Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
- Allt om lågkolhydratkost -

Fläsksvål!

2008-06-28 15:22 #0 av: jenso

Hejsan!

Jag har en fråga angående fläsksvål. Vad är det? Bor i Finland och ordet är obekannt för mig, kanske vi kallar det något annat. Menar ni bara fett på grisar rent allmänt eller finns det någon specifik produkt man kallar fläsksvål?

Har ett recept på "bröd" som innehåller fläsksvål men vet inte riktigt vad jag ska köpa... 

Anmäl
2008-06-28 15:33 #1 av: Qamilla


Det är skinnet på grisen som är svålen. Alltså det vi i normal fallet skär bort.

Anmäl
2008-06-28 15:43 #2 av: magma

Eller menar du friterad och torkad fläsksvål, som det skrivs om här ibland som snacks? De jag sett här i Sverige är gjorda av Lyka (Lykas?) Det är den fläsksvålen som jag tror är med i ditt fläsksvålsrecept, då mal/mortlar man svålen till ett mjöl.

Det finns sådana i butik som har stärkelse tillsatt, kolla på innehållsförteckningen!

Anmäl
2008-07-05 20:45 #3 av: jenso

Ok! Tack!

En fråga till. På vilka hyllor i butiken brukar de finnas? Är det bland chips och nötter eller bland kött?

Anmäl
2008-07-05 20:49 #4 av: marabe

Bland chipsen.

Finns dock inte i alla affärer.

Coop forum har Lykas. Willys har Mr. Chipp´s. Sen finns det äkta Danska fläsksvålar med fettrand på Netto.

Anmäl
2008-07-06 00:18 #5 av: Wildrat

#0 Fläsksvål som finns i Sverige tillverkas i Danmark där det är mycket vanligare att äta sånt. Är vanligt i USA också (pork rinds på engelska). Vet inte alls om det är vanligt i Finland. Det är skinnet och fettet närmast skinnet, skuret i bitar och friterat i grisfett (ister) och sen saltat. Här finns det i chipshyllan på vissa affärer.

Anmäl
2008-07-06 20:38 #6 av: Kia
oavsett så är det väldigt gott att lägga Fläsksvålar  på en tallrik och rikligt med ost ovanpå och sen in i micken tills osten smält sådär halvt och sen en dippsås till att äta :)
Anmäl
2008-07-06 21:21 #7 av: marabe

Jag äter ju mina fläsksvålar som andra äter chips och popkorn. Men det där tipset om smält ost på, Kia, låter ju väldigt lockande. Glad Det får jag ju prova nån gång!

Anmäl
2008-07-06 21:52 #8 av: [moroten]

Jag har haft ögonen öppna i våra vanligaste finska butikskedjor. Inga fläsksvålar. Tyvärr. Men gick det inte att laga egna??? Kan någon tipsa?

Anmäl
2008-07-06 22:15 #9 av: MimLan
Här är ett danskt recept. Ett tips, strimla inte svålen för tunt, upptäckte att de svål som var c:a 2 cm breda blev bäst i konsistensen.
Anmäl
2008-07-06 23:32 #10 av: jenso

Tack för receptet! Ska använda det så fort jag kan, så då har jag bara en fråga kvar :) Var får man tag i grisskinn? Har nog aldrig sett det i köttdisken i alla fall... Eller måste man köpa ugnskött och skära bort skinnet?

Anmäl
2008-07-06 23:34 #11 av: jenso

En fråga till... Ska man låta dem torka också ifall man tänkt använda dem till bakning?

Anmäl
2008-07-06 23:46 #12 av: marabe

http://lyka-snacks.dk/framsida.htm

Kanske kan du hitta nåt här, jenso

 

Anmäl
2008-07-07 00:14 #13 av: MimLan

#10 Det säljs i välsorterade charkar. Annars är det bara att efterfråga det.

#11 De blir torra av ungsrostningen. 

Anmäl
2008-07-07 23:43 #14 av: [moroten]

#10 Jag har hittat ett gårdsslakteri där jag får köpa det (Vasa, Sundom), men din idé att ta från ugnsköttet är inte dum. Enklare att få tag i.

Anmäl
2008-08-24 15:23 #15 av: bstefan

I brödrecepten står det fläsksvål; ska det vara den friterade eller obearbetad svål från slaktarn? Hur ska den behandlas i receptet? Ska den malas i kvarn eller stötas i en mortel? Eller hur använder jag svålen i recepten?

Stefan

Anmäl
2008-09-05 17:42 #17 av: Inkanyezi

läskikamara?

Om den är torr kan man ju stöta den till pulver, men ofta när man gör exempelvis chicharrones så steker man dem inte till helt torr konsistens.

Jag brukar göra chicharrones genom att steka tärningar av svålen med fettlagret.

Anmäl
2008-09-05 18:09 #18 av: Jennix

#15  Det ska nog vara dom som man köper som chips, jag tror dom är torkade. Exakt hur man pulvriserar dom vet jag inte. Mortel går säkert bra, eller? Skrattande

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2008-09-05 18:22 #19 av: Laura72

#17 Chicharrones!

Där fick jag en flashback, sådana brukade min mamma göra. Mums!!!!

Anmäl
2008-09-05 19:08 #20 av: Krahso

Vad är chicharrones? Recept tack!!!

Inte för att det hjälper dig i Finland - men ni som finns på närmare håll bör kanske få veta att chipsvarianten finns i Ullared. Jag var där i förra veckan och kunde lyckligt konstatera att de kostade 10 kr. per påse. Jag kan bara gissa vad övriga kunder tänkte om det där feta fruntimret som inte borde köpa så mycket "chips"....*asg*

 

Prövade att mala med mandelkvarnen och panerade sedan mina fläskkotletter i ägg och svål som kryddats med salt och peppar...  Det blev kanon! Åntligen en maträtt som mina trilskandes barn kunde dela med mig.

Anmäl

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!