Annons:
Etikettmat-recept-på-ägg-ost-grönt-sidorätter-veg
Läst 18399 ggr
Gozan
2006-08-25 13:21

Potkäs

Potkäs

500 g riven ost, ostkanter eller ny ost

300 g smör

ev kummin eller annan krydda

blanda samman allt till en massa. jag blandade i matberedaren..

klart!!

skeda över i burk sätt på lock

detta kan vara ett bra alternativ till smörbollarna och dom innehåller betydligt mindre kolhydrater.. och är enligt mitt eget tycke godare.. *ler* jag gillade smörpralinerna i början.. men efter en dag så stod dom rätt långt upp i halsen.. jag tror at jag föråt mej på det goda..

Annons:
AnnK
2006-08-25 14:02
#1

Låter jättegott, det ska jag pröva. Hur länge håller sig detta i kylskåpet tror du?

Gozan
2006-08-25 14:09
#2

jag vet faktiskt inte.. men jag vet att förr tillsatte man lite brännvin och lät potkäsen stå till sej rätt många dagar..

man kan ju göra mindre sats..

Mervi
2006-08-25 17:25
#3

Låter jättegott.Glad

Margareta
2006-08-25 22:50
#4

Helt suveränt gott låter det.
Tänk sen lite rött vin till…
Ingen människa vet vad som är i….
Ha, det skall jag bjuda på nästa gång vi har gäster.
Bara namnet Potkäs är ju helt fantastiskt.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Gozan
2006-08-25 23:24
#5

det är jättegott.. jag sitter här just nu med en jätteklick på en liten paprikabit..

jag tror att man kan hitta mycket gott i gamla kokböcker.. jag har en del liggande, kanske dags att gå igenom dom..

hittar jag nåt mer gott så skriver jag in det här i forumet

Margareta
2006-08-25 23:38
#6

Kul! Tänk att jag slängt kokböcker från farmor och mamma för att det "bara var smör och grädde" i dom.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Gozan
2006-08-25 23:53
#7

jag brukar kolla på loppisar och marknader.. där brukar man kunna hitta en hel del..

för många år sedan hade jag pippi på att köpa gamla kokböcker så jag har en hel del liggande,,, som kanske kan komma till nytta nu,,

Kia
2006-08-26 10:27
#8

Ja, man ska prova allt.

Jag är bara skeptisk *skrattar*… Är väl inte van vid smör antar jag. Man har ratat det i så många år.

Men skam den som ej vågar prova. Detta ska jag testa :)

Venus
2006-08-26 11:07
#9

#8 precis vad jag tänker, funkar det för andra, så gör det det också för mig. Ost och smör och kummin, jammie…

Margareta
2006-08-26 12:21
#10

Jag skall göra Potkäs IDAG och äta det tillsammans med rödvin ikväll…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Venus
2006-08-26 13:44
#11

Åh, har ju 3 vita veckor till den 7 sept när vi skall ha klassträff med grundskoleeleverna. Blir lite vinsugen. Men ost och smör och kummin, törs knappt tro att jag kan äta det.

Vilken ost skall man ta som är gjord på grädde och inte har någon stärkelse i sig?

Mervi
2006-08-26 13:59
#12

Jag skall prova med västerbotten i kväll och bjuda på min dotter som också äter LC. Kanske det skulle passa till avokado? Det är väl bara att prova.

I Finland brukar vi hacka kokta ägg och blanda med smör och äta det till varma pirager , oftast till Karelenska pirager. Det är jättegott, helt underbart, så detta måste också vara gott.

Margareta
2006-08-26 14:04
#13

Jag skall testa med en ost som heter Falbygdens Arn 28%.
Det är en av mina favoriter och jag äter den inte så ofta nu eftersom den har så låg fetthalt (skratta inte…).

Därför tänker jag passa på nu eftersom det skall tillsättas SMÖR!!!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Kia
2006-08-26 14:27
#14

kan inte låta bli margareta.. Måste skratta:) Tänk vad ens tankar kan ändras *L*

Margareta
2006-08-26 14:33
#15

Ko, visst är det så Kia… jag skrattar också.
Jag har ju lätt att få trög mage. Jag inbillar mig att ju fetare osten är ju bättre, så jag äter helst dem över 31-32%…

Arn är så GOTT

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2006-08-26 22:52
#16

Jag gjorde potkäs med västerbotten ost. Vi åt det faktiskt till stekt lax. Jag behövde inte krydda den då osten är smakrik. Jättegott tyckte dottern också, vi åt bara lite av den och blev jättemätta. Kan verkligen rekommendera den.Glad

Margareta
2006-08-26 23:14
#17

Jag har också gjort Potkäs idag på Falbygdens Arn (extra stark) och vi åt den till kyckling.
Den aväts i mycket små portioner och man blir mätt!!!
Jättegott tyckte jag.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2006-08-26 23:37
#18

Jag räknade idag på min Potkäs med den "magra"
28%-iga osten…

Det blev
1% kolhydrater,
14% protein,
85% fett

Helt underbart alltså och jag kan äta hur mycket jag vill utan något till….Tänk vilken frukost…. bara helt klar i kylen,,, passar mig PERFEKT.
Detta kan omöjligt vara stoppande. Jag anmäler mig som frivillig försökskanin.

Fast för mycket kommer jag inte att äta för det är OTROLIGT mättande…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

copia
2006-08-27 10:52
#19

Jag ska göra en skål till kräftskivan idag! Perfekt på gurskivor istället för kex. På tal om mosade ägg med smör. Det är min frukost de flesta dagar , ibland med en klick kräftost i oxå..såå gott!

AnnK
2006-08-27 16:15
#20

Jag gjorde potkäsen på västerbotten, smör o kummin - suveränt!

Annons:
Venus
2006-08-27 16:45
#21

Jag åt Västerbotten med smör på, också väldigt gott! :)

Men skall köpa mer smör idag och blanda ihop en sats. Hur mycket kummin tar ni?

AnnK
2006-08-27 16:51
#22

Jag tog rätt rejält med kummin, kanske två strukna teskedar till en klick stor som en mozzarellaost (sorry, jag väger ingenting, så jag måste uppskatta).

Diana61
2006-08-27 19:05
#23

Låter gott för jag brukade för flera år sedan göra ostrullader med smör innuti. MUMS. En klick smör på ostskivan och sedan rullade jag ihop den och in i munnen. MUMS!

Så detta borde ju vara lika gott.Flört

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

MatsLundstrom
2006-08-27 21:07
#24

/Mats

hemul
2006-08-28 08:47
#25

Määä! Ni har ju glömt spriten ju! Det ska vara brännvin, cognac eller dyligt i potkäs. Räcka ut tungan

Margareta
2006-08-28 15:40
#26

Potkäs på Västerbotten passar utmärkt till kräftor!!!
Inget mer behövs där har man både fett och smak!!!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Gozan
2006-08-28 15:58
#27

#26

jag håller med.. stark god ost räcker oxå smöret så klart..

just västerbotten.. den jättestarka.. 33 % iga.

det blir jättegott..

idag ska jag köpa en ny stor ostbit.. snart dag att göra ny sats med Potkäs.. snubblar jag över utgående datum på grädden så ska jag köpa lite av den oxå o göra smöret själv…

Annons:
Amiechan
2006-08-29 00:02
#28

Wiii! Mitt språksinne svek mig inte! Jag hade rätt i vad "potkäs" betydde :D 

Potkäs

Stavas också potkes och är ett plattyskt ord där pot betyder kruka och kes betyder ost. Av tradition gjörs potkäs på stark, smakrik gammal ost och serveras ofta i kruka med lock.

Kia
2006-08-29 01:04
#29

Nä nu måste jag göra detta. Imorgon ska det göras har inhandlat ingredienser

Mervi
2006-08-29 15:40
#30

Min man bredde potkäs på sin fullkornsmacka idag och så en skriva salami över det. Det skulle han ha till frukostkaffet på jobb.

Denna kommentar har tagits bort.
Venus
2006-09-06 16:38
#32

Nu har jag köpt en bit Allerum ost och skall göra en liten sats för att se om jag kan ta emot så mycket ost.

Två skivor ost med smör på före maten funkar bra utan halsbränna iallafall.

Margareta
2006-09-21 01:42
#33

Här kommer potkäsen igen…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2006-09-30 18:08
#34

Nu när fakir-veckorna skall utökas med lite ost kan jag göra potkäs! Vad gott det skall bli. Jag skall laga lammfärsbiffar och ha potkäs till.

Annons:
Fibblan
2006-09-30 19:21
#35

Är det någon som gjort Potkäs på kvibille ädelost?  Jag ska prova nu, har inte gjort Potkäs förut för jag har kännt lite oro över att det skulle bli för mycket…men så kom jag på att jag nog ska prova detta.

Mervi
2006-09-30 20:02
#36

Ta och prova med mycket lite. några matskedar bara eller bara en och kolla smaken.

Fibblan
2006-09-30 20:04
#37

jag har gjort på 140 gr kvibille , 200g smör och så rev jag i Åsheda gräddost.  Blev otroligt gott faktiskt

Kia
2006-10-02 01:54
#38

Alltså jag gjorde detta med potkäs. Men vad äter i det till?

Mervi
2006-10-02 09:43
#39

Jag äter det till kött istället för kryddsmör, det ger en härlig smak. Sedan kan man rulla det till bollar och äta som fettillskott om man vill, liten munsbit om man behöver till kvällste. Rulla in i rostbiff och salladsblad.

Margareta
2006-10-02 15:54
#40
  • Jag äter små munsbitar (boll eller på sked) till kaffet.
  • Vi hade det till kräftorna för att öka fetthalten
  • Vi äter det till magra räkor
  • Vi äter det till kött/fisk/fågel

Vi äter det jämt så länge det finns.

Problemet är att hela familjen gillar det så det tar ALLTID slut. Vi har gjort på 500-600g ost varje gång och det säger bara slurp.

Ungarna ville ha mild ost så jag gjorde på stark för att det skulle räcka - slurp ändå.

Min man ville ha stark ost - så jag gjorde på mild - slurp ungarna blev galna…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

MegN
2006-11-07 20:22
#41

Jag brukar köra "instant potkäs", eller vad man nu ska kalla det - dvs man tar en skiva ost och brer smör på…!

Nej, jag vet - det är inte riktigt samma sak. Men ändå. Samma ingredienser. Jag har inte hunnit testa den "riktiga" potkäsen…

Annons:
Mervi
2006-11-08 08:52
#42

MegN, prova, den är jättegod.

jazza
2006-11-08 10:58
#43

Kan man använda den färdig rivna osten , som man köper i påsar!

Läste någonstans att de innerhöll mer kolhydrater, eller vad det en viss sort riven ost ?

Amiechan
2006-11-09 10:53
#44

#43 Jag tror det är olika mellan olika rivna ostar. Läs innehållsförteckningen och var vaksam bara :)

Bookia
2006-12-14 17:45
#45

Då har jag gjort mitt livs första potkäs, på ca 600gr ostslattar och 500gr smör. Tyvärr gick matberedaren sönder mitt i, man hör motorn snurra och jobba men staven som ska snurra kniven står still. Gråter

Nästa gång får jag väl investera i en köksassistent med starkare motor.

Nu fick jag riva ner hälften för hand på rivjärn, fick känna det på knogarna.

Kryddade det med en intressant kryddblandning jag hittade på Willys. Stor påse med krossade torkade gröna kryddor.

Ska låta det gottas i ngt dygn innan jag smakar. Hoppas det blir gott.

Gozan
2006-12-14 20:23
#46

visst ja.. Pottkäsen.. visst kan det vara gott o ha på julbordet

jag föråt mej på den i början av lchf.. men nu känner jag mej redo igen..

så i morron ska extra stark ost inhandlas..

navarro
2006-12-14 21:51
#47

Jag har syndat och haft i lite konjak i min blandning, det blev gott och matberedaren fick det lite lattare. Tankte att sa har till jul skall man ju unna sig lite gott. Ar det bra eller daligt, enligt er som forstar er pa detta med vad som ar nyttigt eller inte?

odezza
2006-12-15 01:06
#48

Lite konjak till smaksättning kan väl inte vara så farligt, eller? Som sagt, det är ju jul. För säkerhets skull skulle man ju kunna prova med att smaksätta bara en mindre del, och se hur man reagerar på spriten…

"still lost in space and time"

Annons:
navarro
2006-12-15 18:34
#49

du har rätt ocezza, det var lite raskt att blanda i konjak utan att veta om det blev gott. Men jag hade bara i en liten skvatt i alla fall. Men det ar klart att det ar bast att prova med en munsbit forst!

Margareta
2006-12-20 12:20
#50

Potkäs måste vara en självklarhet på våra julbord!!!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Ann.A
2006-12-20 17:59
#51

Nu har även jag gjort Potkäs för första ggn. Kändes först som jag åt smör, så kom ostsmaken fram och då var det helt ok. Har lite svårt att bara äta smör.

Testade att mixa ner Basilika blad. Lät lite potkäs vara kvar i mixern och det blev jätte fräscht! Jag gillar att exprimentera med mat. Så jag la ruccolasallad på en tallrik.La några klickar potkäs över. Stekte några färska champinjoner och lite skinka och hällde det över o sen en klick på som garnering. Gott o mättsamt. 

Basilikapotkäs-i laxskivor. 

Pepparotpotkäs, i skink- och laxrullar, vad tror ni om det?

Expriment pågår!

// Ann

Mervi
2006-12-20 18:05
#52

Nu blir jag sugen, måste fixa lite till jul. Jag åt mycket av det i början men har totalt glömt bort det.

Pepparrot till lax är gott så det blir säkert kanon.

Knasan
2007-01-03 20:14
#53

Tänkte mig på att göra Potkäs till helgen och har aldrig provat det tidigare. En el två frågor om kummin innan bara… använder ni alltid kummin och är det hel eller malen som gäller?

Amiechan
2007-01-03 20:40
#54

Jag själv använder aldrig kummin :) Tycker inte om det…

Margareta
2007-01-03 20:43
#55

Jag använder inte heller kummin, gjorde det bara första gången. Däremot örter har jag testat (gräslök och persilja) och det vart gott.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Amiechan
2007-01-11 13:27
#59

Jag har testat med färsk basilika  - fantastiskt gott :)

Mervi
2007-01-11 14:33
#60

Basilika gillar jag, måste prova. tack för tipset.

Ingeborg
2007-01-13 19:41
#61

Nu har jag gjort min livs första Potkäs, jag tog Gouda och smaksatte med färsk dill men glömde spriten, sjutton oxå !! Men nästa gång ska jag inte glömma och då ska jag ta en ost med mer klös i ! 

Hur gick det med din Mervi, har du gjort någon med basilika i ?

Trevlig lördagkväll på Er alla !!

Mervi
2007-01-13 21:02
#62

Jag har gjort idag och det smakar gott. Jag tog inget sprit  i heller men det smakar bra ändå. Jag har haft en matalagar-dag idag. Jag har haft en ox-stek i ungen, den är klar, kalops på spisen, köttfärslimpa och kalvsteg i ugnen just nu. Tänkte att jag gör lite nytta i kväll. Det händer inte så ofta att jag får såna ryck. Potkäs blir gott till steken.Räcka ut tungan

Annons:
Kia
2007-01-14 12:53
#63

Jag måste säga att jag är inte så förtjust i potkäsen…. Smaken är som baken antar jag. Har bara testat en gång kanske ska man ge sig på detta igen :)

Margareta
2007-01-14 14:11
#64

Kia34: Potkäsen kan man variera tills den faller en i smaken, min yngsta dotter gillar den bäst när den är helt okryddad på en mild ost, medan mannen och jag vill ha lagrad gärna med någon ört i…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Kia
2007-01-14 14:20
#65

Ja, jag får testa mig fram för det är bra att komplitera med tror jag :)

mumsan
2007-01-18 18:49
#66

Det låter  gott med potkäs, ska pröva det. Smörbollarna är slut så nu blird det inga nya på ett tag.

mumsan

mumsan
2007-01-23 21:21
#67

Hr inte gjort potkäs ännu. det har inte blivit av. Hur lnge kan man ha den i kylen? Det är bara jag som ska äta den. Ska inte göra så stor sats som i receptet.

mumsan

Margareta
2007-01-23 22:36
#68

Den håller nog länge eftersom den är så fet… borde även gå att frysa….

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Amiechan
2007-01-23 22:52
#69

Jag hade med potkäs till syrran+sambo idag. Jag hade trillat små söta potkäsbollar (basilikakryddade) som vi rullade i sesamfrön och serverade till fläskkotletter. Smaskigt!

Annons:
mumsan
2007-01-30 21:31
#70

 #68 Bra att de gåt att frysa. Har köpt en ny ost nu. Ska ta mig i kragen i morgon och göra några bollar med persilja i tänkte jag och några med sesamfrön utanpå. Det måste väl vara gott till stekt fisk.

mumsan Glad

Amiechan
2007-01-31 00:08
#71

Idag gjorde jag två sorters potkäs:

Persiljepotkäs. Mums!

Pestopotkäs. Gött!

Det går verkligen att variera potkäs :)

mumsan
2007-02-06 20:10
#72

Nehej nu blev det ingen potkäs. Har märkt att jag inte får äta för mycket ost, tror att jag blir hård i magen då. Det får räcka med ostskivorna på kvällen med smör på om jg skulle bli lite hungrig. Jag använder bara smör på köttet nu. Potkäs får bli vid ett senare tillfälle.

mumsan

mumsan
2007-02-12 22:53
#73

Testade en liten mängd med potkäs, fast jag har bara ett rivjärn och blandade smöret i osten med en gaffel. det blev lite klumpigt men ja tänkte att smaken är väl den samma. Det var inte så dumt.

Gittan-Xyz
2007-02-13 19:19
#74

Räcka ut tungan

birmalover
2007-04-09 12:58
#75

Nu har jag också gjort potkäs. Blandade i färsk basilika jättegott. I morse stekte jag äggröra med en stor klick potkäs. Mums. tack för tipset

PaulaW
2007-04-09 15:40
#76

Hehe. Jag har gjort denna anrättning många gånger och ibland kryddat en aning med sprit. Inte visste jag att det hette potkäs och att receptet faktiskt fanns.

Annons:
Margareta
2007-04-09 16:09
#77

Potkäsreceptet är min absoluta favorit här på sajten…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2007-04-14 12:28
#78

I morgon skall vi ha gäster och därför tänkte jag göra potkäs IDAG redan och försöka hinna rulla några trevliga lagom små/stora, förföriska kulor.

Våra gäster innan har mest använt det istället för vårt "feta" smör…. hihi…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

zeretki
2007-04-14 13:00
#79

#78 Förstod de inte att det var smör i? Hihihi! :D

Margareta
2007-04-14 14:23
#80

Precis… jag sa att jag rivit ost och tillsatt lite smör… inte proportionerna…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

zeretki
2007-04-14 14:47
#81

Jag gjorde soppa till mamma i veckan, för hon var sjuk. Grädde ville hon ha i men jag lade till en smörklick när hon inte såg det… Inte märkte hon nåt inte! Jag tror hon behöver mer fett, hon är så otroligt fettskrämd. :(

PaulaW
2007-04-14 18:32
#82

Freja42. Hehe, stygga flicka!Oskyldig

zeretki
2007-04-14 19:37
#83

Hihihi, jag brukar inte göra såhär faktiskt men jag tycker min mamma behöver riktigt fett för hon är så otroligt fettskrämd. :)

Annons:
Margareta
2007-04-14 23:53
#84

Nu har vi gjort en stor dos potkäs till morgondagens gäster, vi gjorde på Falbygdens Arn och smör… ha ha det gäller att höja fetthalten på en ost som är urgod men bara är 28%…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

jenny_li
2007-04-17 14:45
#85

Idag testade jag att göra denna eminenta rätt - sambon tittade med STORA ögon, men sa inget. Klok karl… ;o) MEN - jag höll på att bränna min matberedare på kuppen, och det vill jag inte så jag undrar lite över skonsammare sätt att göra på. Nu hade jag iofs kylskåpskallt smör och ost och skar relativt stora bitar av båda, men helst skulle jag göra helt för hand… men det blir knepigt! Nån som testat? Tips? Riva ost på rivjärn går ju, bara man inte är dumsnål så knogarna går åt, men hur rör man ut det i hårt smör sen…?

Och hur SKA konsistensen bli? Mitt ser ut som äggröra, fast hårdare… Maskinen tvärdog liksom mitt i, så den fick vara färdig då… Är det meningen att "smeten" ska bli slät?

(Ska tillägga att jag är en katastrof i köket, så om mina matlagningsfrågor verkar dumma, så är det för att jag verkligen ÄR "novisen vid spisen". Laga mat är (tyvärr!) det värsta jag vet!)

Amiechan
2007-04-17 15:15
#86

Jag använder min matberedare till det i två steg: först river jag smöret och sedan osten. Och sen så hivar jag i kryddningen och mixar ihop alltihopa. Utseende och konsistens? Tja… vet inte? :D

PaulaW
2007-04-18 22:03
#87

Hmmm. Jag visste som sagt inte att denna rätt fanns och hade ett namn. Min påhittade variant gör jag så här:

Jag river ostkanterna, gärna olika sorter, blir mustigare så. Sedan slänger jag alltsammans i en köksmaskin(typ mixer med knivar, fast större än en mixer…) och även smöret, mixar alltsammans och tillsätter en skvätt vatten om jag inte häller i sprit. Kryddar sist. Konsistensen blir jämn och fin, som smör nästan. Men som sagt, detta har jag ju hittat på själv…

Besika
2007-04-19 01:29
#88

Aha!!

Detta måste omedelbart testas!!! :)

Heller nåväl, i morgon då…

Låter jättespännande!!

Har inte hittat recept på smörbollar, men lyckats svälja två skedar bregott… hua, detta blir nog bättre! :)

Mervi
2007-04-19 17:12
#89

 Smörbollar

finns här!

PaulaW
2007-04-19 17:13
#90

Besika. Jag hittade receptet någonstans här på sajten. 100gr osötat smör blandas med 100 gr. torkade kokosflingor och 2 matskedar starkt kaffe och 1 msk kakao samt 1 msk sörningsmedel alternativt lite stevia. Jag gjorde små bollar av detta och rullade dem i kokosflingor. Jag har nu alltid en sats i kylskåpet att avnjutas till kaffet eller teet.

Annons:
Mervi
2007-04-19 17:25
#91

Jag har lagt länken i kommentaren ovan på din kommentar.Skrattande

PaulaW
2007-04-19 22:42
#92

Det var bra. Jag kom inte på var jag hade hittat den, kom bara ihåg reseptet. Minnet är gott - styckvis…Cool

mimmipigg
2007-07-13 17:55
#93

ingen som har testat att pressa vitlök i????^^^^^^^^

Mervi
2007-07-13 18:02
#94

Nej, inte jag men det kan säkert bli bra. Man kan ju göra potkäs och ta lite och krydda med vitlök.

Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2007-09-05 19:26
#96

Jag älskar potkäs så jag puttar gärna upp den!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

zeretki
2007-09-05 19:30
#97

Jag har ännu inte provat detta eller smörbollar men jag ska! :D

Annons:
MillisB
2007-10-17 01:37
#98

Glad

Puttar upp potkäsen…

/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Margareta
2007-10-17 01:44
#99

Potkäs är gott!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Rita-S
2007-10-18 21:38
#100

jag googlade pottkäs. I gammalt av blandade dom tydligen riven ost med sprit för att det skulle hålla länge! :S

Jag har fortfarande svårt att se för mig detta kan va gott (även utan spriten) men jag tänkte prova en pytteliten sats en dag :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Margareta
2007-10-19 01:26
#101

Rita.S - våra gäster som får detta blir lyriska - ingen kan tro att det är så gott

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

suneb
2007-12-21 20:29
#102

Har gjort små trevliga potkäs-bollar idag på västerbottenost jag tänkte ha som julgodis när de andra vräker i sig knäck odyl. (Om det nu blir några kvar till jul vill säga ?)Flört

Besika
2007-12-21 20:54
#103

en skvätt whiskey i är pricken över i-et!

Arnedanc
2007-12-22 01:23
#104

Brukar smöret och osten ha rumstemperatur innan ni mixar det?
Det samma när ni rullar bollar?

Annons:
Margareta
2007-12-22 01:49
#105

Vi tar det direkt från kylen - det blir för smetigt annars. Om man hyvlar smöret med osthyvel och river osten på grovt rivjärn detta varvas några gånger i en bunke. Avslutas med degknådarna till elvispen. Så blir det minst disk anser min man som är Potkäskung i vår familj.

Hos oss blev det idag Potkäs på en hel Arn (svart 28%) och 256 ekologiskt smör.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Arnedanc
2007-12-22 02:06
#106

Någon nackdel att använda färdigriven ost, typ västerbotten?

Bookjones
2007-12-22 02:09
#107

Färdigriven har ofta stärkelse av n´n sort tillsatt f¨r att f¨rhindra klumpar.

Arnedanc
2007-12-22 02:12
#108

ok, I C.

Margareta
2007-12-22 22:59
#109

Det är ofta potatismjöl i riven ost för att den inte skall klumpa sig.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

mollward
2007-12-23 00:20
#110

Nu har även jag provat detta intressanta recept! Och ooooh vad gott det var!! :-)

Men en liten fungering. Hur ska konsistensen vara?
Jag rev min ost väldigt fint, så nu är mina kulor som bollar av smör. Är tanken att de ska vara lite mer "osläta"?

Margareta
2007-12-23 12:06
#111

mollward man gör som man vill - ibland har vi grova bollar och ibland finare - beror mest på hur gott om tid man har när man river. Det vitkigaste är temperaturen - blir de för släta och för kalla blir de minst sagt hårda att äta. 
Jag föredrar svala - lite grövre - när vi har gäster - för då kan man säga att det är ost!!! När det är vi själva får de gärna vara smörkulor för min del - men lite svala skall de allt va så de håller ihop.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Miniot
2007-12-29 02:34
#112

Har läst om Potkäs här men inte tänkt mer på det förrän häromdagen när jag läste GI-noll att man kunde ha kummin i. Det var ju sånt min mamma brukade göra förr. Kommer ihåg att det var sprit i så man fick ju inte ta så mycket.. Flört Men då är det ju bra många år sedan. Pratade med mamma idag och det var Potkäs hon brukade göra!!

Så nu blir det en test för att se om det är så gott som jag kommer ihåg det.

Mervi
2007-12-29 12:14
#113

Jag skall nog göra potkäs till nyåret, gott att mumsa i sig. Min man skall prova dadlar lindade i bacon och stekta snabbt i ugnen, så jag måste ha något som jag kan äta. Har ju lagt av med frossandetFlört.

Margareta
2007-12-29 13:14
#114

Miniot - jag har läst någonstans att man hade sprit i för att dölja den dåliga smaken när man gjorde potkös på gamla ostrester.

Idag kanske vi kryddar med sprit av andra skäl?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Karro]
2007-12-29 13:56
#115

Pappa ska göra potkäs åt mig :)

basta-ya
2008-09-26 14:22
#116

Putt på något som låter så gott!

Det verkar vara något alla mer rutinerade LCHF are äter…

Så det ska jag prova idagGlad

Margareta
2008-09-26 14:35
#117

Vi gör det ofta - min man har till och med gjort potkäs på TV (Svt Agenda) - fast efter att de klippt programmet gjorde han det baklänges. Han började med att rulla kulorna och avslutade med att riva osten..

Potkäs är räddningen när man har gäster. Då serveras det som "smör" till brödet. Vi köper inte längre kolhydratmat i form av ris/pasta/potatis till gästerna men vi kan sträcka oss till baguetter och till dessa serveras potkäs.

Gästerna tror att vi blandar ost i smöret för att det skall bli mindre fett och vi blandar smör i osten för att den skall bli fetare. Var och en salig på sin tro alltså.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2008-09-26 14:37
#118

PS Vi har ändrat proportionerna något och använder halva vikten smör till osten. Den flyter inte bort lika snabbt i rumstemperatur då. Kan vara ett problem på sommaren och potkäs är helt klart godare kall och halvhård. Den som absolut skall bre det på mackor uppskattar däremot den mjuka varianten.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Lino
2008-09-30 22:05
#119

Mmm, detta provade jag idag! Åh så gott, måste putta upp tråden så att fler får prova!
Fyndade extra lagrad prästost 31% på Coop för 29:-/kg Glad 
och mixade med kummin och smör. Är säkert gott med en liten bit ädelost också…

ochnintendo
2008-12-12 00:04
#120

Håhå, måste putta upp Potkäsen! Inte nog med att det är ett fantastiskt namn, det är ju helt sjukt gott också!

Gjorde potkäs idag på ca 250 gram juledamer och 150 gram smör. Och lite kummin. Rev osten och slängde i smörberget. Kanske inte SÅ smart att slänga ner hela smöret på en gång, min matberedare började lukta varm plast efter ett litet tag.

Men gott blev det hur som helst!

Min sambo är väldigt skeptisk till min mathållning. Han sa "Hur fan lyckas du gå ner 3 kilo på en vecka när du bara äter ägg och smör??". Well… Skrattande

andreas0
2009-03-10 19:01
#121

Puttar upp den här eftersom potkäs kom upp i en annan tråd.

Cissit
2009-03-10 22:36
#122

Det får vi prova :)

Kebabfarfar
2009-04-16 00:01
#123

Vad tror ni händer om man tar i en skvätt grädde i potkäsen? :D

storost
2009-04-21 13:18
#124

Det låter jätte gott, det ska jag prova..

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Balanserad
2009-04-21 13:56
#125

Så enkelt att göra och så MUMSGOTT! Kummin är en underskattad krydda!

Annons:
Margareta
2009-04-25 03:48
#126

Potkäs är vår räddningsplanka - fungerar även under flygningar - räknas inte som vätska tydligen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Balanserad
2009-05-04 11:12
#127

Potkäs är verkligen gott!! Och mättande av bara lite.

Margareta
2009-05-04 12:54
#128

Det är bra som plockmat när man är på picknick.

Vi har ofta en ask potkäs och en flaska vispgrädde i en microliten kylväska vid spontana utflykter. Kaffe går alltid att få tag på.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Cissit
2009-05-04 15:00
#129

Hm..jag kom precis på att jag gjorde en potkäs och ställde i kylen, för att testa. Men jag har glömt bort den helt! Hur länge håller den tro? (jag hade en liten skvätt brännvin i enligt gammalt recept)

Antar att det bara är att lukta, titta och smaka….men jag är så petig med mat, minsta misstanke om att det blivit gammalt och jag tycker det smakar dåligt, även fast det egentligen inte gör det

Melindrea
2009-10-26 18:32
#130

Mmm. Det börjar bli dags att göra potkäs för julen snart…

chocolatina
2009-10-26 19:04
#131

"Äkta"  potkes  (dvs med alkohol i)håller i evigheter. Den görs ju egentligen på ostkanter och man tillsätter ständigt ny ost, smör, sprit, så den tar aldrig slut……………………………..

Kabben
2009-11-11 22:01
#132

Putt för detta goooooda

Annons:
Balanserad
2009-11-12 15:44
#133

Jag puttar jag oxå för det är så goooootttttt!

Lojs
2009-11-12 18:29
#134

Vad har ni provat för andra kryddor i eran potkäs? Kummin är ingen favorit här.

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

marialan
2009-11-12 23:59
#135

Tack för ett bra tips! Detta var ju hur gott som helst.

Jag gjorde min på långlagrad herrgårdsost och en gnutta ädelost + smör. Bredde lite på fläsksvålarna ikväll och det smakade som ostbågar!

Dricker ju inte alkohol men får lust att köpa hem en miniflaska brännvin att smaksätta med. Kan man köpa souvernirflaskorna styckvis, någon som vet?

soderen
2009-11-13 21:41
#136

Jag har inte gjort potkäsen ännu men tänkte passa på då jag har ett par slattar ostrester. En av dem är port salut. Det borde bli lite halvroligt att få en orangefärgad potkäs.

Någon som provat?

/Ullabritt

Melindrea
2009-11-17 21:50
#137

Ja, den första gången (okay, enda =) jag gjorde potkäs så hade jag flera sorters cheddar, inklusive gul/orange cheddar i.

Fixaraffe
2009-12-08 20:45
#138

Mmmm blir sugen på att prova själv - med rödvin till…hur är det med kolhydraterna i rödvin, hur mkt kan man ta utan att gå över gränsen…kolhydratgränsen alltså  Flört

andreas0
2010-01-21 23:43
#139

#138, Det varierar från sort till sort. Ju torrare variant desto mindre kolhydrater. Men generellt kan man säga att 1-2 glas rödvin inte ger någon mängd kolhydrater som är värd att tala om.

Mer interessant information kan du hitta i den här artikeln hos kostdoktorn:

http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/alkohol-och-vikt

Speciellt graferna tycker jag är interessanta.

Annons:
Kabben
2010-05-13 21:21
#140

bump på detta goda tillbehör…

Balanserad
2010-09-18 16:57
#141

Puffar för detta enkla och GODA recept!

LatMask
2010-12-05 15:19
#142

Jag tänker servera potkäs till vit glögg (kall, med en isbit i). Tror ni det funkar?

gun92884
2010-12-05 16:14
#143

#142

Det beror val pa kryddorna i gloggen … och i potkasen. Man kan ju gropa ur en Stilton och halla i portvin sa sotma ska val knappast vara ett problem.

I Scotland anvande man ofta overblivna bitar fran stilton och blandade i potkasen … det ar ju en gammal vana att ta vara pa allt som kan atas, som nu har blivit upphojt till lyxvara. Nar jag bodde i Coldstream (Scotland), som ligger vid floden Tweed - grans mellan Scotland och England - sa fanns det folk som kom ihag nar Tweedfloden var sa full av lax att det var fattigmansmat … jag stod pa bron en gang och sag laxen 'ga upp' … det var nastan hallucinary att se dem hoppa och stota andra ur vagen for att det var sa tatt mellan dem …

Margareta
2012-01-15 22:30
#144

Här kommer den gamla tråden om potkäs - jättegott tillbehör till både kött och fisk. Vi äter bollar till kaffet om det råkar finnas i kylen!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

MissMullig
2012-01-18 12:17
#145

Tack Margareta att du lyfte den igen,hade helt glömt av detta.

anise
2012-06-20 07:19
#146

Woohoo..vad gott det låter Potkäs…det här ska testas…fet ost och smör.gillar!!! PUFF PUFF!!!!Skrattande

Tag vara på ditt liv,det går inte i repris

Annons:
Margareta
2012-06-21 09:17
#147

Den är toppen den här tråden. Bra den kommer fram ibland

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mozzarellan
2013-04-02 10:22
#148

Puff ! Måste testa , låter gott. Kan jag använda min parmesan ost och pecorino ost?? Har dessutom ostbitar jag rivit och lagt i frysen( evigheter sen) kan jag blanda lite av varje.

Margareta
2016-10-23 11:40
#149

Nu blev jag potkässugen igen. Tänk vad man glömmer och vad kul att den här tråden dök upp när jag googlade på potkäs

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Upp till toppen
Annons: