Annons:
Etikettmat-recept-på-efterrätter-och-sötsaker
Läst 64257 ggr
korseett
2007-10-15 12:32

Riktig ostkaka gjord på grädde?

Jag tänkte göra riktig ostkaka nån gång istället för den köpta. Är det någon som har gjort ostkaka på grädde istället för mjölk? tänkte på att den blir fetare då.

Annons:
[Saiva]
2007-10-15 14:39
#1

Vilken sort hade du tänkt gjort? Småländsk eller Hälsingeostkaka?

Trollcina
2007-10-15 15:27
#2

Här på KiF så har jag lärt mig en ostkaka som både är enkel att göra och dessutom smakar exakt lika gott som Frödinges. Tänk att kunna njuta av något som man gillar och samtidigt slippa alla e-ämnen. Tack till dig som en gång skrev in detta recept, jag har dubblat mängden iom att hela familjen är som "galn" i ostkaka serverad med lingon.

  • 4 ägg
  • 1 stort pkt Keso
  • 3 dl grädde
  • 3 msk hackad sötmandel
  • 5 droppar bittermandel olja
  • (2 msk socker/sötningsmedel)

Rör ihop alla ingredienser. Häll smeten i en ugnsfast form och grädda i 175 grader till ostkakan fått en fin gyllenbrun färg och fått en fast konsistent.

H Cina

ps Använder själv teflonformar och behöver därför inte smörja formarna, men annars skulle jag välja att bröa formen med mald sötmandel som ströbröd. ds

korseett
2007-10-15 16:20
#3

#1 hade nog tänkt mig den småländska men vad är skillnaden på dem?

#2 Ska testa det receptet

Jag skulle väldigt gärna pröva att göra från grunden med löpe och allt…

MillisB
2007-10-16 01:02
#4

Hej #2

Hur mycket är det i ett stort paket keso?

Bor i Norge och här har vi bara en storlek på förpackningen…

/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Rita-S
2007-10-16 01:12
#5

500 gram är den stora Kezoen

har jag för mig :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Mona-Stina
2007-10-16 01:16
#6

Du har rätt Rita.

Annons:
Loria
2007-10-16 08:33
#7

Detta med ostkaka låter gott. Själv älskar jag ålandspankaka, då är det risgrynsgröt eller mannagrynsgröt istället för keso och lite kardemumma som krydda. Eftersom den är uteslute ska jag testa mig på denna sorts ostkaka istället, och se om det kan substituera min älskade ålanspankaka ;)

Rita-S
2007-10-16 10:24
#8

jag får erkjänna.. den svenska ostkakan tycker jag varken ser god ut eller smakar gott. Har förgjäves forsökt lära mig tycka om denna, men icke sa nicke… må va den kanske skal serverast varm och inte kall? Belysa en norrmann nu gjärna :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

korseett
2007-10-16 11:16
#9

ja den bör serveras varm eller ljummen Rita

felixifokus
2007-12-02 18:43
#10

Här är ett recept på ostkaka #2 som ja testar med saffran ikväll

Ostkakan k a n ju serveras kall också, men det är inte rätt ;)

ejaeja
2008-01-12 17:45
#11

är det någon som har recept på den småländska enlig LCHF

HelenBergstrom
2008-01-12 18:46
#12

Vad är det för skillnad på Småländsk och Hälsingeostkaka?

Vilken variant är Frödinges ostkaka som man köper på affärn?

korseett
2008-01-12 18:48
#13

frödinge är småländsk

Annons:
Margareta
2008-01-12 20:14
#14

Jag känner en bonde som åtminstone har levererat mjölk till Frödinge - mejeriet ligger inte så långt från Vimmerby - mitt i Astrid Lindgren - världen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

mumsan
2008-01-12 22:06
#15

Hälsingeostkakan är endast gjord på fet mjölk och en matsked mjöl på många liter. Kanske lite saffran med. Tror att det inte är mera. Denna ostkaka skivas och är seg och kompakt och ätes här med saftsoppa vilket jag inte gillar men jag kan köpa frusna hallon och värma med stevia i eller oxå vispad grädde till. Småländsk ostkaka görs ju på färsk mjölk med löpe i där man tar vara på ostmassan och sen har man i olika ingredienser. Den blir grynig och helt annorlunda. det finns recept på dessa ostkakor som jag inte har i huvudet nu! Hälsingeostkakan tycker jag är LCHF vänlig och borde väl kunnas göras på grädde? Riktigt smaskigt.Flört

HelenBergstrom
2008-01-15 22:11
#16

Nu har jag testat ostkakan och jag gillande en skarpt! Mumsigt

MaMaMade
2008-01-15 23:08
#17

Här ska göras ostkaka i övermorgon då Guben är ledig. Köpte billig keso på COOP Forum idag. Ska synda m en tsk hemgjord körsbärssylt till…det räcker för den är så surstark att en droppe per msk ostkaka räcker…men *god*!

Medlem
2008-01-16 00:21
#18

Hur många kollisar finns i den tro?

papa-bear
2008-03-07 10:55
#19

av en händelse kollade jag näringsinnehålllet på frödinge häromdagen i min butik där jag handlar, och det såg ut som följer, om jag minns rätt, vilket inte är det allra säkraste här i världen. prot. 10% kol. 17% fett 4%

Aniara4
2008-03-07 11:04
#20

Jag har för mig att jag har sett light-ostkaka i affären också *ryser*

Kanske ska testa det här receptet nån gång, jag älskade ostkaka när jag var liten (min mamma är från Småland) men sen blev jag allergisk mot mandel. Ledsen Men gör man den själv behöver man ju inte ha i någon mandel!

Annons:
LillaEmma
2008-03-11 13:52
#21

kakan låter kalasgod men finns det inget bra sätt att slippa socker och sötningsmedel utan att smaken blir alltför lidande? Jag experimenterar mycket när jag bakar men har inte hittat ngt riktigt bra ännu

Amiechan
2008-03-11 16:31
#22

#21: Jag använder inte socker eller sötningsmedel. Jag anser inte att smaken blir lidande… så det är nog bara att testa och se om sötman från grädden räcker för dig också.

[Saiva]
2008-03-11 17:08
#23

#15 Testa att äta den på Forsavis. Den är kryddad med saffran. Stek skivorna i smör och ät med vispad grädde till ;o)

kaisakavat
2008-03-11 17:09
#24

När det gäller smak - tips:

Valios laktosfria grädde smakar lite sötare än vanlig vispgrädde, 2.7 g kolhydrater, 38 % fett, 2 g protein per 100 g.

(laktosen har ersatts med laktasenzym, vad nu det är…??)

Wildrat
2008-03-11 17:24
#25

Nej, laktosen har spjälkats med enzym, inget är borttaget.

birma
2008-03-11 21:48
#26

Lät onekligen gott det där ostkakereceptet #2. Känns som man skulle kunna rusa iväg på studs och inhandla ingredienserna innan affären stänger, men man får lugna sig. Det kommer fler dagar. Någon nämnde ostkaka light och det köpte jag ofta innan, för jag trodde mig om att vara hälsosam då. Ostkaka är… gott!

nobban7
2008-03-17 15:13
#27

Hälsingeostkaka, som jag fått lära mig, görs på mjölk, löpe och lite vetemjöl. Gräddas i ugn. Vilar svalt för stadga. Värms skivad. Serveras med vispgrädde och saftsås.

Har gjort den åtskilliga gånger på opastöriserad mjölk och upptäckt att det blir mer ostkaka per liter mjölk om man flyter av grädden. Den äter man ju till sedan.

Annons:
LillaEmma
2008-03-17 18:10
#28

Jag gjorde ostkaka idag men den blev rätt sur/salt. Nån som har ett bra förslag?

Minorca
2008-03-17 21:19
#29

Mina äldre släktingar åt kall Hälsingeostkaka till sillen och skinkan på julbordet. Det är en tradition som jag uppskattar och som är mycket gott. Det blir en fin brytning med den milda ostkakan.

Som en uppskattad efterrätt värms hälsingeostkaka med gräddmjölk i  ugn orginalet äts med saftsåsoch mandelspån, skulle det vara lite finare i min familj så åt man med bär och grädde.

Ur LCHF synpunkt om man utesluter saftsåsen, så är det en del vetemjöl, ca 5dl vetemjöl på 15 liter mjölk i mitt recept.

Trollcina
2008-03-18 15:54
#30

#29. *skratt* Första året vi bodde i Hälsingland så fick vi lära oss att på ett julbord så ska man ha en kall saffranskaka som man äter till sillen tillsammans med rödbetor.

Om jag nu kommer ihåg rätt så var det en kaka gjord på överbliven risgrynsgröt som man blandade upp med saffran plus ägg, som sedan gräddades i ugnen och som man sen åt kall. Jag antar att det finns flera variationer på den här kakan beroende på var i hälsingland man befinner sig men det här var den variation som man gjorde i vår by och i Stöde trakten har jag förstått.

Givetvis så testade vi detta vårt första år då man inte kan fördömma något innan man provat. Nej detta blev ingen tradition som vi anammade i vår familj och efter första gången blev det ingen fler gång.

Zima
2008-03-19 10:42
#31

# 2

Att det skulle vara ett recept på ostkaka som skulle få mig att skriva mitt första inlägg var inte väntat :) Har "smugit" omkring här inne i ca en vecka nu och kört på LCHF kost lika länge o mår toppen!

Nu till min fråga. Jag gjorde ostkakan igår och den var goood :) Men den blev väldigt vattnig… Kan man lägga keson i silduk innan så vattnet (vasslen?) minskar ngt? Och sen så saknade jag det söta… Så jag undrar om det är okej att använda sötningsmedel eller förlorar man de braiga effekterna av kosten då? Var hur sugen som helst på att ta hallonsylt men hejdade mig o nöjde mig med hallon & grädde.

DrAnna
2008-03-19 14:34
#32

#31# det går bra att använda sötningsmedel. Tyvärr  får en del problem med att sockersuget kan triggas igång, därför undviks det. men det gäller ju inte alla.

Wildrat
2008-03-19 15:05
#33

#31 Efter ett tag på den här kosten så räcker det ofta med sötman i grädden. Ibland kan t.o.m. vatten smaka sött!

Trollcina
2008-03-19 17:58
#34

Jag förstår inte varför jag aldrig får min vattnig kan det bero på att jag har lite mer nötter än det ska vara enligt receptet och nötterna suger åt sig vätskan - Vad tror ni?

Annons:
MaMaMade
2008-03-19 18:44
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#35

Är keson mkt "blöt" så häller jag upp den i en sil o låter den rinna av. Ibland spolar jag av den i kallt vatten o låter stå riktigt länge.

Dessutom mal jag mandeln i mandelkvarn, kanske det suger upp bättre än om man hackar mandeln fint i t ex matberedaren?

Jag tar hellre en tsk lättsockrad körsbärssylt till kakan än sötar kakan men fam vill ha sött i så jag stoppar i 1 tsk vaniljsocker för syns skull. Blir inte så mkt på varje port o för min del OK då det inte triggar mig.

Zima
2008-03-21 08:02
#36

#34 Jag hackade/malde mina nötter i mixer och alltså blev de inte sådär jättefint malda, kanske kan det bero på det, som du var inne på. Och sen så kan keso skilja sig åt har jag märkt. Där jag bor är det arla som gäller men ibland när jag handlat lidl:s keso så har den varit vattnigare, kanske anda märken är torrare?

 #35 Ska testa att låta keson rinna av nästa gång. Och kanske spola av den oxå? Det visste jag inte ens om att man kunde göra… Det är så himla bra det här forumet för jag lär mig något nytt varje dag Glad

Babz
2008-03-21 10:19
#37

Det här blir nog bra att testa i påsk… Med saffran i receptet i #2 blir det nästan som gotländsk saffranspannkaka.

Räcka ut tungan

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

LillaEmma
2008-03-21 19:26
#38

Sist jag gjorde ostkaka blev den så sur, tänkte ha vaniljstång i nu, någon som vet om det funkar bra?

Annars så tänkte jag söta emd lite honung, är honung bättre än socker? inte fått ngn rätsida på det hela..

MillisB
2008-10-16 21:04
#39

korseett: Hittade ett recept på Frödinges hemsida. Där beskrivs hela processen med ostmasa och allt!

/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

korseett
2008-10-16 21:45
#40

tack millis!

missaz
2008-10-17 13:34
#41

#2 Jag gjorde den ostkakan igår, mycket god!! Nästa gång ska jag nog skölja keson för att få bort lite sälta samt tillsätta mer bittermandelolja, gillar mandelsmaken! =)

Annons:
SaJo123
2008-10-17 14:15
#42

åH, detta lät gott! ska göra det i helgen. Har köpt en bit fransyska och den ska ju stå i ugnen. Bra att köra flera ugnsrätter när man ändå håller på. Tänkte testa med 1 tsk vaniljsocker och låta keson rinna av innan. Hoppas det blir bra. Barnen får nog hallonsylt och så hallon och vispad grädde till mig!

[Sias]
2008-10-17 14:21
#43

Vilket bra LCHF-alternativ till Juldags-dessert. Saffransostkaka med vispgrädde & hallon - istället för saffranskaka gjord på risgröt - som blivit lite av tradition i vår familj.

Hälsingeostkakan - innehåller inte den mjöl?

lizaohman
2008-10-17 15:45
#44

#38

Honung är socker, så för mig som är diabetiker går det absolut inte att ta honung i stället, snyft. Honungen triggar lika mycket sötsug som socker, eller?? Säg emot mig den som vet. Enligt tidigare inlägg här så visste folk att berätta att kroppen reagerar med insulinpåslag på samma sätt som på sockerintag.

nobban7
2008-10-17 17:46
#45

#43 Jo, Hälsingeostkakan innehåller egentligen mjöl men jag tror att det går lika bra utan om man är lite mer noga med att låta vasslen rinna av.

MimLan
2008-10-17 17:53
#46

#44 Jo, men hur vi reagerar på det är olika. En sked honung i en stor bytta ostkaka ger inte mycket kolhydrater att tala om per portion, så många av oss kan äta det.

SaJo123
2008-10-18 20:32
#47

Gjorde Trollcinas recept igår. åt det idag. Bjöd några ej-lchf:are och de åt med hallonsylt och grädde - jag med hallon och grädde. Hade i fyra teskedar socker och en tesked vaniljsocker men nästa gång gör jag helt utan socker! Den blev jättegod. Jag Hällde keson i gamla pastasilen och sköljde med vatten och kramade ur lite vätska med händerna.

Mannen åt med god aptit och fick beröm för den av alla som åt!

Skrattande

Magica1970
2008-10-18 20:34
#48

#2 Jag vill också tacka den som skrev in receptet! Supergod ostkaka. Jag hoppade bittermandel (har aldrig klarat av smaken eller lukten). Hade i sukrin och det fungerade jättebra! Åt med vispad grädde till.

Annons:
[Pennylane1]
2008-10-18 22:01
#49

det bjuder mig emot att skölja keson, det är ju grädden man sköljer bort , syrran gör så för hon är FETTSKRÄMD! Men låta den rinna av en smuka tycker jag är OK för då är det vasslan som försvinner, tror jag!

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Katti
2008-10-18 22:22
#52

Jag brukar ha i kanel. Det blir kanongott! Sist glömde jag sötningsmedel (jo lite vill jag ha!) så jag hade på det och kanel ovanpå. Blev en god skorpa på då Skrattande.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

korseett
2008-10-18 22:47
#53

#51 efter du har laddat upp kommentaren kan du inom en timma gå in och redigera. klicka på hantera inlägg som står i högra hörnet i din kommentar

Lava
2008-10-22 16:18
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#54

Jag gjorde den här enligt receptet ovan och den blev jättegod :) Hade grädde och några hallon till. Mums!

Magica1970
2008-10-22 22:24
#55

Idag åt jag ostkakan till både frukost och lunch. Känns lite busigt att äta efterrätt så där :D Efter 5 månader är jag fortfarande lyrisk över möjligheterna med den här kosthållningen!!!

Annons:
Regina78
2008-10-23 08:41
#56

Gräddar ni i 175ºC, eller högre? Lästnågonstans att det var någon som hade 200ºC.

Hur länge gräddar ni den?

mikaelj
2008-10-23 09:27
#57

175C, ungefär 35 minuter i en varmluftsugn.  Provade 200C först, men då blev den inte helt genomgräddad.

Regina78
2008-10-23 10:27
#58

Har inte varmluft, ska man öka tempen då eller?

Vilken typ av ugnsform?

Sist använde jag en avlång bakform (för limpa/sockerkaka), det blev inte alls bra.

dudute
2008-10-29 22:43
#59

Jag provade ostkakan ikväll men oj, vad salt den blev! Jag använde Arlas keso. Finns det en keso som är mindre salt (helst osaltad)?

mikaelj
2008-10-29 23:12
#60

Regina78

En sån där stor plåt som täcker hela ugnen, om det är min jättesats på 1 kg keso.  Du gräddar den precis som en ugnspannkaka!

Lava
2008-10-29 23:15
#61

dudute: prova att skölja av keson först, då blir det lite mindre salt.

jejjja
2008-11-01 19:10
#62

vart hittar ni receptet på ostkaka. jag hittar den inte

Annons:
jejjja
2008-11-01 19:10
#63

vart hittar ni receptet på ostkaka. jag hittar den inte

jejjja
2008-11-01 19:16
#64

Ja det försa man blir blind på så är det ögonen

Lava
2008-11-01 19:27
#65

Kolla längre upp i tråden, #2.

Har en i ugnen precis nu, I LOVE IT! I jul ska jag prova med saffran i.

olandsfamiljen
2008-11-11 19:44
#66

På fredag är det ostkakans dag!!!!!!!!! Tänkte därför ge mej på o göra ostkakan!! Är det bara att blanda ihop ingredienserna? inget vispande eller så?

Är det 200 grader som gäller på vanlig ugn o i typ 40min?

Vanlig ugnsform eller, hur djupt häller ni smeten?

jennchen
2008-11-16 20:22
#67

Hej, povade precis med kokos eftersom jag inte hade mandel hemma. Fungerade bra det med, men kakan blir rätt vattning, var tvungen att hälla av den. Hur gör ni andra? Jag gillar ostkakan Glad

kaisakavat
2008-11-17 00:58
#68

Jag gjorde keso-ostkakan. Ett tips:

Den blev lite åt det salta hållet, som ni säger ovan, men jag tyckte nte det gjorde nåt. Hällde över grädde och en liten näve frusna hallon. Hallonen blev en så bra kontrast att saltet liksom tonades ner.

Höll på att äta mig fördärvad, det var ruskigt gott. Tungan ute

konichiwa
2008-11-17 01:33
#69

Har ni märkt att det är konserveringsmedel i ICA:s och Willy's keso?

Fick det påpekat för mej häromdan. Varför då undrar man? Arla's är utan kemikalier.

Annons:
jobi55
2008-11-17 07:25
#70

Jag gräddar min i vanlig ugn på mittenläget i 200 grader o ca 45 min

Regina78
2008-11-17 08:48
#71

Ostkaka

Den här varianten är god och ger en ganska stor ostkaka. Den blir lite vasslig men det tycker jag bara förstärker den mysiga hemlagade varianten. Vill man ha den helt torr får man laga den vid ett tillfälle och sedan kyla ner den och värma upp den så den blir ljummen vid serveringen. Servera gärna med vispad grädde och en enkel bärsås till på tinade, tidigare frysta bär som du mosat med någon sötningsvariant. Man behöver verkligen inte skålla mandeln men då får kakan ett lite grövre utseende.

  • 500 gr Keso
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 1/2 dl hackad skållad mandel
  • 3 rivna bittermandlar
  • 1/2 dl sötningsvariant

Rör ihop ingridienserna och häll i en ugnsfast form. Ställ in i en kall ugn och sätt sedan på ugnen på 175 grader. Grädda en dryg timme tills en sticka håller torrt. Den är ganska lös och ranglig trots att den är färdig men sjunker ihop och blir stabil när den svalnar.

Cirka 33 gram kolhydrater PLUS sötningsvariant

Receptet är hämtat från: 

http://resare.com/recept/

Den här kör jag på, maler mandlarna(oskållade) och använder 3 droppar bittermandelolja istället för bittermandel.

Jag häller av all extra vätska när kakan är färdiggräddad.

Jag använder Sukrin som sötningsmedel, jag får inget sug av det.

Sedan låter jag kakan stå till dagen efter och äter den med förtjusning till frukost, tillsammans med mixade jordgubbar och vispad grädde.

Magica1970
2008-11-17 09:07
#72

#69 Jag upptäckte det efter jag köpt ICAs. Har mailat dem om det och konserveringsmedlet har de för att keson inte ska mögla Förvånad Det blir Arla i fortsättningen

lizaohman
2008-11-17 13:20
#73

Körde på Trolcinas äggiga ostkaka. Kan rekommendera en ökning av bittermandeloljan! Mycket gott, inget sötningsmedel behövs. Serverade med hallon och grädde. Lite extra mandel slank nog med också, hehe. Tack för receptet!

PS. gjorde den både i förrgår och igår, så lite svullo blev det över det hela.

Melindrea
2008-11-17 17:29
#74

Hmm. Nu står en kesokaka i ugnen. Bytte ut mandel mot kokos (älskar kokos!) och kryddade med kanel och vaniljstång. Hade gärna haft i kardemumma, men hade ingen hemma. Återkommer med besked om hur det blev efter att jag ätit den! =)

mrsAngel
2008-11-17 18:50
#75

Nån som provat att ha i saffran?

Lava
2008-11-17 19:02
#76

#75

Nej inte än… tänkte göra det till jul :)

Annons:
jobi55
2008-11-17 19:27
#77

om man låter keson stå o rinna av i en sil under dagen blir den inte vasslig *tipsar*

olandsfamiljen
2008-11-17 22:46
#78

Jag malde mandeln i kvarn så jag tror det "sög" upp vätskan? Min blev inte alls rinnig…?

Melindrea
2008-11-17 23:22
#79

Mycket mer kanel, och definitivt saknades kardemumma. Hade ju inget socker, men jag tror att kanel + kardemumma skulle löst det.

Melindrea
2008-11-18 09:36
#80

Så. Här kommer min version (tack Regina):

  • 500 gr Keso
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 1/2 dl kokos
  • Par matskedar kanel
  • Ganska rejält med vaniljextract (hade bara vaniljstång, och en halv sådan var inte nog
  • Någon matsked kardemumma

Rör ihop ingredienserna och häll i en ugnsfast form. Ställ in i en kall ugn och sätt sedan på ugnen på 175 grader. Grädda en dryg timme tills en sticka håller torrt. Den är ganska lös och ranglig trots att den är färdig men sjunker ihop och blir stabil när den svalnar.

Skogstrollet-igen
2008-11-18 09:53
#81

Min "keso-ostkaka" blir alltid så vattnig i botten. Någon som har en lösning? Kanske man ska låta keson rinna av?

nobban7
2008-11-18 10:20
#82

#81 När jag använder keso i andra sammanhang brukar jag hälla keson i en sil, spola av med vatten och låta rinna av - kanske funkar här också

missaz
2008-11-18 10:32
#83

#82 Jag gjorde så sist, kramade t.o.m. ur keson efter sköljning, men ostkakan blev ändå lite vattning i botten. (fast inte lika mycket som när jag använde keson rakt av utan sköljning) Tror jag ska testa med att mala mandeln mer noga och kke ta lite mer av den nästa gång för att se om det hjälper.

Annons:
hejhopp47
2008-11-18 14:35
#84

Måste verkligen prova keso-kakan. Köpte en frödingekaka igår och det blev ostkaka med knaperstekt bacon till frulle imorse - vilket lyx!!

Regina78
2008-11-18 15:49
#85

#81 & 83

Testa min variant! Använd en springform, då rinner vätskan ut under gräddning, i HELA ugnen!!Skrikandes

Kanske dock kan vara en lösning om man sätter en långpanna under, då blir det lite lättare att rengöra.

nobban7
2008-11-18 15:58
#86

#85  Det är av misstagen man lär sigSkrattande

missaz
2008-11-18 16:48
#87

#85 Aj då! Flört Men som du säger; kanske kan funka om man har en form under… Vad är föresten springform? Har aldrig varit mycket för bakning, så jag har dålig koll… Obestämd

Regina78
2008-11-18 16:51
#88

#87 Bakform med löstagbara kanter. (Jag kan nog inte kalla mig konditor eller kock riktigt heller, vassle i hela ugnen var inte direkt mitt första missöde)

lizaohman
2008-11-18 19:08
#89

Jaha, då är det dax för ostkaka nr 3.

Denna gång på 3 ägg, 3 dl grädde, 500 gr keso, 2 dl kokos och 10 droppar bittermandelextrakt.

Keson är välsköljd och avrunnen. Det blev väldigt fast smet. Fick sleva upp den.

Till yttermera visso tog jag en dl mandlar och mixade och la i botten på formen. Det suger upp allt som ev blir rinnigt. Till detta ska jag servera jordgubbar och grädde. Dräggel… Kakan står fortfarande i ugnen och jag vääääntar…

kaisakavat
2008-11-18 19:17
#90

korseett - egentligen skäms jag lite. Din tråd ska ju handla om äkta ostkaka och här gaggar vi på om keso-varianten..

F´låt? SkämsGlad

Annons:
Mrsmihaly
2008-11-29 02:26
#91

Hej!

Jag gör ofta  egen keso (som har riktig smak som i Ungern)

Jag köper filmjölk ca. 2-3 liter, och långsamt värmer upp den i en kastrull. Inte koka!!! När den blir tillräklig varm, då ser man den gula vasslan och vita kesomassan, som blir klumpar.

Jag köpte en vanlig köksduk(mer tunnare ) som jag lägger i en sil.

Jag häller den varma spaden i den. Försiktig knuter jag ihopp alla fyra hörnet och hänger ovanför diskhon, och får droppa minst 30 minuter. Väntar vi längre, keson blir torrare.

Magica1970
2008-11-29 11:49
#92

#91 Tack för tipset! :D

kaisakavat
2008-11-29 18:44
#93

Mrsmihaly - Tack jättemycket! Det här ska jag göra till julens keso-ostkaka. Glad

sarwen
2008-11-29 20:34
#94

Nu har jag provat saffransostkaka! Galet gott och garanterat inslag på efterrättsbordet i jul! Och frukostbordet. Och fikabordet. Och kanske som matsäck … Och…

Gjorde ungefär som receptet på kesokakan, men ingen bittermandel och utan sötningsmedel. Sköljde keson och kramade ur, för annars tycker jag den blir för salt. Men fettar upp den igen med grädde o ägg, förstås… Och en hel del mandel… Ja och så en påse saffran.

Och massor med grädde till. Synd bara att jag inte gjorde större sats…

Babz
2008-11-30 15:48
#95

Vi brukar köra enligt Trolcinas recept i inlägg #2.

Ibland hackar vi mandel och har i, ibland med saffran - då blir det efterrätt, som vi äter med vispad grädde och bär eller sylt.

Ibland ugnssteker vi bacon eller fläsk i formen innan vi häller i smeten - då blir det fläskpannkaka, som vi äter med lite hemlagad lingonsylt.

Om vi ids låter vi keson rinna av innan vi gör ostkakan.

Någon gång har jag tänkt att testa med kesella istället för keso - tror att det kanske kan bli mindre salt då. Någon som redan har provat?

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Mrsmihaly
2008-11-30 18:08
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#96

Ostkaka

800 g keso(hemmagjord)

6 st ägg

2,5 dl grädde

2,5 dl mald hasselnötter

2,5 dl kokos

1 dl fibrex=34 g

20 ml suketter=200 g socker

200 C 45 minuter i muffins formar, eller 70 minuter i en form 15x25 cm

Tyvärr, det kändes torr, men djupfrust hallon till är det OK. :-))

elize-l
2008-11-30 18:30
#97

Sitter nu och äter ostkakan recept från #2. strödde dock över kanel innan den åkte i ugnen

JISSES vad gott det är, bästa hitills =)

Annons:
Caena
2008-11-30 22:09
#98

sluuuta.. kommer aldrig kunna sluta tänka mig ostkaka snart.. 
vill inte .. 
låter såå gott..

johnsdotter
2008-12-03 19:48
#99

Nu har också jag gjort denna helt ljulviga ostkaka. Gud va god den var.

JAg åt den med lågkalorie lingonröra och grädde.

Mums!

Sommarmamma
2008-12-05 22:35
#100

Lagade #2's recept ikväll - mums! Familjen tyckte också om den, ville ha mer till och med :-) Sparar till i morgon också, kanske med vispad grädde och lite hallon? *sugen*

Fjallraven
2008-12-05 22:50
#101

Gjorde den här kakan igår och resultatet blev jättebra! Förutom att den smakar så salt tycker jag =/ Är nog Keson som gör det, men finns det någe sätt att minska ner saltsmaken?

elize-l
2008-12-05 22:53
#102

Jag spolade av keson och lät den rinna av ordentligt i en sil. smakade inte salt sen och blev dessutom inte vattnigt =)

Fjallraven
2008-12-05 22:55
#103

#102 Då ska jag testa det nästa gång! Tack för tipset =)

toosi
2008-12-13 19:22
#104

Älskar ostkaka!! Blev överlycklig när jag hittade dessa recept.

Gjorde en helt underbar härromveckan. Mosade den skjölda keson, hackade en näve mandel, tre ägg, en svätt grädde å kanske 2 msk fiberhusk å ganska mycket bittermandelolja. Avslutade med pressad Lime…MUMS blev perfekt smak och konsistens =)

Just nu har jag en ny version i Ugnen, med Saffran och Mascarpone, tänkte om ostmassan skulle bli krämigare med mascarpone. Om det inge blir bra ska jag nog testa att göra en fast ostkaka och sedan smeta på mascarponen ovanpå, kanske smaksatt med Kanel eller Lime?

Återkommer med resultat =)Glad

Annons:
Lava
2008-12-13 19:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#105

Jag gjorde med saffran förra helgen,mums.

keja01
2008-12-14 02:36
#106

När man gör ostkaka från grunden med ostlöpe ska man inte klämma på klumparna som stelnar utan låta vätskan, vasslen, rinna av försiktigt. Om man klämmer på klumparna blir de för torra och hårda. Gjorde det felet en gång.

Krahso
2008-12-14 08:52
#107

Går det att frysa ostkakan tro? Det känns som att det vore ett bra lunchlådealternativ..

aase-andersson
2008-12-14 09:52
#108

ja du kan frysa den men det kan kännas lite vattnigare efteråt….

Jag brukar göra denna ostkaka och ha i vad kylskåpet erbjuder. tex lax i alla former och köttfärs som är över mm

solros_666
2008-12-24 08:42
#109

Hur mycket saffran ska man ha i? Och ska man även då ha i bittermandel olja?

jobi55
2008-12-25 00:27
#110

jag tog ett helt kuvert saffran tll min ostkaka på 200 g keso o 50 g macarpone 4 ägg hade jag i o 2 dl grädde…hur det smakar får jag se i morgon……. men gul o vacker blev den o luktade underbart igår kväll

spindelfot
2008-12-30 21:58
#111

Jag har ingen bittermandel-olja hemma, utan bara hela bittermandlar, hur många såna vågar man riva ner? Nån som har någon aning hur pass koncentrerad oljan är?

Bittermandel är ju giftigt så jag vågar ju inte vräka på..Vi har bara en liten keso i kylen så jag skall nog göra mig en halv kaka!

spindelfot, medarbetare på Druid & Shaman och Häxor ifokus

Annons:
kaisakavat
2008-12-31 00:11
#112

Min senaste keso-ostkaka blev süperb. Tog mkt mandel och hade även i kokosflingor - ca 1/2 dl på hel sats. "Bröade" också formen med kokosflingor.

Serverade tillsammans med frysta osötade hallon och massor av vispad grädde. De som åt - ingen av dem är LCHFare och alla var hänförda! Någon sa att det var denna juls höjdpunkt matmässigt!

Vimsan
2009-01-19 23:55
#113

OJ vad jag blev sugen !!! Detta måste jag göra imorgon ;)

Vimsan
2009-01-20 20:54
#114

#2 testade din variant, Mycket GOD, men lite mer bittermandelolja ska jag prova nästa gång. Den kommer att göras ofta. =)

Någon som har koll på kolisarna i den?

Dora
2009-01-20 21:07
#115

Nu står min inne i ugn. Återkommer, om jag har lyckatsFlört

cacao
2009-02-01 20:28
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#116

Gjorde nyss en ostkaka enligt recept nr 1 och har inte smakat än, men den var så läcker att jag var tvungen att ta ett kort och lägga ut här!

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

MillisB
2009-02-01 20:40
#117

Jag har ckså precis gjort en ostkaka, men efter receptet i "Smörstekt". Den ser nästan lika fin ut som din cacao.

Men jag tog färre mandlar idag, men då blev den inte lika fast som jag vill ha den. Får notera det i boken Skrattande

/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Fialotta333
2009-02-01 23:07
#118

Gjorde precis en härlig ostkaka på:

7 ägg

4 dl grädde

400-500 gram keso

100 gr philadelphia

2 krm vaniljpulver

några droppar bittermandelolja

2 msk sötningsmedel (motsvarar samma mängd strösocker)

(Det skulle vara flagad mandel uppepå, men den var gammal så det blev ingen sån. Nästa gång ska jag ha i hackad mandel så blir det lite mer att tugga på.)

Grädda 45 min i 200 grader.

Serverade med 2 msk mosade hallon och vispad grädde.

Mums!

Tror att kakan "gav" knappt 23 kolhydrader totalt, enligt minmat.

Annons:
birma
2009-02-02 09:57
#119

Gjorde den enl #2 för ett par veckor sedan. God. Men man är van vid den ostkaka man köpt i affärerna på icke-lchf-tiden. Frödinges. Så trots man vet, relaterat till ingredienserna, förväntar man sig antagligen omedvetet den söta goda smaken ändå.

Men när den stått en dag i kylskåpet, då kom jag att uppskatta smaken mera, riktigt välsmakande kändes den då.

Älskar smaken från bittermandeloljan. Även om det är i kombination med socker man alltid varit van vid den, så blev det ganska bra utan också.

Libbe7
2009-02-09 19:35
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#120

Synd att denna inte är godkänd på fakir, men nån gång måste jag ju bara ha den  Skrattande

Libbes blogg

Dora
2009-02-10 22:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#121

Faktiskt, jag har också lyckats med min ostkaka enligt recepten #1 men jag har användt minst 2dl malen mandel för att få en fastare konsistens och istället för bitter mandel -hade inte hemma-hällde i lite Disaronno likör.

Det blev lyckad.

toosi
2009-02-11 12:40
#122

såhär gör jag min ostkaka.

4 ägg

1 stor burk keso, sköljes och torkas och mosas.

1 förpackning philadelphiaost eller mascarpone

en skvätt grädde

lite stevia

ngra droppar bittermandelolja.

2msk fiberhusk

sedan varierar jag mellan hackade mandlar å kokkos, saffran, pepparkakskryddor, apelsinolja m.m efter smak

blir godast efter ett dygn i kylkåp!

cizu
2009-02-11 13:28
#123

Hej. Ostkaka mums men vad är stevia?

[Pennylane1]
2009-02-11 17:50
#124

det är naturligt sötningsmedel gjort på växten sötflockel (rebaudiana) Du kan söka på stevia här på forumet eller på google så finns massa info,

Caena
2009-02-12 21:30
#125

puh! tur att jag satt med den här sidan öppen! annars hade jag glömt bort de där äggen.. hahah!
har aldrig ätit ostkaka(förutom på tjejmilen) så det blir första ggn!!.. gäller väl egentligen att ha grädde och hallonsylt till?
räcker det kanske med tinade mosade hallon??

Annons:
Caena
2009-02-13 21:36
#126

körde med bacon och pest+majo till.. supergott!

suveränt de här - middag och efterrätt i ett!!(dags att vispa grädde och tina hallon)

JAUS
2009-02-13 21:48
#127

Enklaste ostkakan:

1. Värm en bit kaffeost (brödost) i mikron 2min full effekt

Servera bär och vispgrädde till.

jobi55
2009-02-17 08:40
#128

JAUS…Vad är kaffeost (brödost)?

JAUS
2009-02-17 09:08
#129

Kaffeost/brödost är en fantastisk produkt kan användas istället för bröd, till kaffet, som dessert eller som tilltugg. Den är godast om den värms upp först.

Några länkar om kaffeost:

Wikipedia

Näringsinnehåll

bullmagen
2009-02-17 12:35
#130

Var kan man köpa kaffeost?

JAUS
2009-02-17 13:12
#131

Finland, finska butiker, Norrland. Går även att göra själv finns recept här sök så hittar du det.

babybel
2009-02-24 20:07
#132

Oj, oj, oj vad mätta vi är… *pust*

Provade en variant på

4 ägg

3 dl grädde

2 msk mald mandel, 2 msk grovhackad

500 g keso som fick rinna av

vaniljessens

2 msk Splenda sötningsmedel

nästan 1 dl kokosflingor

Hällde i kokosfett-smord brödform, 175 grader i en dryg timme. Den blev fast och fin och inte vattnig alls.

Vi smaskade i oss med en näve färska blåbär och vispad grädde. Tack allihop för tips, det var suveränt gott!! Engelske sambon såg lite misstänksam ut först, men åt med god aptit och tyckte det var toppen…

I never worry when I get lost. I just change where I want to go.

Annons:
bullmagen
2009-02-28 16:24
#133

Nu har jag äntligen testat denna - mmm!

Gjorde en liten på 125g keso, 1ägg och 0,75 dl grädde samt hackade, skållade mandlar, 175C i 17 min. Borde inte ha halverat satsen, den var jättegod med lite hallon och grädde till.

Tack för receptet!

lundsabin
2009-03-10 11:54
#134

Har också testat, blev vattnigt men ska låta keson rinna av nästa gång.

En fråga - VAR hittar man bittermandelolja? Har utan att jag tänke på det köpt bittermandelAROM, och det är (väl…) inte riktigt samma sak…

[Pennylane1]
2009-03-10 12:52
#135

De få droppar man tar  känns som det går bra med aromen

Annars kan man ju köpa bittermandel och riva , det gjorde alltid mamma förr.

konichiwa
2009-03-11 01:28
#136

#134

Man brukar hitta bittermandelolja vid bakhyllan.Bland citronessence osv.

lundsabin
2009-03-11 09:52
#137

#136 - jo, men det var där jag hittade min arom, ingen olja. Aromen består av sojaolja(tror jag) och ngt annat.

#135 - jo, det skulle man ju kunna, fast just nu är jag glad att jag ens kommer så långt som till att baka ngt sånt här enkelt…

[Pennylane1]
2009-03-11 12:18
#138

men det är väldigt enkelt att riva bittermandel, bara några rasp på finaste sidan på rivjärnet, tar några sekunder!

Katti
2011-01-07 20:10
#139

Lyfter den här tråden då jag själv faktiskt hade glömt bort denna underbara ostkaka. Men nu står den strax i ugnen - med kanel i som jag älskar!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Annons:
Minett
2011-01-07 21:50
#140

Ostkakan i #2 är verkligen en av mina favoriter! Innan jul dristade jag mig faktiskt till att bjuda några smålänningar på den. Kändes ganska nervöst - de är ju vana riktig, hemlagad småländsk ostkaka… Gissa om jag blev stolt när de tyckte att min ostkaka var jättegod!

Katti
2011-01-07 22:15
#141

Min är just uttagen ur ugnen nu. Det luktar himmelskt (fast mest kanel i och för sig!). Barnen stryker runt köket och vill ha. Men ännu är den för varm, så de får tåla sig till imorgon. Jag som är uppe längre hinner få en bit idag Skrattande.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Katti
2012-01-30 12:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#142

Kan inte låta bli att slå ett slag för en favorit här!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

JMW
2012-02-15 11:35
#143

#2 skrivet av Trolcina

Måste också puffa upp denna ostkaka. Gjorde en i början på veckan och har nu en ny i ugnen. Den är riktigt god!

Nu har jag en med kokos. Ska bli spännande.

Sweli
2012-02-16 10:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#144

Min blev jätte god Tungan ute gjorde som receptet och även kokos och mandelflarn.

Enligt recept #2

[Pennylane1]
2012-02-16 10:17
#145

receptet i vilket inlägg? Eftersom det inte finns nåt i # 0 och sedan är det många olika? Den ser jättefin ut! Även # 142 men där står inte heller vilket recept!

Lojs
2012-02-16 10:46
#146

Jag har gjort den i #2 tre gånger på två veckor nu, den är fantastisk!

Jag låter keson rinna av under natten innan, sedan tar jag min handmixer och mixar ihop ca en halv vanlig påse mandel med grädden tills det blir hårt innan jag blandar i resten av ingredienserna. Då slipper jag det rinniga i botten.

Jag har ingen bittermandelolja, men en massa kanel. Senast smaksatte jag med sukrin, vilket blev pricken över i.

Den är så underbar, mycket godare än frödinges tycker jag!

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

Annons:
Sweli
2012-02-16 10:48
#147

#145 skrivet av Pennylane1 recept #2 är faktiskt jätte god. Jag bara anpassade sötman enl. min smak med en blandning av sukrin/stevia.

Gjorde en sås på hallon och nästa dag med jordgubbar Tungan ute

Aniara4
2012-02-16 13:00
#148

Om man inte tål mandel (eller nötter, förstås), vad kan man då använda för att det inte ska bli rinnigt? Kokos? Blir det inte… kokoskaka då?

konichiwa
2012-02-16 15:59
#149

1 msk xantangum funkar också!

[Pennylane1]
2012-02-16 17:16
#150

# 148 kokosmjölet smakar inte kokos, jag som är superkänslig mot kokossmak märker iallafall inte av det förutom i den här LCHF-gröten som så många gillar, där tycker jag smaken slår igenom. Men i de andra sakerna jag gjort med kokosmjöl har jag inget märkt!

JMW
2012-02-16 18:17
#151

Min ostkaka blir vattnig i botten vare sig jag låter keson rinna av eller att jag sköljer den.

Det gör inte så mycket för jag häller helt enkelt av vätskan när ostkakan svalnat lite. Lägger ett lock över och bara häller av ungefär som när man hällde av potatisen. Skrattande

konichiwa
2012-02-16 18:34
#152

#151

Jag var nog lite kortfattad i tipset om xantangum (finns på iHerb.com och Crearome.se, kanske på hälsokost också?), det fungerar på samma sätt som fiberhusk men utan fiberhuskens knastrighet. Man kan ta lite mindre av xantangum än av husk, ca 4/5. Då slipper man helt det vattniga, man behöver inte låta keson rinna av så det går riktigt fort att göra både ostkakan och laxpudding. Min laxpudding som jag åt nyss var fast och fin även efter att ha svalnat.

Susanna88
2012-02-17 14:42
#153

Gjorde ostkakan igår (efter recept i #2) och tyckte att det var helt ok, men inte så mycket mer. Men efter att ha stått till sig i kylen över natten blev den så himla mycket godare! Värmde den lite i micron och åt med mosade värmda hallon, mums! Glad

Annons:
Sweli
2012-02-17 16:27
#154

#153 skrivet av Susanna88

Jag gjorde exakt samma sak, den blev godare efter att kyla ner den  över natten. Jag la i mer mandel än receptet och justerade socker enl. min smak.

misty09
2012-03-18 16:55
#155

Nu har jag en står i ugnen….spännande. Jag återkommer lite senare i kväll då vi provsmakatGlad Min man vill alltid ha blåbärssylt ( barndomsminne) till ostkaka så det ska han få ( äter ej LCHF ) vi andra äter nog med lite mosade hallon bara.

ylvakristina
2012-11-18 18:35
#156

Hej! Idag provade jag ostkaka igen efter att misslyckats några gånger och tyckt den blivit vattnig. Jag har alltid haft lite fobi för keso och i ostkakan har jag haft lite ångest över att de där bitarna syns så tydligt så jag bestämde mig den här gången för att köra smeten med en stavmixer ordentligt och det blev superbra resultat! Lagom till jul å allt! Som jag saknat god ostkaka, svårt att hitta färdig när man kör glutenfritt oxå. Jag sköljde keson och pressade ur vätska ur den sen oxå.

konichiwa
2012-11-18 20:26
#157

#156

Om du har tillgång till xantangum så tar du bara i ½ tsk och blandar väl i smeten så behöver du inte skölja eller krama ur keson. Det tjocknar alldeles lagom och blir inte vattnigt som det lätt blir annars.

ylvakristina
2012-11-18 21:11
#158

Ok, det har jag faktiskt men den blev så bra när jag mixade smeten att det nog inte behövs. Men alla tips är ju bra när det gäller ostkaka:-)

Upp till toppen
Annons: