Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Läst 789 ggr

Sten Sture...

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Hur gick föreläsningen igår? Hur togs det emot och vad blev det Du talade om mest?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Det gick bra, trots stopp i Skutskär och en timmes väntan på en blåsig perrong. SJ hade missat att fixa de bussar som behövdes, trots att stoppet skett en massa timmar tidigare. Vad jag pratade om vet jag inte. Det var fritt ur hjärtat. Folk verkade nöjda. Annika dök upp och körde en sväng också. När doktorn sa att folk skulle akta sig för margarinet och bre smör på osten fnissades det i salongen...

Lars-Erik, hans nya tjej och jag tillbringade resten av kvällen på ett lokalt hak som hade viltvecka. Utmärkt mat och utmärkt vin. Hela nästa vecka är jag i Norge. Jag ska uppträda på en mässa, diskutera med någon läkare, uppträda i några diabetesprogram och medverka i norsk morgon-TV. Plus intervjuer. Norrmännen är vakna för att den här kosten kan göra underverk för diabetiker. Känns lika spännande som ruskigt.

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Det låter spännande Sten Sture! Jag ser fram emot att få lyssna på Er alla och även få hälsa på Er live i Stockholm snart, det är inte så lång tid kvar.

Funderar på att göra något som reklam för den här sajten, för jag tror att många behöver få chansen att läsa och fråga mer efteråt. Hittills har det synts på medlemstillströmningen när Annika synts på TV...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Åh jag önskar jag hade varit där! Hoppas det blir något liknande i Örebro eller i närheten så småningom!

Jag gissar att vi kommer till Örebro också under nästa år. I någon konstellation. Jag har hittills tackat nej till nästan alla inbjudningar, eftersom jag haft så mycket att göra med rådgivningen till alla mina elever. I vår har jag använt fem år till denna ideella verksamhet. De första åren handlade det bara om att slå huvudet i väggen. Nu är vår rörelse på väg att börja rulla av egen kraft. Tack Margareta, och alla andra krafter som har slutit upp! Nästa år kan det vara läge att börja arbeta mer publikt.

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Sten Sture, jag kommer och lyssnar på dig på lördag. När ska du vara i morgontv? och på vilken kanal? Ser fram emot att höra dig.

I dagens Aftenposten har Fedon Lindberg (läkare, specialist i indremedicin) en krönika om diabetes och de felaktiga kostråd som ges - kan vara intressant läsning. Fedon är väl lika utfrusen och hackad på av läkarkåren och expertisen som Annika... Men han har startat Lindbergklinikken där han har en hel läkarstab, dietister, hälsostudio etc. Det som stör folk mest är nog att han tjänar pengar (och inte är norsk utan grekättling). Hans filosofi är dock GI.

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1528795.ece

 

Jag gör ett försök att länka till förlagets info: http://lillemaane.no/nyheter/alternativmessen2006.html

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Och här är en högst preliminär aktivitetslista ut:

Tirsdag: 09.00: NRK P1, Norgesglasset (opptak) (Radio) Tema: Verdens diabetes dag. Møter de på Grand Hotell. 10.00: P4 Radio (Direkte) Programmet "Lise" Lytterne får ringe inn og stille spørsmål direkte. Tema: Diabetes Venter på: Kanal 24 - Radio. Nyhetspuls 17, diabetes. MULIG TV - Programmet "Standpunkt" på NRK1. Ikke bekreftet.

Onsdag: Åpent Har to ukeblader som jeg håper bekrefter på mandag. Hjemmet vil gjøre en sak på deg + 2 ex-diabetikere fra Lillehammer. Norsk Ukeblad har kontakt med en fra lavkarbo.no som kanskje vil "møte sin kostholdshelt". Ingenting bekreftet. Kveld: Redaksjon EN (ikke bekreftet)

Torsdag: 07.20: God Morgen Norge, TV2 - direktesending "Mannen som gikk sin egen vei. Skaldeman prøvde alt ..." 10.00: Kjøttindustriens blad - på Grand Hotell Kveld: Redaksjon EN (det blir enten onsdag eller torsdag, eller tirsdag) Soma Nordic (UDOs Choice olje, kokosfett, mm) har et arrangement på kvelden med bl.a. Kenn Hallstensen som foredragsholder. Hit kommer terapeuter, helsekostforhandlere og andre som er interessert i kosthold. Vi går hit dersom det ikke blir TV.

Fredag: Foredrag - Alternativmessen Lørdag: Foredrag - Alternativmessen Jobber også med noen aviser, et par spesialmagasiner o.a. som jeg ikke har fått bekreftet per i dag.

Som ni ser kan det bli en massa framträdanden, eller bara några få. Det viser seg... Intresset i Norge är hur som helst mycket större än i Sverige. Norrmännen är ett hälsosammare folk!

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Jösses vilket program!! Jag bor i Norge men upplever inte att intresset är så mycket större här än i Sverige, men vi har ju Fedon som rört om i grytan i några år förståss..

Ska försöka få med mig några av dina aktiviteter - om inte annat så kommer jag på Alternativmessen på fredag eller lördag.

Lycka till!!

Och förresten - Normänn hälsosammare folk..?? Här går allt ut på att maten ska vara så billigt som möjligt, kvalitet är inte ett tema. Smak är inte ett tema. Och vad du än gör - säg inget om det heligaste av det heliga - matpakken. Varje dag äter folk brödpakke till lunch. Barnen måste ta med sig egen mat till skolan och väldigt många får brödskivor med Nugatti/Chokade på (nöt eller chokladsmörja!) alternativt brunost.Norrmännen äter bröd till lunch  och rusar hem efter jobb urhungriga- Då äter de mer brödmat eller Grandiosa pizza - den nya norska livrätten. Nyttigare - nej!

Ajdå! Jag är tydligen väldigt okunnig om norsk mat. Jag känner ett tjugotal norska hälsoprofeter och biologer etc och det är väl deras hälsosamma leverne som lurat mig... Tack för upplysningarna. Jag tänker definitivt angripa de norska matepakken! Det låter som en alldeles utmärkt måltavla... Ju mer liv, desto bättre!

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Vad bra Sten Sture, hoppas jag kommer se när du dyker upp i Örebro nästa år, så jag inte missar det..!

Sten Sture - du har nog träffat på de få hälsosamma typerna i Norge... Det är ingen större skillnad på debattläget här och i Sverige. Det man diskuterar mest är priset på maten. Många åker till Sverige och handlar mat för att det är så dyrt här. Och det är det. Ost och kött är skrattretande dyrt. Bröd och potatis är heligt.

Här är det Grethe Rodhe som har greppet om bantningsmarknaden. Viktväktarna finns inte alls, men Grethe Rodhe har i princip samma upplägg. Sen har Fedon gjort en insats med sin GI mat och sin klink och har fått ner konsumtionen av potatis och bröd, men han har fått utstå spått och spe av i stort sett alla. Atkins har väl också ett visst grepp här. Celina Midlefart (en stenrik ursnygg ung tjej) har köpt rätten till Atkins och kör en hel del kampanjer. Atkins är ju lowcarb, men de produkterna är bara kommerciella.

Vanliga norrmän äter sin brödmat, samhället fungerar som om det fanns en mamma hemma fortfarande. De stackars barnen som kommer hem från skolan vid 14 tiden är jättehungriga efter att bara ha ätit några brödskivor och äter säkert mer bröd. Idag går det att abbonera på mjölk och frukt/grönt i skolan så barnen får något mer. Många barn har inte matpakker med sig, eller slänger den och går på butiken och köper brus (läsk) och skolebolle (en gigantisk vetebulle med vaniljkräm och kokosflingor) istället. Många arbetsplatser har en kantina där man kan få köpt brödmat eller sallad eller något annat till en rimlig peng. Men på de flesta arbetsplatser tar man med sig sin matpakke. Lunchen är bara 30 min här.. Uppvärmningsmöjligheter för mat saknas nog på de flesta ställen... Norsk mat är tråkig - ledsen att säga det.. Fisken och skaldjuren är bra.

#4 Tack själv Sten Sture, det är roligt att samarbeta med Dig, Annika, Lars-Erik och alla andra jag inte "känner". Vi måste självklart hålla ihop var och en efter sin förmåga. Jag gör vad jag kan för att hålla liv i detta forum och nuförtiden tycker jag det är ganska självgående, vi har så många fantastiska medlemmar.

Till alla:
Kom gärna med tips och idéer till nya artiklar av bestående läsvärde så att vi kan öka på vårt artikelbibliotek. Jag vill mer än gärna se fler berättelser från medlemmar som trivs med sin LC-kost.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Tack, Monkan, för värdefulla upplysningar! Du ger mig bra ammunition. De jag kommunicerar med är gänget runt Mat & Helse, Dag, Kenn, Iver Mysterud etc. Det är killar som lever som de lär. Mat & Helse är för övrigt Nordens bästa tidning på området. Jag tror att hela deras material är tillgängligt på nätet.

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

När jag läser monkans initierade redogörelse för de norska matvanorna, och kommer till "skolebulle" drar jag mig till minnes min komvuxtid. En standardlunch bland de fattiga studenterna var en fralla, med en kokosboll inklämd mellan botten och lock... dock provade jag den aldrig själv...

Mitt rockband: Miners Motala

"still lost in space and time"

 

Sten Sture - det gänget är nog det mest hälsosamma gänget i Norge. Jag har mest läst Mat & Helse på nett, men nu har jag beställt en prenumenation. Det är verkligen en bra tidning.

Välkommen till Norge! Säg bara till om du behöver mer ammunition.

Monkan, jag tar emot alla elakheter och sanningar om norsk mathållning ett dygn till. Diabetes är på tapeten nu i Norge, hör du något om den norska diabetesvården? Hörs Christian Drevon fortfarande i debatten, eller har han dragit sig tillbaka för att räkna alla sina chokladpengar?

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Christian Devon häcklas mest på Lavkarbo.no eller syns till på Vektklubben på VG (kopi/syster till Viktklubben på AB). Han försöker väl vara Norges svar på Stefan Rössner. Dagbladet har också en viktklubb Litt Lettere - verkar vara en kopi/syster till GI klubben på Expressen. Annars är det Fedon Lindberg som hörs mest i den offentliga debatten. Han har en krönika om diabetes i dagens Aftenposten - absolut läsvärd . Sen har vi ju Torkil med ketolysekuren, men honom har jag aldrig hört talas om utanför lavkarbo.no. Han säljer produkter han - böcker, proteinpulver etc.. Inte min stil.

Generellt tycker jag det är ganska tyst. För 3-4 år sedan när Fedon sa att man skulle dra ner på bröd och sluta äta potatis var det ett herrans liv, men nu är det det gamla vanliga - iallafall från mitt ståsted som vanlig medborgare som mest läser Aftenposten och lokaltidningen. Det är de gamla vanliga kostråden.

Vi har ett TVprogram på TVNorge - Ett lettere liv - där man skickat 6  överviktiga ungdommar till Spanien eller någonstans för att lära sig vettigare kostvanor. Jag har bara sett brottstycken men det är lågkalori m mycket motion tror jag. Kari Jaquesson är ledare och hon är vår egen Kusin Vitamin här - motsvarigheten till Blossom Tainton.

I och med dig, Lars-Erik, Annika, detta forum känns det som om det händer mer i Sverige. Fedon försökte slåss i några år, men har nu dragit sig tillbaks, slickar troligen sina sår och räknar sina pengar. Vi har fått en del lavkarbobröd i butikerna - det är väl det som syns mest.

Men regeringen har väl några tankar och ideer om folkhälsan. Nyligen lanserade WHO/LHL en kampanj att vi ska gå minst 10000 steg om dagen och det fick starkt stöd i Stortinget och häromdagen lanserades en ny webportal från regeringen för att uppmuntra till etisk forbruk och där fann jag detta citat ang mat:

Spis lavt.
Å spise lavt betyr å spise lavt i næringskjeden. I praksis betyr det: Mer korn, frukt og grønt1 - mindre oppdrettsfisk og kjøtt. Det er ikke bare sunt for kroppen, men også for miljøet: Vi bruker mindre energi og ressurser og skaper mindre forurensning, hvis vi spiser plantekosten selv istedenfor å bruke den til dyrefôr.

Och på diabetes.no ser jag att Silvia Brustad (vår helseminister) har tillsatt en grupp som ska se över kostråden till diabetiker, men på samma sida kan jag läsa dessa kostråd till diabetiker:

Diabeteskost er vanlig sunn mat som alle har godt av å spise.Maten bør inneholde:

  • mye fiber i form av grove kornprodukter, mye grønnsaker og frukt
  • mindre fett fra kjøtt og meieriprodukter og mer fett fra fisk og plantekilder
  • mye karbohydrat, men lite rent sukker

Låter väl bekant?

Ve och fasa, Monkan! Det är ju minst lika uselt som i Sverige. Fedon är inte så dum, men han är en smula fettskrämd och portionerna är för små. Det blir väl så när man ska vara kommersiell. Torkil är en krämare, utan egna kunskaper. Nu är frågan hur jag ska gå till väga? Kan en svensk komma dit och fördöma etablissemang, kostråd och brödpakke? Eller måste man vara norrman för att kunna tala klarspråk?

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

monkan, jag försökta läsa Fedons krönika om diabetes men det gick inte. Kan du klistra in texten och skicka den?

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Sten Sture.
Har du någon aning om när det blir ett seminarium till i Stockholm, för oss som inte kom med denna omgång?
Jag hörde Januari, något du vet?
/Kia 

Hej Sten Sture - det är precis lika illa i Norge som i Sverige - problemet är att en svensk ska inte tala om för en norrman vad som är rätt och fel - då går de helt i baklås. Det råder ett stort lillebrorkomplex här - vi kallas för Søta bror - med ett snett leende. Sune Nordgren var chef för Nationalgalleriet några år här. Han rörde ordentligt om i grytan och flyttade om på tavlorna och det blev ett herrans liv - och det värsta av allt var att han var SVENSK!!! Nu har han sagt upp sig och åkt hem till Malmö. Så akta dig för att tråkke i salaten som man säger här...

Här är Fedons krönika. Han säger mycket vettigt - men som du säger - han är fettskrämd. Påminner en del om Paulun

Mat og mosjon mot diabetes

VERDENS DIABETESDAG ER TIRSDAG. Jo tidligere man får diabetes, desto større er risikoen for et kortereog dårligere liv. Ubehandlet eller dårlig behandlet fører diabetes til ca. ti år kortere liv. Myndighetene må nå innrømme at også offisielle kostråd bidrar til diabetes.

(Først publisert: 11.11.06  Oppdatert: 11.11.06 kl. 00:01 ) FEDON LINDBERG, Lege, spesialist indremedisin 

RAMMER STADIG FLERE. Mer enn 230 millioner mennesker i verden har diabetes, og ifølge Verdens helseorganisasjon vil antallet innen 2025 øke til 333 millioner. Stadig flere blir eldre, mange spiser galt og er mindre fysisk aktive. Derfor er diabetes type 2 er et voksende problem. Tidligere var dette en sykdom som rammet nesten bare eldre (jf. "aldersdiabetes"), nå blir stadig yngre mennesker rammet.

I Norge har ca. 200 000 mennesker diabetes, hvorav halvparten ikke har fått diagnosen. Totalt har ca. 25 000 type 1, mens resten har den livsstilsrelaterte type 2.

Velferdens farer

. Diabetes type 1 (tidligere kalt "insulinavhengig") forekommer helst blant barn og unge. Årsaken er en kombinasjon av feil kosthold, ukjente miljøfaktorer og genetiske faktorer. Problemet er at kroppen produserer for lite (noen ganger ikke noe) insulin, hvilket gjør at kroppen ikke klarer å regulere omsetningen av karbohydrater fra maten.

Yngre rammes.

Type 2 (tidligere kalt "ikke insulinavhengig") diabetes rammet lenge hovedsakelig personer over 40 år, men i dag rammes yngre. Tilstanden begynner å bli vanligere også hos barn. Viktigste årsak er et kosthold med mye lettopptakelige karbohydrater (sukker) og fysisk inaktivitet. Reguleringen av blodsukkeret har som regel vært forstyrret i 10-15 år innen diabetes utvikles.

Overvekt og type 2 har samme årsak og fører til at kroppens insulinvirkning er for dårlig, hvilket kalles insulinresistens. Bukspyttkjertelen reagerer da med å overprodusere insulin for å holde blodsukkeret nede.

Bivirkninger av insulin.

Et høyt insulinnivå øker blodtrykket og bidrar til betennelser. Det er klar sammenheng mellom for mye insulin og flere typer kreft (bl.a. brystkreft) fordi insulin stimulerer til økt celledeling. Insulin øker fettlagringen, spesielt rundt midjen, og etter mange års overproduksjon av insulin utvikler en viss andel av overvektige diabetes. Da er selv en høy insulinproduksjon ikke nok for å holde blodsukkeret innen normale grenser.

Hvorfor informeres ikke diabetikere om de potensielle bivirkningene av for mye insulin, uansett om det produseres i kroppen eller gis som sprøyte?

Selvmord med kniv og gaffel.

Ca. 80 % av personer med type 2-diabetes er eller har vært overvektige. Overvekt og fedme er sammenfallende med diabetesepidemien. Hjerte- og karsykdom er den største senkomplikasjonen og samtidig den ledende årsaken til død i industrialiserte land. 50- 80 % av dødsfall til personer med diabetes skyldes nettopp hjerte- og karsykdom.

Sykdommen er hovedårsak til blindhet, synstap og den fremste årsaken til sykdomsrelaterte amputasjoner og nyresvikt.

Dyrt for samfunnet.

Men det stopper ikke her. Diabetes og overvekt øker risikoen for slitasjegikt, migrene, psoriasis, astma og andre betennelsessykdommer. Langt flere diabetikere utvikler depresjon og Alzheimers sykdom, et bevis på at hodet og resten av kroppen fortsatt henger sammen. . . Dette er dyrt for samfunnet i form av medisiner og uførhet. 70 % av legemiddelutgiftene betales av det offentlige, dvs. av deg og meg.

De siste 25 årene er utgiftene til medikamenter mer enn doblet og nådde i 2004 hele 15,5 milliarder kroner. Medikamenter og insulin er blitt "big business".

Bedre enn insulin.

En studie gjennomført ved Aker sykehus i fjor viser at livsstilsendring er bedre enn insulinbehandling for type 2-diabetikere. Dette stemmer med internasjonale undersøkelser. En gruppe med type 2 fikk insulin, mens en annen trente og fikk råd om riktig kosthold. Sistnevnte gruppe gikk ned tre kilo på ett år, mens insulingruppen gikk opp 4,9 kilo med uheldige følger bl.a. for blodfettstoffene.

I og med at hjertesykdom er viktigste dødsårsak ved type 2-diabetes og økte blodfettstoffer øker risikoen, kan vel ikke insulinbehandling være det beste valget? Likevel øker antallet type 2-diabetikere som får insulin. Det blir en selvoppfyllende profeti når mange fastleger hverken tror på eller rekker å gi råd om livsstilsendring.

Studier fra USA og Finland viser at små livsstilsendringer kan halvere risikoen for diabetes. Enkle tiltak som å spise mer fisk, grønnsaker, bær, nøtter, belgfrukter og mindre sukker og stivelse (brød, poteter, ris, pasta), kombinert med økt inntak av sunt fett, f.eks. olivenolje, rapsolje og fet fisk, motvirker diabetes effektivt. Det er fullt mulig å redusere forekomsten av diabetes type 2 med nær 60-70 %.

Hvorfor gjør vi da så lite?

Gale råd.

De offisielle rådene til befolkningen er ikke laget for folk som er disponert for diabetes. Norsk ernæringspolitikk tar for mye hensyn til industri- og landbruksinteresser. Diabetesforbundet skiller ikke mellom sine råd til medlemmene og myndighetenes generelle råd til befolkningen. De burde legge seg nærmere de siste europeiske kostanbefalinger ved diabetes og ta hensyn til at mange heller vil endre kostholdet enn å være avhengig av insulinsprøyter og medikamenter.

 

Det norske handlingsprogrammet for diabetes i allmennpraksis, som skal veilede leger og helsepersonell i diabetesbehandling, anbefaler skandaløst nok en generell fettreduksjon og økt inntak av karbohydrater. Fett påvirker jo ikke blodsukkeret og heller ikke produksjonen av insulin, slik karbohydrater gjør. Bør diabetikere innta lite fett og mye insulinkrevende sukker/stivelse via maten?

Alt snudd på hodet.

Insulin ble masseprodusert for første gang på 1980-tallet. Da ble alt snudd på hodet. Sykdommen fikk endret navn fra ikke-insulinavhengig diabetes til type 2, og "diabetikermaten" forsvant fra butikkhyllene. Nå behøvde ikke de med type 2 å ta samme hensyn til maten, for de kunne jo bare ta ekstra insulin. Så kom parolen "Diabeteskost er sunt for alle. Alle bør spise som diabetikere".

20 år senere er det slik at i stedet for at alle spiser som diabetikere, spiser diabetikere like galt som de fleste andre. De må dermed ta ekstra insulin for å kunne spise den karbohydratrike maten de aldri har tålt og som har gjort dem syke. Mens industrien kan glede seg over økt insulinsalg, får mange diabetikere både økt kroppsvekt og større risiko for bl.a. hjertesykdom fordi de tilfører ufysiologisk høye doser insulin.

På tide med kostreform?

Det er på tide at myndighetene innrømmer at de offisielle kostrådene bidrar til diabetes. Ikke alle makter å endre livsstilen, og andre vil ikke, selv om konsekvensene er dårligere helse. Disse bør fortsatt kunne få insulin eller medikamenter, men de bør dessuten få vite at det er mulig å unngå eller behandle sin type 2-diabetes ved å spise annerledes.

Resultatene er forbløffende hvis man behandler pasienter med overvekt og type 2-diabetes med hovedfokusering på livsstilsendring. Dette har jeg sett gang på gang i min praksis, hvor nettopp livsstilsendring er hovedfokus.

Ikke mye som skal til.

Og det skal ikke store endringer til for å klare seg med mindre insulin: Mindre sukker, mindre brød, poteter, ris og pasta gir mindre blodsukkerbelastning; mer grønnsaker, fisk, fugl eller belgfrukter på tallerkenen. Mer sunt fett og protein, særlig i form av fisk og skalldyr, demper behovet for insulin. Et par kopper kaffe og ett glass tørr vin daglig kan virke ganske positivt. Litt kanel på maten hver dag kan redusere langtidsblodsukkeret og nivået av blodfettstoffer med nesten 30 %.

Virker dette for godt og enkelt til å være sant? Vi kan faktisk velge mellom å spise sunnere og mosjonere mer eller å bruke insulin og medikamenter.

Tack så mycket, Monkan! Jag får väl fundera på hur jag ska göra. Jag tror jag tar och angriper Sverige med samma typ av fakta som gäller i Norge. Och så säger jag att ni norrmänn är så klart klokare...

Sten Sture

The image “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowFile.aspx?BinaryId=fd3bbc64-5108-4dcb-8494-9d33b8d990e4&Filename=SSS.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

Aktuellt just nu

- Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar -

- Medlemmar - var bor ni?

- Off topic - (OT)

- Om sajten -

- Utmaningen -

- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Boktips

Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Hälsa

Hälsovinster

LCHF för vegeterianer

LCHF - Problem

LCHF för barn

LCHF för bäbisverkstan

LCHF för nybörjare

Länkar - Föredrag

Länkar - Radio/TV

Länkar - tidningar/hemsidor

Mat - Billiga ingredienser

Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel

Mat - Livsmedel - Matfett

Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter

Mat - Recept på fågelrätter

Mat - Recept på kötträtter

Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar

Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän

Vi som har högt/lågt blodtryck

Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär

Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt

Vi som vill gå ner i vikt

Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

dr Annika Dahlqvist

Övrigt

Andra iFokus-sajter