Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Göra eget kakaosmör?

2011-10-17 08:37 #0 av: grodan78

Hej! Kan man göra eget kakaosmör på nåt sätt? Så hiiimla dyrt att köpa...

Anmäl
2011-10-17 09:18 #1 av: konichiwa

Nej jag tror inte att det är möjligt.

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2011-10-17 09:49 #2 av: Aniara4

Allt du behöver är en kakaoplantage och förmodligen några hyfsat avancerade maskiner, så... njäe, jag tror det är svårt.

Anmäl
2011-10-17 12:21 #3 av: grodan78

Hehe :)

Anmäl
2011-10-17 14:03 #4 av: kricko1

Hej grodan78!

Dum fråga från min sida kanske, men vad använder du kakaosmöret till? Jag har beställt en förpackning från lowcarbshop i tron att jag skulle kunna använda det som ersättning för vit choklad som är alldeles för söt för mig som är diabetiker. Men det liknar ju på inget vis vit choklad annat än i sin fasta form. Så fort man värmer det så blir det  bara en klar "olja" av alltihop.

Är det någon som kan hjälpa mig med tips på vad jag ska/kan göra med det??

Anmäl
2011-10-17 15:12 #5 av: korseett

kakaosmör är ju bara fettet och det används som ingrediens i kosmetika, tex cerat

Anmäl
2011-10-17 15:32 #6 av: [stuxen]

#5 kanske det.
Men kakaosmör + socker och sojalecitin (Emulgeringsmedel) är vit choklad.
Och kakaosmör används även i andra bakverk så varför man skall smeta det i ansiktet förstår jag inte.

Anmäl
2011-10-17 16:06 #7 av: korseett

#6 kakaosmör har liksom annat fett bra egenskaper till huden. Likaså kokosfett, olivolja, rapsolja, talg, ister.

Anmäl
2011-10-17 16:30 #8 av: [stuxen]

#7 låter som store mättade fettkällor.
Är det mättat fett som gör det?

 

Anmäl
2011-10-17 17:25 #9 av: korseett

det är fettsyresammansättningen som avgör till vilken hud som fettet är bra till.

Anmäl
2011-10-17 20:27 #10 av: kricko1

Hmmm... till cerat alltså?! Okej, det låter ju gott på sitt sätt Flört men nog bör det väl finnas något annat användningsområde/recept än till hudkräm eller läppbalsam?!

Ingen som har tips på ett (eller ännu hellre flera) ätliga användningsområden?

 

MVH!/K.

Anmäl
2011-10-17 22:48 #11 av: yvonnel

Tyvärr, mer salt i såret kanske, min kära faster använde kakaosmör som sololja och någon mer brun, snyggt brun, det fick man leta länge efter.

Anmäl
2011-10-18 08:50 #12 av: [stuxen]

Ersätt det i bakvärk istället för smör.

Anmäl
2011-10-18 08:59 #13 av: korseett

#12 att inte göra bakverk kan ge bakvärk Tungan ute Förlåt stuxen men jag kunde inte hålla mig ( hukar mig och tar skydd)

Anmäl
2011-10-18 13:04 #14 av: Tzatze

Tips till TS! Hör med dem på Choklad i fokus Glad

Anmäl
2011-10-18 19:38 #15 av: [Pennylane1]

men... hur i allsin dar skulle man göra eget kakaosmör? Det blir väl ännu dyrare, jag menar om man ska ta färdig choklad och utvinna den ur eller hur menas egentligen?

För att göra själv ur kakaobönor är nog omöjligt. Och det är väl egentligen enda sättet. Om man inte ska smälta ut det ur choklad som sagt men det blir knappast billigare.

Anmäl
2011-10-18 20:14 #16 av: kricko1

Okej, av svaren i den här tråden att döma så kan jag inte direkt ha varit osedvanligt okunnig när jag köpte det där kakaosmöret i tron att kunna använda det som ersättning för vit choklad.

Ingen annan här verkar ju ha några erfarenheter/kunskaper heller av hur kakosmör bäst används i matlagning/bakning precis. Det skulle vara intressant att veta vad TS egentligen använder kakaosmöret till iom. att det verkar vara för dyrt att fortsätta köpa. Fast även han/hon verkar ju tyvärr ha gått under jorden efter att den initiala frågan ställdes.

Emellertid, tack stuxen för svaret om att använda det som ersättningsfett vid bakning. Är det månne det som är tänkt med hela produkten?! Känns som ett rätt meningslöst/konstruerat användningsområde iof. Men hur som helst ett bättre sådant än cerat och/eller sololja Flört

Anmäl
2011-10-19 00:24 #17 av: Wildrat

#16 Kakaosmör är ett rent fett som inte smakar särskilt mycket. Det gör inte kokosfett, smörolja (det rena fettet i smöret), rapsolja osv heller. Det som smakar i vit choklad är socker och vaniljsocker, kakaosmöret ger den trevliga konsistensen. Det är den man vill åt när man använder kakaosmör i cerat, krämer osv. Den ska tydligen vara helt makalös vid massage. Det sägs att kakaosmör motverkar bristningar också...

Anmäl
2011-10-19 02:53 #18 av: JAUS

Det är även mjölk i vit choklad som bidrar mycket till smaken.

Vit chokladtryffel går bra att göra. Kakosmör utan smak, vaniljstång, grädde, smör och sukrin.

Anmäl
2011-10-19 13:06 #19 av: kricko1

#18 JAUS - Äntligen! Det där lät ju väldigt intressant Glad Råkar du rent av och förhoppningsvis ha ett recept på den där vita chokladtryffeln?!

Nu har jag ju även vant mig vid Sukrinsmaken och tycker inte alls att den ger samma metalliska bismak som jag tyckte för bara ett år sedan så nu lagar jag gärna med Sukrin. För visst måste det ju vara min mun som blivit tillvand, "Sukrinet" (fast jag köper iof. Sötrix nu) kan väl inte ha ändrat sig !?

MVH!/K.

Anmäl
2011-10-19 14:16 #20 av: konichiwa

vit chokladtryffel låter mums! Jag tycker också att munnen verkar ha vant sig vid sukrin. Sötrix förresten, undrar om inte det är en inblandning av stevia i den?

Agneta

Tvålmakaren

 

 

Anmäl
2011-10-19 14:20 #21 av: [Pennylane1]

Nej sötrix är LCHF-butikens egen variant av Sukrin, 100% erithrytol.

Jag tror inte det är någon förändring annat än i dina smaklökar Kricko! Eller så har du lärt dig dosera bättre! Tar man för mycket känns den där bismaken och det blir liksom starkt i halsen.

 

Anmäl
2016-07-14 12:28 #22 av: Carmarino

Man kan göra egen choklad med kakaosmör, se t.ex.:
http://roethlisberger.se/2014/09/20/kakaosmor/
http://www.mittgronakok.se/2013/12/hemmagjord-choklad-version-2.html
http://www.lifevision.se/halsoblogg/recept-till-alla-chokladalskare/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.