns helt fel faktiskt, så numera köper jag leverpastej typ bredbar och därmed får leveravdelningen vara för min del. Nyttigt eller ej.
Ostronsoppedieten kanske ?
Medarbeterare på Kost
Jag tror att man kan ganska lätt lära sig att lyssna på kroppen, jag har ju tillgång till naturbeteskött och ungnötslever från dessa genom en kompis som har köttdjur i småbruk mest för att hålla landskapet öppet, de säljer till släkt och vänner och många vill inte använda lever, så jag kan köpa mer än jag ens behöver.
Jag får sug efter lever om jag varit utan en tid, då kan jag äta lever ganska ofta och sedan säger kroppen att jag skall inte äta mer, då pausar jag några veckor.
För mig är hemägg, ca 3 st/dag, fisk eller gräsbeteskött i olika former samt kh snåla grönsaker basföda som håller mig frisk. Frukosten är nuförtiden Macig Bullet kaffe.
hemul och yvonnel, tycker ni att kycklinglever har en skarp smak?!?
Vad är det för kycklinglever isf?? För den brukar oftast vara väldigt mild i smaken.
En anekdot: jag bjöd min bror på kycklinglevergryta med lök och grädde. Han som hatar lever, åt upp allt på sin tallrik. Och frågade om mer.
Lever eller annan inälvsmat har karaktärska smaker som ogillas av många. Med rätt sorter kryddor, vitlök och örter kan man förändra dess smaker mycket. Men sen kommer vi till konsistensen. Jag har bara testat lever i biffar och det förändrar konsistensen men inte annars.
Goliath
Jag har testat olika leverpastejrecept men bara ett från Östrrike som smakar godast. Ingen leversmak inte. Här får du receptet
http://www.kochbar.de/rezept/365241/Leberpastete.html?personen=4
tackar tackar :)
AntoniautanX, ja, jag tycker kycklinglever har mer utpräglad smak än nötlever. Men jag tycker ju om lever, så mig gör det inget.
försökte mig på kycklinglever här om veckan. Nja…Gjorde med scharlottenlök, champinjoner, vitlök och grädde. Gick bra de fyra första tuggorna men sedan tog det stopp. Åt upp chamoinjonerna och såsen i hopp om att de sugit upp lite nyttigheter iaf.
Du får skicka de till mig så skall jag offra min kropp genom att destruera dem.
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
haha…ja fast sambon åt snällt upp sin portion och hunden fick mina bitar!
Lycklig hund som fick en vitaminbomb :-D
jo och som han fes sen! :D
Hunden eller sambon?
Det var nog löken?
Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.
hunden ;) Han fick inga lökbitar, men det kan ju såklart ha kommit med ändå. Fes gjorde han likväl!
solrosfrön, ägg, linfröolja
och en citron
Solrosfröna och linoljan sabbar bara tycker jag
Vi behöver knappast mer omega-6 från fröer, och linfröoljan oxiderar i kroppen utav bara den
Dessutom kan vi inte omvandla ALA till de mängder av DHA och EPA vi behöver
Äggen innehåller däremot redande de långkedjiga omega-3 fettsyror
men ägget saknar vissa B Vitaminer samt några mineraler som Solrosfröna har och eftersom solrosfröet är rikt på omega-6 får man komplettera med ALA från Linfröoljan, dessutom så klarar vi oss på Omvandlingen från ALA till DHA och EPA, men för att ta del av vissa hälsofördelar som DHA och EPA har så måste det komma från andra källor också.
Ägg innehåller en jätteliten del DHA
Ägg innehåller 107mg DHA per 100 gram
RDI för DHA brukar anges till 300 mg
Solrosfrön har en vansinnig obalans mellan O6/o3
31000 mg O6
100 mg ALA
Dessutom omvandlas högst 10% av ALA till DHA
Linolja innehåller 53300 mg ALA men om bara 10% omvandlas måste man ju bälga i sig nästan en dl om dan för dagsbehovet
Då äter jag nog hellre ägg
Källa fineli
Speciellt som linolja är så äckligt! Hua!
HUA-fettsyra? Den har jag aldrig hört om..
Den är inte essentiell.
Humor är det dock! :-)
Medarbeterare på Kost