Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 26154 ggr
Margareta
2006-08-18 21:31

Rättika

Rättika är en rotfrukt som innehåller endast 2,3% kolhydrater, varav 0% stärkelse

Livsmedel

Mgd

kcal

Prot

Fett

Kolh

Glukos

Fruktos

Laktos

Maltos

Sackaros

Stärkelse

Fabrikat

Rättika

100

14,30

1,00

0,10

2,30

1,3

0,7

 

 

0,2

 

Färskvara

Näringsfördelning i energi %

Näringsfördelning i energi %

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
2006-08-18 21:34
#1

Jag själv vet inte om jag ätit rättika någon gång. Jag har ratat den medan jag ätit LC för att den är en rotfrukt och de brukar vara stärkelserika, men upptäckte idag när jag sorterade http://kolhydratiker.se/dokument/kolhydrater.htm på stärkelse att den inte innehåller det.

Någon (?) skrev om rättika för ett tag sen…

Vad säger ni?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2006-08-18 22:15
#2

Jag har inte heller ätit det. Kanske läge att prova.

Kia
2006-08-18 22:26
#3

vad äter man den till? Hur tillagar man den ?

ingela101
2006-08-18 23:05
#4

jag har ätit rättika i stavar, det var så gott att det var helt vanvettigt! men känslan efteråt var som efter rädisa, så det finns något skarpt i den. kanske bäst att äta med viss återhållsamhet! mycket fräscht och gott dock, tyckte jag!

Venus
2006-08-22 23:42
#5

Man kanske kan ångkoka den som man gör med många andra grönsaker, i mindre bitar i ånggallret med lite vatten i botten på kastrullen. Köpte mitt ång-galler på Åhléns.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
westen
2006-12-11 22:46
#7

rättika är väldigt bra för att hålla kroppens syrabasbalans i skick. är väldigt basiskt. och innehåller även lite kalium som är bra för lchf:are

copia
2006-12-12 07:10
#8

Jag har skrivit om rättika! jag har använt den i gratäng, som potatis. Det var helt okej. jag har stekt den oxå, i tunna stavar i smör…Jag ska ju testa att göra jansson på den före jul,har bara inte kommit mej för. Skulle faktiskt kunna tänka mej ett alternativ för att slippa magknip…Ska inhandla en rot och göra ett test i helgen på Lilla Julafton!

Pia

vilda
2007-01-04 00:34
#9

Vad roligt att rättika är bra för lchf:are! Fick nämligen en jättegod coleslaw-aktig sallad i somras, med strimlad rättika som huvudingrediens. En vit krämig dressing med vitlökssmak var det i. Skall se om jag kan få tag i receptet eller prova mig fram. Det är nog bara att kleta på med majonnäs, grädde och kryddor - mums!

Amiechan
2007-01-04 13:13
#10

Vad kul vilda! Du delar väl med dig av receptet om du hittar det? :D

Merzan
2007-01-04 15:11
#11

RÄTTIKASALLAD

Du behöver:

200 g rättika,

1 dl grädde,

2 msk god rödvinsvinäger eller citronsaft,

 spiskummin, havssalt, svartpeppar

Så här tillagas det

Vispa samman rödvinsvinäger, grädde, salt och peppar.

Låt det stå i rumstemperatur till det tjocknar.

Det tar ca 1/2 timme.

Skala och riv grovt rättikorna under tiden.

Pressa bort vattnet ur dem.

Lägg de rivna rättikorna i den syrade grädden.

Smaka av med spiskummin och servera genast.

Amiechan
2007-01-04 15:44
#12

Det låter gott Merzan!

Vill du lägga in det som en egen tråd bland recepten också? Så blir det lättare att hitta :)

Dicken
2008-08-30 21:30
#13

Provade nyss Gratäng på rättika. Funkade kanonbra! 

Förvällde rättika i 5mm skivor (hade lite bråttom). I med rättika, hyvlat smör, vispgrädde, svartpeppar, lite salt, vitlökspulver och toppade med riven ost. Mums! Kycklinggryta med bacon till det.

Nytt öknamn på potatis: Felika!

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Jennix
2009-06-06 13:22
#15

Bra tips!

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Upp till toppen
Annons: