Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Off topic - (OT)

Har ni testat vispat smör!

2011-06-19 08:17 #0 av: misty09

Åkte på en Ålandstripp i går. Åt buffébordet på hemvägen och det var en fröjd för en LCHF ätare. Massa gott utan krussiduller..... stort + till dom kockarna.

Smakade en mycket god sak som jag aldrig stött på förut....vispat smör.

Fick dock veta av en mitt resesällskap som är kock att om man vispar smör så blir det nästan grädde igen ....fast godare dvs det går tillbaka till sin ursprungsform fast ändå annorlunda.

Detta var fantastiskt gott på allt. Smakade smör...inte grädde men hade en len smak i munnen ...som grädde. Konsistensen var som en blandning av creme fraiche och grädde och alldeles blank. Detta ska jag definitivt testa själv. Mitt sällskap bredde det på smörgås och sa att det slog allt pålägg dom ätit förr Flört

Anmäl
2011-06-19 08:20 #1 av: misty09

Här hittade jag ett recept/tillvägagångssättGlad

 

http://www.falkner.se/kokbok/Vispatsmor.htm

Anmäl
2011-06-19 08:25 #2 av: camsve09

Låter supergott!

Anmäl
2011-06-19 09:24 #3 av: squeezetoy

Ja, vispat smör är supergott!

 

Anmäl
2011-06-19 09:32 #4 av: Aliki

Måste prova....och sedan smaksätta till veckans matlådorTungan ute

Anmäl
2011-06-19 09:43 #5 av: Magica1970

Jag åt på Bastard i Malmö för ett tag sedan och till efterrätt tog jag brynt smörglass (och rosmarin tror jag att det var). Jag undrade då hur det går till att göra glass på brynt smör, men det är ju naturligtvis som receptet ovan :D Ska testa här hemma!!! (Den smakade väldigt mycket vaniljglass :))

Anmäl
2011-06-19 09:58 #6 av: subcalva

Det är inte riktigt samma sak men när jag gör vitlökssmör så vispar jag smör, vitlök och salt. När jag är nöjd med konsistensen och smaken så har jag i en rejäl klick creme fraiche och vispar några sekunder till. Ofta ser det ut som om smöret skär sig något men det spelar ingen roll för smaken som blir mumma. Dessutom smälter inte smöret ut när man lägger det på en varm köttbit utan håller ihop och får en mer såsig konsistens.

Anmäl
2011-06-19 10:02 #7 av: Sindri

Det där låt ju riktigt smaskigt! Måste absolut provas. Men äter man 130 gram smör som kryddsmör till en middag? Nu på sommaren är det inte speciellt svalt i skafferiet.

#5 Det vore bra med recept där också. Normalt har man ju inte smör i glass.

Anmäl
2011-06-19 10:04 #8 av: misty09

#6 ja det märkte jag också att det inte smälte ner på samma sätt. Det står ju också i "receptet" att man ofta gör detta då smöret ska stå framme länge för det tål det bättre. Det blev som du säger mer som sås än skirat smör!

Anmäl
2011-06-19 10:07 #9 av: misty09

#7 Får väl testa till en bjudning då man är fler. Det står ju att det kan stå i rumstemperatur längeFlört

Anmäl
2011-06-19 10:27 #10 av: Aliki

Ovispat smör kan också stå framme.....om det skulle vara värmebölja och jättevarmt kanske det blir lite för mjukt och rinnigt  men dåligt blir det inte.

Jag har redan provat att vispa smör. Lyckades inte få det tjockare än "irishcoffe-tjock" grädde. Ska det vara så eller mer "garnera-gräddtårta-tjockt"?

Kryddade med örtsalt och (för mycket!!) dragon. Just ätit en bit entrecote och lite sockerärtor med smöret till frukost.

Det blev inte mer än ca 1,5-2 dl. smör....om det inte vore så stark dragonsmak på mitt smör tycker jag inte alls att det är för mycket. 4-5 portioner kanske....

 

Anmäl
2011-06-19 10:33 #11 av: misty09

#10 Precis, det var som du säker som lätt, lätt vispad grädde. "Min" kock sa att det återgår till gräddform igen vid vispning, kemi!

Det jag gillade var den otroligt lena smaken och att det inte flöt bort så snabbt.

Blev ett roligt och annorlunda kompliment till vanligt kryddsmör....för mig iallafall som inte stött på det tidigare.

Anmäl
2011-06-19 10:39 #12 av: MimLan

#5 Här är ett recept att utgå ifrån: http://alsikematochvin.blogspot.com/2010/01/2010-5-bryntsmor-glass.html

Anmäl
2011-06-19 16:05 #13 av: jbson

Mmmm...

Bokmärker

Anmäl
2011-06-28 20:02 #14 av: Monnis

Har aldrig hört talas om vispat smör/smörglass, men det låter jättegott! Bryna smör har jag brukat gjort när jag bakat sandkakor förr i tiden (innan lchf), glassen lät supergod och jag har ju glassmaskin, så blir till att minska ner på eller utesluta sockret bara som jag brukar göra när jag gör glass :)

Anmäl
2011-06-28 20:12 #15 av: kaisakavat

Nyhet även för mig. Låter ju jättesmarrigt och kul!

Tack! Skrattande

Anmäl

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!