Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Kolhydratsjukdomarna

2006-07-12 19:40 #0 av: Margareta

Det är många sjukdomar som kan relateras till för stort intag av kolhydrater. Annika Dahlqvist skrev om det i sin blogg redan 2005 och det tål att upprepas.

18 november kl. 09:14 2005

 

Kostcirkelns kolhydratsektor
Kostcirkelns kolhydratsektor

 

Livsmedelsverkets rekommenderade kosthållning med litet fett- och högt kolhydratintag orsakar många sjukdomar.

 

Framförallt är det den höga insulinnivån i blodet som orsakar sjukdomarna. Insulinet blir högt därför att blodsockret blir högt av kolhydraterna.

Även det höga blodsockret i sig är sjukdomsframkallande.

Det metabola syndromet: Övervikt, högt blodtryck, blodfettrubbningar.

Nedsatt glucostolerans. När det förvärras blir det Diabetes typ 2.

Det höga blodsockret och blodinsulinet orsakar en inflammation i kärlväggarna så att beläggningar uppstår. Dessa blir så småningom kalkskållor som kan förtränga och täppa till kärlen. Blodproppar bildas.

Kärlförkalkningar i hjärtats kranskärl ger kärlkramp och hjärtinfarkt.

I hjärnan  ger kärlförträngningarna  stroke.

Även demens är troligen ett resultat av kärlskadorna i hjärnan. Överviktiga och diabetiker har ökad risk att få demens vilket ger en anledning att tro att metabola faktorer spelar roll för demensutveckling.

Kärlförträngningar i benen som ger fotsår och syrebristsmärtor i benen, och kan orsaka amputation i slutänden.

Kärlförkalkning i njurarna ger njursvikt.

Ögonbottenskador hos diabetiker, vilket kan ge blindhet. Blodproppar i ögat ger senare grönstarr, Glaukom. Även Gråstarr kan orsakas av kolhydratsjukan.

Gula fläcken, maculadegeneration, är också en kärlsjukdom.

Kärlförkalkningar kan man få även om man inte är överviktig. Många av dem som får hjärtinfarkt och stroke är inte överviktiga, men de har ändå fått sina kärlskador av kolhydraterna.

En annan dag ska jag berätta om fler sjukdomar som orsakas av kolhydratöverintag och som kan botas av lågkolhydratkost.

Författare: Annika DahlqvistBloggen 2005-11-19

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-14 21:45 #1 av: nane

Jag kan ju bidra med att min kroniska magkatarr försvann!

Anmäl
2006-08-07 12:55 #3 av: kacka

hu... skrämmande vad fel kost kan göra... men vad är det då som lågkolhydratkost med mycket fet kan orsaka???

Anmäl
2006-08-07 13:28 #4 av: Margareta

Att man blir frisk, helt enkelt.
Ställ gärna din fråga i Dr Annikas frågelåda bland grupperna, så får Du ett svar från en dikstriktsläkare som praktiserar detta på sin vårdcentral.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-07 13:39 #5 av: Fibblan

Jag har en frusen axel(frozen Sholders). Sedan jag började med LC så har jag kunnat börja träna och stretscha armen, har haft fasansfullt ont och armen har varit nästan helt obrukbar. Mina söner och sambo har fått ta på mej BH:n för det var en omöjlighet. Men nu kan jag det , och axeln är förbluffande mycket bättre. Övertygad om att det är LC, liksom halsbrännan och magkatarren som är borta

Anmäl
2006-10-04 21:53 #7 av: Margareta

Den här artikeln är väl värd att läsa

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-12-26 14:10 #8 av: MillisB

Vi behöver en påminnelse om vad de hemska kolhydraterna kan ställa till med i vår kropp...

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2007-12-26 14:48 #9 av: Henrik70

Den fettsnåla kosten ökar risken för utbrändhet.

För mig orsakade LCHF kosten med väldigt lite fiber förstoppning. Så nu har jag ökat fiberintaget något.

Anmäl
2007-12-26 17:23 #10 av: Anders-S

Med risk för att vara väldigt tjatig:

Henrik70 #9  Om du äter en rejäl portion cole slaw, dvs riven rå vitkål med youghurt eller gräddfil, riven rå rödkål, och kokt spenat med grädde eller smör, 3 ggr per dag och dricker ordentligt med vatten, gärna med citron, 1-2 liter varje dag så är risken minimal att du får förstoppning.

Du behöver lite levande kost varje dag för att matsmältningen skall fungera t.ex. råa grönsaker och youghurt.  Fiber från frö eller fröskal orsakar inflammationer istället. 

 

Anmäl
2007-12-26 19:48 #11 av: Henrik70

Tack Anders!

 Jag ska testa det. Jag hade tänkt mig fiber från vitkål och ev morötter och inga från frö eller fröskal. Min broccoli och vitkål tog slut och jag hade annan mat (utan fiber) hemma så jag testade en kost utan fiber i några dagar. Det slutade med ett besök på akuten på juldagsmorgon. Nu mår jag lite bättre.

Anmäl
2007-12-26 20:20 #12 av: shintaida

Glöm inte att man förhoppningsvis kan reducera migränanfallen radikalt om man äter lite kolisar!

Det har jag märkt nu över jul, när jag ätit kolisar. tre attacker på mindre än en vecka.

Annars, kanske en attack var femte vecka....

Något att tänka på.

// Shintaida 

 

Anmäl
2007-12-26 20:50 #13 av: reamdn

Har haft djupa depressioner som jag upplever bättre sedan jag började lägga om kosten. Kommer tillbaka periodvis men inte alls lika kraftiga och avtar snabbare. Kan inte svära på att det har med kosten att göra men skulle inte förvåna mig.

Anmäl
2007-12-26 20:55 #14 av: Ulf-S

#13: Jag tror absolut att det hänger ihop, det är nästan svårt för mig att tänka några negativa tankar nu för tiden...

Anmäl
2007-12-26 21:18 #15 av: Margareta

reamdn - eftersom många skriver om samma sak tror jag det är kosten Skrattande

 Det vore mer tveksamt om Du vore den första och enda...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-05-15 04:31 #16 av: Muskrat

Som jag ser det så botar LCHF inga sjukdomar, de så kallade sjukdomarna är inte sjukdomar alls egentligen... utan symptom på kolhydrat-socker-stärkelse förgiftning.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.