Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (1) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Mat - Livsmedel

Köttfärs

2009-08-06 21:10 #0 av: fiskenihavet

Hej. En fråga ang köttfärsens hållbarhet. Hur länge kan köttfärs ligga i kylskåpet innan det måste tillagas? Man har ju hört att köttfärs inte håller länge och har snabb bakterietillväxt.

 

Anmäl
2009-08-06 21:15 #1 av: lizaohman

jag fick lära mig en gång i tiden att köttfärs ska tillagas samma dag som den mals. Med de moderna förpackningsmetoderna (gas) så håller köttfärsen längre, även om det luktar apa när man öppnar förpackningen. Så fort förpackningen öppnats ska köttfärsen tillagas.

Anmäl
2009-08-06 21:29 #2 av: DesK

Köttfärsens hållbarhet är helt beroende av hur väl den s k kylkedjan har hållits från det den maldes tills den är hemma hos dig. Om kylkedjan har hållits intakt håller köttfärsen 1-3 dagar. Du bör helst ha 3 grader i kylen, då håller många matvaror längre ofta flera dagar efter "bäst före"datum.

Mitt tips är att du direkt när du kommer hem delar upp köttfärsen i lagom stora högar, för dina behov och lägger varje hög i en plastpåse och plattar ut rätt tunt (som hamburgare ungefär) och fryser ned dessa platta paket bums. Du kan sedan tillaga färsen otinad om du ska ha köttfärsröra eller liknande eller så tinar färsen över natten i kylen.

OBS Butikspackat kött innehåller aldrig gas eller liknande, vacuumpackat kött finns i flera olika varianter, men den vanligaste varianten bygger på att man tar bort all luft så att vacuum bildas, alltså ingen gas.

Désirée

 

Anmäl
2009-08-06 21:31 #3 av: fiskenihavet

#1, Ja det är ju det där man har hört. Tror du/ni att den (oöppnad) klarar sig i 3-5 dagar? Ofrusen. Dvs tinad. I kylskåp. Liksom. Ja.

Anmäl
2009-08-06 21:32 #4 av: fiskenihavet

Tack nr 2, hann inte se ditt postade inlägg.

Anmäl
2009-08-06 21:35 #5 av: fiskenihavet

Ps kollade på förpackningen nu. Stod bäst före 20.02.10. Hmmmmm.

Anmäl
2009-08-06 21:44 #6 av: DesK

Tja, det verkar kanske lite väl gammalt, i alla fall om du menar 10 februari 2000. Annars gäller den urgamla regeln: Lukta och smaka om både och är ok ät annars inte. OBS detta gäller för färska produkter ej inlagda eller dylikt!

Désirée

 

Anmäl
2009-08-06 23:16 #7 av: fiskenihavet

#6, menar att det står att köttfärsen håller till 2010.

Anmäl
2009-08-06 23:23 #8 av: lil-sis

Den måste vara felmärkt.

 

Om den inte är frusen från affären. Har sådant i en affär rätt nära, billigare per kilo än den i kylen.

Anmäl
2009-08-06 23:27 #9 av: fiskenihavet

#8, frusen vid köp. Men nu har den legat i kylen i ett par dagar, så vet inte om det är för sent att tillaga den eller om jag är för orolig då man hört så mycket om att köttfärs måste man konsumera fortare än annan mat.

Anmäl
2009-08-06 23:31 #10 av: marialan

Vill inte oroa dig men tänk på att det ÄR rötmånad nu!

Men ser det bra ut och inte är missfärgat eller luktar så är det säkert ok efter ett par dagar tinad.

Anmäl
2009-08-06 23:35 #11 av: hemul

Släng den. Upptinad färs ska man inte spara, den är ju ännu känsligare.

Anmäl
2009-08-06 23:36 #12 av: fiskenihavet

#10. Rötmånad och köttfärs, ja roligare kan man ju ha om maten har legat för länge...

Anmäl
2009-08-07 09:12 #13 av: Effie

2010? Då är den väl i klass med moderna äpplen och bakverk och sådant, som håller i all evighet...Glad Undrar vad den innehåller...

Tittade på ett paket fläskfärs, icke butikspackat. Det stod en veckas hållbarhet på den.

 

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!