Annons:
Etikettmat-recept-på-bröd-och-brödbaserade-rätter
Läst 7900 ggr
lc-solkatt
12/5/09, 2:56 PM

Krossade linfrön- farliga?

Har hört att krossade linfrön är farliga om de blir upphettade pga många fleromättade fettsyror.

Har massor av just krossade linfrön hemma - har någon något tips om vad man kan göra med dem om de inte får bli upphettade i lchf-bröd?

Annons:
Zepp
12/5/09, 3:21 PM
#1

Mnja.. allt är farligt om det används fel!

Krossade linfrön är bara dumt att köpa.. fettet som är ett vegetabiliskt omeg-3 oxiderar vid kontakt med syre!!

Vill man använda krossade linfrön skall man krossa dessa själv!

Så länge fettet ligger ineslutet i fröet, så skyddas det från oxidering av skalet och E-vitamin!

Och en annan dum sak med linfrön är att om man skall äta dessa så skall de kokas först för att bli av med de cyanidproducerande Glykosiderna!

Meen.. allt handlar ju om vilka mängder man konsumerar!??

"Linfrö innehåller även vätecyanidproducerande glykosider, vilket innebär en potentiell hälsorisk vid överkonsumption. Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av 1-2 matskedar linfrö om dagen. Intag av 3-10 matskedar krossat linfrö räknas som överkonsumption och ger en påtaglig cyanidexponering som kan vara skadlig vid långtidsanvändning."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Linfr%C3%B6

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

linneaennil
12/5/09, 3:38 PM
#2

Jag tycker att det är helt befängt att man får sälja linfrön utan stora varningsskyltar på paketen med texten: innehåller gift och instabilt fett

Den som tror sig veta allt

vet inte särskilt mycket

Upp till toppen
Annons: