Mat - Recept på färsrätter Läst 6972 ggr

Kalvfärs- vad kan man göra för gott?

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Har köpt kalvfärs för första gången i mitt liv Glad. Någon som har tips på vad man kan laga av den? Steka biffar med grädde i och gräddsås till är det jag kan klura ut själv, men alla små och stora tips (t. ex om kryddning, recept) emottages tacksamt.

Vitlök och chili i kalvfärsbiffar är jätte gott och varför inte biffar med curry och lite hackad gullök?

Åh det låter gott. Har aldrig provat curry i biffar.

Det finns också en sort kryddblandning i arabiska mataffärer som heter sjukryddor, de passar utmärkt till köttfärsrätter.

Köttfärslimpa, köttbullar, ändrad form kan vara nog så tillfredställande.

Curry är jättegott i färsrätter. Brukar ha det i köttfärssås och köttbullar.

"Wallenbergare" är ju en klassiker på just kalvfärs. Serveras traditionellt med smörsky, ärtor, rårörda lingon och potatismos.

Färsen ska vara extremt finmalen (dubbel eller trippel) på kalvkött av god kvalité och iskall när den blandas med rejält med kall grädde och äggulor. Kryddas och steks lätt. Gott, riktigt gott! Glad

VH!/Kricko.

Brukar också göra "Wallenbergare" - riktiga Wallenbergare ska väl vara panerade, men det momentet brukar jag förstås hoppa över!

Kalv är fantastiskt kött. Mitt enda tips är att inte använda för mycket kryddor. Det gör man med sämre kött. Använd en krydda om du gillar smaken, men jag hade undvikit massa olika kryddor eller starka kryddor eftersom de döljer smaken i andra ingredienser (vilket är mycket användbart i vissa matkulturer).

Jag gillar krickos ide ovanför.

råbiff så klart!

Roarkish - till Wallenbergare/kalvfärs ska det vara salt och nymald vitpeppar i försiktig mängd. Inget annat!

Jag håller helt med dig vg. kryddor i största allmänhet. Ska man använda starka kryddor eller "parfymerade" örtkryddor så behöver man inte slösa med färs på kalvinnanlår Flört

Att överkrydda/smakdränka fina råvaror är fö. samma  "styggelse" oavsett om det sedan gäller fin kalvfärs eller att använda annat än salt (och möjligen, men bara möjligen) en gnutta vitpeppar till färsk fjällfisk som exv. röding Skrattande

 

Trevlig helg! /Kricko.

PS: Dessvärre är fin kalvfärs inte så speciellt vanligt förekommande i dagens läge och aldrig i lågprisvariant. De sk. "kalvarna" är så gamla när de slutligen anses ha tillräckligt lönsam slaktvikt att de är jämförbara med nöt.

Tack för era tips Glad.

Jag vet inte hur fin kalvfärsen jag köpt är eller vad det brukar kosta med kalvfärs?

Den ser fin ut och är köpt i en affär som brukar ha bra kött så jag hoppas den är bra. Blir nog att jag gör några goda wallenbergare med lite gräddsky. Brukar gilla hemmagjord coleslaw med lite sting i till mina vanliga biffar men kanske kör lite lättkokt blomkål eller broccolli till dessa godingar då så inte tillbehören "tar över". Trevlig helg!

#7: Panerade Wallenbergare? jag har aldrig råkat ut för panerade Wallenbergare, inte ens när jag blev bjuden på ett ställe vars specialité var Wallenbergare

Medarbetare på Science Fiction i Fokus

#12 Alla recept jag hittar säger att de ska vändas i ströbröd.

Starhawk - Det vanligaste är nog opanerade.. även om den panering som isf. skulle komma på fråga är lite nyrivet (på rivjärn) dygnsgammalt vitt bröd som strösslas i försiktig mängd på ovan och undersidan. Ger ett lite snyggare utseende när man sedan smörsteker dem och möjligen håller de lättare ihop. Färsen blir nästan lite suffléaktig (pösig) iom. den generösa mängden av grädde och äggulor. Den är inte helt lätt att få ihop, färsen alltså. Det har lätt att skära sig om man jämför med vanlig köttfärsbifffssmet och det är därför som alla ingredienser ska vara riktigt iskalla.

Men panering i gängse mening (a'la wienerschnitzel) förekommer INTE Förvånad och gör det mot förmodan det, så är det inga "wallenbergare"... basta!!

Det var möjligen inte på Prinsen du åt dina, eller?! Glad

 

VH!/Kricko.

99:- kilon gav jag för kalvfärsen. Räknas det som ett normalt pris eller är det högt/lågt?

Förmodligen ett "normalt" pris i förhållande till vilka styckdetaljer som normalt sett ingår i (kalv)köttfärs. Rent kalvinnanlår är det inte, det tror jag att  jag vågar "garantera", inte för det kilopriset. Hade det varit det, så hade det kostat mycket mer.

M E N.... det behöver inte vara någon dålig färs för det. Det är knappast någon butik idag som maler ner kalvinnanlår till färs, inte annat än på beställning.

Lycka till, det blir säkert jättegott även med din färs. Du ska vispa ur pannan med ytterligare en generös klick smör som får bryna aningens.. d e t räcker (och blir över) som "sås". Grädden har du ju redan i färsen.

 

Trevlig och god mathelg! /Kricko.

 

EDIT: Här får du två bra och beprövade recept. Jag har själv använt bägge, men det på "falska" är enklare mtp. risken för att färsen skär. Du kan lika gärna ta vispgrädde som den magrare grädden i det receptet. Det kan vara ett lämpligt recept till din troligtvis lite grövre färs.

http://www.alltommat.se/recept/kristinas-falska-wallenbergare-6011

http://www.alltommat.se/recept/wallenbergare-5586

Tack för recepten. Ser att man bara ska ha äggulorna i, inte hela äggen då som när man gör vanliga biffar. Jag slår nog lite grädde i pannan också, har svårt äta bara skirat smör.

#14: Nä, de va knappast prinsen, det var nån restaurang i SAF-huset vill jag minnas, lunchen ingick i en kurs jag gick på där

Medarbetare på Science Fiction i Fokus

Läste lite noggrannare på paketet nu. Det står finmald kalvfärs och ålder på djuret 8-12 månader.

Hur som helst blev Wallenbergarna jättegoda Glad

#19 - Så roligt att höra att det blev gott. Visst är det lite kul nu när vi är så vana och "bortskämda" med all världens mat och smaksättningar, att (åter)upptäcka att svensk husmanskost kan smaka gudomligt Glad

Inte för att "wallenbergare" som sådana direkt kan räknas som "husmanskost" väl Flört

Men de rena och förhållandevis neutrala smakerna/ingredienserna från exv. salt/vitpeppar, lite "blekt" men utsökt kött samt grädde, ägg, smör, lingon (och inte minst ett riktigt gott potatismos, även om man inte äter det längre) gör ju trots allt att man ändå får associationer i termer om svensk "husmanskosstil".

 

Trevlig fortsättning på helgen! /Kricko.

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

Aktuellt just nu

- Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar -

- Medlemmar - var bor ni?

- Off topic - (OT)

- Om sajten -

- Utmaningen -

- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Boktips

Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Hälsa

Hälsovinster

LCHF för vegeterianer

LCHF - Problem

LCHF för barn

LCHF för bäbisverkstan

LCHF för nybörjare

Länkar - Föredrag

Länkar - Radio/TV

Länkar - tidningar/hemsidor

Mat - Billiga ingredienser

Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel

Mat - Livsmedel - Matfett

Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter

Mat - Recept på fågelrätter

Mat - Recept på kötträtter

Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar

Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän

Vi som har högt/lågt blodtryck

Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär

Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt

Vi som vill gå ner i vikt

Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

dr Annika Dahlqvist

Övrigt

Andra iFokus-sajter