Annons:
Etikettallt-om-lågkolhydratkost
Läst 9485 ggr
[MargaretaA]
2012-02-11 16:10

Nya Steviaprodukter

Såg på Hemköp att det dykit upp stevia på sockerhyllan. Det fanns dels i form av små "piller" liknande suketter, där ett motsvarar en tsk socker.

Sedan fanns det stevia utblandad med någon form av pulver där en dl steviapulver motsvarar en dl strösocker.

Det dem båda hade gemensamt var att de var dyra. Runt en 50-lapp.

Jag ser lite dåligt (behöver uppdatera mina glasögon) så jag kunde inte läsa vad dessa produkter innehåller förutom Stevia, men nånting mer måste det ju vara….

Någon annan som vet mer och som kanske redan har testat dessa?

Frågan är väl vilket som är bästa val av de tu?

Annons:
Mitralis
2012-02-11 16:13
#1

Läste nyligen att stevia påverkar den manliga fertiliteten negativt och kan ge migrän och allergier, så det är ingenting som jag vågar mej på i några större mängder i alla fall.



Lynxx
2012-02-11 16:18
Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-11 16:21
#3

Dessa illvilliga rykten som sprids om stevian..

#0 ofta är fyllnaden i stevisocker erythritol ( sukrin och liknande)

Det du såg kan ha varit Rebiana Steviasocker eller Stevia vitals steviasocker, kanske ?

Svart o grön eller bara genomskinlig oljusgrön?

Mitralis
2012-02-11 16:23
#4

#2 Ah, det var ju bra Glad. Men migränen är jag i alla fall inte så sugen på Glad



Mitralis
2012-02-11 16:26
[MargaretaA]
2012-02-11 16:27
#6

#3

ska kolla i morgon när jag går förbi igen. Det fanns av två olika fabrikat.

Annons:
hemul
2012-02-11 16:58
#7

Det är säkert det där gamla… om jag minns rätt gällde det japanska män som missbrukade stevialäsk, alltså hällde i sig hemska mängder och, än än gång om jag minns rät,t så rann det hela ut i sanden.

Mitralis
2012-02-11 17:14
#8

Är det inte bra om man är kritisk till nya produkter? Eller ska man smaska i sig allt urskiljningslöst bara för att det är naturligt?
Det finns ju exempelvis gifter i naturliga saker som vit flugsvamp.
Ingen skulle ju få för sig att äta det som någonting nyttigt bara för att svampen är naturlig och växer i naturen  Obestämd

Jag tror att man ska vara lite skeptisk till sådana här saker för man vet inte hur det blir på lite längre sikt.



hemul
2012-02-11 17:33
#9

Det är ju inte så nytt, inte ens iländerna. Jo, visst ska man vara kritisk, men man måste ju också tänka på att i fallet stevia har sockerlobbyn gjort vad de har kunnat för att stoppa det. Så en misstänke om att läsk med stevia och gud vet vilka kemikalier skulle orsaka nedsatt fertilitet kan ju vara ett kärt rykte att underhålla.

[Pennylane1]
2012-02-11 17:42
#10

kom reklam från mindresocker.com idag om sukrin+, samma som steviasocker förmodar jag!

[Pennylane1]
2012-02-11 17:48
#11

sen blir man så trött på de slutsatser folk drar:  "Steviolglykosider godkändes som tillsats i USA år 2008 och används ofta i läsk. Men ännu tyder inget på att antalet överviktiga och feta minskat, säger Charlotte Erlanson-Albertsson."

ur artikeln i # 5

Men alla hamburgare, pizza och annan fast food som gör amerikanerna feta då? Det är ju inte enbart läskens fel…

Sweli
2012-02-11 18:14
#12

Jag köpte Stevia från  Hermesetas, den har 0 kolhydrater.

Det finns inte deklaration på deras sida men hittade detta:

Hermesetas SteviaSweet-tabletterna innehåller varken fett eller kolhydrater. De kan med fördel användas vid exempelvis GI eller LCHF-dieter eller andra kolhydratsnåla dieter. Hermesetas SteviaSweet Lättströ innehåller 55 procent kolhydrater, och det måste man ta hänsyn till vid beräkning av energibalansen. Men 1 tesked StewiaSweet pulver innehåller ändå bara 0,28 gram (280 mg) kolhydrater men sötar som om det vore 4 gram socker, som innehåller mer kolhydrater.

Canderel:

Däremot Canderel som jag tidigare köpte har kommit med en Stevia variant men det har en massa kolhydrater.

Tablett

Per tablett (0,085 g)

Per 100 g

Energi

0,3 kcal (1,14 kJ)

317 kcal (1346 kJ)

Proteiner

0 g

0,08 g

Kolhydrater

0,07 g

77,81 g

Fett

0 g

0 g

Ingredienser: Laktos (från mjölk), sötningsmedel (steviolglykosider*), smakämnen, bärare (tvärbunden CMC), klumpförebyggande medel (kalciumsalt av fettsyror, kiseldioxid). *Steviolglykosider är naturliga extrakt från steviablad.

Pulvret:

strö

Per tesked (0,5 g)

Per 100 g

Energi

1,88 kcal (7,9 kJ)

376 kcal (1598 kJ)

Proteiner

0 g

0,01 g

Kolhydrater

0,47 g

94 g

Fett

0 g

0 g

Ingredienser: Maltodextrin, sötningsmedel (steviolglykosider*), smakämnen. * Steviolglykosider är naturliga extrakt från steviablad.

Mitralis
2012-02-11 20:29
#13

#12 Det var mycket extra jox i de där produkterna ser jag.



Annons:
AnnikaRogneby
2012-02-11 20:36
#14

Jag hoppas att det börjar komma steviaprodukter som är ätliga dvs där det är  en sund blandning mellan t ex stevia och erythritol. Än så länge tycker jag att de produkter som jag smakat har varit oätliga dvs alldeles på tok för söta. Här krävs produktutveckling!

#6 - Återkom gärna med mer info

******

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

Mitralis
2012-02-11 20:41
#15

#14 En LCHFare jag känner gjorde maränger med Stevia. Jag är en riktig sockertand, men de där marängerna var det sötaste och hemskaste jag ätit så jag blev totalt avskräckt från stevia då. Äter i och för sig inga andra sötningsmedel heller för jag tycker att de är alldeles för söta.



[Pennylane1]
2012-02-11 20:43
#16

allt handlar om dosering….

Mitralis
2012-02-11 20:45
#17

Inte allt, smaken är hemsk oavsett mängd. Doseringen gör bara att det smakar mer eller mindre illa Glad



[Pennylane1]
2012-02-11 20:47
#18

fast nu pratade vi ju om sötstyrkan! Smaken är en annan sak. Men det blir också skillnad om man doserar rätt, som blandar sukrin och stevia tex och får så pass lite av båda att inte bismakerna framträder.

AnnikaRogneby
2012-02-11 20:48
#19

#16 - men är det inte lite galet när man bara kan ta som mest ett halvt kryddmått alt en knivsudd av någonting för att det som säljs är alldeles för koncentrerat? Jag kanske kastar sten i glashus men jag tycker det är otrevligt att det säljs som födoämne. Eller har jag otur när jag tänker :-)

Det jag menar egentligen vill säga och menar är att produktutvecklare av mat borde ta sitt ansvar och få fram en blandning av stevia som är ätligt utan att man behöver ta fram tummelisas mått för att kunna använda det. Jag ser fram emot att testa lite bättre blandningar :-)

******

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

[Pennylane1]
2012-02-11 21:14
#20

Det gör de ju också , nu finns både steviasocker och sukrin plus, det har ju precis blivit godkänt med stevia så de kan ju inte ha jobbat mycket snabbare!

Annons:
goldcamilla
2012-02-11 21:16
#21

Hittade den här på iHerb, vad tror ni om den? En blandning av Stevia och erythritol

Description

  • Dietary Supplement
  • Non-Bitter
  • Zero Calories

NuNaturals uses our special, highly concentrated Stevia extract, NuStevia, from which the bitterness of the extract has been removed. Erythritol is produced from corn. It is used in our NoCarbs formula to make it easier to measure the Stevia extract. It works synergistically to enhance the taste of Stevia. NoCarbs will have no effect on blood sugar levels and is safe for both Type I and II diabetes. NuNaturals uses plant-based natural flavors that help to make our Stevia products the best-tasting ones available. Nu Stevia is a natural plant extract

Supplement Facts

Serving Size: 1/8 of a teaspoon

Servings Per Container: 196

Amount per 1/8 teaspoon

% Daily Value

Calories

0

Total Carbohydrate

0

0%

Sugars

0

0%

Total Fat

0

0%

Sodium

0

0%

Stevia Extract (Stevia rebaudiana) (Leaf)

40 mg

*

AnnikaRogneby
2012-02-11 21:19
#22

#20 - Jo jag vet, fast de är ju fortfarande hur söta som helst (de blandningar jag smakat). Jag ser fram emot de blandningarna som kommer ut nu för då har de ju hunnit jobba sen i november ;-) (då det blev godkänt)

Du har en poäng - bättre att ta tid på sig och göra det bra.

******

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

[Pennylane1]
2012-02-11 21:40
#23

har du redan hunnit smaka sukrin plus? Det fick jag mejl om idag från mindresocker.com, det verkade helt nytt!? Ska vara dubbelt så sött som socker, det verkar ju meningslöst att ha sådant som är mer osött så man får ta så mycket?

[Marja-Liisa]
2012-02-11 21:45
#24

Jag använder sällan sötningsmedel men har hemma flytande Stevia i droppflaska, köpt från iHerb. Lätt att dosera och ett par droppar räcker länge. För gäster har jag vanligt socker.

AnnikaRogneby
2012-02-11 21:47
#25

#23 - nej Sukrin + har jag inte hunnit smaka ännu, men jag väntar med spänning på den :-). De brukar ha bra produkter så jag hoppas att den kan ge mig hoppet åter. Rapporterar efter att jag provat att baka med den… ska bara få hem den först ;-)

Jag har smakat på stevia socker  och så en annan blandning vars namn jag inte kommer ihåg.

******

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

Sweli
2012-02-12 00:49
#26

#21 skrivetav goldcamilla

Jag använder den och tycker att den är jätte bra.

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-12 08:40
#27

Den bästa blandningen är den jag gör för hand och då blandar man 2-3 msk erythritol och 1/4-1/2 krm stevia av sorten som är ca 250-300 gånger sötare. Vill man göra egen större mängd blir det 4,5 dl erythritol och 1 tsk stevia, mixa och häll på större bruk, ta 2-4 msk beroende på kaka och stl på den.

Denna blanding finns inte på marknaden, alla som gör steviasocker under vilket namn de än gör det  har inblandat mycket mer stevia och därför blir blandningarna inte  super.

Av dessa steviasocker bör ma då ta 0,5 msk och fylla upp med 1-2 msk eryhtritol, för att få maxmalt god sötning med 0 bismaker av någon av dem.

Att detta inte finns på marknaden förrän nu är ju inte konstigt då stevia blev godkänd först 2/12- 11!?

Man kan ju inte förvänta sig några produkter innan det är godkänt.

Man drar väldigt lätt alla steviasocker produkter över en kam, och att man då uttalar sig så om att "allt med stevia är osmakligt" blir fel, för så är det alltså inte om man blandar rätt.

Det företag som kan komma ut med "min blandning" den kommer vara vinnaren!

Återstår att se om det kommer hända…

Annons:
Sweli
2012-02-12 08:47
#28

Jag lyckades i vilket fall övertala min man att byta ut 4 skedar socker till en kopp kaffe mot Hermesetas Stevia eller Marianns blandning som jag gör själv.

Det är ett stort steg Skrattande

AnnikaRogneby
2012-02-12 09:08
#29

Genom att många har haft tillgång till Stevia innan det godkändes i november (i alla fall om jag läser trådar och recept här på KiF innan november) så tror jag nog att även produktutvecklare har haft Stevia ;-) lååångt innan godkännandet…

Därför borde de kunnat ha tagit fram bättre blandningar. Men det kommer ju många nya nu och dessa sätter jag hög tilltro till. Återkommer när jag testat.

Lite krav tycker jag att vi ska ställa på det vi stoppar i munnen. Bara för att det är sött så behöver det inte smaka gott :-)

********

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

hemul
2012-02-12 09:13
#30

Hur sött det blir beror väl ändå på vad man tar. Och vill man ha konstiga blandingar kan man väl blanda själv. Recept stämmer ändå aldrig mellan olika produkter och smaklökar. Man måste smaka sig fram.

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-12 09:18
#31

Klart vi ska ställa krav!! Skrattande

Det är ju därför som min blanding uppstått, för det är ju hur många som helst som inte klarar av 1-2 dl erythritol i kakor!? 
Och hur många som helst som inte kan använda stevian som den är
och några som ytterligare inte kan använda steviasockret heller som det är.

Det är där min blanding kommer in Flört den är nämligen perfekt för alla, även de som är vana vid bara socker i allt.

och då har jag kommit fram till (eftersom steviasocker inte funnits så länge ,jag upptäckte det i höstas iaf) att man behöver blanda ut steviasockret med 1-2 msk ytterligare erythritol för att bli just lika bra som min blandning.

Så jag ställer verkligen krav och det vet jag många som gör!

[Pennylane1]
2012-02-12 11:38
#32

jag undrar om inte sukrin+ är lite mer som din blandning Mariann? Ska beställa tror jag och testa.

Men mindresockers recept undrar jag verkligen över! De har recept på baksidan av sukrinmelispåsen Gulrotskake… (Morotskaka) däri ingår bl.a. 250 gram sukrinMelis i kakan och 150 gram i glasyren!!! Hela påsen i en enda kaka! Den måste ju bara bli helt genomvidrigt söt!?

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-12 11:54
#33

#32 den har jag inte fått prova, de andra har översänt en påse till mig för test.

Vi får se om det kommer en så jag kan känna efter om den är som min eller om den också måste fyllas upp med lite mer erythritol.

Om du testar berätta för mig hur du upplever det.

[Pennylane1]
2012-02-12 12:09
#34

skka först höra på mitt Ica om de kanske tar hem, de har sukrin och sukrinmelis så det vore logiskt om de tog hem det också!

Annons:
gun92884
2012-02-12 12:55
#35

#31 skrivet av Marianns LCHF Mat & bak

Intressant - och passande - att detta är på tapeten för jag fick ett mail häromdagen från bloggaren där jag för många år sedan lärde mig  att använda erythritol och stevia tillsammans … jag nämnde det här i KiF också fast det gick många förbi, har bara sett att Pennylane1 hakade på Kyss

Bloggaren talar också om hur mycket billigare - och filler-free - det är att köpa ingredienserna var för sig och blanda själv. Här i landet säljs blandningen under namnet TRUVIA och kostar en förmögenhet

http://www.healthyindulgences.net/2012/02/truvia-sweetener-review-how-to-make.html

gun92884
2012-02-12 12:56
#36
AnnikaRogneby
2012-02-12 12:56
#37

#32 - väntar med spänning på sukrin+ och jag lovar att jag ska testa den. Jag gillar ju Sukrin så jag hoppas att de har lyckats med även denna :-)

Ica brukar vara snabba att ta hem det man ber dem om, det är i alla fall min upplevelse

#Mariann - jag hoppas att du inte uppfattade kritiken mot steviablandningar som kritik mot din. Det var det absolut inte menat som för den har jag inte provat. Det jag reagerar på är de färdiga som man kan köpa :-)

********

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

gun92884
2012-02-12 12:59
#38

… försökte få bort dubbelt inlägg med länken stannade kvar … man kan inte få för mycket av något bra, va?Oskyldig

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-12 13:38
#39

#37 Nejdå, det är lugnt. Glad

[MargaretaA]
2012-02-12 16:58
#40

Nu har jag kollat och det är våra gamla "vänner" Canderel och Hermesetas det gäller.

[Pennylane1]
2012-02-12 17:56
#41

appropå?

Annons:
gun92884
2012-02-12 18:01
#42

… nya steviablandningsprodukter i tablettform …

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-12 18:20
#43

#40 Usch de vill man nog inte ha Rynkar på näsan

[Pennylane1]
2012-02-12 18:33
#44

fast man har ju ändå bytt ut de syntetiska sötningsmedlen som aspartam och cyklamat eller vad det är mot stevian… Det som är kvar är åtminstone nyttigare än dem. Så istället för de traditionella är det ju bättre förstås.

[MargaretaA]
2012-02-12 18:43
#45

Ja det beror ju på innehållet förutom stevia. Jag är inte så hemma i den djungeln….

jag köpte Canderels tabletter och testade i mjölkchoklad tillsammans med sukrin. det blev jättebra. sött som socker utan tråkiga bismaker.

AnnikaRogneby
2012-02-21 21:35
#46

#23 - Nu har jag provat både Sukrin+ och en till produkt som heter Swetex (samma tillverkare som de som gör Bakepro). Bägge är dubbelt så söta som socker men tack o lov inte mer söta.

Bägge produkterna har lyckats med att ta bort det mesta av bismakerna som man kan känna från Stevia (i alla fall är jag väldigt känslig mot den smaken). Jag tycker iofs att alla blandningar med Stevia passar bättre om man bakar med det kallt (dvs inte gräddar i ugnen) om ni förstår vad jag menar.

Men jag som har varit rätt så skeptisk till Stevia (pga bismaken) gör tummen upp för dessa blandningar - o det bästa med bägge är att de bara innehåller Erythritol och Stevia… inget annat svammel som jag har sett att många blandningar har. Tänk att marknaden verkligen har exploderat när det gäller Stevia-preparat.

************

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

[Pennylane1]
2012-02-21 21:44
#47

det blir skönt när man kan köpa sina substanser i vanliga affärer och slippa lita till langare och skumma internetsajter Skrattande

gun92884
2012-02-21 21:49
#48

#47 skrivet av Pennylane1

Vadå … langare och skumma internetsajter? Somnade jag till?Skrattande

Annons:
[silkesnosen]
2012-02-21 21:53
#49

Provade ICA:s steviasocker, tog hälften, men oj vad det blev hemskt. Sedan undrar jag varför bakverk blir stelt och stumt när det kallnar med sukrin och stevia?? Prövat kladddkakor..det jag saknar mest. Har lite mjöl, då jag har svårt med konsistensen av fiberhusk och inte klarar smaken av kokosmjöl. Mandelmjöl står näst på tur att pröva.

AnnikaRogneby
2012-02-21 22:14
#50

#47 fattar inte det där med langare och skumma sajter, missade jag nåt… eller är jag bara trött :-)?

Jag gillar iofs att handla över nätet, slipper gå runt i butiker utan får allt hem… bekväm som jag är hihi

#49 - Mandelmjöl är min absoluta favorit då jag tycker den inte ger så mycket smak utan är rätt diskret. ICA:s steviasocker - var det väldigt sött?

************

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

gun92884
2012-02-21 22:16
#51

#49 skrivet av silkesnosen

Är det inte för sockrets volym saknas? Det måste ju binda rätt så mycket luft när det vispas med fettet … och sukrin har kanske inte samma luftbindarförmåga.

[silkesnosen]
2012-02-21 22:22
#52

#50 Ja, det var fruktansvärt, tror jag ska testa med en fjärdedel nästa gång. Jag kan även sakna det "Knäckiga" i konsistensen" om ni förstår,, som det blir av socker..hmm Okej, då satsar jag på mandelmjöl nästa gång :)

#51 Jag vet inte, kan ätas som varmt, men sen blir det liksom en stel klump..hm Stevia sockret, skulle ju kunna bytas ut exakt i mängd…tror det är ngt  hur det fungerar kemiskt liksom.

[Pennylane1]
2012-02-21 22:26
#53

# 48 # 50 det var enbart ett  lite sjukt skämt, stevia är godkänt vi slipper leta efter det här och var och gå över ån efter vatten!

gun92884
2012-02-21 22:37
#54

#53 skrivet av Pennylane1

… och jag som hoppades på lite pikanta detaljer … får titta på nyheterna istället och se vad de lyckats få till om Strauss-Kahn Skrattande

Seglarina
2012-02-21 23:40
#55

Har inte läst alla inlägg, men vill tipsa om denna produkt, kanske ingen hunnit göra det ännu.

Köpte Swetex från Dalblads på ICA maxi häromdagen, smakar som ganska mycket som vanligt socker, ingen konstig bismak i alla fall. Innehåller: erytritol E968,  steviolglykosider E960

Det är väl det vi talar om hoppas jag.

Canderels burkar som är grön vita ller rödvita innehåller maltodexin alt aspartam, så de ska man nog inte köpa.

Annons:
Seglarina
2012-02-21 23:41
#56

Ps. Ser ganska mycket ut som strösocker också. Ska testa att baka lite småkakor av det.

Figko
2012-02-22 00:07
#57

Citerar Charlotte Erlanson-Albertsson. – Steviolglykosider är inte bättre bara för att de utvunnits ur ett blad. De stimulerar belöningssystemet på samma sätt som socker och andra sötningsmedel. Och även om det inte påverkar blodsockret så håller det vår längtan efter det söta vid liv. All respekt till er som vill ha söta efterätter o liknande men personligen så triggar det söta mitt dopaminsystem o jag vill ha mer. Tror faktiskt det är bättre med ex. Hallon en rejäl klick vispgrädde o måste man ha nåt sött så strör man på 5gr vanligt socker o räknar in kh i dagens ranson. Gjorde glass på stevia och fick ett fruktansvärt sötsug efteråt, åt upp all glass omgående över 1000 kcal o sen ville jag ha mer…. Om jag är sugen så tar jag hallon o grädde utan socker. Alla sötningsmedel gör att du bibehåller ditt beroende för det söta! Då blir kampen livslång!

Sweli
2012-02-22 00:53
#58

#57 skrivetav Figko

Jag har som tur är inte samma problem, så för mig är det mycket bättre med Stevia/Erithrytol än socker.

Jag kan äta en chokladbit och nöja mig med det. Äter kanske en bit tårta men vill inte ha mer.

Det måste finas lösningar för alla inte bara för sockerberoende.

Figko
2012-02-22 02:05
#59

#58 skrivet av Sweli Är inte heller sockerberoende! Kan också äta lite socker en chokladbit o liknande däremot om det blir för mkt sött/stärkelse så går systemet igång! Trodde alla hade problem med kh på den här sidan!? Det jag menade var att jag personligen hellre äter lite vanligt socker än sötningsmedel. Tror att många gör sig själva en björntjänst genom att leta ersättare för socker. Bättre att vänja sig av helt istället!

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-22 07:50
#60

ICA stevia strö får nog behandlas som vanligt erythritol (verkar det som) frågan kan nog ställas hur  mycket stevia den verkligen innehåller.

Då den är lika söt som socker och det säger man ju att erythritolen är??
Den bör ju vara sötare än socker om den ska funka som steviasocker?

sofiecoe
2012-02-22 11:05
#61

Provade att ha icas stevia tabletter i te, eftersom jag inte klarar av att dricka det helt utan sötning, och jag tyckte det funkade bra. Har saknat att dricka te sen jag började med LCHF, eftersom jag aldrig lyckats vänja mig vid den beska smaken utan något socker. Har svårt med sockerberoende, men det lilla jag har för att ta bort beskan, sätter inte igång något sug.

[silkesnosen]
2012-02-22 12:52
#62

Jag får inget sug alls av stevia, sukrin och liknande…jag tycker inte alls det är samma smak, då var jag ändå en rejäl sockerflicka för typ 3-4 är sedan….

Annons:
helvete
2012-02-22 13:21
#63

Jag tycker Sucrin smakar kallt och illa. Köpte en påse förra våren ,när jag skulle försöka få min man att sluta med socker i kaffe och te. Själv har jag använt lite till hallon och grädde. Men gott, nä, jag äter hellre de frysta hallonen sura. Ett hälsoprogram Puls på norsk TV NRK1, testade i höstas olika sötningsmedel. Stevia ansågs beskt. Bäst var Splendida. Har inte lyckats googla fram vad det innehåller. Själv skulle jag vilja ha tag på det förtjockningsmedel av johannesbrödkärnmjöl som dr Sofie Hexeberg har i recept i sin bok.

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-22 13:51
#64

#63 det är där stevian kommer in i bilden. man blandar surkin (erythritol) med en gnutta stevia så har du perfekt sötma och INGA bismaker av någon av dem.

En bra blandning är 3 msk sukrin och 1/4 krm stevia ( som är ca 250-300 gånger sötare än socker)

ewaran
2012-02-22 14:31
#65

Sen handlar det ju om hur mycket man tar eller hur? Jag använder sukrin och stevia blandat men tar inte så mycket som jag gjorde förr när jag använde socker. Har blivit känsligare för sött efter några år på LCHF.

Att baka och göra "godis" på LCHF-vis hjälper mej att inte trilla dit på annat godis och kakor.

Ja, jag har provat helt utan också, till och med kört fakir, men för mej funkar detta bäst. Jag är inne på mitt sjätte år på LCHF, så jag vet hur jag själv funkar. Skrattande

Seglarina
2012-02-22 14:35
#66

#57 skrivetav Figko

I princip håller jag med dig. Bakade kakor med mandel och sukrin för ett tag sedan, jag äter nästan tvångsmässigt tills det är slut. Men, jag lever i en värld  med människor som vill ha "kaffe och kaka".

Sen känner jag tydligt redan när jag har kakan i munnen att jag inte får samma kick som av andra kakor, det är märkligt egentligen. Det är som om kroppen känner sig lite lurad.

I april ska jag ha en kurs om att uppnå mål (inte LCHF, men kan säkert användas på det också) det förutsätts att jag bjuder på kaffe och något sött till. Vad gör jag då, jo bakar LCHF kakor förstås.  Så jag håller nu på att öve mig på att baka goda kakor som jag kan ha utan att skämmas i min LCHF själ. Det ska bli kul att se om kursdeltagarna kan hålla sig vakna på eftermiddagen utan sitt uppåttjack, de som är sockerdrivna.   Är jag elak? :-)

ewaran
2012-02-22 14:35
#67

Här är det receptet jag använder till kladdkaka. Smakar mums

Lyxig LCHF-kladdkaka

100 g mörk choklad (valfri)

100 g osaltat smör

2 ägg

Vaniljstång (om man vill)

1 msk kakao

Smält smör och choklad ihop.

Vispa äggen fluffiga.

Häll ner chokladsmeten i äggen.

Tillsätt innanmätet av vaniljstången och kakaon.

Häll i form. (Jag hackade även mörk choklad grovt och strödde över kakan, då får man härliga hårda bitar av choklad sen)

Grädda 6 minuter i ungen på 200 grader.

Ställ ut kakan i snön eller in i kylen.

Den är god att äta varm när den har svalnat lite men allra bäst är den när den stått ett par timmar i kyla.

Servera med mycket grädde!

Seglarina
2012-02-22 14:40
#68

#60 skrivet av Marianns LCHF Mat & bak

Menar du att jag blivit lurad igen? Har redan Sukrin i skåpet. På burken står det Swetex stevia, inget om hur många % förstås. Men det står att man ska använda 0,5 dl Swetex där det står 1 dl socker så man anser att den är dubbelt så söt alltså.

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-22 14:46
#69

#68 ingen naing, men ICA stevia strö ska vara lika söt som socker doseras lika som socker. Om swetex är dubbelt så söt så bör det väl bli då hälften av vad receptet innehåller av socker.

Jag blir dock tveksam till om det ändå passar att ta såpass mycket erythritol som det då kan bli. Många kakor innehåller ju både 2 o 3 dl socker och ska man då ta 1 dl eller mer av swetex så vågar jag lova att det i min mun blir sveda i halsen av erythritolen. 
Vi klarar nog ca 0,5 dl av den och just därför blir det då osött och då kräver den en gnutta stevia.
Likaså med iCA stevia strö den är nog värre för oss än swetex.

vet inte om detta förklarade något…

Annons:
[silkesnosen]
2012-02-22 15:52
#70

# 67 Låter väldigt god,, men det är ju socker tillsatt i choklad ju, så jag har försökt göra på kakao. Unviker framförallt socker, sirap ..honung och så…..

[silkesnosen]
2012-02-22 15:55
#71

En liten fundering..när jag kikat efter sockerfri färdiga choklad, så är det alltid sötat med malitol och vad jag förtsått, så är det samma sak som socker, insulinhöjande och ändå står det low carb eller för diabetiker på paketen..konstigt…

[silkesnosen]
2012-02-22 15:56
#72

* el mkt nära…

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-22 16:25
#73

köp rå-choklad och söta själv!

Fiana
2012-02-22 16:30
#74

#71 Maltitol är en av de få sorter som fungerar att söta choklad med utan konstig smak, det är därför den används. Sedan är det inte riktigt lika illa som socker (lite beroende på sort av maltitol också, syrup är värst - inte otroligt du finner den i t ex kolor snarare än choklad dock) - den har dock inte "full" kolhydratverkan och har något lägre GI. Väljer nog dock hellre riktigt socker till motsvarande kolhydratsmängd för då slipper man i alla fall magbiverkningarna av maltitolen.

Men visst är det massa halvlur på förpackningarna för att sälja (dvs tro aldrig på värdet som står om det står "net carb" värde, det stämmer inte)

Däremot kan du välja riktigt mörk choklad då blir det ganska så lite socker (men inte lika sött naturligtvis) och själv tillsätta valfri sötning istället om du vill, men som sagt det finns en anledning till att maltitol väljs.

Det går helt enkelt inte riktigt att både så att säga "äta kakan och fortfarande ha den kvar"

[silkesnosen]
2012-02-22 16:43
#75

hahha..jag får prova mig fram alltså el äta några gram 86% choklad asså….tack för infon :)))

AnnikaRogneby
2012-02-22 16:51
#76

#53 - haha då fattar jag… kommer ihåg när jag själv hittade en burk stevia långt inne i ett hörn i en lite undangömd hälsokostaffär… kände mig som värsta langaren :-)

#55 - bakade på Swetex igår och den var verkligen jättebra. Visst innehåller den Stevia för man kan känna en liten bismak (jag är känslig) men det blev goda dammsugare/filmrullar i alla fall. Om du vill veta dosering eller recept så kan du kolla här - http://annikarogneby.se/lchf/bakat-med-swetex-recept-pa-dammsugarefilmrullar-lchf/

#68 - visst är det stevia i den, inget snack om saken (tro mig det känns på smaken och jag menar det inte som nåt negativt). Den är lättdoserad då den är söt men inte så där hiskeligt söt som stevia är utan lätt att hantera och har fin konsistens. Jag gillar verkligen Swetex och Sukrin+. Så du har inte blivit lurad

************

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

Annons:
AnnikaRogneby
2012-02-22 16:54
#77

#68 - Swetexen är alltså en blandning av Stevia och Erythritol (sukrin, sötrix, sötin) - hur många procent det är av ditten och dutten skriver de så klart inte, då kan ju andra tillverkare sno deras hemliga blandning…. kan jag tänka mig. Så hade i alla fall jag tänkt Glad

#69 - När jag bakade med Swetex igår så pratar vi matskedar och inte decilitrar av sötningsmedlet. Jag hade 2,5 msk i grundreceptet och 2 msk för att göra mandelmassa så nog är vi nere på rätt små mängder av både Erythritol och Stevia

************

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-22 17:46
#78

#77 Då bör den ha en bra fördelning av stevia och erythritolen. Låter som den då kan vara i paritet med min blandning. Glad

och stevian gick inte igenom alls?

AnnikaRogneby
2012-02-22 18:01
#79

# 78 - Man kan verkligen säga att tillverkarna (Dalblads) kan sin sak för jag tyckte att Swetexen var mkt bra balanserad och smakade sött. Kan varmt rekommendera den.

************

Författare till "Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl" och

"Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl"

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/AnnikaRogneby

Följ mig på twitter - @AnnikaRogneby

Mvh/Annika

Författare till böckerna Bakglädje med LCHF - Baka utan socker och mjöl och Bakglädje till vardags och fest - Baka med LCHF utan socker och mjöl

http://www.annikarogneby.se

http://www.facebook.com/#!/pages/Annika-Rogneby-Bakgl%C3%A4dje-med-LCHF/283106841742206

 

goldcamilla
2012-02-23 09:57
#80

#63skrivet av helvete

LCHFbutiken har Johannesbrödkärnmjöl om det sedan är samma som i boken det vet jag inte. http://lchfbutiken.se/c/307/alternativ-redning

Har inte själv boken.

gun92884
2012-02-23 11:32
#81

#80 skrivet av goldcamilla

Så vad har de gjort med detta för att få det så lågt i kolhydrater? De värden som jag får fram på Carob - som Johannesört heter på engelska - är MYCKET högre även om de har mätt 103 istället för 100gr. Förvånad

http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4324/2

[Pennylane1]
2012-02-23 14:53
#82

Inte johannesört, det är en blomma som jag tror användes mot nervösa besvär i folkmedicinen. Och som brännvinskrydda.

gun92884
2012-02-23 15:07
#83

#82 skrivet av Pennylane1

Johannesört? Jag pratar om JohannesBRÖD eftersom det sägs att det är Johannesbrödkärnmjöl. Johannesbröd heter Carob på engelska, och används ibland som ersättning för kakao … därav länken till kolhydratinformationen.

Annons:
[Pennylane1]
2012-02-23 15:17
#84

jo men läs dina egna ord i #81 Glad förstod det bara ar felskrivet men ifall andra inte vet!

gun92884
2012-02-23 15:24
#85

#84 skrivet av Pennylane1

Aha! Mystery solved! Skrattande

[Pennylane1]
2012-02-23 15:28
#86

sen är det ju inte konstigt om kärnorna -fröna- har annat kh-innehåll än själva frukten (?)  om det är hela den de gör mjölet av.

gun92884
2012-02-23 15:32
#87

#86 skrivet av Pennylane1

Nu står det JohannesbrödKÄRNmjöl …

[Pennylane1]
2012-02-23 15:36
#88

ser bara carobflour hittar inte att det står kärn… vad det nu heter på engelska? Jag menar i din länk som har betydligt högre kolhydratsinnehåll…

gun92884
2012-02-23 15:42
#89

Carob seed är kärnan och höljet heter pod. Seeds ligger i pods … pea pods, bean pods et.., för ärtor och bönor till exempel … det verkar som om det är the pods som torkas och se'n används till mjöl, inte kärnorna som används till mediciner.

http://www.living-foods.com/articles/rawcarob.html

[Pennylane1]
2012-02-23 16:26
#90

ja men johannesbrödkärnmjöl måste ju ändå göras av kärnorna/ärtorna ? Och det var min poäng att kärnorna kanske inte är lika kolhydratlika…

Annons:
Upp till toppen
Annons: