Mat - Livsmedel Läst 24919 ggr

Köttfärs

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Hej. En fråga ang köttfärsens hållbarhet. Hur länge kan köttfärs ligga i kylskåpet innan det måste tillagas? Man har ju hört att köttfärs inte håller länge och har snabb bakterietillväxt.

 

jag fick lära mig en gång i tiden att köttfärs ska tillagas samma dag som den mals. Med de moderna förpackningsmetoderna (gas) så håller köttfärsen längre, även om det luktar apa när man öppnar förpackningen. Så fort förpackningen öppnats ska köttfärsen tillagas.

Köttfärsens hållbarhet är helt beroende av hur väl den s k kylkedjan har hållits från det den maldes tills den är hemma hos dig. Om kylkedjan har hållits intakt håller köttfärsen 1-3 dagar. Du bör helst ha 3 grader i kylen, då håller många matvaror längre ofta flera dagar efter "bäst före"datum.

Mitt tips är att du direkt när du kommer hem delar upp köttfärsen i lagom stora högar, för dina behov och lägger varje hög i en plastpåse och plattar ut rätt tunt (som hamburgare ungefär) och fryser ned dessa platta paket bums. Du kan sedan tillaga färsen otinad om du ska ha köttfärsröra eller liknande eller så tinar färsen över natten i kylen.

OBS Butikspackat kött innehåller aldrig gas eller liknande, vacuumpackat kött finns i flera olika varianter, men den vanligaste varianten bygger på att man tar bort all luft så att vacuum bildas, alltså ingen gas.

Désirée

 

#1, Ja det är ju det där man har hört. Tror du/ni att den (oöppnad) klarar sig i 3-5 dagar? Ofrusen. Dvs tinad. I kylskåp. Liksom. Ja.

Tack nr 2, hann inte se ditt postade inlägg.

Ps kollade på förpackningen nu. Stod bäst före 20.02.10. Hmmmmm.

Tja, det verkar kanske lite väl gammalt, i alla fall om du menar 10 februari 2000. Annars gäller den urgamla regeln: Lukta och smaka om både och är ok ät annars inte. OBS detta gäller för färska produkter ej inlagda eller dylikt!

Désirée

 

#6, menar att det står att köttfärsen håller till 2010.

Den måste vara felmärkt.

 

Om den inte är frusen från affären. Har sådant i en affär rätt nära, billigare per kilo än den i kylen.

#8, frusen vid köp. Men nu har den legat i kylen i ett par dagar, så vet inte om det är för sent att tillaga den eller om jag är för orolig då man hört så mycket om att köttfärs måste man konsumera fortare än annan mat.

Vill inte oroa dig men tänk på att det ÄR rötmånad nu!

Men ser det bra ut och inte är missfärgat eller luktar så är det säkert ok efter ett par dagar tinad.

Släng den. Upptinad färs ska man inte spara, den är ju ännu känsligare.

#10. Rötmånad och köttfärs, ja roligare kan man ju ha om maten har legat för länge...

2010? Då är den väl i klass med moderna äpplen och bakverk och sådant, som håller i all evighet...Glad Undrar vad den innehåller...

Tittade på ett paket fläskfärs, icke butikspackat. Det stod en veckas hållbarhet på den.

 

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

Aktuellt just nu

- Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar -

- Medlemmar - var bor ni?

- Off topic - (OT)

- Om sajten -

- Utmaningen -

- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Boktips

Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Hälsa

Hälsovinster

LCHF för vegeterianer

LCHF - Problem

LCHF för barn

LCHF för bäbisverkstan

LCHF för nybörjare

Länkar - Föredrag

Länkar - Radio/TV

Länkar - tidningar/hemsidor

Mat - Billiga ingredienser

Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel

Mat - Livsmedel - Matfett

Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter

Mat - Recept på fågelrätter

Mat - Recept på kötträtter

Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar

Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän

Vi som har högt/lågt blodtryck

Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär

Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt

Vi som vill gå ner i vikt

Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

dr Annika Dahlqvist

Övrigt

Andra iFokus-sajter