Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Personligt...

När jag slutade äta kolhydrater och blev frisk

2006-10-12 22:44 #0 av: Margareta

Vi har fått en fantastisk beskrivning av Catlin om hur hon slutade med kolhydrater och blev frisk... läs och njut. Så enkelt och så sunt. Artikeln är hämtad med tillstånd från Catlins blogg http://blogg.passagen.se/pavone

Skrivet:   10 oktober kl. 04:52 av Catlin
Det skulle kunna vara ett knasigt "På Minuten"-ämne i radion, så bakvänt låter det nog för många.
Icke desto mindre är det helt sant.
Jag kanske skulle säga att jag håller på att bli frisk, det är förstås en process.

Det verkar som om dagens rekommendationer om hälsosam mat är tokiga. Man säger: Ät mer kolhydrater och mindre fett så håller du dig frisk och går ner i vikt. Och folk trycker i sig ännu mer bröd och pasta och äter konstgjort fettsnålt margarin och lightprodukter - och ÄNDÅ blir vi bara tjockare och får typ 2-diabetes.
Är det inte konstigt?
Tänk om det i stället är tvärtom? Att det är kolhydraterna som gör oss feta och fettet i själva verket är både nyttigt och livsnödvändigt?
Att vi i stället borde äta lite mer som våra förfäder gjort, med naturlig mat och inte så förtvivlat mycket socker?



Jag testade. Så fort jag hörde att den här kosthållningen kunde ha positiv effekt på fibromyalgi, tyckte jag att jag inte hade något att förlora.
Sedan den 10 juli har jag ätit så få kolhydrater som möjligt, helst under 10 g per dag. (Det räcker gott och väl för att hjärnan ska få sitt, kroppen i övrigt behöver inte kolhydrater som bränsle.)
Jag har inte ökat proteinintaget utan ersatt energin från kolhydraterna med fett. Riktigt, gammaldags, mättat fett!

Jag upplevde omedelbara positiva effekter: min besvärliga magkatarr försvann på ett par dagar, jag fick mer energi och kände mig starkare, magen slutade bullra och ha sig. Jag blev ordentligt mätt och började ändå gå ner i vikt, behovet av mellanmål försvann helt och sötsuget likaså. 6 kilo ner har det blivit, och det utan någon som helst ansträngning. Jag fortsätter långsamt neråt.
 
Vad äter jag då?



Jo, t ex
Fisk, ägg, skaldjur
Smör, ost, grädde, creme fraiche, majonnäs
Broccoli, sallad, gurka (bara ovanjordsgrönsaker)
Vissa bär
Olivolja ibland
Mörk choklad någon gång


Det jag inte äter är t ex



Potatis, ris, pasta, bröd, gröt, müsli
Rotfrukter och frukt
Bönor och ärter
Industriellt härdat fett och transfett
Allt uppenbart socker

Jag har märkt att jag mår bäst om jag äter så här. Det är en rätt strikt kost, även om det finns de som kör hårdare. Även stärkelserik mat (t ex rotfrukter) triggar mitt sötsug och gör mig hungrigare, så jag skippar det. Det konstiga är att det inte blir tråkigt! Jag saknar egentligen inget (jo, frukt, det ska erkännas!) men är nöjd hela dagen och kan tänka på annat än vad jag ska äta nästa gång. Oerhört skönt!

Fibromyalgin då?
Ja, kanske den blivit lite bättre, svårt att säga. Den är nog ett mer långsiktigt projekt att bli frisk från.
Men ingenting har ju blivit sämre av att jag äter såhär, tvärtom har jag aldrig i hela mitt liv mått såhär bra i kroppen.  Därför tänker jag fortsätta. Är du nyfiken att veta mer så kika bland mina bokmärken.

Läs mer av Catlin på hennes blogg

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-10-12 23:12 #1 av: Mervi

Tack Catlin! Vilken härlig berättelse. Att ingenting har blivit sämre är väl ett bra betyg, det mesta har blivit bättre. Hoppas det blir bättre även med fibron så småningom.

Anmäl
2006-10-13 01:26 #2 av: Kia
Positiv läsning:)
Anmäl
2006-10-22 15:37 #3 av: Margareta

Tack Catlin för att Du delar med Dig...
Det är så härligt att läsa om alla som blir bättre och bättre.

(Catlins artikel publicerades medan det var en bugg i iFokus som gjorde att den aldrig syntes i Forumrubrikerna, nu fungerar det igen och den är mycket väl värd att lyftas fram)

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-10-22 15:45 #4 av: odezza

Catlin, din historia är underbar... och visst handlar det om en process! Man kan ju inte bli frisk över en natt om man har varit sjuk länge... men visst är det härligt att känna att "friskprocessen" har kommit igång.

Jag "bevakar" din blogg regelbundet... då jag gillar den jättemycket!

/odezza 

"still lost in space and time"

Anmäl
2006-10-22 15:59 #5 av: catlin

KyssSkrattande

Tack! 

Anmäl
2007-02-15 18:34 #7 av: Margareta

Hallå Catlin, detta är ett tag sen men lika aktuellt...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-02-15 19:57 #8 av: catlin

Hejhej!

En liten uppdatering: 

Några ändringar i kosten har det ju blivit sen i somras. Jag äter numera kött med stor förtjusning och märker att jag håller mig mättare på det.

Bären har försvunnit nästan helt liksom chokladen, och vitkål har tillkommit som stapelföda! ;-)

Och på detta mår jag ännu bättre än i somras, bättre än någonsin i mitt liv. Fibrovärken är en skugga av vad den var, nästan ingen basvärk kvar. Ångest och depression verkar ha stuckit, liksom den ständiga oron som lurade.

Jag har mycket, mycket att vara tacksam för. 

Jag bloggar vidare om maten på chakula,

pavone får vara mest till annat i mitt liv nu. 

Anmäl
2007-02-15 20:05 #9 av: Mervi

Catlin, vilken framgång du haft med kosten. Jättehärligt att höra att du mår ännu bättre nu.Glad

Anmäl
2007-03-09 00:55 #10 av: Margareta

Den här artikeln tål att läsas om...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-02-25 23:35 #11 av: Margareta

Hur många har läst Catlins artikel om hur hon slutade med kolhydrater?

Artikeln är gammal nu - men Catlin var aktuell med artikel i Aftonbladet häromveckan.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.