Frukt & bär
Snart kommer hösten med frukt & bär.
Därför kan det vara dags att påminna om kolhydrathalten i de vanligaste frukterna och bären. Siffrorna kommer från SLV och gäller 100 g rensad frukt och bär.
Livsmedel
Mgd
kcal
Prot
Fett
Kolh
Glukos
Fruktos
Rabarber
100
18
1
0
3,1
0,2
0,3
Avokado
100
160
2
15
4,1
0,1
0,2
Hallon
100
28
1
1
4,4
1,6
2,2
Krusbär
100
32
1
1
5,8
2,8
2,4
Grapefrukt
100
30
1
0
6,5
2,2
2,6
Björnbär
100
34
1
0
6,9
2,7
2,5
Hjortron
100
45
1
1
7,7
4
3,7
Honungsmelon
100
37
1
0
8,3
1,4
1,6
Jordgubbar
100
38
0
0
8,3
2,9
2,4
Vattenmelon
100
38
1
0
8,7
1,8
3,5
Blåbär
100
46
1
1
8,9
3
2,9
Persika
100
40
1
0
9,0
1,4
1,3
Aprikos
100
46
1
0
9,0
1,6
0,9
Röda vinbär
100
44
1
0
9,1
2,9
4,4
Clementin
100
42
1
0
9,3
Kiwi
100
48
1
0
10,1
4,4
4,1
Plommon
100
44
1
0
10,2
2,6
1,5
Apelsin
100
46
1
0
10,3
2,6
2,7
Lingon
100
52
1
1
10,9
4,3
4,2
Päron
100
47
0
0
11,0
1,4
5,4
Svarta vinbär
100
64
1
1
11,5
3,5
4
Äpple m skal
100
52
0
0
12,4
2,1
4,5
Vindruvor
100
74
1
1
16,2
7,4
7,3
Banan
100
97
1
1
21,8
4,4
2,7
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Bra tabell,vilka fällor det finns om man inte tänker sig för.
jag gjorde nyligen bort mig med vattenmelonen och fick för mig att det var minst hälften så mycket kolhydrater i så jag smaskade på. Inget sötsug aktiverades men väl svullen i kroppen. Tack Margareta! Rabarberns kolhydratmängd var en nyhet för mig
Rabarber är så surt bara. Den som använder sukrin kan ju testa.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jättebra tankeställare Margareta!
om mna läser fel på fineli och väljer vattenmelon med skal så anges 3,nånting, men utan skal anges 7,2 har jag för mig. Tja, trots detta äter jag lite ibland, trots allt är det ju ingen katastrof med vattenmelon, de flesta här äter väl någon jordgubbe, det blir väl ungefär samma sak…
Jag saknar korsbar i din tabell … aven om vi narmar oss slutet pa sasongen har sa finns det alldeles for mycket av dem i affarerna for att jag ska bara kunna lata bli …
Tack för denna något deprimerande påminnelse….Trädgården är full av frukt o bär :(
Men det får bli lite o njuta destu mer :D
Känner mig inte rädd för frukt alls…
Jag menar går man på en lowcarb diet och sätter sig i keton drift 1 gång om dagen. Och sedan rör sig något som så har man ju inte fulla glucos lager så om man äter lite frukt / bär så går ju kolhydraterna/glukosen först och främst till att fylla på lagren.
Så över ät inte men ät gärna :D
There is no failure, only feedback. - Art De Vany
Andelen kolhydrater per 100 gram beror till stor del på vattenhalten.
Ett alternativ är att istället se på innehållet i torrsubstans. Ett annat är att se på energifördelningen. Här är ett exempel som tagits fram med hjälp av minmat.net med värden från SLV:s databas:
%-fördelning kolhydrat/protein/fett
1,5% mjölk 42% 29% 29%
hallon 62% 19% 19%
rabarber 65% 24% 12%
havregryn 66% 15% 18%
blomkål 67% 25% 8%
blåbär 78% 7% 15%
lingon 85% 6% 10%
vetemjöl 85% 10% 5%
morot 90% 5% 5%
apelsiner 91% 6% 2%
bananer 91% 4% 5%
plommon 93% 5% 2%
äpplen 96% 2% 2%
på vilket sätt skulle det vara intressantare?
För mig känns det bäst att veta hur många g kh jag får i mig och då räcker det bra med per 100g- metoden. Man vet ungefär hur mkt man äter i vikt.
Skall jag räkna % får det nog bli fettkvot i stället. Det enda sättet att "lindra" kolhydratmängden :-)
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Den dagen jag inte törs äta några bär i skogen eller från mina bärbuskar känns det som jag har gått för långt… Men det är jag det :-)
Tack Margareta, vilken bra tabell!
Jätte bra. Banan= nästan 22!
#12 Jag har bestämt mig för att jag får äta fritt från den egna trädgården. Det får inte bli hysteriskt som sagt. Tänker ibland på vad Sten Sture sa: att vi kanske åt som björnen. Han äter mycket bär på sommaren, björnen alltså.
Sen ska jag ju i allafall inte odla banan
#14
Äpplen innehåller mer vatten än bananer, vilket kan lura dig att tro att äpplen är bättre än bananer. Men äpplena innehåller nästan dubbelt så mycket fruktos.
Man skall vara försiktig med att lita på näringstabeller. De är gamla och mätvärderna kanske inte stämmer alls. Att hallon innehåller mycket protein och fett kanske beror på att man använt hallon med många feta hallonmaskar… vem vet? Eller så är det kärnorna i hallonen.
Jag har jättesura havtorn i trädgården. Dom tänker jag nu plocka och äta till min ryska yougurt. Hur mycket kollisar det än är i dom. :-)
#12
Jag skulle inte vara rädd för att äta lite bär, frukt etc OM det inte var så att jag är mitt i en viktnegångsprocess.
Jag är extremt känslig och samlar vätska väldigt lätt. Det är ju bara vätska som försvinner men det är alldeles för frustrerande när man vill gå ner.
När jag nått min målvikt kommer jag definitivt att lägga till lite av detta naturens godis.
#14 Ha ha, nej bananer har jag inte heller i min trädgård.
I tabellen är kolhydrater angivet. Likaså glukos och fruktos. Men glukos+fruktos är inte lika med kolhydrater. Så vilken typ kolhydrater utgör skilnaden?
Exempel Banan;
kolhydrater: 21,8g
glukos: 4,8g
fruktos, 2,4g
glukos+fruktos=7,2g kolhydrater 21,8g. 21,8 - 7,2= 14,6. Vad är dessa 14,6g? Fiber? Cellulosa?
#19 Fibrer är aldrig medräknade i totalen i svenska listor
Här ser du specificerat väl på finska livsmedelsverkets hemsida för banan (inte exakt samma värde, sådant skiljer ju på exakt sort och växtplats och så)
Tack Fiana.. Resten är självklart sackaros och stivelse :)
Klämde i mig en Nektarin igår, den finns inte med på listan hur är det med den, är den som en persika eller? Smaken är i alla fall inte som en persika (tack och lov)
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
intressant! I mitt minne smakar de två precis lika! Skulle tro att de är likvärdiga kolhydratsmässsigt, utan att jag kan svära på saken!
#23: Dom är väldigt lika i utseende det är bara att den ena är luden, däremot skiljer sig smaken, jag tycker inte om persikor däremot gillar jag en nektarin nån gång ibland
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
fast de tycks kunna växa på samma träd!
Det stod inget om det men genom ympning kan man få flera sorters äpplen att växa på samma träd, kanske samma sak här?
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
"Vanliga persikoträd kan bära nektariner, och träd som mestadels bär nektariner kan även bära persikor. "
Jag tycker det låter som det sker helt spontant.
#27: Det utesluter inte att det är ympning det är fråga om
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
Här skall det ätas Persikor, för vi har ett träd med över hundra snart mogna persikor. Premiärsmakade i gårkväll och de är såå goda. Givetvis kommer vi att dela ut till vänner och bekanta och även frysa ner en del i klyftor. Det tråkiga är - att alla mognar inom en 10-dagarsperiod.
ingen nektarin då
Nej ingen nektarin på vårat träd i allafall. Alla är ludna.
Smyg dit med en rakhyvel och "övertala" några att bli släta? :P
nu gälllde det ju huruvida de blir släta spontant eller ej så det vore ju totalt kontraproduktivt
#24
Då har du nog aldrig smakat en riktigt stor och solmogen direkt från trädet på morgonen med nattsvalkan fortfarande kvar och härligt rinnande saftighet.
#34: Nä möjligheten till det är ju inte särskilt stor här, å andra sidan har jag inte smakat på en riktigt stor och solmogen Nektarin direkt från trädet på morgonen heller, vilket känns mycket mer lockande
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
#28 Nej, det behöver inte vara ympning (även om det inte hindrar att man kan göra så). Persika och nektarin är nämligen samma art. Det ludna på persikan kommer av en dominant genvariant. Icke-ludet är en recessiv variant av samma gen. En spontan mutation kan alltså ge den icke-ludna nektarinen på samma träd som det annars växer persikor på. Det är så den en gång kultiverats (flera gånger). Men det hindrar ju inte att det uppkommit en viss smakskillnad med åren, eftersom odlingen av persikor och nektariner troligen varit separerad ett antal år.
#36: Aha! så man kan förmoda att det finns nektariner som smakar som persikor då? Tur att jag inte stött på dom, det skulle vara en besvikelse
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
#37 Precis. :)
#39
Så underbart, är det ett träd som växer har i Sverige?
En granne till min syster ( i Blekinge) har ett aprikosträd som dom har byggt tak över och det ger något helt fantastiskt mkt frukt men den frukten har inte den där riktigt goda syrligheten, som förmodligen beror på just det inbyggda. Och möjligen att dom måste pollinera med pensel.
Det här är vårat Persikoträd som växer fritt på en västervägg nära kusten här på Gotland. Trädet är ca 10 år och har burit frukt ca 8 år. Från 50-250 frukter per år och de mognar inom en 14-dagars period, så det gäller att äta, ge bort och frysa in klyftor.
#15 Det är snarare du som lurar dig själv med önsketänkande. Att räkna på energifördelning på kolhydratrika källor frukt är missvisande. Det är vettigare att räkna antalet gram istället. Energifördelningen ska främst användas när man summerar det totala intaget under en dag. En banan är sämre än ett äpple det är bara att acceptera fakta.
Re: #10
Önsketänkande?
Fakta?
Jag försökte illustrera att om livsmedel nästan enbart innehåller kolhydrater så är det vattenhalten som gör var de hamnar i tabellen.
Samma gäller förresten light-produkter. När man river osten och blandar den med vatten och konsistensgivare, och säljer det som en "nyttigare" produkt, tycker jag att det är lurendrejeri.
jag la märke till kh-halten i morot, väldigt hög (tyckte jag..) Är dessa isf långsamma??
Dietisten jag va i kontakt me angående några av mina barns överkänslighet mot socker, rådde å det bestämdaste att ge dom morot, och vad jag uppfattade det som, i riklig mängd. Gärna en morot som bas innan ex en frukt. men det där får jag i sf inte ihop, om nu moroten innehåller mer kh än äpplet? (eller vilken frukt jag önskar ge)
Jag har inte etthundraprocent koll på det här med kolhydrater/socker osv, jag vet bara att durumvete är bättre än vanligt vetemjöl, att fibrer är bättre än vit mat, att frukt bör ges i samband med annan måltid pga sockerhalten, och risken att fruktosen omvandlas o går ut i blodet för snabbt o ger rus, att barnen reagerar på allt som innehåller vitt mjöl, råg, blandmjöl, socker, vissa sötningsmedel (dock inte på det klara exakt vilka men fun light fungerar verkligen inte) Alltså, jag har experimenterar fritt för att få bukt på barnens kolhydrat/socker-rus och få mer balanserade barn..
// TokMuLLe
"Det finns alltid ett val till"
var la du märke till kh-halt i morötter? Enl. fineli har de 5,7 gram/100 medan äpplen har mellan 8,5 och 9,5 (beroende på om de är inhemska (finska) eller utländska)
inlägg 9.. fast ja kke tolkade galet?
// TokMuLLe
"Det finns alltid ett val till"
tja de flesta av oss räknar på gram kh per det vi äter, fattar inte riktigt hur Anders-S menar om jag ska vara ärlig…
ingen som vet hur mycket kh det e i havtorn ?
Då det är maten vi äter, så som den är, inkl vatten, är det nog enklare att tänka i gram kolhydrater per hundra gram livsmedel…
Vi äter ju hallonet som det är, vi torkar det inte först och pillar bort sockret/fruktosen osv.
Det förklarar ju även skillnade på t ex vattenmelonen med och utan skal.
Skär du en bit skalad vattenmelon, 100 gr, är det 100 gr vattenmelon du äter.
Skär en bit oskalad vattenmelon, 100 gr, är det inte 100 gr du äter, då du sannolikt avlägsnar skalet innan du äter resten!
En dag i taget
Livet återvänder så sakteliga
Två steg fram, ett steg bak, två steg fram
#48 slå i livsmedelsdatabaserna, antingen svenska SLV eller finska Fineli. Kan du utländska namn kan du slå i andra databaser också.
Det som inte finns där har inte vi andra heller tillgång till
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
i den här tråden anges 6,5 gr. kh ( 1,3 per 20 gram) för havtorn
Tack