Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Rättika

2006-08-18 21:31 #0 av: Margareta

Rättika är en rotfrukt som innehåller endast 2,3% kolhydrater, varav 0% stärkelse

LivsmedelMgdkcalProtFettKolhGlukosFruktosLaktosMaltosSackarosStärkelseFabrikat
Rättika10014,301,000,102,301,30,7  0,2 Färskvara

 

Näringsfördelning i energi %
Näringsfördelning i energi %

 

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-18 21:34 #1 av: Margareta

Jag själv vet inte om jag ätit rättika någon gång. Jag har ratat den medan jag ätit LC för att den är en rotfrukt och de brukar vara stärkelserika, men upptäckte idag när jag sorterade http://kolhydratiker.se/dokument/kolhydrater.htm på stärkelse att den inte innehåller det.

Någon (?) skrev om rättika för ett tag sen...

Vad säger ni?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-18 22:15 #2 av: Mervi

Jag har inte heller ätit det. Kanske läge att prova.

Anmäl
2006-08-18 22:26 #3 av: Kia

vad äter man den till? Hur tillagar man den ?

Anmäl
2006-08-18 23:05 #4 av: ingela101

jag har ätit rättika i stavar, det var så gott att det var helt vanvettigt! men känslan efteråt var som efter rädisa, så det finns något skarpt i den. kanske bäst att äta med viss återhållsamhet! mycket fräscht och gott dock, tyckte jag!

Anmäl
2006-08-22 23:42 #5 av: Venus

Man kanske kan ångkoka den som man gör med många andra grönsaker, i mindre bitar i ånggallret med lite vatten i botten på kastrullen. Köpte mitt ång-galler på Åhléns.

Anmäl
2006-12-11 22:46 #7 av: westen

rättika är väldigt bra för att hålla kroppens syrabasbalans i skick. är väldigt basiskt. och innehåller även lite kalium som är bra för lchf:are

Anmäl
2006-12-12 07:10 #8 av: copia

Jag har skrivit om rättika! jag har använt den i gratäng, som potatis. Det var helt okej. jag har stekt den oxå, i tunna stavar i smör...Jag ska ju testa att göra jansson på den före jul,har bara inte kommit mej för. Skulle faktiskt kunna tänka mej ett alternativ för att slippa magknip...Ska inhandla en rot och göra ett test i helgen på Lilla Julafton!

Pia

Anmäl
2007-01-04 00:34 #9 av: vilda

Vad roligt att rättika är bra för lchf:are! Fick nämligen en jättegod coleslaw-aktig sallad i somras, med strimlad rättika som huvudingrediens. En vit krämig dressing med vitlökssmak var det i. Skall se om jag kan få tag i receptet eller prova mig fram. Det är nog bara att kleta på med majonnäs, grädde och kryddor - mums!

Anmäl
2007-01-04 13:13 #10 av: Amiechan
Vad kul vilda! Du delar väl med dig av receptet om du hittar det? :D
Anmäl
2007-01-04 15:11 #11 av: Merzan

RÄTTIKASALLAD

Du behöver:

200 g rättika,

1 dl grädde,

2 msk god rödvinsvinäger eller citronsaft,

 spiskummin, havssalt, svartpeppar

Så här tillagas det

Vispa samman rödvinsvinäger, grädde, salt och peppar.

Låt det stå i rumstemperatur till det tjocknar.

Det tar ca 1/2 timme.

Skala och riv grovt rättikorna under tiden.

Pressa bort vattnet ur dem.

Lägg de rivna rättikorna i den syrade grädden.

Smaka av med spiskummin och servera genast.

Anmäl
2007-01-04 15:44 #12 av: Amiechan

Det låter gott Merzan!

Vill du lägga in det som en egen tråd bland recepten också? Så blir det lättare att hitta :) 

Anmäl
2008-08-30 21:30 #13 av: Dicken

Provade nyss Gratäng på rättika. Funkade kanonbra! 

Förvällde rättika i 5mm skivor (hade lite bråttom). I med rättika, hyvlat smör, vispgrädde, svartpeppar, lite salt, vitlökspulver och toppade med riven ost. Mums! Kycklinggryta med bacon till det.

Nytt öknamn på potatis: Felika!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.