Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Läst 5032 ggr

Skaldemans ratio

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Sitter precis och läser GI-NOLL! Läser att Skaldemans ratio innebär att fettet ska väga minst lika mycket som proteinet, och att kolhydratdelen ska vara liten.

Det står då så här angående ration:

"...om jag äter 100 g fett, 80 g protein och 20 g kolhydrater väger fettet upp det övriga (100=80+20). Förhållandet är alltså ett till ett. För enkelhetens skull kallar jag detta för ratio 1."

Men då tänker JAG så här: Om jag äter 100 g fett, 10 g protein och 90 g kolhydrater väger fettet upp det övriga (100=10+90).

Då får man ju samma ratio!? Och min variant låter INTE ALLS bra eller hur? Har jag missuppfattat det här med ration?

Hmm, ja, det tycker jag det låter som att du har gjort. För att kolhydraterna ska alltid vara så lågt som möjligt. Helst under 5% i ett livsmedel. Och då bör proteinet vara det som utgör den största resten av de gram som ska till för att totalen blir lik antal gram i fett.

Inte enkelt. Men så här: 1gkolh + 25 g prot > 20 g fett vilket altså inte funkar, men om 5gkolh + 17 g prot < 25 g fett så funkar det bra. 

Du ska alltså aldrig ha mer än 5% kolhydrater eller 5g/100g i livsmedlet du har tänkt köpa/äta.

Det finns säkert fler svar under fliken med frågor till SSS nere till vänster. Sök på det eller på Skaldemans ratio eller liknande!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Jo jag vet ju att kolhydraterna ska vara låga, själv drar jag ju strikt gränsen på 5E%. Jag överdrev grovt i exemplet ovan.

Men Skaldeman skriver inget om kh-gränsen, bara att fettet ska väga minst lika mycket som proteinet. I och för sig står det att kolhydratandelen ska vara liten. Men vad är liten för honom? I hans exempel så är det 20 g kolhydrater av totalt 200 g = 10%. För mycket tycker jag!

Du har inte missuppfattat ration, den är precis som du tror men 10g protein och 90g kolhydrater är inte LCHF. Dessutom väger inte fettet upp nånting då heller eftersom du får insulinutsöndring som lagrar fett och förhindrar fettförbränning. Poängen med LCHF är ju att befrämja fettförbränning.

Men ratio är precis så; lika mycket fett som kolhydrater och protein tillsammans för att få ratio 1.

Men 20 g kolhydrater som i hans exempel (10%) är inte heller LCHF för mig som han skriver. Jag håller 5%. Tycker 10% är för mycket. Eller är 10% godkänt som LCHF?

Vill för övrigt bara tillägga att boken är ju helt fantastisk, jag blir SÅ inspirerad!!! :)  Here I come!

Sen ska väl sägas att ju högre, och därmed bättre ration är, desto bättre!

Ratio 1 är ju det minsta det ska vara!

 

Okej, nu har jag läst vidare och kommit till de olika grupperna. Där finns då kolhydratgränserna angivna enl. följande:

50+: 3 g kh per mål, 12 g kh per dag

25+: 6 g per mål, 18 g per dag

10+: 9 g per mål, 27 g per dag

 

Så nu hittade jag svaret på min fråga! :)

#4 Om 20 gram kh är 10% för dig, bör du fundera på om du inte äter för lite av protein och fett. 20 gram bör hamna runt 5%.

Om Skaldeman säger att man äter 100 gram fett så skall de andra vara ca. 90 gram protein och 10 gram kolhydrater för att få ratio 1 så stämmer det. Om du räknar 100 + 90 + 10 = 200 gram och då är inte 10 gram kolhydrater 10 %. Rätta mig om jag har fel. Det är 5 % om jag fortfarande hänger med.

Detta är bara ett exempel och det är så klart bättre om fettet rejält överstiger protein och kolhydratsmängden.

Detta är så himla rörigt när man börjar snacka om gram och procenter i samma mening.

Procenterna säger inget om mängden, bara fördelningen.

Grammen ger mängden och är nog lättare att följa.

Håller man kolhydraterna under 20 gram under dagen så är man på rätt spår.

Lycka till!

#4

20 gram kh är INTE 10% för mig. Jag äter än så länge 25 gram kh och det är 5% för mig.

Det jag frågade om var SKALDEMANS exempel där han skriver följande:

"...om jag äter 100 g fett, 80 g protein och 20 g kolhydrater väger fettet upp det övriga (100=80+20). Förhållandet är alltså ett till ett. För enkelhetens skull kallar jag detta för ratio 1."

I detta exemplet är 20 g kh 10% och det var därför jag ifrågasatte det eftersom JAG tyckte det var FÖR MYCKET. Sen läste jag dock vidare i boken och såg hans begränsningar för de olika grupperna. I mitt fall (grupp 25+) så är det max 6g per måltid eller 18g per dag.

Jag förstår hur du menar, jag utgick från 10 gram kolhydrater. Det som Skaldeman förklarar med exemplet är hur man räknar ration.

Bra att du hittade svaret i boken.Glad

rebeckao,

När man pratar om max 5 % kolhydrater är det i E%, dvs energiprocent, inte viktprocent. Samma sak med fett och protein. Sen är jag ingen expert på vad det innebär i gram men jag har förstått att det är flera som missuppfattar procenträknandet Glad

Skaldeman har introducerat Ratio för att man ska slippa räkna i energiprocent eller inte kan av någon anledning - det är ju inte alla gånger man har tillgång till dator och minmat och inte alla människor har tillgång till dator överhuvudtaget. Syftet är att man ska kunna göra en vettig bedömning redan i affären. Ett av hans exempel är köttfärs (och i det exemplet är kolhydraterna noll).

100 gr nötfärs innehåller 15 gram fett och 20 gram protein 15:20 = 0,75. Nätfärsen har då ett ratio på 0,75. 

 

#0 Det står uttryckligen på sid 26 att kolhydratdelen ska vara liten och att fettet ska väga minst dubbelt så mycket som proteinet! Om ratiot ska bli 1 eller ännu högre blir det inte möjligt med 90 g kh o 10 g protein...

Lycka till!Flört

Allt är naturligtvis helt personligt.

Äter man fett kött, fet fisk, fet ost, ägg och lite smör till sås blir det automatiskt rätt. 75-20-förhållandet mellan protein och fett gäller bara om du får i dig ganska lite energi totalt över dagen, för mig är det snarare 85-10.

#14  Okej, det var ju bra. Jag ligger oftast också på 85-10 och har bekymrat mig för proteinet något. Men mitt energi-intag är definitivt inte för lågt så då är det ju ingen fara. Tack! :)

Du bör få i dig 0,6-1g protein/kg kroppsvikt (eller omräknat till "lean body mass", dvs vikten med fettet borträknat: 1-1,5 kg, beroende lite på hur mycket kroppsfett du har) för minimumunderhåll.  Proteinbrist är i praktiken sällan något problem.  För mig innebär det sisådär 70g protein/dygn, eller 4 små ägg och 250g kött.  Styrketräning gör att proteinbehovet går upp, men inte fantastiskt mycket. 1,6-2,0g/kg kroppsvikt är vad kroppen max kan ta ha nytta av om du tränar hårt och ofta.

Sedan är resten av maten fett. Vilket gör siffrorna väldigt annorlunda. Proteinbrist är svårt att få!

Ja då låter det ju som jag kan sluta oroa mig. Jag får lätt i mig de där mängderna ägg eller kött. Snarare ägg OCH kött. Skönt, då kör jag bara på! :)

Vet inet vad ni skrivit men jag hittade formeln iaf :)

Skaldemans ratio = Fett / (Protein + Kolhydrater)

men vad skall ration ligga på? jag såg nu att min ratio ligger på 2,72 idag... den är aaalldeles för hög eller? känner att jkag ligger på mina stadiga kilon....

Har man en hög ratio och samtidigt ett högt proteinintag så kan det bli ett problem eftersom man då antagligen får i sig väldigt mycket energi, och ger man kroppen all energi den vill ha genom munnen tar den inget av lagren, säger vi att du äter 70 gram protein (brukar vara tillräckligt de flesta tjejer, såvida de inte tränar mycket eller är riktigt kraftigt överviktiga) och 10 gram kolhydrater äter du 217 gram fett för att hamna på ett 2.72-ratio, vilket ger 2300 kcal typ, tjejer som är riktigt kraftiga brukar kunna ha ett sådant kcal-intag och ändå tappa vikt, men har man 10-20 kilos övervikt eller mindre kan det vara för mycket.

ja jag hade nog lite väl mkt intag....

fett 253g, protein 79g, kh 14g

 

då har jag räknat med det jag stekte i också....

men jag insåg att jag hade nog fööör mkt fett. Hade jag inet vetat om jag inte börjat med en matdagbok.

Om det är för mycket eller inte är enkelt att kolla, sänk fettintaget och se om du ändå håller dig mätt mellan måltiderna, gör du det så var det ett för högt energiintag tidigare. Det kan vara rätt lurigt ibland, en del använder en hel del fett i varje måltid men fortsätter ändå att äta regelbundet vare sig de är hungriga eller inte, av gammal vana, och då blir det rätt lätt ett för högt energiintag.

jag äter bara 2ggr/dag i vanliga fall. Iofs igår blev det 3.... omelett till frukost, 2 lövbiffrullar med fetaost i tyill lunhc och så ville jag testa cocosplättar till kvällsmat....

men ja jag skall testa att s'nka fettintaget idag! men ändå bibehålla proetinmängden och kanske sänka kollisarna

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

Aktuellt just nu

- Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar -

- Medlemmar - var bor ni?

- Off topic - (OT)

- Om sajten -

- Utmaningen -

- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Boktips

Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Hälsa

Hälsovinster

LCHF för vegeterianer

LCHF - Problem

LCHF för barn

LCHF för bäbisverkstan

LCHF för nybörjare

Länkar - Föredrag

Länkar - Radio/TV

Länkar - tidningar/hemsidor

Mat - Billiga ingredienser

Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel

Mat - Livsmedel - Matfett

Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter

Mat - Recept på fågelrätter

Mat - Recept på kötträtter

Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar

Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän

Vi som har högt/lågt blodtryck

Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär

Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt

Vi som vill gå ner i vikt

Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

dr Annika Dahlqvist

Övrigt

Andra iFokus-sajter