Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Recept på soppor & såser

Vad ska man reda sås med?

2007-08-23 19:21 #0 av: Hera

Vad kan man reda sina såser med?

 Relationer.ifokus * Kvinna.ifokus * Fiske.ifokus * Bodyart
Har du frågor som rör ifokus och dess funktioner? -> Support

Anmäl
2007-08-23 19:26 #1 av: Anterrabae

philadelphiaost, riven hårdost, mögelost går bra även äggula men dessa måste röras i det sista. Får inte koka.

//Ida

Sajtvärd för Kost Och Synskadade

Anmäl
2007-08-23 19:27 #2 av: korseett

creme fraiche, philadelphiaost eller låt den koka lite längre för att ånga ur vattnet. Äggula i den varma ej kokande såsen går också bra men man får vispa så att det inte skär sig

Anmäl
2007-08-23 19:27 #3 av: Skadlig

arrowroot

smaklöst funkar bra för min del. Det svåraste med sås är att få upp allt. 

Anmäl
2007-08-23 19:28 #4 av: korseett

#1 haha samma tanke tydligen fast du hann först!

Anmäl
2007-08-23 19:31 #5 av: Amiechan

arrowrot funkar om man är paleodietare, men är sjukt tät på kolhydrater. Ingen bra idé om man behöver gå ner i vikt eller är sockerberoende, alltså!

Anmäl
2007-08-23 19:33 #6 av: korseett

sås äter man med sked eller i mindre civiliserade sammanhang slickar man upp den

Anmäl
2007-08-23 19:36 #7 av: hemul

Tar man inte mycket mindre arrowrot än vetemjöl?

Anmäl
2007-08-23 19:37 #8 av: Amiechan

Vet inte... jag har blivit vetemjölsanalfabet på sistone Oskyldig

Anmäl
2007-08-23 20:27 #9 av: hemul

Har inte använt det sidan min kinamatsperiod för 25 år sedan, men jag har för mig att man tar väldigt lite.

Anmäl
2007-08-23 21:08 #10 av: magma

Det används väl i ungefär samma mängder som potatismjöl för att reda med? Fundersam

Anmäl
2007-08-23 21:10 #11 av: Margareta

1tsk arrowroot motsvaras av 1msk vetemjöl om jag minns rätt från viktväktartiden.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-08-23 22:18 #12 av: hemul

Var väl det jag trodde.Cool

Anmäl
2007-08-23 23:57 #13 av: anki1

Jag kör med grädde och creme fraiche det blir jättegott.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

WWW.jabbo.se /pyssliga Anki

Anmäl
2007-08-24 12:22 #14 av: sussie

Har sagr det förut men repeterar så gärna, senap reder lite.

Anmäl
2007-08-24 12:30 #15 av: Margareta

Det finns en smaksatt fransk senap i glasburk, som är sockerfri, som jag använder som smaksättning och det tjocknar nog LITE av den i alla fall...

Jag minns inte namnet men om någon är intresserad kan jag ta reda på det när jag är hemma

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-08-24 13:23 #16 av: Baglady

Hi,hi bra sås reder sig själv!

Anmäl
2007-08-24 13:55 #17 av: zeretki

#16 Hehehe. :)

Anmäl
2008-01-08 20:52 #18 av: dozan

Jag brukar använda lite mjukost i tunna såser... Sen jag lagt om till LCHF så blir det även hårost i såsen!!! Gott är det iaf!

Anmäl
2008-01-08 21:01 #19 av: fettbramat

Man kan reda varma gräddsåser en aning med torkad mald/mortlad trattkantarell. Smakar ljuvligt dessutom. Om man tycker om svamp dvs.

Om man tycker om champinjoner funkar det bra att reda grädde med champinjoncrème.

Jag anväder också gärna philadelphiaost men har märkt att den är hopplös att spara och värma upp eftersom den gärna skär sig.

Anmäl
2008-03-20 01:07 #20 av: asafo

Är inte majsenamjöl ok ?

Anmäl
2008-03-20 01:58 #21 av: kostmedveten

Svårt att reda en varm sås när paniken till stärkelse är så stor, man får gå över till kalla såser, här finns många alternativ eller ett aromsmör tex. persilje smör, hummersmör beroende av varmrättsval.

Är i fullfärd att pillaihop en avdelning med kalla såser på min hemsida, även lite aromsmör. vill det sig så är sidan färdig runt påsk. www.kostmedveten.se

Oscar.

Anmäl
2008-03-20 05:24 #22 av: krambanan

Jag rörde ner lite creme fraiche i skyn som blev när jag stekte biffar ("kokar" alltid biffarna det sista med lite vatten i stekpannan så det blir rätt mycket). Blev supergod sås!

Anmäl
2008-03-20 08:34 #23 av: MajaMaja

En eller två äggulor tjockar till såsen, själv kokar jag ned grädden, går även bra att reda med en klick smör på slutet.

Anmäl
2008-03-20 11:04 #24 av: Skadlig

#20 Tror att det är lite väl mycket stärkelse i majsena och om man är stenålderskostare så faller det bort av ytterligare anledningar. Om man inte är alltför kolhydratkänslig så tycker jag att arrow root är bättre.

Grädde brukar jag använda till att göra sås. Kan visserligen ta lite tid att göra det på det sättet om man vill få såsen tjock men jag har hört från en kock att det ändå är just såsen som man ska börja med när man lagar mat :)

Anmäl
2008-03-20 12:00 #25 av: Pasi

Jag kokar antingen ihop grädde (och CF), använder äggula eller så låter jag någon grönsak (t ex blomkål) koka med i såsen och mixar med mixerstav.Glad

Anmäl
2008-08-28 10:25 #26 av: anso1971

Någon som vet näringsdeklarationen på Arrowrot? Står inget på förpackningen. Jag köpte igår, skulle göra en svampsås med grädde och blev helt villrådigt när jag insåg att både vetemjöl, potatismjöl och maizena har en massa kolhydrater. Funderade om det liksom är själva kolhydraterna som gör att det tjocknar.

Tog 2 tsk arrowrot till såsen och jag åt väl ca en tredjedel av hela såsmängden. 2/3 tsk arrowrot alltså. Hur mycket kolhydrat kan det bli? När jag vaknade idag hade jag magknip, vet inte om det hade något samband.

Anmäl
2008-08-28 10:29 #27 av: MimLan

#26 Det här var första träffen på google.

Anmäl
2008-08-28 14:50 #28 av: nilha

Jag strör i lite fiberhusk, blir perfekt. Fiberhusk binder vätska Glad

Anmäl
2008-08-28 14:55 #29 av: Margareta

Jag använder vispgrädde, creme fraiche eller Philadelfiaost

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-12-09 15:32 #30 av: alphyddan

 

Majsena innehåller mer kolhydrater än potatismjöl

Anmäl
2008-12-09 16:29 #31 av: [Anega]

Jag tycker vispgrädde har perfekt "såstjocklek", annars har jag för mig att paprikapulver reder lite.

Anmäl
2008-12-15 11:03 #32 av: Garlica

Färsk mozzarella funkar oxå bra. Grädde och mozzarella - mums Glad

Anmäl
2008-12-15 13:00 #33 av: UBCL

Till brun sås använder jag ibland tomatpuré (7,7% kolhydrat), fungerar bra tycker jag. Ja, och så grädde och cf naturligtvis!Skrattande

Anmäl
2009-01-15 15:58 #34 av: MissZapp

Creme fraiche måste helt klart vara det bästa, det kan man inte misslyckas med! Dessutom så går det hur bra som helst att värma dagen efter!Glad

Anmäl
2009-01-17 19:03 #35 av: shamani

Då jag och dottern avskyr att bita i "dillerdaller-fett" så körde vi de fetaste bitarna i en mixer. Detta hälldes tillbaka i grytan sen och gjorde grytan tjockare. Och vi slapp sätta tänderna i dallret. Glad

Anmäl
2009-01-17 20:05 #36 av: Zepp

Varför reda såsen???

Det är bara vattensåser som behöver redas, använder man ren grädde eller CF eller liknande så räcker det att reducera lite så tjocknar det lagom!

Villman ha vattensås tjock duger det med att kbnäcka ett rått ägg i på slutet.. serveras omedelbart!

Anmäl
2009-01-17 20:24 #37 av: FruFilur

#36 Det där är att generalisera lite för häftigt, tycker jag!

Grädde/CF tjocknar i alla fall inte alls lagom enligt min smak bara av att reducera, såser för mig ska vara i princip stuvningar, det är då de är som bäst (och dessutom mindre påfrestande på kläderna Cool) .
Dessutom stör det mig oerhört att det aldrig går att värma en sås i matlådan utan att det skär sig och blir otrevligt numera.

Men nåt svar på topic har jag tyvärr inte ; har inte hittat något som reder sås utan att ge oönskade smaksensationer (en ostsås får gärna smaka ost, men en vanlig brunsås går ju inte att reda med ost, det smakar fel!)

Anmäl
2009-01-17 20:30 #38 av: [Pennylane1]

har du testat husk?

Anmäl
2009-02-09 20:28 #39 av: liteneva

Ursäkta en okunnig nybörjare.

Vad är CF och vad är husk??

Jag försöker titta runt här på dom olika sidorna för att få lite råd om en det ena o det andra. Jag har beställt LCHF kokboken men det tar ju lite tid  innan den kommer , Tacksam för all kunskap jag kan suga i mig

 

Anmäl
2009-02-09 20:49 #40 av: Melindrea

CF betyder Cream fraiche. husk är något slags krossade frön, tror jag.

Anmäl
2009-02-09 21:43 #41 av: [Pennylane1]

fröskal är det , av psylliumfrö, de beter sig lite som linfrö, men blir mjukt och tjockt och kan reda såser, binda ihop smetar  och fixa till hård mage!

Anmäl
2009-02-09 21:52 #42 av: liteneva

Tack  Melindrea o Pennylane.

Kan möjligtvis tala om för mig vad Stevia är. Att det är ett sötningsmedel av någotslag har jag förståt. Men vad ! Jag har bojkottat allt vad aspartam heter efter 6år och bara fått bukfetttma som aldrig förr. Och var kan jag event. köpa denna Stevia som jag aldrig har hört talas om förut.

Anmäl
2009-02-09 22:11 #43 av: [Pennylane1]

Stevia utvinns ur sötflockel som det heter på svenska och det är en växt, det har använts sen urminnes tider i , jag tror det var Paraguay och många länder har använt det som sötningsmedel länge. Det ska itne påverka blodsockret och det tycks vara helt ofarligt, en del säger att det kan ha vissa negativa effekter men då är det nog i större mängder än vad man använder för det är oerhört sött, 300 ggr sötare än socker så man tar en gnutta bara.

Anmäl
2009-02-09 22:23 #44 av: liteneva

Tack Pennylane

Vet du kanske var jag kan hitta det också. Finns det på varuhus eller i Asiatiska affärer eller kanske hälsokost.??

Anmäl
2009-02-09 22:29 #45 av: [Pennylane1]

det som heter Fiberhusk finns på vanliga affärer vid bakgrejorna, är nog en gul påse har jag för mig, men jag använder Lindroos' Husk och köper det på hälsokost. EN del tycker Fiberhusken blir knastrig men det har jag inte upplevt med Husk.

Anmäl
2009-02-09 22:34 #46 av: liteneva

Tack för din hjälp Pennylane

Gonatt o Ha en bra morgondag

Eva

Anmäl
2009-02-09 22:36 #47 av: [Pennylane1]

gonatt, detsamma!

Anmäl
2009-02-09 22:40 #48 av: sockerfria

 

Stevia har en egen hemsida

www.stevia.se

Det tråkiga med stevian tycker jag är att den har en konstig beska.

Jag har provat vid några olika tillfälle men bestämt mig för att det inte är något för mig.

 

Anmäl
2009-02-09 22:53 #49 av: liteneva

Tack för länken  Sockerfria

Anmäl
2009-02-09 22:58 #50 av: A-L--

#15, Margareta, jag är intresserad av vad det är för senap du menar. Har hört talas om osötad fransk senap förut och har letat efter sådant i affärer men bara hittat Dijonsenapen som ju innehåller pepparrot och den tycker jag inte passar till "allt".

Anmäl
2009-02-09 23:04 #51 av: [Pennylane1]

Maille Dijon originale, utan smaktillsats, definitivt ingen pepparrot i den,  tycker jag reder såsen också.

Anmäl
2009-02-10 00:15 #52 av: Margareta

Det är en sort som heter Maille

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-02-10 00:16 #53 av: Margareta

Bilden är lite dålig - men man känner igen burkarna i alla fall Den som heter Provancale som jag gillar bäst är inte ens med på bilden men ser likadan ut

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-02-12 12:43 #54 av: DoubleO-7

Om du gör sås på grädde blir det 3g kolhydrater per en dl.

Om du gör på CF blir det 3,30g per en dl.

Arrowrot (2 tsk per 3 dl vätska) blir det 2,90g kolhydrater per en dl.

 

Alltså är arrowrot det man bör välja till såsen för att få så lågt intag av kolhydrater som möjligt.. Sen är det väl upp till var och en vad man vill ha kolhydraterna ifrån för källa.

 

Anmäl
2009-02-12 13:18 #55 av: [Pennylane1]

av dem tre du nämnde ja, men tar man psylliumhusk så blir det noll. Det tar jag i vissa saker om jag inte har tex senap eller ost som reder.

Anmäl
2009-02-19 19:06 #56 av: DoubleO-7

Ja precis. A det ska jag prova någon gång. 

Personligen struntar jag i om jag tex gör dillkött en gång på en månad och använder arrowrot. Eftersom det inte är varje dag menar jag. (Det är ju en klassisk redning som blir blank och klar).
Min poäng i förra inlägget var bara att det egentligen inte handlar om särskilt många kolhydrater. Det beror ju på vad man stoppar i sig resten av dagen. Men om det andra man äter är noll, så blir ju inte dagens intag mer än 3 g.

 

Jag ska prova husken istället för ströbröd till pannbiffar etc. Det borde vara perfekt!

 

 

Anmäl
2009-08-08 16:44 #57 av: texarcana

Inte i någon av de tre asiatiska mataffärerna jag tidigare idag besökte hade man ens hört talas om arrowrot. Märkligt, för jag trodde att det var framförallt i asiatisk matlagning man använde arrowrot.

Däremot "övertalades" jag att köpa en påse tapiokamjöl/-stärkelse för 9 kronor. För en sådan liten summa kan man ju chansa. Är det någon här som vet hur man använder tapioka? Kan man reda sås med det, hur mycket används till en dl vätska i så fall? Vad väger en tsk och hur hög är kh-halten etc?

Damen i affären var lite svår att förstå, och jag tänkte att jag kunde hitta svar på mina frågor när jag kom hem istället. Hittade dock inget vettigt när jag googlade... Så är det någon här som vet något...om inte, få jag väl låta påsen åka i slasken. Obestämd

Anmäl
2009-08-08 17:09 #58 av: [Columba]

Tapioka,majsmjöl,potatismjöl och arrowrot är väl alla 100 %kolhydrater. Troligen ska dom alla blandas med vatten och sedan i såsen.Litet olika egenskaper kan dom ju ha.

Anmäl
2009-08-08 21:17 #59 av: texarcana

Nja, arrowrot hade tydligen 88% kh, de andra vet jag inte på rak arm. Men det är ju det där med användningsområde och användningssätt...när det gäller tapiokan har jag alltså ingen aning, och paketet ger ingen vägledning. Nåväl, påsen får väl ligga där i skafferiet tills vidare...

Hittade förresten arrowrot alldeles för en stund sedan...på ICA i mitt bostadsområde, några timmar efter letandet på stan. Snacka om att gå över ån efter vatten (de asiatiska matbutikerna), när arrowroten fanns i min "dagliga" butik. Santa Maria, i kryddhyllan. Skrattande

Anmäl
2009-08-08 21:35 #60 av: [Columba]

Tapiokan mjölet alltså används som de andra stärkelserna till redning av soppor och såser. Propotionern skulle jag börja med samma som de andra tex. potatismjöl. Liksom av majsmjöl (maizena) och potatismjöl gör endel ocksä vällingar och grötar.

Anmäl
2009-08-09 00:19 #61 av: texarcana

Columba,

Potatismjöl vet jag knappt hur man använder, har gjort det ett par gånger före lchf (för LÄNGE sedan) och då handlade det om saftsås eller liknande efterrättstillbehör. Maizena vet jag funkar att reda såser med, men proportionerna...näe.

Det jag förstått är i alla fall att 1 tsk arrowrot = 1 msk vetemjöl när det gäller förmåga att reda en tunn vätska. Det talar definitivt till arrowrotens fördel. Kan man klara att göra 3 dl fyllig sås med totalt 9 gram kh, så må det vara hänt någon gång emellanåt. Tapioka har jag aldrig använt, men jag kan såklart testa det så som du säger. Förutsättningen är att det, med tanke på kolhydraterna, fungerar ungefär med arrowrotens proportioner...

Anmäl
2009-08-09 00:50 #62 av: [Columba]

texacana

uppfattade att du undrade över tapiokans användningsområde. Jag tog inte ställning till vad du ska använda eller vilket kolhydratmässigt är bäst. Det vet jag inte.

Anmäl
2009-08-09 04:36 #63 av: MissMullig

Tapioka är inte det et rismjöl tro

Anmäl
2009-08-09 15:14 #64 av: AnnaKarin

Tapioka utvinns ur kassaväxtens rot, själva rotknölen till och med. Tapioka förekommer i flera olika former och tapiokamjöl är nog vanligast. Mjölet används som förtjockningsmedel i olika livsmedel. Tapioka påminner om majsstärkelse.

Anna-Karin

"Att vara tant är att få göra vad fan man vill"

 

Anmäl
2009-08-10 02:01 #65 av: MissMullig

#64

oki hur många kolisar innehåller Tapioka det ?

Anmäl
2009-08-11 01:40 #66 av: AnnaKarin

Ingen aning om kolisinnehållet i tapioka.

Anna-Karin

"Att vara tant är att få göra vad fan man vill"

 

Anmäl
2009-08-11 01:52 #67 av: Zepp

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tapioka

I dag testade jag att lägga i Fetaosttärningar i en köttfärssås som var lite simmig.. röde om en stund tills osten vart halvsmält.. det var gott och blev lite kletigare som man vill ha köttfärssås, och fetan passar bra till sådan rätter!

Anmäl
2009-08-11 10:15 #68 av: Icegirl

Har gjort köttfärssås och lagt till litet grädde på slutet och den blir hur bra som helst.

Andra varma såser försöker jag koka ner och kanske litet philadelphia om jag inte faller till föga och använder arrowrot - händer ibland när det är bråttom.

Anmäl
2009-08-11 10:32 #69 av: DesK

Det går bra att ha vilken fet hårdost man vill i köttfärssåsen och det funkar precis som Zepp säger ovan.  Glad

Désirée

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.