Annons:
Etiketthälsa
Läst 4940 ggr
Bjorne
2011-05-13 09:25

familjär hyperkolesterolemi.

Hej, jag har en fråga som kanske någon insatt kan svara på.

Hur konstaterar läkarna att någon har  familjär hyperkolesterolemi**?
**Räcker det med ett totalkolesterol på runt 12 och flera hjärtinfarkter i familjen eller finns det specifika prov för att fastställa detta.

Kommer statinbehandling att förbättra läget för en kvinna i 60-årsåldern utan hjärt/kärlproblem men med förutsättningar enligt ovan?

Vad man kan läsa i flera olika artiklar är ju att statinbehandling inte har någon positiv effekt på i övrigt friska kvinnor men läkarna på VC verkar orubbligt övertygade om statinernas livsviktiga effekt och hotar med säker död om behandlingen avbryts.

Annons:
dufva
2011-05-13 09:34
#1

Netdoktor säger så här:

Är halten av LDL-kolesterol högre än 6 mmol/L och triglyceridnivån över 2 mmol/L hos en vuxen, normalviktig person som inte lider av diabetes, låg ämnesomsättning eller njursjukdom, tyder det på att personen har FH.

  • Kolesterolrester på senor (achillessenan, handryggen) eller i huden runt ögonen tyder också på FH.
  • Likaså kan för hög kolesterolhalt i flera generationer av samma familj, för hög kolesterolhalt hos barn och unga, liksom tidigt insjuknande i hjärt-kärlsjukdomar vara en indikation på FH.
Zepp
2011-05-13 10:06
#2

#0

De diagnostiserar på det sätt som du anger.

Man kan göra olika DNA och cellprover oxå men sådant sker bara i forskningssyfte.

Sen så.. om hon har FH så har hon haft högt kolesterol hela livet, likaså släktingarna.

Ja altså statiner har effekt, de sänker LDL, sen så är frågan om detta är positivt eller ej.

Om man behandlar personer som haft hjärtkärlhändelser med statiner minskar dödligheten med en halv procent, dvs man ger statiner till 200 för att rädda en person.

Vilket visar att det antagligen inte har med kolesterolet att göra, och antagligen har andra åtgärder större effekt, tex livsstilsförändringar, som viktnedgång, minskad glykemisk belastning osv.

Och om hon lider av någon annan sjukdom så angriper de bara symptomet och letar inte efter grundorsaken, som kan vara flera olika, som då kvarstår.

De med FH har i de flesta fall lika stor överlevnad som andra.. förutom de som dessutom har en genetisk defekt som orsaker ökad trombosbildning.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Upp till toppen
Annons: