Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 29559 ggr
Margareta
2006-07-23 16:05

Sötmandel

Det finns många som förespråkar nötter/mandlar eftersom de är feta. Läs innehållsdeklaration och bilda egen uppfattning om vad Du själv tål.

Sötmandel

Sötmandel

Källa: Livsmedelsverkets
livsmedelsdatabas, version 04.1)

Energi:

595.1kcal/2490.1kJ

Vatten:

4.4g

Protein:

20g

Fett:

52g varav mättat: 4.93g, enkelomättat: 33.9g, fleromättat: 11g, kolesterol: 0mg

Kolhydrater:

13.3g, varav sockerarter: 6.6g

Fibrer:

7.2g

Vattenlösl. vitaminer:

Folat: 59mcg, Niacin: 3.4mg, B2: 0.78mg, B1: 0.21mg, B6: 0.11mg

Fettlösl. vitaminer:

Karoten (A-vit): 120mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 24mg

Mineraler:

Fosfor: 520mg, Järn: 5.2mg, Kalcium: 265mg, Kalium: 730mg, Magnesium: 280mg, Natrium: 11mg, Selen: 2mcg, Zink: 3.3mg

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Shantina
2006-07-23 16:40
#1

Första veckan åt jag massor med mandlar och kom på sen att dom innehöll ändå rätt så mycket kolhydrater.Sen e dom så goda oxå att jag har äter det som godis..Så det blir inga mandlar för min del framöver iaf..

nane
2006-07-23 18:36
#2

Rökta mandlar Fot i munnnen åh vad gott!! Det köper jag i en fantastisk affår här i stan…jag anser det vara så pass nyttigt med nötter och mandlar att jag vill ha det i min kost.

Undin
2006-07-23 19:25
#3

Tyvärr för dyra för mitt bröd, billigaste har jag hittat på lidl för 95 kr/kg

Venus
2006-08-07 22:53
#4

Det sägs att mandlar innehåller östrogen också. Någon som vet med säkerthet?

holygittan
2006-08-08 01:38
#5

Jag har haft allergiska reaktioner på många nötter som hassel, valnöt, pistage…

Mandel är väl det jag vågar äta just nu, förutom solrosfrön då…

Venus
2006-08-12 13:32
#6

Sesampasta eller Tahini kanske du kan testa holy-gittan. Och pinjenötter kanske?

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2006-11-03 11:34
#9

100g Sötmandel innehåller 13g kolhydrater varav hälften socker

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Ofelia
2006-11-03 16:54
#10

Jag tycker det är så vansinnigt svårt att få fram vikten på en mandel. Min våg är inte så "finkänslig". Har ni en susning? Jag är rätt duktig på att bara ta några stycken men har ingen aning om hur mycket det är. Orkar inte räkna hur många det är i påsen och dela totalvikten med det….

odezza
2006-11-03 17:21
#11

Ofelia, prova att väga 10 mandlar, och dividera vikten med 10… om inte din våg är känslig nog för 10 st, prova 20…

"still lost in space and time"

Fnyfniken
2007-09-12 01:07
#12

Men om 6,6 g av 13,3 g är socker, är då nästan resten 7,2 g kostfiber? generellt är väl 6,6 g socker i något så mättande som mandlar inte så farligt. Det finns ju mycket värre, menar jag.

Tessan

venuseva
2007-09-12 01:17
#13

Äter mandlar en hel del. Det är mitt godis. Får i mig zink bl a. och massa andra mineraler.

Annons:
zeretki
2007-09-12 01:53
#14

Är det inte så att mandel egentligen är ett frö och ingen nöt? Har för mig att många nötallergiker kan äta mandel av någon anledning…

Eller var det jordnöt som var en ärta?? *förvirrad*

kermit
2007-09-12 02:42
#15

Mandel är från frösläktet och jordnöt är en ärta

kermit
2007-09-12 02:46
#16

jag tror mandel är ett frö, om man läser i den högra kolumnen….  blev lite osäker när jag läste på pistage och såg att det stod att den var fröväxt också…hmmm…

Anterrabae
2007-09-12 10:05
#17

Själv kan jag inte äta mandel.. Blir godistriggad av det. Ibörjan tyckte jag att det var ett bra godissubstitut.. Sen kom jag på att det inte går att sluta.. Som med mycket annat i nöt- och frösläktet..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Margareta
2007-09-12 13:57
#18

fnyfiken: Jag tror inte resten är kostfibrer av den enkla anledningen att de inte räknas in bland kolhydraterna i Sverigs innehållsförteckningar. De särredovisas om de redovisas.

Det finns andra kolhydratsformer än "socker", stärkelse tex. Man vet inte vad resten är, av den förteckningen, mer än att det inte är "socker" och inte fibrer.

Vi kan söka på finelis databas och se efter här

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2007-09-12 13:57
#19

Jag fick det till att det är sackaros och fruktos varav sackaros är det som räknas som socker.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

problembarn
2007-09-12 15:10
#20

Jag förstår verkligen att mandel kan trigga igång sötsug! Jag tar ofta ett par mandlar till efterrätt när jag har sötsug för de är så söta! Att de innehöll östrogen hade jag ingen aning om… det är bra för mig tror jag… :-)

Annons:
jenso
2008-07-06 23:07
#21

Nu känner jag mig lite konfunderad… Hur räknas mängd kolhydrater överlag? Räknas fibrer som "kommer ut i samma form som de gick in" som kolhydrater i innehållsförteckningar? T.ex. i minmat verkar sötmandel (vilket väl är samma som mandel) ha 13,4 g kolhydrater på 100 g mandel men i fineli har mandel 6,6 g digererbara kolhydrater och 7.2 h fibrer. Summan skulle då bli 13,8 g. Är det inte fel i så fall att minmat räknar det som 13,4 g kolhydrater?

Miyu
2008-07-06 23:58
#22

Hur kan man mäta upp mandel bäst utan våg?

Margareta
2009-01-26 18:05
#23

Den här tråden har vi inte haft uppe på länge.

#21 Det som räknas i innehållet som fibrer är inte kolhydrater, det kommer alltså ut som det försvann in - har bara rivit runt och skadat tarmen (min egen i alla fall) lite på vägen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

nettan64
2010-05-03 17:04
#24

Köpte på Maxi "Mixed Almonds", står att det är 0,5 g kolhydrater märket är Nutisal.

Dom är kanon goda, men man undrar om det verkligen kan stämma att det inte är mera kolhydrater i dom.
Men man får väl lita på det som dom skriver på paketet… och jag är jättenöjd, smaken är salt lemon och chili.

Denna kommentar har tagits bort.
nettan64
2010-05-03 17:04
#26

Köpte på Maxi "Mixed Almonds", står att det är 0,5 g kolhydrater märket är Nutisal.

Dom är kanon goda, men man undrar om det verkligen kan stämma att det inte är mera kolhydrater i dom.
Men man får väl lita på det som dom skriver på paketet… och jag är jättenöjd, smaken är salt lemon och chili.

finntroll
2010-05-03 19:55
#27

Enligt fineli.fi är det 6.6 kolhydrater i mandel och 7.2 g fiber totalt. Så vad skall man tro på?

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=379&lang=sv

Annons:
[Pennylane1]
2010-05-03 21:18
#28

men fibrerna är väl borträknade iallafall på (de flesta) svenska produkter? Kanske även på finska?

edit ja om man kollar på fineli står det ju att det är de digererbara kolisarna som är 6.6 dvs sockerarterna sålunda? De räknar alltså fibrerna för sig som man gör på SLV också

ewaran
2010-05-03 21:55
#29

Är det inte mandel som Jenny Reimer (maten och evolutionen) varnar för pga högt omega6 innehåll?

ewaran
2010-05-03 21:57
#30

Om jag minns rätt så skrev hon att mandel och nötter helst bara skulle ätas i liten mängd till jul eller så. Nån mer som kommer ihåg?

[Pennylane1]
2010-05-03 21:58
#31

det beror väl på hur mycket omega 3 man äter? Det är väl den totala balansen som är viktig?

MimLan
2010-05-03 21:59
#32

#29 Nötter generellt är höga på O6.

Tips: Du kan göra enkla utsökningar på fineli.fi med listor över vad som innehåller mest/minst av något.

Wtn3
2010-05-03 22:00
#33

#29

Bäst är makadamianötter och hasselnötter, men mandel har ändå ett rätt lågt omega 6-värde, är det något man ska undvika ur det perspektivet av de nötter som har lågt kh-värde så är det valnötter.

MimLan
2010-05-03 22:01
#34

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

Annons:
MimLan
2010-05-03 22:02
#35

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

ewaran
2010-05-03 22:02
#36

Här är länken: http://www.primavi.se/maten.pdf Kopierat från sidan 80 i hennes avhandling.

Blev konstigt, vet inte varför Skäms

11.1.1 Fler froer - notter - karnor
De
esta froerna liksom karnor och notter innehaller mest omega6-fettsyran
linolsyra, LA. T.ex. Mandlarna innehaller linolsyra till 100%, darefter kommer
solrosfronas 473/1 omega6/omega3 eller LA/ALNA och hasselnotternas
96/1 till valnotternas 5/1.
Oljor fran alla dessa karnor, froer och notter inklusive olivolja, som det
propageras for sa intensivt i massmedia och via multinationella livsmedelsf
oretag, nns exponerade i stora mangder i a arerna. De innehaller framfor
allt linolsyra, LA. Nar vi ater vaxtoljor far vi i oss alltfor mycket LA som
vi ombildar till stora mangder av det stressande katastrofskyddshormonet
arakidonsyra, AA, vilket i hog grad bidrar till "valfardssjukdomarna". [38]
Mandel och notter ar saledes enbart lampligt som godis nagon gang ibland,
t.ex med skalen pa till Julen. [38].
Det

MimLan
2010-05-03 22:02
#37

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

ewaran
2010-05-03 22:06
#38

Nu blev jag själv osäker, vilken sorts fettsyra är det i kokosfett, som är ska vara så bra för oss? Det är väl inte samma…?

Wtn3
2010-05-03 22:07
#39

#36

Enligt Fineli har mandel en kvot på ungefär 30:1, och inte 100% omega 6. Men jag lägger inte så stort värde vid kvoten, det vegetabiliska omega 3 som finns i nötter är de flesta överens om att vi inte kan tillgodogöra oss i särskilt stora mängder alls, så jag kollar istället på den totala omega 6-halten, och då ligger mandel bra till, och valnötter helt värdelöst till.

#38

Det är Laurinsyran, som är en mättad fettsyra, den är inte essentiell men sägs stärka immunförsvaret.

[Pennylane1]
2010-05-03 22:10
#40

# 26 är du säker på att det var per 100 gram det där? Ibland skriver dom per serving som kan vara 30 gram eller så, låter iofs lågt ändå…

MimLan
2010-05-03 22:33
#41

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

Annons:
ewaran
2010-05-03 22:47
#42

Jenny Reimer skriver att man ska äta dem med skalet på.

MimLan
2010-05-03 23:04
#43

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

[Pennylane1]
2010-05-03 23:07
#44

det kan hända , jag svarade på # 29 ang. omega-6 halten

MimLan
2010-05-04 00:04
#45

Hoppsan. Har gjort reload när iFokus db började spöka, det var inte det rätta sättet att kolla om forat var igång igen…

[Pennylane1]
2010-05-04 00:06
#46

nu anar jag ugglor i mossen! Flört

Margareta
2010-10-21 01:28
#47

Glad

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Upp till toppen
Annons: