Annons:
Etikettmat-recept-på-kötträtter
Läst 11393 ggr
Medlem
3/15/08, 5:38 PM

Yoghurtgryta

En typisk maträtt från medelhavet. Den serveras mest på sommaren för den är svalkande.

500g kött m ben (helst lamm)

5-7 dl naturel yoghurt

Hackad lök

1 ägg

Salt

En nypa kanel och 7 kryddor och gurkmeja

--------------------------------------

Koka köttet och sila bort skummet då och då. Lägg hackade löken/ar och kryddorna i grytan och låt koka till köttet blir mört.

Mixa yoghurten med ägget och koka på medel värme. Man ska röra i grytan hela tiden tills den börjar små koka. Häll cirka 3-4dl skyn i yoghurten medan den kokar och rör samtidigt. Sila köttet och lägg det i yoghurten och rör om försiktigt. Den är färdig efter 5-7 min.

Smaklig måltid

Annons:
Vifslan
3/15/08, 5:46 PM
#1

Jaha - detta ska minnsann prövas! Låter gott både med lamm och yoghurt…

Vad är 7 kryddor?

MaMaMade
3/15/08, 5:52 PM
#2

Olika chilisorter, vitlök, ingefära, stjärnanis, koriander, kummin, kryddnejlika, paprika, citronskal, salt enligt:

http://www.oldenburgskryddor.se/info/KryddInfo/Kryddinfo.htm

Medlem
3/15/08, 6:56 PM
#3

#1 Man kan hitta färdiga 7 kryddor på ÖB eller på invandraraffärer.

#2 I länken står det thailändska kryddor. De 7 kryddor jag menade var arabiska, svartpeppar, paprika, kummin, koriander, kryddnejlika, muskotnöt och kardemumma.

MaMaMade
3/15/08, 7:23 PM
#4

Oki, svårt när det finns flera varianter. Skrattande

Medlem
3/15/08, 7:25 PM
#5

Det gör det MaMaMade Skrattande Jag tror receptet skulle smaka annorlunda med de thailändska 7 kryddorna men det går att testa om man har hemma.

Mozzarellan
6/14/13, 9:49 AM
#6

Medlem, detta låter ju jättegott speciellt när det är över plus 30 ute. Måste bara fråga angående kryddor för jag har köpt lite olika men ingen koll,på vad jag skall ha dem till. - Somac from Libanon - Arabic mix masala - Biriyani masala - Gyma sambar masala Tips på vad jag skall ha dessa till??

Annons:
crikarlshamn
6/14/13, 1:08 PM
#7

Medlem vilken del utav medelhavet kommer denna grytan ifràn?

7 kryddor kan ibland bytas ut (om svàrt att hitta) mot kryddpeppar.

#6 Sumac, används ofta innom det persiska/Iranska köket. En ganska svag krydda med lite syrlig smak. Recept nedan:
http://www.bbc.co.uk/food/sumac
http://www.squidoo.com/what-is-sumac

Medlem
6/16/13, 7:55 PM
#8

#6 Du kan laga rätten utan sjukryddor eftersom den får sin smak utav köttet, lök, gurkmejan och så klart den syrliga smaken av yoghurt. 

Sumac kan du använda förresten till grillad kött. Fruktansvärt gott. Jag använder den också i sallader som har tomater som bas. 

#7 I hela Levanten fast det verkar som att hela främre orienten har denna maträtt. Jag kollade upp lite historieböcker om mat en gång och hittade att denna maträtt är typiskt arabiskt och kommer ursprungligen från Hijaz.

crikarlshamn
6/16/13, 8:36 PM
#9

Tusen tack Medlem :-)

Mozzarellan
6/16/13, 9:44 PM
#10

Ja tack för info. Tycker lite att somac ser ut som mald psylliskal. Skall testa då med tomater..

[Petronella Pip]
6/16/13, 9:50 PM
#11

Vad är psylliskal? Sumak är rött va?

Mozzarellan
6/16/13, 10:22 PM
#12

Tyckte den röda sumacen jag har ser ut som psylliskal i texture konsistensen. Psyllium menar jag.

[Petronella Pip]
6/17/13, 7:03 AM
#13

 http://www.recepthjalpen.se/sumak.html

och detta används till ris med

http://www.recepthjalpen.se/berberis.html

för det är inte samma va?

Annons:
Mozzarellan
6/17/13, 7:43 AM
#14

Helt rätt, de är inte samma. Jag har sumac, en stor burk som jag skall exprimentera med i framtiden.

[Petronella Pip]
6/17/13, 8:09 AM
#15

är det sumak som används i iransk kabob tro?

Medlem
6/17/13, 1:27 PM
#16

Ja det är sumac. Den passar till grillade kötträtter och även kyckling

Upp till toppen
Annons: