Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Näringslära

Transfetter

2006-07-22 20:07 #0 av: Margareta

Härdade eller delvis härdade fetter innehåller viss mängd transfett, som inte tillför något nyttigt utan är en klar risk för hälsan. Transfetterna borde bannlysas. Det pågår många diskussioner i massmedia om att transfetter är skadliga. I Danmark är transfetter föbjudet i livsmedel.

Sveriges Konsumenter i Samverkan har under en längre tid kartlagt marknaden och med hjälp av vakna konsumenter som kollat i butikerna har vi nu en lång lista med produkter som innehåller härdade eller delvis härdade fetter. Listan finns här

Utdrag ur Livsmedelsverkets databas ger följande produkter och deras innehåll av transfetter (jag har valt ut de livsmedel som har mer än >=2% transfetter).

100g Livsmedel

Fett%

Varav transf %

Rån fyllda2810
Cream Crackers226
Potatis friterad el pommes frites gatukök fett ca 17%175
Ädel Fraiche fett 28%285
Frukostflingor flingblandning frukt nötter veg olja164
Digestive-kex214
Ostbågar304
Margarinost fett 25%263
Munk fylld183
Småkakor283
Smör fett 80g803
Glasstrut fett ca 15 %153
Wienerbröd363
Kola182
Glasstårta glassbakelse142
Nöttalg712
Pirog m köttfyllning252
Glass m veg fett fett 10%102
Chokladpraliner342
Pepparkakor162
Mandelkubb122
Mariekex112
Mazarin222
Potatis friterad el pommes frites fryst värmd i ugn fett ca 7%82
Margarin veg animaliskt fett 80%: Melba, ICAHandlarnas, Ädel, HushållsEve802
Margarin fett 80%: Bregott 802
Wienerbröd fyllt242
Smörgåskex182
Kex fyllda242

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-23 09:08 #1 av: umbra55

"Lustigt" att det är lika mkt transfetter i margarin som i smör?!

Ska man inte äta smör för att det INTE var transfetter i det, eller är det nån skillnad på fetterna?

Anmäl
2006-07-23 11:43 #2 av: Margareta

Det tycks vara skillnad på naturliga transfetter och processade. Det finns "naturliga" transfetter i animaliskt fett. Jag är inte människa att reda ut detta, men skall försöka få någon kemist som gör det. Det har med dubbelbindningar och annat att göra.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-23 11:54 #3 av: Mervi

Det är rena djungeln Margareta, tack för jobbar för det.

Anmäl
2006-07-23 12:31 #4 av: bjorsa

Här skriver arla i egen sak hur "ofarligt "det är http://storkok.arla.se/storkok/templates/Product_4.aspx?id=10191

Här livsmedelsverket

http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=14900

mvh/bjorsa

 

Anmäl
2006-07-23 13:49 #5 av: Margareta

Jo så har jag lärt mig också att det som bildas i kons mage (Arla-länken) är inte skadligt, däremot de kemiskt processade (margarinerna/oljorna)

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-04-16 14:01 #6 av: Margareta

En till gammal artikel... de flesta av oss kanske inte äter den här maten, men vi kan ha anhöriga som gör det...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-04-16 14:42 #7 av: Trolcina

Gomorron har någon gång då och då - Fråga dietisten! och förra veckan eller om det var förra före den så svarade hon en som ringde och frågade om fetter. Jag har förstått på hennes svar att hon inte tycker att man bör inte äta färdigrätter och inte heller lightprodukter.

Hon svarade mannen som ringde och frågade om vilka fetter man ska äta så sa hon förvånande att man bör se till att en del av fetterna kommer från transfetterna då kroppen behöver både det onda och goda fettet även om merparten bör komma från det goda fettet.

Någon fler som hört detta i något annat sammanhang?

Anmäl
2007-04-16 15:19 #8 av: korseett

nja margareta- mjölken bildas väl inte i komagen hellerFlört

Anmäl
2007-04-16 16:50 #9 av: Margareta

#8 nej det hoppas jag också... lite kass formulering... men någonstans mellan det tuggade gräset och spenen bildas ju mjölken i alla fall...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-04-16 17:24 #10 av: korseett

helt rätt margareta! lysande slutledning du har!

Anmäl
2007-04-16 17:26 #11 av: korseett

trolcina- nej det har jag aldrig hört förut. Hon kanske är sponsrad av margarinindustrin?

Anmäl
2007-04-16 17:59 #12 av: dufva

om man räknar om listan efter hur många gram transfetter som finns i livsmedlet (Det är varje gram som är farligt man blir förvillad av procenten) så ser vi att smör innehåller mest per 100 g

Smör och talg innehåller naturliga transfetter som vår kropp kan hantera.

Värst blir då margarinerna som innehåller störst andel farliga transfetter 

 

100g livsmedel Fett% Varav transfett% Gram transfett
Smör fett 80g 80 3 2,4
Margarin veg animaliskt fett 80%: Melba, ICAHandlarnas, Ädel, HushållsEve 80 2 1,6
Margarin fett 80%: Bregott  80 2 1,6
Nöttalg 71 2 1,42
Ostbågar 30 4 1,2
Wienerbröd 36 3 1,08
Digestive-kex 21 4 0,84
Småkakor 28 3 0,84
Margarinost fett 25% 26 3 0,78
Chokladpraliner 34 2 0,68
Munk fylld 18 3 0,54
Pirog m köttfyllning 25 2 0,5
Wienerbröd fyllt 24 2 0,48
Kex fyllda 24 2 0,48
Glasstrut fett ca 15 % 15 3 0,45
Mazarin 22 2 0,44
Kola 18 2 0,36
Smörgåskex 18 2 0,36
Pepparkakor 16 2 0,32
Glasstårta glassbakelse 14 2 0,28
Mandelkubb 12 2 0,24
Mariekex 11 2 0,22
Glass m veg fett fett 10% 10 2 0,2
Potatis friterad el pommes frites fryst värmd i ugn fett ca 7% 8 2 0,16

 

Anmäl