Annons:
Etikettmat-recept-på-bröd-och-brödbaserade-rätter
Läst 22078 ggr
[ngupa]
2011-03-09 10:04

Vitt bröd - rostat bröd

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

6 ägg

50 gram smält smör eller kokosfett

1/2 tesked salt

3/4 - 1 deciliter kokosmjöl

Vispa samman äggen, ta i salt och häll i smöret alternativt kokosfett och vispa samman.

Häll i en smord brödform eventuellt bottnad /toppad med sesamfrön och grädda i 175 grader i 30-40 minuter.

*edit Bild på dubbelsats med bakpulver som gör att brödet lämpar sig mkt väl för rostning finns längre ner i kommentarerna.

Annons:
[ngupa]
2011-03-09 10:04
#1

kan ju vara trevligt med fler recept än bara semlor på kokosnötmjöl Glad

Qamilla
2011-03-09 10:08
#2

Ska det inte vara något bakpulver i?

[ngupa]
2011-03-09 10:15
#3

Nej, men jag tror jag ska prova nästa gång med 1 tsk och se vad som händer då.

Qamilla
2011-03-09 10:25
#4

Brödet såg lite fluffigt ut så jag trodde att du bara glömt att skriva dit det.  Glad

[ngupa]
2011-03-09 10:27
#5

verkar som att bak med kokosmjöl blir fluff… fast som sagt jag ska prova med lite i nästa gång, gillar ju fluff Glad

[ngupa]
2011-03-09 10:27
#6

dubbelt

Annons:
Fiana
2011-03-09 12:57
#7

Får prova, köpte för ett tag sedan det där kokosmjölet, men haft svårt att använda större mängder till något.

Blir nog rejält med fiber dock om man baserar bröd helt på det :D

[ngupa]
2011-03-09 13:23
#8

min mage tål fibrer, och så mkt är det ju inte i hela brödet man äter ju kanske 2-3 skivor per dag, och det blir säkert 12-15 skivor av brödet.

Fiana
2011-03-09 13:47
#9

#8 Jo jag tål fibrer rätt ok också - men det är riktigt mycket fibrer i just det där mjölet (mycket mer än i kokosflingor) - Kan vara bra att veta innan man provar, effekten kan ju bli ganska explosiv :P

Anders-S
2011-03-10 09:27
#10

Blev inte bröd utan kokos-omelett!  Kanske användbart som tårtbotten eller till en smörgåstårta. Funderar på att prova att blanda kakao i smeten nästa gång.

Tvekade på om det verkligen bara skulle vara 3/4 - 1 deciliter kokosmjöl. Verkade väldigt lite så jag tog nog med råge 1-1½ dl men det blev omelett ändå.

Möjligen har jag missuppfattat "kokosmjöl".  Gjorde eget mjöl i mixern av vanliga kokosflingor. Är kokosnötmjöl något annat?  Vad väger en deciliter mjöl?

[ngupa]
2011-03-10 10:03
#11

Kokosmjöl är något helt annat, därav omeletten. Kokosnötmjöl sväller mkt mkt mer än kokosflingor som är mixade. en dl kokosnötmjöl torde väga ca 40 g.

Anders-S
2011-03-10 11:43
#12

Vad görs kokosnötmjölet av?  Eller har det lägre vattenhalt?  Finns det en deklaration på påsen?

[ngupa]
2011-03-10 12:05
#13

det är en restprodukt efter att man gjort kokosmjölk. Jag har slängt påsen men visst fanns det en deklaration. kanske man kan se det på lchf butiken?

4 kh per 100g och 0,5 dl väger ca 20g.

Annons:
Anders-S
2011-03-10 12:11
#14

Står 20 % protein på de sajter jag hittat. Låter inte som bara kokos.

Fiana
2011-03-10 14:36
#15

Det är 100% kokos, men det är inte samma sak som kokosflingor. Kokosmjölk får man ju ur kokosflingor, kokosmjölet är gjort av det som blir över av kokosflingorna när "mjölken" har tagits ur. Så det blir mycket mer fiber och protein per vikt och mindre av t ex fett. Beter sig helt annorlunda än malda kokosflingor.

[ngupa]
2011-03-10 14:46
#16

När jag ska baka nästa gång kommer jag göra en dubbel sats och också ta i lite (1-2 tsk) bakpulver för att se om det blir mer höjd på brödet.

inkommer med bildbevis då. Glad

majlis
2011-03-10 16:40
#17

var hittar man kokosmjöl?

[ngupa]
2011-03-10 17:43
#18

Hejsan majlis!

Du hittar kokosnötmjöl på lchf butiken

det är faktiskt ett superbra mjöl, jag har recept på semlor liggandes här nånstans också och i mjuk nötkaka som också ligger här använder jag också det lite av, då det sväller så bra. Kommer nog mer från mig med detta super mjöl  Skrattande

majlis
2011-03-10 18:03
#19

Tack för tipsetGlad.Ska in och beställa där. Väntar med spänning på fler goda resept.

[ngupa]
2011-03-12 15:14
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

nu har jag gjort dubbel sats och jag tog också i 2 tsk bakpulver och nu blev brödet nästan lika högt som vanligt vitt bröd. Detta är lchf- vitt bröd. Super att rosta för den som har en brödrost.

Tänk er ett par goda rostade skivor med skinka på och en "slask skiva" med egenhändigt gjord drottningsylt!! Mosade hallon och blåbär bara!

Majlis du får kika in på Matlust och Matbröd där finner du recepten jag lägger ut. Skrattande

Vore kul om fler lchf´are hittar dit Flört

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
ullisbullis
2011-03-12 19:20
#22

Jag använder kokosnötsmjöl en hel del. Det är ett bra lchfval och användbart. Jag måste dock vara försiktig med mängden. Jag har fått kraftig magknip flera gånger. Brukar blanda med annat "mjöl" för att undvika det eller låta bli för stor portion. Ska testa receptet!

Aliki
2011-03-12 19:48
#23

Ser jättegott ut…hur många kolisar blir det/ skiva? Var bokmärker man nuförtiden?

byggarn30
2011-03-12 20:07
#24

Är det ingen fler än jag som tycker att priset på en restprodukt av kokosmjölk är - svindyrt?

Aliki
2011-03-12 20:24
#25

"24 byggarn….var såg du priset? Jag blev så sugen på brödet!!!

Jag såg priset på nudlar…..23:-/portion..tillkommer frakt antar jag….kan priset vara p.g.a kort datum?…………..skule gärna köpa nudlar oxo, men jag bor i sthlm så det borde jag hitta billigare med lite ansträngning

hemul
2011-03-13 06:27
#26

ngupa, är porslinet från 50-talet? Det ser precis ut som min barndoms tekoppar. Tyvärr har jag bara ett fat kvar.

[ngupa]
2011-03-13 10:16
#27

#24 jo, det TYCKS svindyrt, men då man använder i runda slängar 0,5 dl =20 gram till "vad man än gör" så blir det drygt ändå. Glad

100g koksonötmjöl ger 4g kolhydrater, så kan ni själva räkna ut att brödet här innehåller minimalt med kh Skrattande skulle tro att 12-14 skivor bröd blir det utav denna och man äter ca 2. så?
Kan faktiskt platsa i en UFO lchf. Oskyldig

Annons:
[ngupa]
2011-03-13 10:17
#28

#26 japp, det är ett femtiotalsporslin Skrattande älskar 50-talet med dess design inom mkt.

[ngupa]
2011-03-13 10:18
#29

sedan är det väl som så att det görs många produkter av en produkt, ex pofiber är ju också en restprodukt, man kasnke inte ska kalla det så? det kanske skapar onödigt negativt omkring en annars superbra produkt för oss lchf av det lite mer strikta slaget.

Magica1970
2011-03-13 10:33
#30

#20 OMG! En möjlighet att både ha kakan och äta den :D LCHF är livet!!! Tack för receptet! Dags för en ny beställning hos min favvobutik.

[ngupa]
2011-03-13 10:35
#31

#30 EXAKT, här är det yttrycket mer än väl på sin plats! min favvo butik också Flört

jag hörde de ska få in typ ostbågar fast i form av knappar av 100% OST… låter också som  "äta kakan och ha den kvar" Skrattande

[ngupa]
2011-03-13 10:41
#32

Glöm inte att kika in då och då på både Matbröd och Matlust, då jag nu är Medarbetare där och står för LCHF recept och där hamnar nu många av mina recept med bla kokosmjölet, fer de som behöver mer än en sak att baka av mjölet man investerar i.

Ser också fram emot fler lchf´are "därborta" FlörtOskyldig

majlis
2011-03-13 11:56
#33

Tack för tipset "ngupa", om Matbröd och Matlust. Där var många fina recept från dig.

Nu ska det inhandlas kokosmjöl. Tyckte det var dyrt med som du säger man använder så lite. Och fylla frysen( bra att ha).

[ngupa]
2011-03-13 12:07
#34

#33 Skrattande

jag köpte 2 påsar och la ett i frysen, antar det håller längre då….

Annons:
hemul
2011-03-13 12:57
#35

#28 Tack. Jag måste bara få veta om jag mindes rätt. Jag skulle ge mycket för att ha kvar de där kopparna. Det är såna minnen med dem - därför jag har sparat fatet.

konichiwa
2011-03-13 17:33
#36

Eftersom det inte går att bokmärka längre(?) så skriver jag en liten kommentar såhär.

Längtar efter rostbröd!

majala
2011-03-13 20:29
#37

Finns kokosmjöl att köpa i någon fysisk butik (bor i Stockholm)? Känns dumt att beställa enbart kokosmjöl på nätet. Behöver ingenting annat och det blir ju löjligt dyrt med frakt.

[ngupa]
2011-03-13 20:32
#38

#37 Jag vet inte, jag har inget sett, fast nu bor jag inte i Sthlm, men kan man tänka sig att en hälsokost tar in det om man frågar?

eller beställa och vara flera?

Regina78
2011-03-13 20:45
#39

Smakar det inte kokos?

Regina78
2011-03-13 20:45
#40

Smakar det inte kokos?

[ngupa]
2011-03-13 20:50
#41

#39 Nej absolut inte! Detta är en produkt som man får efter man gjort kokosmjölk och doften av mjölet är sötaktig och om det finns kokosdoft är den väldigt väldigt långt borta i periferin.

Annons:
[ngupa]
2011-03-13 21:00
#42

#36 då jag ingen brödrost har, så har jag inte provat att rosta brödet, men det borde bli mer än super. Om du provar kunde inte du skriva här hur det blev?

majlis
2011-03-18 16:21
#43

I dag fick jag mitt kokosnötmjöl. Och har provat det vita rostbrödetSkrattande. Det ser otroligt fint ut och smakar jätte gottGlad. Ska rosta senare i kväll.

frida9
2011-03-18 17:02
#44

#37 Aaa, det finns på Folkungagatan 68 =)

frida9
2011-03-18 17:03
#45

*i affären Gryningen

[ngupa]
2011-03-18 18:25
#46

#43 då vill jag gärna höra hur det gick, vi har ingen brödrost och funderar på att köpa en enkom för att rosta detta brödet  Skrattande men då msåte det bli bra… vilket det torde…

ebet
2011-03-19 11:56
#47

#39 Tydligen är smaken olika, jag bakade med kokosmjöl, och det smakar helt klart kokos. Det går nog att vänja sig vid det, men mest som typ sockerkaka. Det tom känns söt fast jag hade bara lite salt i det. Det är kanske kokosdoft och smak som förvillar.

På nätet tyckte jag att mjölet var väldigt dyrt, men i en indisk affär fick jag för 60Kr kilot.

Beate
2011-03-19 12:04
#48

#44: Åh, tack för infon, jag bor också i sthlm, ska dra dit på måndag och köpa!

Annons:
Ofelia
2011-03-19 12:04
#49

#47

Håller med dig, bakat detta bröd också och visst är det ätbart som "underlägg" till pålägg men skulle fungerat bättre som efterrättsbröd av något slag. Kanske med lite bär och kokosgrädde i?

Funderar på om det inte blir mera brödlikt om man blandar ut det med Fiberhusk, Fibrex och använder jäst istället? Hur är det med jäst egentligen? Hittar inga näringsvärden på det på nätet.

[Pennylane1]
2011-03-19 12:31
#50

#47 jaha tack!  Det var tur att jag fick läsa att det fakiskt smakar kokos, då är det absolut inget för mig, var på väg att lägga en beställning men då struntar jag i det!!

DesK
2011-03-19 12:35
#51

#37 Kokosmjöl kan finnas hos Gryningen på Folkungagatan

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

majlis
2011-03-19 14:38
#52

Till frukost åt jag mitt rostade bröd med smör och ost.Glad Mycket gott.

Jag tror att man kan använda brödet som "sockerkaka" också. Lite bär och grädde på är inte så dumt.

Det är en neutral smak( lite kokos) tycker jag, som gör att den kan användas till mycket inte bara smörgås. Konsistensen var mycket fin och lätt att skära.Frös in skivat med smörpapper emellan.

konichiwa
2011-03-19 17:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#53

Inspirerad av den här tråden har jag bakat bröd i bakmaskinen med jäst. (Finns det någon anledning att inte använda jäst som jag missat?)

Det blev fantastiskt gott och mjukt!

Så här gjorde jag:

(jag väger allt direkt ner i bakmaskinens skål)

400 gr vatten

20 gram smör

1 tsk salt (det var för mycket, en halv är nog lagom)

1 msk fiberhusk

1 dl kokosmjöl (fr. LCHFbutiken)

½ dl pofiber

2 dl fibrex

1 dl bakepro

2  tsk torrjäst

Jag körde det på glutenfria programmet (tar 2 timmar)

Brödet blev väldigt 'lågt', jäser alltså inte mycket men alldeles tillräckligt för att det ska kännas som rätt grovt bröd.

Hela brödet ger 11,4 gr kh. Det blev 9 skivor, alltså 1,3 kh per skiva.

Köket luktade nybakt bröd och jag är väldigt nöjd. Nu har jag frusit in det överblivna, får se imorgon hur det blir då.

hälsningar

konichiwa (lycklig med brödsmulor i mungiporna :-)

Ofelia
2011-03-19 18:21
#54

#53

Oh, vad roligt, precis det där hade jag i tankarna att göra, med jäst och fibrex,po-fiber och fiberhusk! (Har ingen jäst hemma bara så det får vänta till måndag) Undrar också om jäst är ok ur lchf synpunkt?

Men vad konstigt att det inte jäste upp mer? Har du gjort ursprungsreceptet i TS? Jag gjorde ju det och det ser ungefär lika mycket jäst ut, trodde att med jäst skulle det bli mera….men smakade det mer vanligt bröd?

konichiwa
2011-03-19 18:28
#55

# 54

Det smakar vanligt bröd :-)

Anledningen till att det inte jäser mer är väl att det inte finns något gluten i de här ingredienserna?

När jag bakade på vetemjöl använde jag specialvetemjöl som innehåller mer gluten och det blev mycket högre och luftigare.

Det som gör det extra gott är fibrex. Jag tycker det känns som havregryn och jag har alltid gillat havresmaken och-känslan.

Och så är jag lite trött på att allt LCHF bröd normalt är fullt av frön. Jag längtade efter känslan av att tugga på vanligt bröd.

konichiwa

Annons:
Endtyme
2011-03-19 19:00
#56

Jag har för mig att man kan använda en liten mängd socker för att det ska jäsa bättre, det blir alltså "mat" till jästsvamparna och inget socker kvar i själva brödet sen. Om man doserar rätt alltså. Men hur man gör det har jag tyvärr ingen aning om. Obestämd

konichiwa
2011-03-19 19:34
#57

Jag tror att jäsandet beror på att det blir små 'celler' som fylls av gas och det får brödet att bli luftigt när man använder vanligt mjöl med kolhydrater.

Men det här brödet jäser faktiskt litegrann, det blir inte tungt och kompakt ändå.

konichiwa

[ngupa]
2011-03-19 20:09
#58

varför inte köra bakpulver ändå och fibrex mm?

BarrelOfMonkeys
2011-03-19 20:54
#59

Åh! Nu kanske min fina fina röda brödrost kan få något att göra istället för att stå i ett skåp och vara bortglömd och ledsen! :D

konichiwa
2011-03-19 22:37
#60

#58

Jag tycker inte om smaken och känslan i munnen av bakpulver. Längtar efter doften och smaken av jäst :-)

ullisbullis
2011-03-20 11:57
#61

#58 Ett trick om man vill ha "jästsmak" är att använda Dr Oetkers Qvickjäst. Det innehåller både jästpulver och bakpulver och används på samma sätt som bakpulver, dvs i kall vätska. Man bakar direkt och sen  ska degen jäsa bara en gång medan man värmer ugnen ca 15 min.Jag använde det mycket förut när jag bakade bullar och matbröd med mjöl.Det är lite dyrare än vanlig jäst, ca 6 kr, men det är kanske överkomligt för att få "jästsmak".

[Pennylane1]
2011-03-20 12:27
#62

hmmm om bröd får jästsmak har man jäst det fel. Det är ju jätteäckligt!

Annons:
konichiwa
2011-03-20 12:29
#63

Bra ide ullisbullis! Det ska jag prova.

Jag blev väldigt förtjust i det här brödet eftersom det varken är ägg, ost eller frön i det, bara 'vanligt' bröd.

ullisbullis
2011-03-20 13:15
#64

#62 Det är just därför jag satte situtionstecken kring "jästsmak".Vad jag menar med det är bröd som smakar som bröd som innehåller jäst. Men ren jästsmak är ju inte gott - nej!

[Pennylane1]
2011-03-20 13:27
#65

# 62 ja du gjorde det men inte # 60

konichiwa
2011-03-20 18:31
#66

#65

Åh men jag ber allra ödmjukast om ursäkt!

Hur kunde jag vara så dum Gråter

Jag uttryckte mig klumpigt, men det kunde ju vara så att jag verkligen tyckte om den smaken och jag skrev tydligt att det var JAG som tyckte så.

Är du 'smak'polis här?

[Pennylane1]
2011-03-20 20:03
#67

öhhh va? Jag har bara lärt mig att om brödet smakar jäst så har jäsningsprocessen avbrutits för tidigt.

MissMullig
2011-03-20 21:16
#68

Ser jätte bra utt detta bröd men går det inte att bokmärka längre??

DesK
2011-03-21 06:48
#69

#68 Den funktionen saknas ännu, men kommer tillbaka Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Ofelia
2011-03-21 09:37
#70

#55

Jaa, jag gillar Fibrex också, tycker precis som du att det smakar lite havre och att bröd med fibrex inte smakar så sandigt som med exempelvis bara po-fibrer.

Jag har bakat mycket glutenfritt tidigare i livet och det jäser ändå , fast inte lika mycket som vanligt mjöl. Kan det vara som någon under skrev att socker gör att det jäser? Undrar hur lite man kan tänkas behöva tillsätta då? (Jag är inte superstrikt, håller mig på under ca 50 kolhydrater bara).

Idag ska jag köpa jäst och ikväll ska här bakas men igår gjorde jag ett snabbröd med bakpulver med din "mjölblandning"(-bakepro ) och det smakade som jättegoda scones.

Beate
2011-03-21 18:24
#71

Idag var jag på Gryningen på Folkungagatan och skulle handla kokosnötmjöl men det var slut och de visste inte när de skulle få in det igen.

MEN när jag skulle ta T-banan från Slussen så ligger det en hälsokost nära nedgången, på Götgatan, och de hade mjölet! 86:- för 500 g.

konichiwa
2011-03-21 18:56
#72

Jag håller på och laddar för att göra en ny förbättrad upplaga. Det blev lite 'blött', så lite mer kokosmjöl och 50/50 av torrjäst och bakpulver. Och lite mindre salt.

Vad kul att vi är fler som jobbar på det!

MissMullig
2011-03-21 20:43
#73

#69 oki hoppas inget är försvunnet?

#71 vilken hälokost kedja var det?

DesK
2011-03-21 21:03
#74

#73 Vet inte, men av vad jag har sett så kommer alla våra gamla bokmärken att komma tillbaka.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Beate
2011-03-21 21:33
#75

#73: Ingen kedja, den heter Götgatsbackens Hälsokost

http://www.gotgatsbackenshalsokost.se/

Ofelia
2011-03-22 23:47
#76

#72 konichiwa!

Nu har jag bakat en variant av ditt bröd. Gjorde små frallor och är nog det godaste brödet hittils!

Gjorde på ett halvt jästpaket (fast går nog lika bra med bakpulver för det jäst inte så mycket).

1 dl kokosmjöl

1dl fibrex

1dl po-fiber

1/2 msk fiberhusk

1/2 msk shiafrön

1/2 tsk salt

1/2 dl rapsolja (tål inte smör och hade inte kokosfett hemma, för mycket olja dock).

Värmde vatten och olja och rörde ihop med jästen och hällde sedan i alla torra ingredienser. Fyllde på med vatten så det blev en ganska lös deg, fiberhusken och pofibrerna sväller ju, och lät det stå en stund. Gjorde bullar och gräddade i ca 225 grader tills det vart klart. Tog en stund, tror att oljan gjorde att det tog lång tid att få bort det blöta. Ska testa med kokosfett nästa gång och inte så mycket. 

Bullarna blev annars supergoda och snart slut…..

Annons:
Jenny40
2011-03-23 00:34
#77

#54: jag håller med dig om att man verkligen längtar efter nåt gott bröd, ooh som inte smakar bakpulver utan riktigt bröd!

Har testat att baka alla möjliga varianter på LCHF-bröd och när jag såg receptet o bilden på det där vita brödet på kokosfibermjöl - äntligen nåt som liknar bröd i både utseende och smak. Men efter att ha läst några inlägg i den här tråden om fler som bakat 'ursprungsbrödet' så blev jag lite skeptisk till att det smakar som sockerkaka med kokossmak. 

Roligt med folk som vågar att göra om ett recept, det här brödet som du mixtrat ihop  med jäst kommer jag sannerligen att testa och baka,  fast på mitt egna lilla vis med färsk jäst o honung i.

För som #56 sa, för att degen ska jäsa måste man kanske tillsätta socker… och det är sant. Men istället för socker kan man tillsätta sirap eller honung som inte innehåller lika mycket kollisar som rent socker. och till en brödlimpa räcker det med en msk honung eller sirap. 
En annan sak som också är bra att tänka på när man bakar med jäst, är att vattnet man har i degen helst bör vara varmt runt 37-38 grader och att man har färsk jäst i degen istället för torrjäst.

En sak som du missat att skriva i ditt recept, är i hur många grader ugnen ska vara på och hur länge brödet ska bakas i ugnen?!

mvh

Jenny

Jenny40
2011-03-23 00:39
#78

hittade denna länken om hur olika jäsningsprodukter fungerar, för er som är intresserade :)

http://www.matvett.se/blogg/vilken-ingrediens-g-r-vad-vid-br-dbak

Jenny

DesK
2011-03-23 07:35
#79

Man behöver inte tillsätta något socker för att kunna baka med jäst vid traditionell bakning, detta beror på att stärkelsen i mjölet delvis omvandlas till socker och därmed ger jästen näring som då bildar alkoholer som höjer degen. Skulle tro att den lilla sötma som finns i kokosmjöl har samma effekt. Det går utmärkt att baka på helt kallt degspad, både när man bakar med färsk jäst och med torrjäst. Faktum är att många numera alltid bakar med kallt degspad Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Pennylane1]
2011-03-23 07:36
#80

Det stämmer nog inte att man måste ha socker i jästdegar. Det har diskuterats härinne tidigare och många menade att det inte stämmer. Jag har en bok som heter Bröd av Christina Landergren och där har nästan inget recept socker, eller annat sött, i sig. Några enstaka finns där det är t.ex. maltsirap eller så för smaken och sen några få där det söta är satt inom parentes. Men de övervägande recepten har inget sött i sig alls, och det är bara recept med jäst i hela boken.

[Pennylane1]
2011-03-23 07:37
#81

där hann du före Desk  Glad

DesK
2011-03-23 07:39
#82

Pennylane Glad Det är väl bara bra att vi är flera som berättar om våra olika erfarenheter. Jag har ju lärt mig en del om bakning genom åren Oskyldig

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

skogs-tolva
2011-03-23 10:24
#83

*lämnar en klatt*

Annons:
Jenny40
2011-03-23 10:55
#84

#79 och #80 :
Okej, på det viset… men eftersom kokosmjöl är en restprodukt dvs det som blivit över efter att man pressat ur kokosmjölken ur kokosköttet, så kan väl inte dessa kokosfibrer smaka sött, för det söta finns ju i själva kokosmjölken.
Det måste  ju vara ungefär samma princip som när man gör morotsjuice i en råsaftcentrifug, det som blir över av moroten efter man har pressat ut saften är bara fibrerna och det smakar deffinitivt ingenting det är bara torrt o smaklöst men kan användas som fibrer i bröd.

jag vet att det är stärkelsen i vanligt mjöl som gör att degen jäser o kan jäsa utan socker, men eftersom vi nu här inne på detta fokus inte bakar med sädmjöl utan med produkter som saknar stärkelse, så måste ju annat tillsättas för att degen ska jäsa bra. Och då har jag hört av bröd-baksvana personer i min närhet att det är bra om man tillsätter lite maltsirap eller honung i degen och gärna bakar med varmt vatten, såvida inte degen ska kall jäsas under natten i kylskåp enligt traditionellt sätt med sädmjöl som innehåller stärkelse.

jag har inte kollat i den boken du nämnde - Bröd av Christina Landergren, tack för tipset förresten! Den finns kanske att låna på bibblan, hoppas det. För jag längtar verkligen efter nåt riktigt gott LCHF-bröd bakat på jäst och utan kolhydrater eller mycket få kolhydrater.

Brödet som 'konichiwa' och 'ofelia' hade bakat lät ju väldigt gott och inte så mycket kokosmjöl i, ska nog testa att köpa en liten påse kokosmjöl iaf även om det i mitt tycke är vansinnigt dyrt för en restprodukt.

Jenny

[Pennylane1]
2011-03-23 11:17
#85

nej nu missförstod du mig, det är en helt vanlig brödbakningsbok. Jag förstod inte (heller) att du talade om LCHF-bröd specifikt ang. jästen! Din länk gällde  helt vanligt bröd så jag trodde det var det du avsåg.

konichiwa
2011-03-23 11:43
#86

#76 ofelia

Använde du ingen jäst/bakpulver Skrattande

Och i så fall vad/hur mycket? Och hur mkt vatten sammanlagt?

Jag ska just göra ett nytt experiment med brödet. Eftersom jag har en STOR burk bakepro som jag vill bli av med så får det ingå.

Jenny40
2011-03-23 12:11
#87

Med länken jag skickade, ville jag mer påtala att för att en deg utan stärkelse ska jäsa behöver man tillsätta socker, eller använda varmt vatten till torrjästen.
Ville bara visa vilka olika hävningsmedel det finns och vilken verkan det gör för själva jäsninsgprocessen m.m… som kan vara bra att veta när man bakar bröd utan stärkelse och vill få degen att jäsa bra.

Ett urklipp från länken jag skickade..

"Torrjästens degvätska bör komma upp till 45-50 grader för att aktiveras.
Jästen behöver näring för att aktivera sig. Jästen får sin näring från det socker som är tillsatt i degen. Om inget socker är tillsatt bryts mjölets stärkelse ner och utgör jästens näring. I många brödrecept bör degvätskan vara 37-38 grader (fingervarmt) för optimal jäsning.
Degen ska jäsas i rumsvärme 20-25 grader. Om det är för varmt flyter degen ut.
i många brödrecept används honung, socker eller sirap i degen. Socker ger jästen näring vilket påskyndar jäsningsprocessen.
I bröddegar utan socker bryter jästen ner stärkelse (från mjölet) som då gör att brödet jäser. "

Ang boken du nämnde… ack vilka missförstånd som kan uppstå om man inte är tydlig nog. Obestämd Eftersom jag precis strax innan hade kommenterat vad #56 hade sagt om socker i degen för att få den att jäsa, med hänvisningen till brödet som 'konichiwa' hade bakat med kokosmjöl, så tog jag förgivet att du menade lchf-bröd. 
Ja ja, men det kanske finns nån bröd bok för lchf'are också?!

Jenny

Beate
2011-03-23 13:40
#88

Bakade brödet häromdagen och utgick ifrån receptet i #0 men la till nån matsked krossade linfrön och 1 tsk bakpulver. Tyckte det blev jättebra! (Har inte alls bakat särskilt mycket lchf-bröd, nötbröd nån gång och oopsies nån gång..).

Jag upplever inte alls nån kokossmak och tycker det är fantastiskt att det blir så "brödigt" i konsistensen, fast med lite dragning åt sockerkakshållet..

Jättegott rostat med mycket smör och ost på! Glad

[ngupa]
2011-03-23 13:48
#89

#88 Glad

Jag testade i senaste brödet att låta 1 dl fibrex mjukna med i smöret en stund innan det åkte ner i smeten, blev också himla bra  Skrattande

jag tar 2 tsk bakpulver och dubbelsats numera som i #20…. Oskyldig

Beate
2011-03-23 14:12
#90

#89: Nästa gång blir det dubbel sats!

Annons:
Cessy
2011-03-23 20:15
#91

Åh …. detta brödet blev kanongott.Glad Glad att jag investerade i kokosnötsmjölet. Fast jag köpte dock mitt mjöl hos Bodystore.com. Det mjölet är fairtrade o så levererar bodystore via posten som ligger mycket bättre till för mig. DHL-leveranser här är rent värdelöst. Rynkar på näsanMan måste mitt in till stan (inga parkeringsplatser) o så stänger butiken redan 18 - helt värdelöst alltså. Förstår ärligt talat inte att DHL använder den butiken som servicepointObestämd

Nu skulle jag ju dessutom äntligen bli färdig o köpa sukrin o mandelmjöl, så jag kom ju över de 500kr o därmed blev det fraktfritt. Att då få gratis leverans o till en butik som har öppet till 21 o bra parkeringsmöjligheter avgjorde ju def. att min beställning hamnade hos bodystore istället.

Jag har aldrig varit någon bakmänniska så någon brödform äger jag inte.Skäms Glömde att köpa en igår, så jag tänkte - nåja jag testar i en liten gratängform istället o gör enkel sats. Blir brödet gottt så får jag köpa en brödform nästa gång jag handlar o eftersom brödet blev jättegott, så ska jag verkligen se till att köpa en brödform, för det här brödet kommer jag göra fler gånger. Tack för receptetGlad

[ngupa]
2011-03-23 20:21
#92

#90 blir ju lite högre och man kan därmed göra bättre skivor då Skrattande

#91 varsågod Skrattande… jag ser att det är samma mjöl som lchf butiken också säljer, fairtraid alltså  Glad

Jenny40
2011-03-24 17:03
#93

var förbi hälsokosten idag och bestämde mig för att testa kokosmjölet, så jag köpte 1/2 kg - så nu ska här bakas, tänker baka både det bröd som#20  'ngupa' bakade med bakpulver och frallorna med jäst som #76 'ofelia' bakade. Ska bli spännande och se hur det blir, återkommer när jag smakat.

Jenny

aklejor
2011-03-24 18:16
#94

Detta verkar ju gott, får "bokmärka" på detta sätt som andra gjort. Hoppas att det snart börjar funka igen.

Lotta

Jenny40
2011-03-24 20:10
#95

Åh, tusen tack till er alla, som har lagt ned tid på att exprimentera och testat er fram till ett ätbart och riktigt gott LCHF bröd!! Ni borde ha en stor kram, som tack!

T.o.m resten av familjen tyckte det var gott - särskilt min pojk som älskar rostebröd med min egna hemmagjorda lchf hallonmarmelad på mackan! 

Både frallorna och det vita rostebrödet smakar gudomligt gott! Glad

Men jag tror jag ska testa att ha i lite sukrin o vaniljarom nästa gång i receptet för 'vittbröd', för jag kan hålla med många andra att det påminde om sockerkaka och sockerkaka är ju också väldigt gott! ;)

Jenny

Jenny40
2011-03-24 21:20
#96

Det glömde jag att säga i inlägg #95 jag hade glömt att köpa jäst till kokosmjöls frallorna så jag tog bakpulver istället ca 1,5 tsk - blev jättegott det med! Glad

Jenny

[ngupa]
2011-03-25 07:57
#97

Vill också klargöra lite här ang kokossmaken.

Tar man i överkant av kokosmjölet (2 dl) kan en viss smak finnas, det blir lite väl mkt "sockerkaka" då av brödet.

men tar man i underkant, dvs 1,5 dl till 12 ägg (dubbelsats) finnes denna smak/känsla inte alls. Glad inte i våra munnar iaf.

Annons:
gun92884
2011-03-25 12:35
#98

#97

… nu har det skrivits sa mycket om detta brod att jag maste prova Skrattande

Dessutom intervjuar vi for 3 anstallningar till en filial vi oppnar 1:a maj (nej, ingen helg har) och da far jag kanske litet folk att forsoka overtyga om LCHFlivsstilen …Cool

Jenny40
2011-03-25 18:23
#99

tyckte dock inte att det smakade så värst mycket kokos, jag gjorde receptet efter det första inlägget, la bara till 0,5 dl extra kokosmjöl + 2 tsk bakpulver, samt 8 ägg istället för 6 ägg, för jag hade slut på äggen.

och det blev ett ganska högt bröd, men själva konsistensen på brödet påminde en del om sockerkaka. men det gjorde absolut ingenting, för det var supergott!!

Förresten… läste det finstilta på paketet igår och där stod det att när man bakar med kokosmjöl, ska man helst tillsätta agar-agar eller ägg som då fungerar som bindemedel i bakverket. kanske man ska ha i åtanken när man bakar lchf-bröd med jäst, då kanske brödet jäser bättre o blir fastare, bara en liten tanke som flög i mig. :)

Jenny

[Russinflarn]
2011-03-26 11:11
#100

plitar också ner en liten rad för att "bokmärka". Fick ju lön igår så nu kanske man kan kosta på sig lite kokosmjöl. :) Ska bli kul att testa!

*bokmärker*

yvonnel
2011-03-29 02:00
#101

Numera kanske det finns Indiska eller andra invandrarbutiker som har kokkosmjöl och fler livsmedel som vi LCHF vill ha och framför allt till hyfsade priser men annars så har jag senast beställt från iHerb som har ett ganska stort sortiment på olika mjölsorter och annat intressant.

Ännu ligger ju dollarpriset bra till så det lönar sig faktiskt bra att handla därifrån. Kokkosmjöl kostar ca 37:- för 1 lbs (=453 g).

Om du/ni inte beställer mer än vikten 3 lbs på samma tillfälle så kostar frakten inte mer än 4 usd, det blir tom billigare att göra 2-3 mindre beställningar än 1 större.

Dessutom kan man få en extra rabatt på 5 usd om man beställer för första gången och anger koden LOF542, det finns en särskild fråga om man blivit rekommenderad att handla där och med den koden så drar dom av den summan.

Jag väntar nu på leveransen på min senaste beställning och sedan ska jag också experimentera med brödrecept och det ska bli skoj för brödet är det svåraste att avstå ifrån.

Beate
2011-03-29 10:50
#102

Gjorde en liten snabbvariant i micron med kokosnötmjöl. Vispade 1 ägg och tillsatte knappt 1 msk kokosnötmjöl, 1 msk krossade linfrön, en nypa salt och en nypa bakpulver. Rörde ihop och kluttade ut på en tallrik. 2 min i micron. Färdigt!

Tycker dock originalbrödet är mycket bättre så nån kväll framöver ska jag ta mig tid och baka en dubbel sats av det istället.

missaz
2011-03-29 13:57
#103

Låter gott, bokmärker med en rad!

Pooma
2011-03-31 19:34
#104

Har just testat dubbel sats. Jag håller med om att det smakar lite kokos, men det i sig stör mig inte så mycket, dock blir man inte av med den där lite svampiga känslan som alla lchf bröd får. Testade att rosta och jag fick en lätt krispighet på ytan men jag tycker inte alls att det är i ärheten av rostat bröd, tyvärr.

Jag kommer nog testa en kaka med mitt kokosmjöl istället.

Annons:
[Pennylane1]
2011-03-31 19:45
#105

(har du testat mina brödbullar? Inget svampigt där tycker jag)

Pooma
2011-04-07 21:59
#106

Nej, jag ska ge dem ett försök! återkommer :)

jeanettee
2011-04-07 22:38
#107

*bokmärker* =)

[ngupa]
2011-04-08 12:53
#108

Ska man rosta brödet är det viktigt att göra det på högsta värme och/eller 2 gånger.

uplever man en kokoston på brödet tar man 1,5 dl istället och ev 1 dl fibrex som man kan mixa om man vill innan. Jag upplever nada svmpighet då man gör som så.

Fjallraven
2011-04-09 19:55
#109

Har varit och handlat kokosmjölet idag, helskotta så dyrt men verkar vara rätt drygt ändå. 1 kg kostade 175:-…

[elin.a.]
2011-04-12 21:03
#110

Åh bröd!! Men en fråga, po-fiber? Är det sådant som säljs på vanlig affär? Hur mycket kan man äta av det ur kolhydratsynpunkt? Och det är inget som man kan få ont i magen av? Utan glutenfritt? tacksam för svar, jag vill baka bröd!

[Pennylane1]
2011-04-12 21:10
#111

det är 12 gram kolhydrater per 100, men en dl väger bara ca 17/18 gram, vilket innebär att det blir 1-2 gram per dl. Och det sväller en del. Om man får ont i magen är väl individuellt, gluten är det i vart fall inget i då det är gjort på potatis, det är fibrerna som blir kvar när man gjort potatismjöl.

Och ja det säljs i vanliga affärer.

http://www.giblogg.se/wp-content/uploads/2010/08/Pofiber.jpg

Annons:
[elin.a.]
2011-04-12 21:22
#112

Vad bra! Då ska jag våga mig på det. Är bara försiktig med nya produkter då jag helst undviker magknip;) Gluten och jag går inte ihop.

Beate
2011-05-07 22:00
#113

Var några veckor sen sist men nu står det en limpa i ugnen igen!

[ngupa]
2011-05-08 06:01
#114

Gluten tror jag vi alla bör hålla oss ifrån…

[ngupa]
2011-05-11 10:57
#115

Vill bara förtydliga att det är 1 dl som väger 50 gram och inte 0,5 ca 60 som kan stå…

och kokosnötmjölet innehåller 4 gram kolhydrater per 100 gram.

Monnis
2011-06-24 23:08
#116

Har en halv sats i ugnen nu :) lade till bakpulver och pulvriserad fibrex (köpte färdigt i påse) så får se hur det blir. Hade inte ägg nog till en hel sats, får köpa mer och prova stor form en annan gång om jag gillar smak/konsistens Glad

[ngupa]
2011-07-01 10:53
#117

#116 Smart!

Att baka en halv sats för å se hur man själv gillar det hela.

Glöm ej att rosta brödet då ajg tycker det blir godast lite hårt rostat, inte svart, men ändå lite hårt.

Verkar som man kan rosta brödet antignen på det högsta eller 2 gg.

Marianns LCHF Mat & bak
2011-08-17 07:27
#118

Vill bara här säga att jag skaffat en bättre identitet här på KiF!

Jag kommer mer och mer övergå till den.

Kram på er alla!

Annons:
Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-05 09:14
#119

Verkar som jag får rätta till vikten på 0,5 dl till 30 gram. Det är svårt med vikten på måttenheter då vissa har en tendens att vara dåliga i sin gradering och några tom stora eller små. Sedan detta med att ta luftiga mått eller packade mått… men runt 30 gram kan man säga att 0,5 dl väger och då blir 1 dl 60 g. Välj att hellre ta lite mer än lite mindre om man ska hantera degarna. Bara ett litet förtydligande.

DesK
2012-02-05 09:18
#120

En digital hushållsvåg är guld värd, eftersom de allra flesta decilitermått inte alls är särskilt exakta. Bara ett tips! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

chapp
2012-02-05 09:51
#121

Alla gamla bak-redskap som man gjort sig av med… nu måste man gå på loppis och ta igen det.

Jag var en riktig storbakare av bröd, höll på med surdegsbröd, levain mm, i vedspis. Attans vad gott det blev men det var ganska svårt också.

Marianns LCHF Mat & bak
2012-02-05 10:03
#122

#121

Exakt! Jag hade hivat iväg brödrosten, tänke inte jag ever skulle rosta mer, men detta fick ju snabbt återköpas då jag uppfann detta rostbröd Flört

Anders-S
2012-02-05 13:34
#123

# en bättre identitet

A:lfr-d V:stl-nd: "jul, strålande jul, aldrig förglömmer jag doften från min moders bak"

yvonnel
2012-02-06 03:31
#124

#120 Desk

Jag vägde upp 1 dl kokosmjöl från iHerb det blev 60 gram

Sedan blir jag inte klok på Kh innehållet, dels står det 8% av 1 serving på 8 gram och total sugars per serving 1%.

Finns väl någon som är lite klokare än jag.

gun92884
2012-02-06 12:39
#125

 #124 skrivet av yvonnel Var ser du 8%? Jag tittade på mjölet på burk och också i påse och det står inte 8 någonstans. % är räknat utifrån en dagsmeny utav 2000 kalorier - tror detta var summan - alltså inte per portion.

Annons:
Upp till toppen
Annons: