Vilken stekolja
Jag tål inte riktigt kokosfett och inte heller mejeriprodukter så smör går också bort. Vad är då bäst att steka med som inte innehåller för mycket omega 6 och inte är alltför dyr ?
Ifall kokosfett och smör går bort och man inte har råd med t ex macadamiaolja så är väl olivolja eller kallpressad rapsolja det näst bästa. De billiga oljorna t ex majs- och solrosolja är alldeles för rika på omega 6.
Ister går jättebra att steka i. Eller flott, som det också heter.
Man kan göra det själv, eller köpa färdigt. Finns rent eller smaksatt med t ex lök.
Talg
Valio har laktosfritt smör - om det är laktosen du inte tål.
Jag provade ister men tyckte det blev en konstig fadd smak på det jag stekte - förvisso upplever vi smaker olika, men tyckte det var bra att nämna.
Älta inte problem - skapa lösningar!! 🤔😃
ghee brukar kunna gå bra, det ska väl vara både laktos och proteinfritt?
Innom ayurvedan sägs det ofta att ghee är bàde laktos och kasein fritt men även om det mesta utav laktosen fördvinner vid upphettningen utav smöret sà gör inte kaseinet det.
#6
Nog är det väl så att det handlar om mer än bara upphettning? Förr i tiden kallades detta att man skirar smöret, då i syfte att skilja ut det rena fettet genom att det sjunker till botten det man inte vill ha med. Förhoppningsvis följer både protein och laktos med neråt botten.
#8 av dufva
Kanske kan vara ett sätt att undvika A1 kasein/BCM7 om man inte tål det.
#9
Jo, som jag förstår det ska alla proteiner vara väck ur produkten
Hej yvonnel, ledsen att säga men ja… upphettning - sà enkelt är det. Jag har gjort mitt eget ghee och allt man behöver är smör, tid, värme och filter (kaffe/handuk).
Koncentrerat smör verkar vara samma som ghee, alla orenheter samt vatten har tagits bort.
Den här damen gör rätt och älska eller …. hennes röst
inte alls bara upphettning, man renar det ju också!
Kanske detta stämmer för mànga men de skriver liknande om "whey" (vassla/e), och det reagerar jag starkt mot:
Ghee- Ghee is the least likely dairy product to cause
unpleasant intolerance symptoms. During the clarification process of making
ghee, the milk solids are almost entirely removed, leaving the healthy butter
fats behind. Different ghees do vary, not only in flavor, but in quality. Very
pure ghee (99 -99.5% pure butter oil) may have trace amounts of casein and
lactose remaining, but unless a person is extremely sensitive, it will normally
not cause problems, even if other dairy does.
http://www.pureindianfoods.com/dairy_intolerance.shtml
Här skrivs det om det är 100% rent ghee (inte lätt att hitta) har även kasenet tagits bort i reningen.
http://kurma.net/ingredients/i2.html
Laktos=mjölk socker
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose
http://sv.wikipedia.org/wiki/Laktos
Kasein=mjölk protein
http://en.wikipedia.org/wiki/Casein
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kasein