Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Potkäs

2006-08-25 13:21 #0 av: Gozan

Potkäs
500 g riven ost, ostkanter eller ny ost
300 g smör
ev kummin eller annan krydda
blanda samman allt till en massa. jag blandade i matberedaren..
klart!!
skeda över i burk sätt på lock
detta kan vara ett bra alternativ till smörbollarna och dom innehåller betydligt mindre kolhydrater.. och är enligt mitt eget tycke godare.. *ler* jag gillade smörpralinerna i början.. men efter en dag så stod dom rätt långt upp i halsen.. jag tror at jag föråt mej på det goda..
Anmäl
2006-08-25 14:02 #1 av: AnnK

Låter jättegott, det ska jag pröva. Hur länge håller sig detta i kylskåpet tror du?

Anmäl
2006-08-25 14:09 #2 av: Gozan
jag vet faktiskt inte.. men jag vet att förr tillsatte man lite brännvin och lät potkäsen stå till sej rätt många dagar..
man kan ju göra mindre sats..
Anmäl
2006-08-25 17:25 #3 av: Mervi

Låter jättegott.Glad

Anmäl
2006-08-25 22:50 #4 av: Margareta

Helt suveränt gott låter det.
Tänk sen lite rött vin till...
Ingen människa vet vad som är i....
Ha, det skall jag bjuda på nästa gång vi har gäster.
Bara namnet Potkäs är ju helt fantastiskt.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-25 23:24 #5 av: Gozan
det är jättegott.. jag sitter här just nu med en jätteklick på en liten paprikabit..
jag tror att man kan hitta mycket gott i gamla kokböcker.. jag har en del liggande, kanske dags att gå igenom dom..
hittar jag nåt mer gott så skriver jag in det här i forumet
Anmäl
2006-08-25 23:38 #6 av: Margareta

Kul! Tänk att jag slängt kokböcker från farmor och mamma för att det "bara var smör och grädde" i dom.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-25 23:53 #7 av: Gozan
jag brukar kolla på loppisar och marknader.. där brukar man kunna hitta en hel del..
för många år sedan hade jag pippi på att köpa gamla kokböcker så jag har en hel del liggande,,, som kanske kan komma till nytta nu,,
Anmäl
2006-08-26 10:27 #8 av: Kia
Ja, man ska prova allt.
Jag är bara skeptisk *skrattar*... Är väl inte van vid smör antar jag. Man har ratat det i så många år.
Men skam den som ej vågar prova. Detta ska jag testa :) 
Anmäl
2006-08-26 11:07 #9 av: Venus

#8 precis vad jag tänker, funkar det för andra, så gör det det också för mig. Ost och smör och kummin, jammie...

Anmäl
2006-08-26 12:21 #10 av: Margareta

Jag skall göra Potkäs IDAG och äta det tillsammans med rödvin ikväll...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-26 13:44 #11 av: Venus

Åh, har ju 3 vita veckor till den 7 sept när vi skall ha klassträff med grundskoleeleverna. Blir lite vinsugen. Men ost och smör och kummin, törs knappt tro att jag kan äta det.

 

Vilken ost skall man ta som är gjord på grädde och inte har någon stärkelse i sig?

Anmäl
2006-08-26 13:59 #12 av: Mervi

Jag skall prova med västerbotten i kväll och bjuda på min dotter som också äter LC. Kanske det skulle passa till avokado? Det är väl bara att prova.

I Finland brukar vi hacka kokta ägg och blanda med smör och äta det till varma pirager , oftast till Karelenska pirager. Det är jättegott, helt underbart, så detta måste också vara gott.

Anmäl
2006-08-26 14:04 #13 av: Margareta

Jag skall testa med en ost som heter Falbygdens Arn 28%.
Det är en av mina favoriter och jag äter den inte så ofta nu eftersom den har så låg fetthalt (skratta inte...).

Därför tänker jag passa på nu eftersom det skall tillsättas SMÖR!!!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-26 14:27 #14 av: Kia

kan inte låta bli margareta.. Måste skratta:) Tänk vad ens tankar kan ändras *L*

Anmäl
2006-08-26 14:33 #15 av: Margareta

Ko, visst är det så Kia... jag skrattar också.
Jag har ju lätt att få trög mage. Jag inbillar mig att ju fetare osten är ju bättre, så jag äter helst dem över 31-32%...

Arn är så GOTT

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-26 22:52 #16 av: Mervi

Jag gjorde potkäs med västerbotten ost. Vi åt det faktiskt till stekt lax. Jag behövde inte krydda den då osten är smakrik. Jättegott tyckte dottern också, vi åt bara lite av den och blev jättemätta. Kan verkligen rekommendera den.Glad

Anmäl
2006-08-26 23:14 #17 av: Margareta

Jag har också gjort Potkäs idag på Falbygdens Arn (extra stark) och vi åt den till kyckling.
Den aväts i mycket små portioner och man blir mätt!!!
Jättegott tyckte jag.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-26 23:37 #18 av: Margareta

Jag räknade idag på min Potkäs med den "magra"
28%-iga osten...

Det blev
1% kolhydrater,
14% protein,
85% fett

Helt underbart alltså och jag kan äta hur mycket jag vill utan något till....Tänk vilken frukost.... bara helt klar i kylen,,, passar mig PERFEKT.
Detta kan omöjligt vara stoppande. Jag anmäler mig som frivillig försökskanin.

Fast för mycket kommer jag inte att äta för det är OTROLIGT mättande...

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-27 10:52 #19 av: copia

Jag ska göra en skål till kräftskivan idag! Perfekt på gurskivor istället för kex. På tal om mosade ägg med smör. Det är min frukost de flesta dagar , ibland med en klick kräftost i oxå..såå gott!

Anmäl
2006-08-27 16:15 #20 av: AnnK

Jag gjorde potkäsen på västerbotten, smör o kummin - suveränt!

Anmäl
2006-08-27 16:45 #21 av: Venus

Jag åt Västerbotten med smör på, också väldigt gott! :)

 

Men skall köpa mer smör idag och blanda ihop en sats. Hur mycket kummin tar ni? 

Anmäl
2006-08-27 16:51 #22 av: AnnK

Jag tog rätt rejält med kummin, kanske två strukna teskedar till en klick stor som en mozzarellaost (sorry, jag väger ingenting, så jag måste uppskatta).

Anmäl
2006-08-27 19:05 #23 av: Diana61

Låter gott för jag brukade för flera år sedan göra ostrullader med smör innuti. MUMS. En klick smör på ostskivan och sedan rullade jag ihop den och in i munnen. MUMS!

Så detta borde ju vara lika gott.Flört

Anmäl
2006-08-27 21:07 #24 av: MatsLundstrom

Tina Nordström gör ocså potkäs

http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6267&a=113595

/Mats

Anmäl
2006-08-28 08:47 #25 av: hemul

Määä! Ni har ju glömt spriten ju! Det ska vara brännvin, cognac eller dyligt i potkäs. Räcka ut tungan


Anmäl
2006-08-28 15:40 #26 av: Margareta

Potkäs på Västerbotten passar utmärkt till kräftor!!!
Inget mer behövs där har man både fett och smak!!!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-28 15:58 #27 av: Gozan
#26
jag håller med.. stark god ost räcker oxå smöret så klart..
just västerbotten.. den jättestarka.. 33 % iga.
det blir jättegott..
idag ska jag köpa en ny stor ostbit.. snart dag att göra ny sats med Potkäs.. snubblar jag över utgående datum på grädden så ska jag köpa lite av den oxå o göra smöret själv...
Anmäl
2006-08-29 00:02 #28 av: Amiechan

Wiii! Mitt språksinne svek mig inte! Jag hade rätt i vad "potkäs" betydde :D 

Potkäs

Stavas också potkes och är ett plattyskt ord där pot betyder kruka och kes betyder ost. Av tradition gjörs potkäs på stark, smakrik gammal ost och serveras ofta i kruka med lock.

Anmäl
2006-08-29 01:04 #29 av: Kia
Nä nu måste jag göra detta. Imorgon ska det göras har inhandlat ingredienser
Anmäl
2006-08-29 15:40 #30 av: Mervi

Min man bredde potkäs på sin fullkornsmacka idag och så en skriva salami över det. Det skulle han ha till frukostkaffet på jobb.

Anmäl
2006-09-06 16:38 #32 av: Venus

Nu har jag köpt en bit Allerum ost och skall göra en liten sats för att se om jag kan ta emot så mycket ost.

Två skivor ost med smör på före maten funkar bra utan halsbränna iallafall.  

Anmäl
2006-09-21 01:42 #33 av: Margareta

Här kommer potkäsen igen...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-09-30 18:08 #34 av: Mervi

Nu när fakir-veckorna skall utökas med lite ost kan jag göra potkäs! Vad gott det skall bli. Jag skall laga lammfärsbiffar och ha potkäs till.

Anmäl
2006-09-30 19:21 #35 av: Fibblan

Är det någon som gjort Potkäs på kvibille ädelost?  Jag ska prova nu, har inte gjort Potkäs förut för jag har kännt lite oro över att det skulle bli för mycket...men så kom jag på att jag nog ska prova detta.

Anmäl
2006-09-30 20:02 #36 av: Mervi

Ta och prova med mycket lite. några matskedar bara eller bara en och kolla smaken.

Anmäl
2006-09-30 20:04 #37 av: Fibblan

jag har gjort på 140 gr kvibille , 200g smör och så rev jag i Åsheda gräddost.  Blev otroligt gott faktiskt

 

Anmäl
2006-10-02 01:54 #38 av: Kia
Alltså jag gjorde detta med potkäs. Men vad äter i det till?
Anmäl
2006-10-02 09:43 #39 av: Mervi

Jag äter det till kött istället för kryddsmör, det ger en härlig smak. Sedan kan man rulla det till bollar och äta som fettillskott om man vill, liten munsbit om man behöver till kvällste. Rulla in i rostbiff och salladsblad.

Anmäl
2006-10-02 15:54 #40 av: Margareta
  • Jag äter små munsbitar (boll eller på sked) till kaffet.
  • Vi hade det till kräftorna för att öka fetthalten
  • Vi äter det till magra räkor
  • Vi äter det till kött/fisk/fågel

Vi äter det jämt så länge det finns.

Problemet är att hela familjen gillar det så det tar ALLTID slut. Vi har gjort på 500-600g ost varje gång och det säger bara slurp.


Ungarna ville ha mild ost så jag gjorde på stark för att det skulle räcka - slurp ändå.

Min man ville ha stark ost - så jag gjorde på mild - slurp ungarna blev galna...

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-11-07 20:22 #41 av: MegN

Jag brukar köra "instant potkäs", eller vad man nu ska kalla det - dvs man tar en skiva ost och brer smör på...!

Nej, jag vet - det är inte riktigt samma sak. Men ändå. Samma ingredienser. Jag har inte hunnit testa den "riktiga" potkäsen...

Anmäl
2006-11-08 08:52 #42 av: Mervi

MegN, prova, den är jättegod.

Anmäl
2006-11-08 10:58 #43 av: jazza

Kan man använda den färdig rivna osten , som man köper i påsar!

Läste någonstans att de innerhöll mer kolhydrater, eller vad det en viss sort riven ost ? 

Anmäl
2006-11-09 10:53 #44 av: Amiechan
#43 Jag tror det är olika mellan olika rivna ostar. Läs innehållsförteckningen och var vaksam bara :)
Anmäl
2006-12-14 17:45 #45 av: Bookia

Då har jag gjort mitt livs första potkäs, på ca 600gr ostslattar och 500gr smör. Tyvärr gick matberedaren sönder mitt i, man hör motorn snurra och jobba men staven som ska snurra kniven står still. Gråter

Nästa gång får jag väl investera i en köksassistent med starkare motor.

Nu fick jag riva ner hälften för hand på rivjärn, fick känna det på knogarna.

Kryddade det med en intressant kryddblandning jag hittade på Willys. Stor påse med krossade torkade gröna kryddor.

Ska låta det gottas i ngt dygn innan jag smakar. Hoppas det blir gott. 

Anmäl
2006-12-14 20:23 #46 av: Gozan
visst ja.. Pottkäsen.. visst kan det vara gott o ha på julbordet
jag föråt mej på den i början av lchf.. men nu känner jag mej redo igen..
så i morron ska extra stark ost inhandlas..
Anmäl
2006-12-14 21:51 #47 av: navarro

Jag har syndat och haft i lite konjak i min blandning, det blev gott och matberedaren fick det lite lattare. Tankte att sa har till jul skall man ju unna sig lite gott. Ar det bra eller daligt, enligt er som forstar er pa detta med vad som ar nyttigt eller inte?

Anmäl
2006-12-15 01:06 #48 av: odezza

Lite konjak till smaksättning kan väl inte vara så farligt, eller? Som sagt, det är ju jul. För säkerhets skull skulle man ju kunna prova med att smaksätta bara en mindre del, och se hur man reagerar på spriten...

"still lost in space and time"

Anmäl
2006-12-15 18:34 #49 av: navarro

du har rätt ocezza, det var lite raskt att blanda i konjak utan att veta om det blev gott. Men jag hade bara i en liten skvatt i alla fall. Men det ar klart att det ar bast att prova med en munsbit forst!

Anmäl
2006-12-20 12:20 #50 av: Margareta

Potkäs måste vara en självklarhet på våra julbord!!!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-12-20 17:59 #51 av: Ann.A

Nu har även jag gjort Potkäs för första ggn. Kändes först som jag åt smör, så kom ostsmaken fram och då var det helt ok. Har lite svårt att bara äta smör.

Testade att mixa ner Basilika blad. Lät lite potkäs vara kvar i mixern och det blev jätte fräscht! Jag gillar att exprimentera med mat. Så jag la ruccolasallad på en tallrik.La några klickar potkäs över. Stekte några färska champinjoner och lite skinka och hällde det över o sen en klick på som garnering. Gott o mättsamt. 

Basilikapotkäs-i laxskivor. 

Pepparotpotkäs, i skink- och laxrullar, vad tror ni om det?

Expriment pågår!

// Ann

Anmäl
2006-12-20 18:05 #52 av: Mervi

Nu blir jag sugen, måste fixa lite till jul. Jag åt mycket av det i början men har totalt glömt bort det.

Pepparrot till lax är gott så det blir säkert kanon.

Anmäl
2007-01-03 20:14 #53 av: Knasan

Tänkte mig på att göra Potkäs till helgen och har aldrig provat det tidigare. En el två frågor om kummin innan bara... använder ni alltid kummin och är det hel eller malen som gäller?

Anmäl
2007-01-03 20:40 #54 av: Amiechan
Jag själv använder aldrig kummin :) Tycker inte om det...
Anmäl
2007-01-03 20:43 #55 av: Margareta

Jag använder inte heller kummin, gjorde det bara första gången. Däremot örter har jag testat (gräslök och persilja) och det vart gott.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-11 13:27 #59 av: Amiechan
Jag har testat med färsk basilika  - fantastiskt gott :)
Anmäl
2007-01-11 14:33 #60 av: Mervi

Basilika gillar jag, måste prova. tack för tipset.

Anmäl
2007-01-13 19:41 #61 av: Ingeborg

Nu har jag gjort min livs första Potkäs, jag tog Gouda och smaksatte med färsk dill men glömde spriten, sjutton oxå !! Men nästa gång ska jag inte glömma och då ska jag ta en ost med mer klös i ! 

Hur gick det med din Mervi, har du gjort någon med basilika i ?

Trevlig lördagkväll på Er alla !! 

Anmäl
2007-01-13 21:02 #62 av: Mervi

Jag har gjort idag och det smakar gott. Jag tog inget sprit  i heller men det smakar bra ändå. Jag har haft en matalagar-dag idag. Jag har haft en ox-stek i ungen, den är klar, kalops på spisen, köttfärslimpa och kalvsteg i ugnen just nu. Tänkte att jag gör lite nytta i kväll. Det händer inte så ofta att jag får såna ryck. Potkäs blir gott till steken.Räcka ut tungan

Anmäl
2007-01-14 12:53 #63 av: Kia
Jag måste säga att jag är inte så förtjust i potkäsen.... Smaken är som baken antar jag. Har bara testat en gång kanske ska man ge sig på detta igen :)
Anmäl
2007-01-14 14:11 #64 av: Margareta

Kia34: Potkäsen kan man variera tills den faller en i smaken, min yngsta dotter gillar den bäst när den är helt okryddad på en mild ost, medan mannen och jag vill ha lagrad gärna med någon ört i...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-14 14:20 #65 av: Kia
Ja, jag får testa mig fram för det är bra att komplitera med tror jag :)
Anmäl
2007-01-18 18:49 #66 av: mumsan

Det låter  gott med potkäs, ska pröva det. Smörbollarna är slut så nu blird det inga nya på ett tag.

mumsan 

 

Anmäl
2007-01-23 21:21 #67 av: mumsan

Hr inte gjort potkäs ännu. det har inte blivit av. Hur lnge kan man ha den i kylen? Det är bara jag som ska äta den. Ska inte göra så stor sats som i receptet.

mumsan 

Anmäl
2007-01-23 22:36 #68 av: Margareta

Den håller nog länge eftersom den är så fet... borde även gå att frysa....

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-23 22:52 #69 av: Amiechan

Jag hade med potkäs till syrran+sambo idag. Jag hade trillat små söta potkäsbollar (basilikakryddade) som vi rullade i sesamfrön och serverade till fläskkotletter. Smaskigt!

Anmäl
2007-01-30 21:31 #70 av: mumsan

 #68 Bra att de gåt att frysa. Har köpt en ny ost nu. Ska ta mig i kragen i morgon och göra några bollar med persilja i tänkte jag och några med sesamfrön utanpå. Det måste väl vara gott till stekt fisk.

mumsan Glad

Anmäl
2007-01-31 00:08 #71 av: Amiechan

Idag gjorde jag två sorters potkäs:

Persiljepotkäs. Mums!

Pestopotkäs. Gött!

Det går verkligen att variera potkäs :) 

Anmäl
2007-02-06 20:10 #72 av: mumsan

Nehej nu blev det ingen potkäs. Har märkt att jag inte får äta för mycket ost, tror att jag blir hård i magen då. Det får räcka med ostskivorna på kvällen med smör på om jg skulle bli lite hungrig. Jag använder bara smör på köttet nu. Potkäs får bli vid ett senare tillfälle.

mumsan 

Anmäl
2007-02-12 22:53 #73 av: mumsan

Testade en liten mängd med potkäs, fast jag har bara ett rivjärn och blandade smöret i osten med en gaffel. det blev lite klumpigt men ja tänkte att smaken är väl den samma. Det var inte så dumt.

Anmäl
2007-02-13 19:19 #74 av: Gittan-Xyz

Räcka ut tungan

Anmäl
2007-04-09 12:58 #75 av: birmalover

Nu har jag också gjort potkäs. Blandade i färsk basilika jättegott. I morse stekte jag äggröra med en stor klick potkäs. Mums. tack för tipset

Anmäl
2007-04-09 15:40 #76 av: PaulaW

Hehe. Jag har gjort denna anrättning många gånger och ibland kryddat en aning med sprit. Inte visste jag att det hette potkäs och att receptet faktiskt fanns.

Anmäl
2007-04-09 16:09 #77 av: Margareta

Potkäsreceptet är min absoluta favorit här på sajten...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-04-14 12:28 #78 av: Margareta

I morgon skall vi ha gäster och därför tänkte jag göra potkäs IDAG redan och försöka hinna rulla några trevliga lagom små/stora, förföriska kulor.

Våra gäster innan har mest använt det istället för vårt "feta" smör.... hihi...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-04-14 13:00 #79 av: zeretki

#78 Förstod de inte att det var smör i? Hihihi! :D

Anmäl
2007-04-14 14:23 #80 av: Margareta

Precis... jag sa att jag rivit ost och tillsatt lite smör... inte proportionerna...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-04-14 14:47 #81 av: zeretki

Jag gjorde soppa till mamma i veckan, för hon var sjuk. Grädde ville hon ha i men jag lade till en smörklick när hon inte såg det... Inte märkte hon nåt inte! Jag tror hon behöver mer fett, hon är så otroligt fettskrämd. :(

Anmäl
2007-04-14 18:32 #82 av: PaulaW

Freja42. Hehe, stygga flicka!Oskyldig

Anmäl
2007-04-14 19:37 #83 av: zeretki

Hihihi, jag brukar inte göra såhär faktiskt men jag tycker min mamma behöver riktigt fett för hon är så otroligt fettskrämd. :)

Anmäl
2007-04-14 23:53 #84 av: Margareta

Nu har vi gjort en stor dos potkäs till morgondagens gäster, vi gjorde på Falbygdens Arn och smör... ha ha det gäller att höja fetthalten på en ost som är urgod men bara är 28%...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-04-17 14:45 #85 av: jenny_li

Idag testade jag att göra denna eminenta rätt - sambon tittade med STORA ögon, men sa inget. Klok karl... ;o) MEN - jag höll på att bränna min matberedare på kuppen, och det vill jag inte så jag undrar lite över skonsammare sätt att göra på. Nu hade jag iofs kylskåpskallt smör och ost och skar relativt stora bitar av båda, men helst skulle jag göra helt för hand... men det blir knepigt! Nån som testat? Tips? Riva ost på rivjärn går ju, bara man inte är dumsnål så knogarna går åt, men hur rör man ut det i hårt smör sen...?

Och hur SKA konsistensen bli? Mitt ser ut som äggröra, fast hårdare... Maskinen tvärdog liksom mitt i, så den fick vara färdig då... Är det meningen att "smeten" ska bli slät?

(Ska tillägga att jag är en katastrof i köket, så om mina matlagningsfrågor verkar dumma, så är det för att jag verkligen ÄR "novisen vid spisen". Laga mat är (tyvärr!) det värsta jag vet!)

Anmäl
2007-04-17 15:15 #86 av: Amiechan
Jag använder min matberedare till det i två steg: först river jag smöret och sedan osten. Och sen så hivar jag i kryddningen och mixar ihop alltihopa. Utseende och konsistens? Tja... vet inte? :D
Anmäl
2007-04-18 22:03 #87 av: PaulaW

Hmmm. Jag visste som sagt inte att denna rätt fanns och hade ett namn. Min påhittade variant gör jag så här:

Jag river ostkanterna, gärna olika sorter, blir mustigare så. Sedan slänger jag alltsammans i en köksmaskin(typ mixer med knivar, fast större än en mixer...) och även smöret, mixar alltsammans och tillsätter en skvätt vatten om jag inte häller i sprit. Kryddar sist. Konsistensen blir jämn och fin, som smör nästan. Men som sagt, detta har jag ju hittat på själv...

Anmäl
2007-04-19 01:29 #88 av: Besika

Aha!!

Detta måste omedelbart testas!!! :)

Heller nåväl, i morgon då...

Låter jättespännande!!

Har inte hittat recept på smörbollar, men lyckats svälja två skedar bregott... hua, detta blir nog bättre! :)

Anmäl
2007-04-19 17:12 #89 av: Mervi

 Smörbollar

finns här! 

Anmäl
2007-04-19 17:13 #90 av: PaulaW

Besika. Jag hittade receptet någonstans här på sajten. 100gr osötat smör blandas med 100 gr. torkade kokosflingor och 2 matskedar starkt kaffe och 1 msk kakao samt 1 msk sörningsmedel alternativt lite stevia. Jag gjorde små bollar av detta och rullade dem i kokosflingor. Jag har nu alltid en sats i kylskåpet att avnjutas till kaffet eller teet.

Anmäl
2007-04-19 17:25 #91 av: Mervi

Jag har lagt länken i kommentaren ovan på din kommentar.Skrattande

Anmäl
2007-04-19 22:42 #92 av: PaulaW

Det var bra. Jag kom inte på var jag hade hittat den, kom bara ihåg reseptet. Minnet är gott - styckvis...Cool

Anmäl
2007-07-13 17:55 #93 av: mimmipigg

ingen som har testat att pressa vitlök i????^^^^^^^^

Anmäl
2007-07-13 18:02 #94 av: Mervi

Nej, inte jag men det kan säkert bli bra. Man kan ju göra potkäs och ta lite och krydda med vitlök.

Anmäl
2007-09-05 19:26 #96 av: Margareta

Jag älskar potkäs så jag puttar gärna upp den!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-09-05 19:30 #97 av: zeretki

Jag har ännu inte provat detta eller smörbollar men jag ska! :D

Anmäl
2007-10-17 01:37 #98 av: MillisB

Glad

Puttar upp potkäsen...

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2007-10-17 01:44 #99 av: Margareta

Potkäs är gott!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-10-18 21:38 #100 av: Rita-S

jag googlade pottkäs. I gammalt av blandade dom tydligen riven ost med sprit för att det skulle hålla länge! :S

Jag har fortfarande svårt att se för mig detta kan va gott (även utan spriten) men jag tänkte prova en pytteliten sats en dag :D

 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-19 01:26 #101 av: Margareta

Rita.S - våra gäster som får detta blir lyriska - ingen kan tro att det är så gott

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-21 20:29 #102 av: suneb

Har gjort små trevliga potkäs-bollar idag på västerbottenost jag tänkte ha som julgodis när de andra vräker i sig knäck odyl. (Om det nu blir några kvar till jul vill säga ?)Flört

Anmäl
2007-12-21 20:54 #103 av: Besika

en skvätt whiskey i är pricken över i-et!

Anmäl
2007-12-22 01:23 #104 av: Arnedanc

Brukar smöret och osten ha rumstemperatur innan ni mixar det?
Det samma när ni rullar bollar?

Anmäl
2007-12-22 01:49 #105 av: Margareta

Vi tar det direkt från kylen - det blir för smetigt annars. Om man hyvlar smöret med osthyvel och river osten på grovt rivjärn detta varvas några gånger i en bunke. Avslutas med degknådarna till elvispen. Så blir det minst disk anser min man som är Potkäskung i vår familj.

Hos oss blev det idag Potkäs på en hel Arn (svart 28%) och 256 ekologiskt smör.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-22 02:06 #106 av: Arnedanc

Någon nackdel att använda färdigriven ost, typ västerbotten?

Anmäl
2007-12-22 02:09 #107 av: Bookjones

Färdigriven har ofta stärkelse av n´n sort tillsatt f¨r att f¨rhindra klumpar.

Anmäl
2007-12-22 02:12 #108 av: Arnedanc

ok, I C.

Anmäl
2007-12-22 22:59 #109 av: Margareta

Det är ofta potatismjöl i riven ost för att den inte skall klumpa sig.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-23 00:20 #110 av: mollward

Nu har även jag provat detta intressanta recept! Och ooooh vad gott det var!! :-)

Men en liten fungering. Hur ska konsistensen vara?
Jag rev min ost väldigt fint, så nu är mina kulor som bollar av smör. Är tanken att de ska vara lite mer "osläta"?

Anmäl
2007-12-23 12:06 #111 av: Margareta

mollward man gör som man vill - ibland har vi grova bollar och ibland finare - beror mest på hur gott om tid man har när man river. Det vitkigaste är temperaturen - blir de för släta och för kalla blir de minst sagt hårda att äta. 
Jag föredrar svala - lite grövre - när vi har gäster - för då kan man säga att det är ost!!! När det är vi själva får de gärna vara smörkulor för min del - men lite svala skall de allt va så de håller ihop.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-29 02:34 #112 av: Miniot

Har läst om Potkäs här men inte tänkt mer på det förrän häromdagen när jag läste GI-noll att man kunde ha kummin i. Det var ju sånt min mamma brukade göra förr. Kommer ihåg att det var sprit i så man fick ju inte ta så mycket.. Flört Men då är det ju bra många år sedan. Pratade med mamma idag och det var Potkäs hon brukade göra!!

Så nu blir det en test för att se om det är så gott som jag kommer ihåg det. 

Anmäl
2007-12-29 12:14 #113 av: Mervi

Jag skall nog göra potkäs till nyåret, gott att mumsa i sig. Min man skall prova dadlar lindade i bacon och stekta snabbt i ugnen, så jag måste ha något som jag kan äta. Har ju lagt av med frossandetFlört.

Anmäl
2007-12-29 13:14 #114 av: Margareta

Miniot - jag har läst någonstans att man hade sprit i för att dölja den dåliga smaken när man gjorde potkös på gamla ostrester.

Idag kanske vi kryddar med sprit av andra skäl?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-29 13:56 #115 av: Karro

Pappa ska göra potkäs åt mig :)

Anmäl
2008-09-26 14:22 #116 av: basta-ya

Putt på något som låter så gott!

Det verkar vara något alla mer rutinerade LCHF are äter...

Så det ska jag prova idagGlad

Anmäl
2008-09-26 14:35 #117 av: Margareta

Vi gör det ofta - min man har till och med gjort potkäs på TV (Svt Agenda) - fast efter att de klippt programmet gjorde han det baklänges. Han började med att rulla kulorna och avslutade med att riva osten..

Potkäs är räddningen när man har gäster. Då serveras det som "smör" till brödet. Vi köper inte längre kolhydratmat i form av ris/pasta/potatis till gästerna men vi kan sträcka oss till baguetter och till dessa serveras potkäs.

Gästerna tror att vi blandar ost i smöret för att det skall bli mindre fett och vi blandar smör i osten för att den skall bli fetare. Var och en salig på sin tro alltså.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-26 14:37 #118 av: Margareta

PS Vi har ändrat proportionerna något och använder halva vikten smör till osten. Den flyter inte bort lika snabbt i rumstemperatur då. Kan vara ett problem på sommaren och potkäs är helt klart godare kall och halvhård. Den som absolut skall bre det på mackor uppskattar däremot den mjuka varianten.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-30 22:05 #119 av: Lino

Mmm, detta provade jag idag! Åh så gott, måste putta upp tråden så att fler får prova!
Fyndade extra lagrad prästost 31% på Coop för 29:-/kg Glad 
och mixade med kummin och smör. Är säkert gott med en liten bit ädelost också...

Anmäl
2008-12-12 00:04 #120 av: ochnintendo

Håhå, måste putta upp Potkäsen! Inte nog med att det är ett fantastiskt namn, det är ju helt sjukt gott också!

Gjorde potkäs idag på ca 250 gram juledamer och 150 gram smör. Och lite kummin. Rev osten och slängde i smörberget. Kanske inte SÅ smart att slänga ner hela smöret på en gång, min matberedare började lukta varm plast efter ett litet tag.


Men gott blev det hur som helst!


Min sambo är väldigt skeptisk till min mathållning. Han sa "Hur fan lyckas du gå ner 3 kilo på en vecka när du bara äter ägg och smör??". Well... Skrattande

Anmäl
2009-03-10 19:01 #121 av: andreas0

Puttar upp den här eftersom potkäs kom upp i en annan tråd.

Anmäl
2009-03-10 22:36 #122 av: Cissit

Det får vi prova :)

Anmäl
2009-04-16 00:01 #123 av: Kebabfarfar

Vad tror ni händer om man tar i en skvätt grädde i potkäsen? :D

Anmäl
2009-04-21 13:18 #124 av: storost

Det låter jätte gott, det ska jag prova..

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2009-04-21 13:56 #125 av: Balanserad

Så enkelt att göra och så MUMSGOTT! Kummin är en underskattad krydda!

Anmäl
2009-04-25 03:48 #126 av: Margareta

Potkäs är vår räddningsplanka - fungerar även under flygningar - räknas inte som vätska tydligen.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-05-04 11:12 #127 av: Balanserad

Potkäs är verkligen gott!! Och mättande av bara lite.

Anmäl
2009-05-04 12:54 #128 av: Margareta

Det är bra som plockmat när man är på picknick.

Vi har ofta en ask potkäs och en flaska vispgrädde i en microliten kylväska vid spontana utflykter. Kaffe går alltid att få tag på.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-05-04 15:00 #129 av: Cissit

Hm..jag kom precis på att jag gjorde en potkäs och ställde i kylen, för att testa. Men jag har glömt bort den helt! Hur länge håller den tro? (jag hade en liten skvätt brännvin i enligt gammalt recept)

Antar att det bara är att lukta, titta och smaka....men jag är så petig med mat, minsta misstanke om att det blivit gammalt och jag tycker det smakar dåligt, även fast det egentligen inte gör det

Anmäl
2009-10-26 18:32 #130 av: Melindrea

Mmm. Det börjar bli dags att göra potkäs för julen snart...

Anmäl
2009-10-26 19:04 #131 av: chocolatina

"Äkta"  potkes  (dvs med alkohol i)håller i evigheter. Den görs ju egentligen på ostkanter och man tillsätter ständigt ny ost, smör, sprit, så den tar aldrig slut...................................

Anmäl
2009-11-11 22:01 #132 av: Kabben

Putt för detta goooooda

Anmäl
2009-11-12 15:44 #133 av: Balanserad

Jag puttar jag oxå för det är så goooootttttt!

Anmäl
2009-11-12 18:29 #134 av: Lojs

Vad har ni provat för andra kryddor i eran potkäs? Kummin är ingen favorit här.

//Louise

Anmäl
2009-11-12 23:59 #135 av: marialan

Tack för ett bra tips! Detta var ju hur gott som helst.

Jag gjorde min på långlagrad herrgårdsost och en gnutta ädelost + smör. Bredde lite på fläsksvålarna ikväll och det smakade som ostbågar!

Dricker ju inte alkohol men får lust att köpa hem en miniflaska brännvin att smaksätta med. Kan man köpa souvernirflaskorna styckvis, någon som vet?

Anmäl
2009-11-13 21:41 #136 av: soderen

Jag har inte gjort potkäsen ännu men tänkte passa på då jag har ett par slattar ostrester. En av dem är port salut. Det borde bli lite halvroligt att få en orangefärgad potkäs.

Någon som provat?

/Ullabritt

Anmäl
2009-11-17 21:50 #137 av: Melindrea

Ja, den första gången (okay, enda =) jag gjorde potkäs så hade jag flera sorters cheddar, inklusive gul/orange cheddar i.

Anmäl
2009-12-08 20:45 #138 av: Fixaraffe

Mmmm blir sugen på att prova själv - med rödvin till...hur är det med kolhydraterna i rödvin, hur mkt kan man ta utan att gå över gränsen...kolhydratgränsen alltså  Flört

Anmäl
2010-01-21 23:43 #139 av: andreas0

#138, Det varierar från sort till sort. Ju torrare variant desto mindre kolhydrater. Men generellt kan man säga att 1-2 glas rödvin inte ger någon mängd kolhydrater som är värd att tala om.

Mer interessant information kan du hitta i den här artikeln hos kostdoktorn:

http://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/alkohol-och-vikt

Speciellt graferna tycker jag är interessanta.

Anmäl
2010-05-13 21:21 #140 av: Kabben

bump på detta goda tillbehör...

Anmäl
2010-09-18 16:57 #141 av: Balanserad

Puffar för detta enkla och GODA recept!

Anmäl
2010-12-05 15:19 #142 av: LatMask

Jag tänker servera potkäs till vit glögg (kall, med en isbit i). Tror ni det funkar?

Anmäl
2010-12-05 16:14 #143 av: gun92884

#142

Det beror val pa kryddorna i gloggen ... och i potkasen. Man kan ju gropa ur en Stilton och halla i portvin sa sotma ska val knappast vara ett problem.

I Scotland anvande man ofta overblivna bitar fran stilton och blandade i potkasen ... det ar ju en gammal vana att ta vara pa allt som kan atas, som nu har blivit upphojt till lyxvara. Nar jag bodde i Coldstream (Scotland), som ligger vid floden Tweed - grans mellan Scotland och England - sa fanns det folk som kom ihag nar Tweedfloden var sa full av lax att det var fattigmansmat ... jag stod pa bron en gang och sag laxen 'ga upp' ... det var nastan hallucinary att se dem hoppa och stota andra ur vagen for att det var sa tatt mellan dem ...

Anmäl
2012-01-15 22:30 #144 av: Margareta

Här kommer den gamla tråden om potkäs - jättegott tillbehör till både kött och fisk. Vi äter bollar till kaffet om det råkar finnas i kylen!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2012-01-18 12:17 #145 av: MissMullig

Tack Margareta att du lyfte den igen,hade helt glömt av detta.

Anmäl
2012-06-20 07:19 #146 av: anise

Woohoo..vad gott det låter Potkäs...det här ska testas...fet ost och smör.gillar!!! PUFF PUFF!!!!Skrattande

Tag vara på ditt liv,det går inte i repris

Anmäl
2012-06-21 09:17 #147 av: Margareta

Den är toppen den här tråden. Bra den kommer fram ibland

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2013-04-02 10:22 #148 av: Mozzarellan

Puff !

Måste testa , låter gott.

Kan jag använda min parmesan ost och pecorino ost??
Har dessutom ostbitar jag rivit och lagt i frysen( evigheter sen) kan jag blanda lite av varje.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.