Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Arlas smör=100% fett, svårt att få tag på

2007-12-06 18:04 #0 av: Tanten

Hej För en tid sedan var det någon som skrev om att Arla framställer smör med 100% fett. Personen i fråga hade mailat Arla och fick rådet att be sin butik att ta hem det eller gå till någon restaurang för att köpa. Restauranger sysslar inte med råvaruförsäljning och OM man kunde tjata sig till det -- vilket pris skulle man få betala.

Min ICA handlare är mer än villig att ta hem och också lansera produkten --meeeen--- Arla säger nej och hänvisar till reataurangerna.

Senast idag bad ICA handlaren mig att hålla korpgluggarna öppna och öronen på vid gavel för att ta reda på om någon större matbutik lyckats få ta hem den här artikeln för då minnsann....

Artikelnr som vi skall fråga efter är 5158 och förpackningen är 2kilos hink

Anmäl
2007-12-06 18:33 #1 av: andreas0

Coop Forum Bäckebol i Göteborg kommer att ta in koncentrerat smör åt mig. Jag mailade dom och bad dom göra det, och efter ett par mail fram och tillbaka och efter dom ringt Arla  så sa dom att det gick bra. Jag får första hinken på Tisdag. Priset är lite högre än vad jag hoppats på, men jag ska ändå ta en för att testa, jag får betala 129 kronor för en hink. Men dom ville inte ta in det i ordinarie sortementet, utan bara ta in åt mig speciellt när jag beställde. Kanske är någon regel där?

Förresten så är hinken är på 1.8 kg, inte 2.

Vad du fått artikelnummer 5158 från vet jag inte heller, enligt arlas hemsida har den artikelnummer 542, men jag behövde inte lämna den informationen till coop, tuan det räckte med att säga att jag ville ha koncentrerat smör.

Hoppas du lyckas övertala din butik/arla att köpa in åt dig! 

Anmäl
2007-12-06 22:36 #2 av: Tanten

Artikelnumret fick jag av min ICA handlare, likaså uppgiften om  2 kg hinkar.

Det är ju underligt att de går med på att din handlare tar hem till dig men min handlare inte får ta hem till mig, men man skall aldrig ge sig så nu får jag väl börja maila arla stup i kvarten så kanske det lyckas till slut.

Våran butik är en mindre ICA nära butik men det skall ju inte ha någon betydelse

 

Anmäl
2007-12-06 22:46 #3 av: venuseva

Är detta koncentrerade smör samma som Ghee?

Anmäl
2007-12-06 23:02 #4 av: Pasi

Det borde det vara.

Anmäl
2007-12-06 23:13 #5 av: venuseva

Priset blir väl inte så dyrt om man jämför med om jag köper smör och smälter och tar bort det översta lagret, eller?

Anmäl
2007-12-06 23:48 #6 av: hemul

Koncentrerat smör: 71.66/kg

Hemgjord ghee baserat på ICAs nya dyra smörpris (26.90/halvkilo):
67.25/kg

Hemuls hink med ghee gjord på extraprissmör från Willys (34.00/kg):
42.50/kg

We have a winner! Räcka ut tungan


Anmäl
2007-12-06 23:58 #7 av: venuseva

Du är suverän, hemul!!!!!! Får gå och kolla priset på Lidl imorgon och börja titta på smörpriserna nu.

Anmäl
2007-12-07 00:03 #8 av: Margareta

Jag har tipsat min dotter om tråden, hon jobbar på Arla...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-07 00:04 #9 av: venuseva

Då kanske vi får lite priskonkurrens på smörolja i butikerna framöver. Undrar över hållbarheten förstås?

Anmäl
2007-12-07 00:06 #10 av: hemul

#7 Det hemgjorda blir väl i praktiken aningen dyrare än mina siffror p.g.a. spill. Jag räknade med 80% utbyte rakt av.

Jo, det kommer att löna sig att jaga extrapris nu. Jag sparade 80 spänn men då fick jag gå till Willys två gånger. Sur kassörska. Har alltid lyckats köpa mer än tilldelningen förut.


Anmäl
2007-12-07 00:35 #11 av: maxiq

Vi pratar väl inte ekologiskt smör/smörolja/ghee nu va?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2007-12-07 00:37 #12 av: andreas0

#11, nej, inte ekologisk, utan vanlig. Tror inte arla säljer ekologisk version av den produkten.

Anmäl
2007-12-07 01:39 #13 av: Sagittaria

Det finns ekologiskt smör i alla större butiker.

Anmäl
2007-12-07 01:47 #14 av: Brynhilde

Skånemejerier har oxå koncentrerat smör 100%. Deras hink är på 1,8kg. För storhushåll det med. Vet inte om det funkar för privatpersoner att beställa...

Anmäl
2007-12-07 01:48 #15 av: Brynhilde

Det koncentrerade smöret är inte ekologiskt.

Anmäl
2007-12-07 01:57 #16 av: Sagittaria

Jag fattar nog inte skillnaden. Nån som har lust att förklara. Finns det något annat än smör i det vanliga smöret? Är det utspätt? Förvånad

Anmäl
2007-12-07 03:29 #17 av: magma

Vanligt smör innehåller 80% fett, resten är bl.a protein. Om man sjuder smöret och filtrerar/skummar bort proteinet så får man 100% fett kvar= längre hållbarhet, enligt en del godare smak, det blir mindre hårt samt fastnar inte i stekpannan eftersom det är proteinet som bränns fast och detta är bortfiltrerat.

Anmäl
2007-12-07 03:36 #18 av: Sagittaria

Där ser man. Man lär så länge man lever. Tack för förklaringen, magma!

Anmäl
2007-12-07 03:41 #19 av: magma

Varsego, du nattugglefrände)

Anmäl
2007-12-07 03:51 #20 av: Sagittaria

  

Anmäl
2007-12-07 04:04 #21 av: magma

Aha, det säger du? FlörtSkrattande

Anmäl
2007-12-07 04:15 #22 av: Sagittaria

Haha. Hur gick det där till? Jag skulle skicka en smajlis, men det bidde inte ens en tummetott.

Anmäl
2007-12-07 04:41 #23 av: magma

Skrattande

Anmäl
2007-12-07 04:59 #24 av: stockankare

Fler nattugglor uppe?

Anmäl
2007-12-07 05:07 #25 av: magma

Japp:) Glad

Anmäl
2007-12-07 06:31 #26 av: Sagittaria

Snart börjar väl de första morgonpigga vakna här. Jag lämnar glatt över skiftet till dem och går och knyter mig. Flört

Anmäl
2007-12-07 08:17 #27 av: Karro

Hej och hå..... här går det fort!

Kan tala om att anderas0 har rätt i #1 det är art nr 542 som gäller, alltså det som är samma sak som ghee inte art nr 5158 som då är 2 kg smör i en plastbytta (innehåll likandat som 500g och 1000g).
Pga vår prishöjning så har vi haft en tillfällig spärr på matfett för ICA-handlare direkt från Arla men denna är släppt, så att kunden inte får/kan beställa, stämmer inte utan det är bara för butiken att ringa 0775-771177 säga sitt kundnummer och komplettera upp med art nr 542 och sen så många som behövs. Svårare än så ska det inte vara.

Anmäl
2007-12-07 09:00 #28 av: Tanten

Tusen tack Karro och tack Andreas

Kanske bra att de gick bet första gångerna eftersom de tydligen var på väg att beställa fel grej fastän jag så tydligt förklarat det här med 100 % fett.

Har skrivit ut ditt svar och skall ge dem det idagOskyldig

Anmäl
2007-12-07 10:53 #29 av: Karro

Inga problem måste ju göra reklam för sitt jobb Cool

Anmäl
2007-12-07 12:37 #30 av: Margareta

Kyss karro

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-07 17:29 #31 av: Tanten

Karro, skrev ut det du skrivit och tog med till affären. Det var jättekul att studera ansiktsuttrycket!!!! :-)))))))))))))        Nu skall det vara här på måndag :-))))))))))))

Allt tack vare  DITT fina svar

Kram på dig och din duktiga mamma

Anmäl
2007-12-07 17:52 #32 av: Margareta

Karro: hur stor är 542 i vikt?

Visst är hon bra min tjej!!!Kyss

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-07 18:37 #33 av: andreas0

#32, jag är inte karro, men jag kan svara i alla fall att den är 1.8kg.

Anmäl
2007-12-08 01:04 #34 av: Margareta

tack andreas0

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-10 14:32 #35 av: Karro

Latmask i butiken säger jag bara!

Anmäl
2007-12-10 18:35 #36 av: ullebull

 

Ang. koncentrerat smör.

Ser et i princip likadant ut som vanligt smör??? jaja, jag tänker på om man kan servera det som smör till bullarna som gästerna skall ha eller är det mer genomskinligt??

Skall beställa en hink i morgon tänkte jag.

Anmäl
2007-12-10 22:50 #37 av: hemul

Nej. Smält smör i en kastrull och låt det stelna igen. Ingefär så är ghee. Inget för mackan för normala människor.


Anmäl
2007-12-11 00:18 #38 av: ullebull

 

Tack hemul, då avvaktar jag lite med min beställning.

Anmäl
2007-12-14 18:28 #39 av: Tanten

Tusen tack Fick min bytta i måndags. Men så snopen jag blev över priset. 160 kr . Min man vägrar att äta "det där hårda eländet" på sina mackor.

Jag älskar att steka i det. Nu förstår jag varför det skiljer så i utseende och smak på restaurangernas smälta smör och det man får hemm med vanligt smör.

Får se hur drygt det är för priset är faktiskt skyhögt jämfört med "vanligt" smör.

 

Anmäl
2007-12-14 22:44 #40 av: Margareta

Ekologiskt smör i grönt paket kostar drygt 80kr kilo om man köper i kvartskilospaket. Det här blir ytterligare lite dyrare va? Blir det inte kring 100kr kilot?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-15 01:50 #41 av: Wildrat

Var det inte 1.8kg i byttan? Då blir kilopriset 88kr, 1,6kg blir priset 100kr kilot. Hur mycket försvinner egentligen när man gör ghee? Är byttan med koncentrerat smör värd sitt pris?

Anmäl
2007-12-15 02:27 #42 av: andreas0

1.8 kilo stämmer, och för mig som fick betala 129 blir det ett kilopris på 71.7 spänn. Det är ju rätt mycket dyrare än det vanliga smöret, men billigare än att köpa små ekologiska. Notera att koncentrerat smör inte är ekologiskt.

Värt sitt pris vet jag inte, jag kommer nog att använda det till att steka till och andra gånger då det är en fördel att det tål högre temperaturer utan att bränna, för övrig matlagning (koka något i smör, ha en klick till maten, bakning, osv.) fortsätter jag nog med vanligt smör. Eventuellt att jag börjar köpa ekologiskt om dom får in det i 1-kilos förpackning på coop.

När du gör ghee så försvinner 20%, men det ska ligga och puttra rätt länge, så du får räkna in energikostnaderna också. 

Anmäl
2007-12-15 04:08 #43 av: hemul

Men snälla nån. Det tar ungefär 5 minuters aktiv arbetsinsats och 1-2 timmar på spisen att göra en stor bytta ghee från vanligt smör. Man har det på ettan hela tiden så så mycket ström går det nog inte.


Anmäl
2007-12-16 02:55 #44 av: andreas0

#43, arbetsinsatsen sa jag inget om. vad gäller elkostnaden så blir det nog ändå ett par kronor per kilo smör, och eftersom det är kilopriset vi jämför så vad är det för fel med att ta med det?

Anmäl
2007-12-16 03:03 #45 av: Wildrat

På ett ut då ungefär fast om man gör ghee kan man få det ekologiskt... Ska testa att göra ghee och se o jag tål det. Men ghee och koncentrerat smör går alltså inte att göra vissa saker med som man kan med vanligt smör... Skriv en egen tråd och lista vad ghee/konc. smör kan och inte kan användas till är ni snälla.

Anmäl
2007-12-16 03:12 #46 av: andreas0

#45, ghee uppför sig ungefär som en olja gör när det är smält. Du har det altså till samma saker du hade haft matolja till i vanliga fall. Jättebra att steka i, kanske även går att fritera? någon som testat?

Fast du kan tyvärr inte göra majonäs av det eftersom det stelnar efter ett tag när det blir kallt igen.

Anmäl
2007-12-16 03:35 #47 av: Wildrat

Jag gillar inte majonäs så det gör inget Skrattande. Beasås då? Fast jag tror inte jag tycker om det heller...

Läste nånstans att det ska gå och fritera i ghee eftersom det tål höga temperaturer. Friterat kött bodre väl vara bra, särskilt kyckling som är så magert... Mmm, kycklingchips....

Anmäl
2007-12-16 04:47 #48 av: andreas0

Kycklingchips låter gott. Vi får väl se om vi kan hitta på något bra recept som uppfyller bilden man får i huvudet av det :)

Vad gäller beasås så var det någon som hade testat som det skärde sig för, så den personen gav upp och tog vanligt, men det betyder ju inte att det inte går, den personen kanske bara hade otur. Om det är bättre smakmässigt vet jag inte.

Anmäl
2007-12-16 08:42 #49 av: Brynhilde

Bearnaise ska göras på klarat osaltat smör enligt min uppslagsbok "Kokkonsten".

Klarat smör och Ghee är inte riktigt samma sak. Klarat smör smälts bara innan man separerar fettet från resten. Ghee ska sjuda 1-2 tim. så att vattnet ångas bort innan man separerar.

Så koncentrerat smör från mejeriet och klarat smör borde vara samma sak.

Anmäl
2009-08-07 13:06 #50 av: marialan

precis den tråden jag letat efter - tack Andina, har varit sååå nyfiken!

Anmäl
2009-08-08 23:27 #51 av: MissMullig

#47

Kycklingchips Hur gör man det?

Anmäl
2009-08-10 23:54 #52 av: MissMullig

Hämtade mitt konsetrerade smör idag skall ta en klick sen och se hur det är.

City Gross var mer än hjälpsamma 149:- fick jag betala

Anmäl
2011-01-25 15:10 #53 av: nixitch

http://www.arlafoodservice.se/produkter/Matfett/Arla-Svenskt-Smor/Svenskt-Smor-Osaltat-Koncentrerat-fetthalt-100_1800g/

Hittade denna på restauranggrossisten Martin Olsson. 153 spänn har jag för mig att jag betalade.

Bara man har "företagskort" så kan man handla där, vilket mitt jobb har. Men jag handlar privat, visar kortet och cashar i kassan.

 

Anmäl
2011-01-25 15:34 #54 av: Sindri

Åh, jag är så trött på smöret som stänker så fruktansvärt nuförtiden, vilket vi också avhandlat i en annan tråd.

Min misstanke börjar gälla om Arla spär ut smöret med oljor, eftersom de brukar stänka.

Nu har jag iofs börjat köpa ekologiskt smör och det är ju inte detta. Och det är alltid svårt att gå ifrån det ekologiska. Men jag är så trött på de paketen för de färgar av sig på köksbänken.Skrikandes

Har kort på MO så jag kanske skall prova.

Eller ghee?

Hemul - var kommer Willys smör ifrån?

Anmäl
2016-05-28 18:02 #55 av: NyLCHF63

Jag antar att det är ok att fortsätta med det osaltade smöret de säljer i affären? Jag köpte Valio för det var det ände de hade i ett större packet, 500g. Annars var det små smör stickor bara.

Anmäl
2016-05-28 18:42 #56 av: Zepp

Eh.. fick tag på klarifierat smör från Arla!

Kockserien Arla Klarifierat smör!

En burk på 250 gram, 

Kockserien Klarifierat Smör

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-06-20 21:20 #57 av: Nickedemus

Om ni ska göra klarat smör som enbart innehåller animaliskt fett, i detta fall mjölkfett, så ska ni köpa smör som enbart innehåller mjölk, vilket är svårt att få tag på. Det enda helmjölksmör jag har hittat är Wapnös smör (www.wapno.se) som är riktigt långtidskärnat smör. Är det billigt? Självfallet inte, men det är inte heller en längre sjukskrivning p g a div mindre hälsosamma produkter som finns i varubutikerna, som bidrar till de flest sjukdomar vi får idag. De flesta sk smör-produkter som finns i varubutikerna är utblandade med raps- solros- eller majsolja, i bästa fall, och dessa oljor har inte ett bra rykte om sig. Ni kan själva söka ute på nätet för att finna vilka bieffekter dessa oljor för med sig. Redan när jag började intressera mig för näringsfysiologi på 80-talet så var dessa oljor ett mirakel. När jag läste kemi på i början av 90-talet hade jag en kemilärare som började ifråga sätta dessa oljors välgörande. Istället tyckte han att vi borde ta en närmre titt på olivoljan - idag vet vi att han var ngt på spåret redan då.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.