Mat - Livsmedel Läst 15054 ggr

Sötpotatis

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Är det någon som vet hur mycket kolhydrater sötpotatis innehåller? Hittar ingen info om det. Jag ÄLSKAR att rosta sötpotatis i ugnen med vitlök och salt!Tungan ute

http://www.recepthjalpen.se/sotpotatis.html

Här finns det lite info om sötpotatisen, och därtill näringsinnehåll, Glad Lite mycket kolisar med 20 g /100g tycker jag, men det måste ju vara bättre än mycket annat godis som finns. Och är det bara någon gång ibland så....

Du kanske kan byta ut det mot något annat? Morot, selleri, kålrot.. Tror att alla tre innehåller mindre kolhydrater än sötpotatis.

Oj, rotselleri menade jag förstås :)

På fineli.fi  heter sötpotatisen batat.

Jag hörde på ett vetenskapsprogram på radion att man sanerar jorden i Vietnam, och andra krigsdrabbade områden, från tungmetaller och andra gifter med hjälp av sötpotatis. Högeffektivt, den suger upp alla gifter. Därför ska man inte äta den alls.

Förvånad

 

Det finns ju rotfruktschips att köpa, men det brukar vara en blandning som innehåller både rödbeta och morot. Undrar om man kan göra egna på rotselleri, rättika och dylikt?

Man måste kunna göra avsteg nån gång också.

Bortsett ifrån det här med att man sanerar giftig jord med den (det lät otäckt), så rent generellt så tycker jag, att vet man om att man ska äta något som är lite väl mycket kolisar i men som inte bryter ner kroppen så håller man resten av dagens matintag strikt, njuter av sitt avsteg utan dåligt samvete och går sen vidare.

Jag tror att det rent psykologiskt är bättre att planera sina ev avsteg än att falla för en frestelse och få dåligt samvete. Då ligger det nära tillhands att man börjar tröstäta istället.

Jag tror att såna här funderingar hänger mycket på hur man ser på kosten som en metod; en metod att gå ner i vikt, en metod att bli frisk, och att man genom att bryta mot doktrinen gör sig skada, förstör det man har byggt upp.

Jag tror helt uppriktigt inte att det är någon fara alls med att sätta i sig något som innehåller mycket kolhydrater vid enstaka tillfällen. Vi har ju ett system för att ta hand om kolhydraterna, där insulinet har en nyckelroll, och där vi faktiskt förbränner kolhydrater lika bra som vi kan förbränna fett. Det skadliga, det som vi kallar metabolt syndrom, är ju att ständigt tillföra stora mängder kolhydrater, så att vi ständigt har en hög insulinnivå och aldrig, utom möjligen under nattens morgontimmar, kommer över i ketos.

För den som är sockerberoende kan det så klart verka på samma sätt som en sup för en alkoholist, att det triggar igång ett ohämmat svullande av sånt som inte är så hälsosamt att trycka i sig. Men för de allra flesta av oss kan en liten kolhydratkick knappast ha större effekt än för den som inte är alkis att ta ett glas rött. Jag tror inte att man ska tänka i termer som "avsteg", om man inte är väl medveten om att man har ett beroende som är svårt att stävja. För den som inte kan stoppa efter ett glas, eller inte kan stoppa efter en portion med potatis, kan det vara rent fördärvligt att tro att det går bra, men i min idébild av LCHF ingår inte ett så allvarligt sockerberoende som norm.

Sötpotatis är ganska dyr, att rosta i ugnen är en komplicerad process som inte direkt får mig att tro att det rör sig om en simpel snabb kick. Det är en ritual, och så länge det rör sig om en måttlig mängd och inte alltför ofta, tycker jag inte att man ska ha dåligt samvete för det. Om det däremot drar igång ett sockersug som är svårt att hejda, då tror jag att man ganska lätt kan avstå; dvs om man vet att man kommer att må dåligt efteråt, så går det att tänka som att visst vore det gott, men det är inte värt priset.

Ett inlägg om sötpotatis

#8

Smart att väga in pris och tillverkningsprocess! Det ska jag tänka på nästa gång jag överväger ett avsteg.

Visst är sötpotatis supergott, åt massor på olika sätt då jag gick på GI (långt innan det var så inne) nu med LCHF sedan många år blir det ytterst sällan men oj vad mycket gott man kan göra av den....

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

Aktuellt just nu

- Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar -

- Medlemmar - var bor ni?

- Off topic - (OT)

- Om sajten -

- Utmaningen -

- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Boktips

Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Hälsa

Hälsovinster

LCHF för vegeterianer

LCHF - Problem

LCHF för barn

LCHF för bäbisverkstan

LCHF för nybörjare

Länkar - Föredrag

Länkar - Radio/TV

Länkar - tidningar/hemsidor

Mat - Billiga ingredienser

Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel

Mat - Livsmedel - Matfett

Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter

Mat - Recept på fågelrätter

Mat - Recept på kötträtter

Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar

Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän

Vi som har högt/lågt blodtryck

Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär

Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt

Vi som vill gå ner i vikt

Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

dr Annika Dahlqvist

Övrigt

Andra iFokus-sajter