Mat - Recept på färsrätter Läst 3131 ggr

Äggplanta?

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Köpte en idag och fick för mig att det ska bli gott med köttfärs. Någon som har tips på att tillreda?

Skär äggplantan i skivor, lägg på ett fat och salta lätt, på med ett lager till salta tills allt är saltat. Låt stå ca en halv timme och skjölj sedan skivorna.  Under tiden gör du din favoritköttfärssås. Krydda gärna köttfärssåsen lite extra och låt den vara lite blöt, alltså inte helt färdig.Varva aubergineskivorna med köttfärssåsen och ost i en form och grädda ca 45 min.

Désirée

 

Skiva äggplantan, stek den några minuter i smör och lägg i en form. Stek köttfärs, krydda med rosmarin, salt och peppar. Lägg färsen ovanpå. Blanda turkisk yougurt, riven ost och majonnäs och bred över. In i ugnen i en halvtimme.

kan varieras i det oändliga med andra kryddor, tomatkross,svamp etc.. Lycka till.

Aubergin rullar. Förbered som i #1 (skär tunt på längden, salta och skölj), rulla sedan in någont gott, som tex. köttfärs, god ost, lamfärs med feta eller något annat gott. Gratinera.

Hur smakar aubergine/äggplanta ungefär? Har aldrig ätit det

Svårt att beskriva men en kryddad lös potatis. Någon annan som har bättre smaklökar?

 

Tack alla ni för superbra recept.

Just nu har man råd att köpa äggplantan.

Hittade  bra planta på Lidl.

 

 

hehe det låter ju onekligen intressant Flört

Skiva äggplantan, vänd i vispat ägg blandat med Herbamare och stek i mycket olivolja/smör. Servera antingen som tillbehör i st. för potatis eller ät bara skivorna. Gott!

Panera cm-tjocka skivor genom att doppa i lättvispat ägg och vända i en blandning av riven ost, finhackad mandel, salt och peppar. Mandel/ost fördelningen ska vara ca 50/50. Låt ligga och villa en lite stund innan du steker på medelvärme eller något över. Akta så du inte vänder dem i onödan medan du steker.

Själv saltar jag alltid ur dem som någon beskrivit ovan men det går också utan då de blir färdiga ganska snabbt.

Görs i vanliga fall på ost och skorpmjöl och har ett fint italienskt namn som jag tyvärr inte minns. Blir godare än man tror!

Och glöm inte;

 

Baba ghanoush!!!

Exotiskt, gott och anorlunda, både som pålägg och tillbehör.

 

Och fylld aubergine... Dela, gröp ur, fyll med köttfärs, på med ost, krydda.

Copia, Tisdag och Marialan, vilka bra receptidéer ni har skrivit. Niu blir det aubergine från affären idag  Glad

Désirée

 

En god italiensk förrätt är oxå parmigiana. Skiva, salta, låt ligga ett tag. Pensla med olivolja och grilla sedan i ugnen. När de fått fin färg tar du ut dem (ca 15 min). Lägg på en god tomatsås. Tex krossade tomater kokade med en hel lök eller några hela vitlöksklyftor och en stor klick smör och lite oregano. (Man tar sen bort löken vid servering.) Hyvla sen parmesan ovanpå. Supergott!

Tar man en klick köttfärssås mellan tomaten och osten blir det gudomligt!

hm.. låter gott. Måste nog pröva jag med. Den smakar alltså lite beskt om man inte saltar av den först?

Jag tycker det är helt onödigt att salta ur den.

Det var ett problem förr, men med dagens odlingstekninker så ska det inte behövas.Skrattande

Tänkte bara säga att receptet på riktig baba ghannoudj innehåller inte yoghurt. Man skall dessutom inte dela aburginen utan man sticker den med kniven några ggr och ställer in den i ugnen. Sedan håller man i den under rinnande kallt vatten i den ena handen och skala den i denandra så blir det lättare att bli av med skalet utan att köttet följer med. Pressa aburginen lätt för att bli av med så mkt vätska som möjligt och sedan kör den i matberedaren tillsammans med vitlök, citronsaft och tahini.

Är tahini OK ur LCHF synpunkt? Det borde väl vara det eftersom det mest består av sesamfrön.. Någon som vet?

#17 Tahini innehåller en del kolisar ja men den lilla mängd som används i t. ex baba ghannoudj är mycket liten.

OOhh va bra, är en av mina favoriter, men har aldrig gjort det själv, bara blivit bjuden, men det ska testas.

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

Aktuellt just nu

- Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar -

- Medlemmar - var bor ni?

- Off topic - (OT)

- Om sajten -

- Utmaningen -

- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Boktips

Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Hälsa

Hälsovinster

LCHF för vegeterianer

LCHF - Problem

LCHF för barn

LCHF för bäbisverkstan

LCHF för nybörjare

Länkar - Föredrag

Länkar - Radio/TV

Länkar - tidningar/hemsidor

Mat - Billiga ingredienser

Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel

Mat - Livsmedel - Matfett

Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter

Mat - Recept på fågelrätter

Mat - Recept på kötträtter

Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar

Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän

Vi som har högt/lågt blodtryck

Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär

Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt

Vi som vill gå ner i vikt

Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

dr Annika Dahlqvist

Övrigt

Andra iFokus-sajter